Dagje Weg27.10.2020

Spoorpark Tilburg is het meest verrassende stadspark van Brabant


De Brabantse stad Tilburg is al jaren flink aan de weg aan het timmeren. Het imago van saai en ‘niet zo mooi’ werd afgeworpen. Tegenwoordig is Tilburg cool en bruisend. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de Spoorzone, een voormalig werkterrein waar onderhoud aan treinen werd gedaan (de LocHal is een must-see). Rauw en industrieel is momenteel synoniem voor aantrekkelijk en interessant. En dat is precies wat de Tilburgse Spoorzone is.

Aangrenzend aan de Spoorzone ligt sinds de zomer van 2019 een uniek stadspark: Spoorpark Tilburg. Het voormalig Van Gend en Loosterrein van 10 hectare werd door de gemeente aangekocht om er een unieke bestemming aan te geven. Om te bepalen wat die bestemming precies moest zijn, is de hulp van burgers ingeschakeld. Zij werden gevraagd met ideeën te komen om het terrein te betrekken bij de stad. En dat is eigenlijk ook meteen wat dit stadspark zo bijzonder maakt: het is exact wat de Tilburgers willen. Want het resultaat van dit burgerinitiatief mag er wezen.

Doen in Spoorpark Tilburg

De naam van het Spoorpark is niet bepaald willekeurig gekozen. Het stadspark ligt direct aan een spoorlijn. De trein tussen Breda en Tilburg komt hier een paar keer per uur voorbij. Het centraal station van Tilburg ligt op steenworp afstand. Wij bezoeken het Spoorpark van Tilburg op een van de mooiste zomerdagen die we gehad hebben. De strakblauwe lucht en een aangename temperatuur lokken veel mensen naar het stadspark en het is dan ook alleen maar heel tof om te zien dat er zo goed gebruik van gemaakt wordt.

Een terrein zo groot als het Spoorpark biedt natuurlijk een heleboel mogelijkheden. Met 10 ha kun je namelijk aardig wat toffe ideeën uitvoeren. Zo vind je er een restaurant, basketbalveld, scoutinggebouw, naschoolse opvang en een hondenuitlaatveldje. Er kan dus gesport worden, maar zeker ook voor ontspanning is er volop ruimte. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Spoorpark Tilburg!

spoorpark-tilburg-rails
spoorpark-tilburg-rails
Op zomerdagen is het hier echt genieten
Op zomerdagen is het hier echt genieten

1. De Kempentoren beklimmen

We beginnen met het hoogtepunt van het Spoorpark: de Kempentoren. De naam van deze uitkijktoren verwijst naar natuurgebied de Kempen, dat grofweg tussen Tilburg en Eindhoven in ligt. Het is een project van stichting de Torenbouwers die al eerder in Brabant een vergelijkbare toren bouwden – de Flaestoren op Landgoed de Utrecht tussen Esbeek en Lage Mierde in. De Kempentoren is echter een stuk hoger: maar liefst 30 meter hoog. Wil je de toren op, dan betaal je 1,50 euro per persoon. Het is het dubbel en dwars waard.

Bovenop heb je namelijk echt prachtig uitzicht, en zeker op een heldere dag. Je kunt écht ver kijken. Zo zie je hoe groot het Spoorpark is, maar je kunt nog veel verder kijken, Ik herken de Tilburgse Watertoren en een kenner naast me wijst me op het stadhuis van Den Bosch en de scheve spits van de toren van Hilvarenbeek.

Pas wanneer je het laatste stukje omhoog klimt merk je dat je flink hoog bent; de toren lijkt een beetje te schommelen. Je zal niet de enige zijn die met knikkende knieën toch weer naar beneden gaat. Helemaal bovenop kun je een rondje lopen. Ik zou er lekker even de tijd voor nemen als ik jou was, want dit unieke uitzicht over Brabant heb je niet iedere dag.

