Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Heb jij weleens gekeken naar hoeveel foto’s je tijdens je laatste vakantie hebt gemaakt? Misschien zijn het er wel een paar honderd? De meeste zul je gewoon in de filmrol op je telefoon hebben staan – of op de geheugenkaart van je camera – en de allermooiste foto’s heb je wellicht gedeeld via sociale media. Maar zou het niet veel leuker zijn om je leukste vakantiefoto’s in de hand te kunnen houden? Dat doen we de laatste tijd veel te weinig en dat is jammer. Gelukkig is er nu de perfecte oplossing om dat snel, eenvoudig en leuk te doen: laat je favoriete vakantiefoto’s tot leven komen met Polaroid Lab!
Je kent ze nog wel, van vroeger, de Polaroid-foto’s. Vierkante foto’s uit een direct-klaar camera met een witte rand eromheen. Je maakte één foto die je een paar seconden later in je hand had. Ongetwijfeld heb jij ze vroeger op feestjes ook gemaakt, pure nostalgie. Hoewel digitale camera’s door de jaren heen de Polaroid verslagen hebben, is de charme van zo’n instant-klaar foto nooit weggegaan. Sterker nog: misschien is die charme nu wel nog meer voelbaar omdat we zo weinig fysieke foto’s in onze handen hebben. En met de Polaroid Lab kun je dat gevoel binnen een paar seconden ervaren.
Hoe werkt Polaroid Lab?
Met Polaroid Lab kun je met letterlijk één druk op de knop foto’s afdrukken alsof je ze met een old school Polaroid-camera hebt gemaakt. De Polaroid Lab is een fotoprinter waarmee je foto’s die je op je telefoon hebt staan kunt afdrukken op de manier die je van Polaroid gewend bent. Een soort mini donkere kamer voor op je bureau, waarbij je digitale foto’s omzet naar analoog.
Om de printer te gebruiken moet je de app Polaroid Originals downloaden, en dan ben je eigenlijk al startklaar. Je hoeft deze niet eens te koppelen met Bluetooth of een account aan te maken, want de printer zal uiteindelijk de foto afdrukken vanaf het scherm van je mobiele telefoon.
▸ Om te printen heb je speciaal papier nodig dat verkrijgbaar is in drie soorten cassettes: Color i-Type, Black & White en Special Edition films.
Foto’s afdrukken
Het langste doe ik uiteindelijk over de keuze welke foto’s ik graag wil afdrukken, maar wanneer ik die eenmaal geselecteerd heb is de foto heel snel klaar. Wat je moet doen is de foto aanklikken in de app, je telefoon omgekeerd op de sensor aan de bovenkant leggen en als je een piep hoort kun je op de rode knop drukken om te printen. Deze sensor met drie verschillende lenzen is in staat om het scherm van je telefoon om te zetten in een analoge foto. Het is wel slim om de helderheid van je scherm op maximaal te zetten. Je kunt er overigens ook voor kiezen om in de app de belichting en verzadiging van de handmatig aan te passen voor je ‘m afdrukt. Mijn ervaring is dat de belichting wel iets omhoog kan en de verzadiging omlaag, omdat Polaroid-foto’s over het algemeen vrij donker zijn.
Zoals je van een traditionele Polaroid-foto gewend bent, duurt het even voordat de foto zichtbaar is, ongeveer een minuut of 10. En dat brengt weer dat gevoel naar boven dat je met vrienden om de foto heen gebogen stond om te kijken of ‘ie leuk geworden was. De kwaliteit van de foto’s uit de Polaroid Lab is ook vergelijkbaar met de foto’s die je kent van vroeger. Alsof er een vintage-filter overheen zit.
Het werkt verslavend want na een paar foto’s wil ik er meteen veel meer afdrukken. Ik maak zoveel leuke foto’s die altijd maar op mijn telefoon blijven hangen maar hiermee kun je ze dus super snel afdrukken. Leuk om op te hangen maar ook om aan anderen te geven. Ik heb er al veel mensen blij mee gemaakt!
Twee toffe functies: collages en AR
De makkelijkste manier van foto’s afdrukken is kiezen voor een ‘single’. Daarmee druk je de foto op je telefoon af als een echte Polaroid-foto. Dat is tof want daar kun je eventueel nog iets onder schrijven, zoals de datum waarop je de foto gemaakt hebt of de plaats. Maar leuker nog zijn de andere opties die je hebt voor bijvoorbeeld collages van twee, drie, vier, zes of negen foto’s. Jouw foto wordt dan in delen afgedrukt op foto’s die samen het geheel vormen. Daarbij kun je zelf nog creatieve composities kiezen om de foto’s af te drukken.
Met de AR-functionaliteit kun je nog iets extra’s aan de foto toevoegen en dat is echt leuk om te doen. Door te klikken op ‘add media’ kun je een korte video koppelen aan de foto die je afdrukt. Die krijgt dan onderin de hoek een soort onopvallende barcode. Wanneer je die scant in de Polaroid-app kun je die video vervolgens zien. Goed om te weten: je hebt de keuze uit een openbare of privé-video. Super leuk om te gebruiken als je iemand een kaart of cadeautje stuurt. Doe er een Polaroid-foto met AR bij, succes gegarandeerd!
▸ De Polaroid Lab kost 129,99 euro. Daar heb je dan nog wel speciaal fotopapier voor nodig, bijvoorbeeld de Color i-Type. Dat kost 35,99 euro voor 16 velletjes. Meer informatie over Polaroid Lab kun vinden op deze website.
Verder lezen over Fotografie
Stedentrips29.11.2024
Fotografietips voor Marrakech: de meest fotogenieke plekken en momenten
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Lifestyle15.09.2020
Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!
Natuur27.04.2020