Dagje Weg20.04.2017

Kampen en Zwolle: middeleeuwse Hanzesteden met hippe hotspots


Ben je op zoek naar een originele bestemming voor een dag of weekendje weg in ons eigen mooie land? Dan zijn de Hanzesteden Kampen en Zwolle zeker een overweging waard. Er is genoeg te zien en te doen en naast een prachtig middeleeuws centrum zijn er ook veel leuke hotspots die een bezoek waard zijn. Ik heb deze plaatsen alvast voor je verkend en geconcludeerd dat we zeker nog eens terug moeten gaan om nog meer te kunnen zien!

Hanzesteden

De Hanzesteden in het oosten van ons land waren vanaf de middeleeuwen een verbond van machtige handelscentra. De 200 Hanzesteden (in 16 landen) werkten 400 jaar lang nauw samen en de handelswaren werden voornamelijk over water vervoerd. De Hanzesteden stonden er economisch gezien goed voor en ontpopten zich tot machtige steden. De welvaart en invloed van deze Gouden Eeuw is nog steeds terug te zien in de oude koopmanshuizen, grote panden en prachtige oude havens. Nederland heeft negen Hanzesteden, gelegen in het oosten van ons land aan de IJssel en vroegere Zuiderzee. Wij bezochten deze keer Kampen en Zwolle.

Kampen: zien en doen

  • Loop in ieder geval een stuk langs de IJssel, maak (met mooi weer) een rondvaart en bezoek de Koggewerf. Ook leuk: een bezoekje brengen aan sigarenfabriek De Olifant, sinds 1832 al in gebruik en nog steeds kun je zien hoe hier sigaren worden gerold. Mocht je een rondleiding willen, zorg dan wel dat je van tevoren boekt.
  • Er is veel te zien terwijl je door het oude centrum van Kampen loopt: oude poorten, kerkjes en mooie straten en steegjes. Kijk vooral ook af en toe omhoog: je ziet hier nog veel oude gevels en gerestaureerde en nagemaakte gevelreclames.
  • Een extra rondje maken via Het Keizerskwartier vlakbij het oude haventje is ook de moeite waard. De 17e eeuwse huizen, oude stadsboerderijen en gevels geven je het gevoel een paar eeuwen terug te gaan in de tijd. Zin in nog meer cultuur? In het Stedelijk Museum Kampen kun je nog veel meer zien over Kampen en de invloed van bijvoorbeeld het water en het Hanzeverbond.
  • Honger of dorst gekregen? Breng dan een bezoekje aan Café de stomme van Campen (keert ieder jaar weer terug in de Nederlandse café top-100) en het bijbehorende restaurant: Eten bij Hendrick. Alleen al voor het prachtige pand waarin het café en restaurant gevestigd zijn een bezoek waard! Hier wordt ook op kleine schaal bier gebrouwen in Brouwerij De Wereld.
Het Keizerskwartier in Kampen
Het Keizerskwartier in Kampen
Gevelreclame in Kampen
Gevelreclame in Kampen
De Stomme van Campen\u00a9 missethoreca.nl
De Stomme van Campen© missethoreca.nl

Internationale Hanzedagen in Kampen

Een betere tijd om Kampen dit jaar te bezoeken is er niet, dan van 15 tot en met 18 juni 2017! Ieder jaar organiseert één van de (nu nog 187) Hanzesteden dit evenement. Dat betekent dat je in Kampen tijdens deze vier dagen in juni veel van de middeleeuwse- en Hanzehistorie terug kunt vinden, maar er zijn bijvoorbeeld ook optredens op een podium in de IJssel. Eigenlijk is het gewoon het hele weekend feest in Kampen. Op hanze2017.nl kun je het hele programma alvast bekijken. Onder de Kampenaren leeft dit evenement al enorm en bijna iedere ondernemer maakt een link naar de Hanzedagen of organiseert zelf iets tijdens deze dagen. Een bezoek aan Kampen kun je overigens prima combineren met een andere (Hanze)stad, zoals Zwolle, en dat hebben wij ook gedaan!