Met de komst van de Kempentoren is de stad Tilburg een icoon rijker
Met de komst van de Kempentoren is de stad Tilburg een icoon rijker
Bij de ingang betaal je 1,50 euro per persoon - dat kan alleen met pin
Bij de ingang betaal je 1,50 euro per persoon - dat kan alleen met pin
De zon schijnt; de perfecte dag om de Kempentoren te beklimmen
De zon schijnt; de perfecte dag om de Kempentoren te beklimmen
Het uitzicht helemaal bovenop de Kempentoren
Het uitzicht helemaal bovenop de Kempentoren
Tilburg-Noord van bovenaf
Tilburg-Noord van bovenaf
De Tilburgse Watertoren is met 50 meter n\u00f3g hoger dan de Kempentoren
De Tilburgse Watertoren is met 50 meter nóg hoger dan de Kempentoren

2. Overnachten op Stadscamping Tilburg

Er is nog iets dat het Spoorpark zo uniek maakt, en dat vind je aan de rand van het park. Stadscamping Tilburg is een unieke plek om te overnachten. Je bent midden in de stad, maar toch ook op een plek met veel groen. Deze camping is overigens iets ouder dan het park zelf: Stadscamping Tilburg bestaat inmiddels vijf jaar.

Je kunt zelf je tentje meenemen en een plekje in het gras boeken, of een tipi boeken. Tipi’s zijn er in verschillende groottes (voor 2, 4 of 6 personen) en hebben veldbedden en slaapzakken. Voor een nacht in de tipi hoef je zelf dus weinig mee te nemen. Naar de wc en douchen kun je doen in de sanitaire voorziening tegenover de tenten, in een oude wagon. Wil je overnachten met een camper, dan vind je een stukje verderop de camperplaatsen (op een stenen ondergrond). Ook daar kijk je direct het Spoorpark in.

Sinds de zomer van 2020 zijn ook twee nieuwe accommodaties geopend: verwarmde houten slaapwagons met een comfortabel tweepersoonsbed. Ben je dus niet zo’n kampeerder en slaap je liever op een normaal bed, dan is dit wel een bijzondere plek in te overnachten. Er is in totaal op Stadscamping Tilburg plaats voor 25 tenten en 10 campers. Houd er wel rekening mee dat de camping in de winter gesloten is. Het is nog niet bekend wanneer de camping in 2021 weer open gaat.

Vanaf de Kempentoren zagen we de stadscamping al goed liggen
Vanaf de Kempentoren zagen we de stadscamping al goed liggen
De ingang van de kleine maar fijne camping in het Spoorpark
De ingang van de kleine maar fijne camping in het Spoorpark
Je kunt er een van de tipi`s huren maar je kunt ook je eigen tent (of camper) meenemen
Je kunt er een van de tipi`s huren maar je kunt ook je eigen tent (of camper) meenemen
spoorpark-tilburg-camper
spoorpark-tilburg-camper

3. Lunchen, borrelen of chillen in het T-Huis

Zo’n tof stadspark vraagt natuurlijk ook om een plek waar je wat kunt eten, drinken en lekker kunt zitten. En is het T-Huis, een plek waar je je meteen thuis voelt. De naam is dus helemaal niet zo gek gekozen. Dit restaurant voelt meteen als een gezellige woonkamer. In de zomer kun je er buiten op het terras zitten, of boven op het dakterras. Recht voor de deur is water met een fontein, waar kinderen kunnen spelen. Een heerlijke plek om na de beklimming van de Kempentoren neer te ploffen.

Tip: bij mooi weer bestel je een picknickmand bij het T-Huis en ga je lekker het park in. Of bestel bij de buitenbar Mexicaanse taco’s of nacho’s, zó lekker!

Chillen bij het T-Huis
Chillen bij het T-Huis
Een heerlijke plek voor zonnige dagen
Een heerlijke plek voor zonnige dagen

4. Wandeling door het park

Omdat er zoveel leuke dingen te doen en zien zijn, zou ik je aanraden om een wandeling door het park te maken. Deze dingen kom je dan onderweg tegen.

