Dagje Weg13.06.2014

Vissen bij A La Plancha aan de Maas


Met een openluchtrestaurant in Rotterdam waan je alvast weer in vakantiestemming

Wie alvast in zuidelijke vakantiesferen wil komen, moet misschien toch even Rotterdam bezoeken. Daar aan die brede Maas op Noordereiland is voor het derde seizoen A La Plancha geopend, een pop-up visrestaurant: op de bron zelf, aan die mooie oude Maas. Op een stevig ponton, aan simpele klaptafels en klapstoelen, is het heerlijk tafelen. En het eten is om de visvingers bij af te likken en er achter te komen hoe het ook al weer was afgelopen zomer in dat warme zuiden.

A_La_Plancha_aan_de_Maas
A_La_Plancha_aan_de_Maas

Het is de derde keer dat Hans Mosselman – whats in a name – het initiatief neemt om op Noordereiland een openluchtrestaurant op te zetten. Dat betekent tegelijkertijd dat niet altijd zeker is of A La Plancha wel open is. Een aankomende bui kan overdag al roet in het eten gooien. ,,Daarom houden we mensen dagelijks via de sociale media op de hoogte of we boven een regenbuitje hangen, of dat we door de zon worden gegrepen’’, wil Mosselman maar zeggen.

Barbecue

Maar als de zon dan ook schijnt, is het een warm welkom. Voor de sfeer zouden een paar vissers op het ponton niet misstaan. Direct de vis vanaf de hengel op de barbecue werpen; verser kan het niet. Maar we gaan niet klagen over de versheid en kwaliteit in het algemeen, want die is prima. Er is ook niet veel te klagen als de producent de naam Schmidt draagt, want die heeft dé naam als het om vis gaat.

Verder wordt alles zo lokaal mogelijk weggehaald. En dat wil zeggen op Noordereiland zelf. Mosselman werkt nauw samen met Stichting Cultuurbrigade en de bewoners van het Noordereiland. Daar werken er ook heel wat van in de bediening of elders op het ponton. De groente halen ze bij Kromkommer of Rechtstreex en de lokale Turkse bakkers levert het brood. Lokaal zoals het bedoeld is. En je ondertussen als klant toch wanen in mediterrane sferen.

vis_aan_de_maas
vis_aan_de_maas

Op het menu staan altijd viskoekjes, die je zo lekker kunt eten met een pittige, veelal Thaise dressing. Verder worden er altijd ‘seizoensvissen’ boven water gehaald zoals tongschar op dit moment, maar ook wel sardines en dorade. Voor de stelletjes aan tafel heeft A La Plancha ook roodbaars en rogvleugel. Om die te verorberen moet je toch een grote jongen zijn. Bijzonder vind ik vooral dat het meeste van de producten van Noordereiland zelf komen. Zo wil Mosselman en de zijnen het transport beperken.

Naast de vis zijn er heerlijke bijgerechten. Mij smaakte vooral de bietjes met sinaasappel, munt en couscous. Alles wordt zonder poespas geserveerd en dat past bij de eenvoudige entourage. En dan is het leuk om opnieuw te ontdekken dat je niet veel nodig hebt om volop te genieten van eten, het gezelschap en niet te vergeten de ondergaande zon.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.