Zwolle in een (mid)dag: eten, museum bezoeken & shoppen

Wat een super leuke stad is Zwolle! Wij hadden eigenlijk veel te weinig tijd ingepland voor een bezoek aan deze verrassend mooie en ook hippe stad. Maar zelfs tijdens ons korte bezoek hebben we al een aantal bijzondere plekken ontdekt en die willen we je dan ook niet onthouden.

  • De vaste collectie van Museum de Fundatie (met een locatie in Zwolle en in Heino) is prachtig, met heel diverse kunst uit het begin van de 19e eeuw tot nu. Daarnaast heeft het museum wisselende tentoonstellingen en op dit moment is nog een kleine maand de tentoonstelling ‘Leap of faith’ van Josph Klibansky te zien (tot en met 14 mei 2017). Wij waren zwaar onder de indruk! De collages, schilderijen, prints en sculpturen zijn soms surrealistisch, maar vooral fantasievol met een link en/of knipoog naar de maatschappij. Mocht je nog de mogelijkheid hebben de tentoonstelling te gaan bekijken van deze Nederlands/ Zuid-Afrikaanse kunstenaar: doen!
  • In de oude binnenstad vind je conceptstore (zelf noemen ze het ‘mixstore) Pistache. Een hele hippe winkel met veel mooie kleding, sieraden, boeken, interieurartikelen en nog veel meer. Daarnaast kun je er uitgebreid lunchen, koffie drinken en ijsjes eten. Ze hebben een uitgebreide menukaart met verse sapjes, gebak, brood en (helemaal van nu) bowls met bijvoorbeeld havermout of açai. Je kunt er ook borrelen met bier, wijn en hapjes. Kortom: op ieder moment van de dag geschikt om even een kijkje te nemen (en te blijven hangen).
  • In de eeuwenoude Broerenkerk is sinds 2013 boekhandel Waanders in de Broeren gevestigd (dat verklaart de naam). Een gigantische boekhandel, waar je ook kunt eten en drinken in de brasserie of een concert kan bezoeken. Zeker (even) neuzen hier voor een boek, cadeau of plaat.
  • Sinds 1845 is in Het Zwolse Balletjeshuis in de buurt van het Grote Kerkplein een snoepwinkeltje gevestigd. Al net zo lang worden hier de ‘Zwolse balletjes’ gemaakt. Dit snoepje wordt nog steeds gemaakt volgens het originele (en geheime!) recept. Op de toonbank kun je een stukje pakken om te proeven en de medewerkers in dit winkeltje vertellen je graag meer over de oorsprong. Je kunt er ook ander snoep kopen, de inrichting is nog echt authentiek en er staan potten vol kleurrijke snoepjes.
Conceptstore Pistache in Zwolle
Conceptstore Pistache in Zwolle
Museum de Fundatie in Zwolle
Museum de Fundatie in Zwolle
De prachtige boekhandel Waanders in de Broeren
De prachtige boekhandel Waanders in de Broeren

Dagje weg

Helaas zat ons bliksembezoek aan Zwolle er na een middag alweer op. Maar al lopend door de stad weten we zeker dat er nog veel meer leuke plekken zijn om te ontdekken. We zijn dan ook van plan terug te komen en langer te blijven. Bovendien zijn er nog meer Hanzesteden te bezoeken!

Kijk voor meer informatie over de Hanzesteden op de website en meer informatie over de Hanzedagen in Kampen (15 t/m 18 juni) vind je hier.

Foto header: © PHB.cz – Fotolia.

 

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Nederland

Hoteltip: ontdek het romantische boutique hotel Flora Batava

In de prachtige Gooi-en Vechtstreek staat een landhuis dat is omgebouwd tot chique hotel: Flora Batava in Nieuwersluis. Van de kamers tot de ligging en het heerlijke eten in het restaurant: van een of meerdere nachtjes in dit hotel krijg je geen spijt!

Ontspanning27.06.2024

Hoteltip: ontdek het romantische boutique hotel Flora Batava

aan de Vecht in Nieuwersluis
Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Centraal in de Achterhoek vind je de stad Doetinchem. Wij gingen 24 uur op pad in Doetinchem en hebben de leukste dingen om te doen, te eten en te slapen voor je op een rijtje gezet.

Stedentrips19.06.2024

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda