Gadgets15.10.2020

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!


Heb jij weleens gekeken naar hoeveel foto’s je tijdens je laatste vakantie hebt gemaakt? Misschien zijn het er wel een paar honderd? De meeste zul je gewoon in de filmrol op je telefoon hebben staan – of op de geheugenkaart van je camera – en de allermooiste foto’s heb je wellicht gedeeld via sociale media. Maar zou het niet veel leuker zijn om je leukste vakantiefoto’s in de hand te kunnen houden? Dat doen we de laatste tijd veel te weinig en dat is jammer. Gelukkig is er nu de perfecte oplossing om dat snel, eenvoudig en leuk te doen: laat je favoriete vakantiefoto’s tot leven komen met Polaroid Lab!

Je kent ze nog wel, van vroeger, de Polaroid-foto’s. Vierkante foto’s uit een direct-klaar camera met een witte rand eromheen. Je maakte één foto die je een paar seconden later in je hand had. Ongetwijfeld heb jij ze vroeger op feestjes ook gemaakt, pure nostalgie. Hoewel digitale camera’s door de jaren heen de Polaroid verslagen hebben, is de charme van zo’n instant-klaar foto nooit weggegaan. Sterker nog: misschien is die charme nu wel nog meer voelbaar omdat we zo weinig fysieke foto’s in onze handen hebben. En met de Polaroid Lab kun je dat gevoel binnen een paar seconden ervaren.

Hoe werkt Polaroid Lab?

Met Polaroid Lab kun je met letterlijk één druk op de knop foto’s afdrukken alsof je ze met een old school Polaroid-camera hebt gemaakt. De Polaroid Lab is een fotoprinter waarmee je foto’s die je op je telefoon hebt staan kunt afdrukken op de manier die je van Polaroid gewend bent. Een soort mini donkere kamer voor op je bureau, waarbij je digitale foto’s omzet naar analoog.

Om de printer te gebruiken moet je de app Polaroid Originals downloaden, en dan ben je eigenlijk al startklaar. Je hoeft deze niet eens te koppelen met Bluetooth of een account aan te maken, want de printer zal uiteindelijk de foto afdrukken vanaf het scherm van je mobiele telefoon.

▸ Om te printen heb je speciaal papier nodig dat verkrijgbaar is in drie soorten cassettes: Color i-Type, Black & White en Special Edition films.

De lastigste klus: foto`s selecteren die je wil afdrukken
De lastigste klus: foto`s selecteren die je wil afdrukken
Net als vroeger: wachten tot de foto tevoorschijn komt
Net als vroeger: wachten tot de foto tevoorschijn komt

Foto’s afdrukken

Het langste doe ik uiteindelijk over de keuze welke foto’s ik graag wil afdrukken, maar wanneer ik die eenmaal geselecteerd heb is de foto heel snel klaar. Wat je moet doen is de foto aanklikken in de app, je telefoon omgekeerd op de sensor aan de bovenkant leggen en als je een piep hoort kun je op de rode knop drukken om te printen. Deze sensor met drie verschillende lenzen is in staat om het scherm van je telefoon om te zetten in een analoge foto. Het is wel slim om de helderheid van je scherm op maximaal te zetten. Je kunt er overigens ook voor kiezen om in de app de belichting en verzadiging van de handmatig aan te passen voor je ‘m afdrukt. Mijn ervaring is dat de belichting wel iets omhoog kan en de verzadiging omlaag, omdat Polaroid-foto’s over het algemeen vrij donker zijn.

Zoals je van een traditionele Polaroid-foto gewend bent, duurt het even voordat de foto zichtbaar is, ongeveer een minuut of 10. En dat brengt weer dat gevoel naar boven dat je met vrienden om de foto heen gebogen stond om te kijken of ‘ie leuk geworden was. De kwaliteit van de foto’s uit de Polaroid Lab is ook vergelijkbaar met de foto’s die je kent van vroeger. Alsof er een vintage-filter overheen zit.

Het werkt verslavend want na een paar foto’s wil ik er meteen veel meer afdrukken. Ik maak zoveel leuke foto’s die altijd maar op mijn telefoon blijven hangen maar hiermee kun je ze dus super snel afdrukken. Leuk om op te hangen maar ook om aan anderen te geven. Ik heb er al veel mensen blij mee gemaakt!

Twee toffe functies: collages en AR

De makkelijkste manier van foto’s afdrukken is kiezen voor een ‘single’. Daarmee druk je de foto op je telefoon af als een echte Polaroid-foto. Dat is tof want daar kun je eventueel nog iets onder schrijven, zoals de datum waarop je de foto gemaakt hebt of de plaats. Maar leuker nog zijn de andere opties die je hebt voor bijvoorbeeld collages van twee, drie, vier, zes of negen foto’s. Jouw foto wordt dan in delen afgedrukt op foto’s die samen het geheel vormen. Daarbij kun je zelf nog creatieve composities kiezen om de foto’s af te drukken.

Met de AR-functionaliteit kun je nog iets extra’s aan de foto toevoegen en dat is echt leuk om te doen. Door te klikken op ‘add media’ kun je een korte video koppelen aan de foto die je afdrukt. Die krijgt dan onderin de hoek een soort onopvallende barcode. Wanneer je die scant in de Polaroid-app kun je die video vervolgens zien. Goed om te weten: je hebt de keuze uit een openbare of privé-video. Super leuk om te gebruiken als je iemand een kaart of cadeautje stuurt. Doe er een Polaroid-foto met AR bij, succes gegarandeerd!

▸ De Polaroid Lab kost 129,99 euro. Daar heb je dan nog wel speciaal fotopapier voor nodig, bijvoorbeeld de Color i-Type. Dat kost 35,99 euro voor 16 velletjes. Meer informatie over Polaroid Lab kun vinden op deze website.

De Polaroid-foto vs. het origineel
De Polaroid-foto vs. het origineel
Dit is verslavend leuk!
Dit is verslavend leuk!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Fotografie

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met de Nikon D750 en drie bijbehorende lenzen (27-70, 24 en 50 mm) heb ik vaak een zware cameraset bij me als ik op reis ga. Tot voor kort zaten die gewoon los in een willekeurige rugtas zonder enige vorm van bescherming...

Gadgets23.03.2023

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zijn je kinderen ook gek op het maken van foto’s? De kids groeien tegenwoordig op met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het maken van foto’s en video’s is voor de meesten geen onbekend terrein. Zeker als p...

Gadgets07.02.2023

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

Mocht je op een plek zijn waar het echt mega koud is - Lapland in de winter bijvoorbeeld - dan is fotograferen ineens niet meer zo heel erg leuk. Daarvoor heb je namelijk je handen nodig en bij temperaturen van -25° C w...

Winter09.02.2021

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Eén van de mooiste natuurfenomenen om te fotograferen is sneeuw. De wereld ziet er zoveel mooier uit als het gesneeuwd heeft. Het bos verandert in een sprookjesachtige setting. Een winter wonderland is een landschap dat...

Winter06.02.2021

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

De zomer van 2020 is er eentje waarin geschiedenis werd geschreven. Vanaf begin maart stond ieders leven op z’n kop, en niet zo’n beetje ook. Van volledige vrijheid en de wereld rondreizen gingen we naar gesloten gre...

Lifestyle15.09.2020

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Ierland is het land van de kelten, kastelen en mythen. En van ruige rotspartijen, spectaculaire kliffen en een groen, glooiend binnenland. Ierland is een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa, al is dat zeker niet...

Natuur27.04.2020

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Een fotoboek maken na een mooie reis is nu eenmaal heel veel werk. Zoveel werk, dat je er vol goede moed aan begint, maar het waarschijnlijk niet afmaakt. Nu zijn er allerlei alternatieven, zoals foto’s uploaden en een...

Lifestyle16.03.2020

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Hiken door de bergen met weer, wind, regen en zelfs sneeuw. Onder deze omstandigheden stelt menig wandelaar zijn hike maar wat graag een paar dagen uit. Zo niet Matt Horspool. Voor deze fotograaf kan het niet avontuurlij...

Algemeen05.03.2020

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Een interview met reisfotograaf Matt Horspool