  • Levend water: leuk is dat er in het Spoorpark ook water te vinden is. Dat is niet alleen in de zomer leuk voor kinderen, maar de natuurlijke elementen water en planten geven het park ook wat extra schoonheid. Het grootste deel van het park bestaat namelijk uit een grasveld.
  • Urban Sports Area: achter het T-Huis ligt een sportterrein voor skaters en fietsers. Er zijn allerlei obstakels en blokken te vinden om nieuwe stunts te oefenen.
  • De Rits: vlakbij de ingang (als je vanuit de richting van het station komt) vind je de Rits. Het is een kunstwerk met water waar het in de zomer flink druk kan zijn.
  • De Tribunetrap: ongeveer halverwege het park, tegen de spoorlijn aan, liggen stenen traptreden. Een prima plek om te zitten. Wie niet naar boven gaat in de toren heeft hier ook een goed uitzicht over het hele park.
Bij de ingang van het park vind je kunstwerk de Rits
Bij de ingang van het park vind je kunstwerk de Rits
De tribunetrap van bovenaf
De tribunetrap van bovenaf
Haal een picknickmand bij het T-Huis en plof in het gras
Haal een picknickmand bij het T-Huis en plof in het gras
Of speel een potje basketbal
Of speel een potje basketbal
Zin in een leuk dagje weg? Dan zijn de stad Tilburg en het Spoorpark echt een heel goed idee!
Zin in een leuk dagje weg? Dan zijn de stad Tilburg en het Spoorpark echt een heel goed idee!

Weekendje Tilburg

Heb jij zin in een weekendje weg naar Tillburg? Dan komen deze tips goed van pas!

Plan je trip
  • Hotels in Tilburg boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Stella Suites in Goirle, op een paar minuten rijden van Tilburg.
  • Via Hotelspecials vind je nog meer leuke hotels en goede aanbiedingen voor een weekendje Tilburg.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Brabant

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbo...

Dagje Weg26.07.2023

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Als er één regio is die ik goed ken, dan is het West-Brabant. Ik ben er geboren, getogen en woon al jaren in mijn lievelingsstad Breda. Om jou te laten zien hoe ontzettend leuk en mooi West-Brabant is, heb ik de ultie...

Algemeen19.07.2023

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Ten zuiden van de Brabantse steden Bergen op Zoom en Roosendaal ligt bij het plaatsje Kalmthout. Daar vind je een prachtig uitgestrekt heidegebied: Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grenspark dus, dat deels in Nederland d...

Natuur29.05.2021

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

In het Brabantse dorp Boxtel kun je een van de leukste kanotochten van Nederland doen: een rondje Boxtel. En dat is in het voorjaar en de zomer een leuke tip voor een dagje weg! Boxtel ligt in Midden-Brabant, een kwarti...

Dagje Weg04.03.2021

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

De Moerputten is een van die verborgen pareltjes in Brabant en ligt ten westen van Den Bosch. Groot is dit prachtige natuurgebied niet. Bijzonder is het wel en dat in veel opzichten. Het natuurgebied is een van de weinig...

Natuur21.02.2021

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

het verborgen pareltje van Brabant
Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Over de Strijbeekse Heide, op de grens tussen Nederland en België, loopt het smokkelpad. Een eeuwenoude route die gebruikt werd om boter te smokkelen. Omgeven door idyllische vennetjes, naaldbossen en heide kun je er ee...

Natuur14.02.2021

Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

Noord-Brabant staat natuurlijk vooral bekend om z'n gezelligheid, maar daarnaast is het ook een van de mooiste provincies van Nederland. Na Gelderland is Brabant de grootste provincie van Nederland en je vindt er veel mo...

Natuur26.01.2021

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Het Mastbos in Breda is een van de oudste bossen van Nederland, met een koninklijk verleden. Een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant aan de zuidkant van de stad Breda, tegen de Belgische grens aan. Het is een puur gen...

Natuur31.10.2020

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Verder lezen over Nederland

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024