Lifestyle03.03.2014

1 op de 5 nieuwe fietsen is een e-bike


Het gaat goed met de ontwikkeling en verkoop van de e-bike en in ons populair taalgebruik zijn e-bikes zelfs trending. De populariteit van hoogwaardige e-bikes toont aan dat die fiets in toenemende mate een serieus alternatief voor woon-werkverkeer is. Het marktaandeel van e-bikes in de totale fietsverkoop is de afgelopen zes jaar ruim verdrievoudigd. Die cijfers spreken voor zich.

E-bikes zijn fietsen met elektrische trapbekrachtiging die wordt veroorzaakt door één of meerdere accu’s en een motor. Deze beide zorgen ervoor dat een e-bike een extra ondersteuning geeft wanneer de persoon die erop zit een trap geeft op de pedalen. Je krijgt geen ondersteuning wanneer er niet getrapt wordt. De tijdsduur en afstand zijn beperkt tot gemiddeld 60 kilometer. Wordt hij gebruikt in de bergen, dan zal dit aanzienlijk minder zijn, Deze trapondersteuning is ook uit te zetten waarna de e-bike weer een gewone fiets wordt. Op de grote afbeelding hierboven zie je een Cube Hybrid 140 SL met 27,5 inch wielen die er behoorlijk cool uit ziet.

Foto: Cube Bikes
Foto: Cube Bikes

Wij zelf hebben al uitgebreid kennis kunnen maken met e-bikes tijdens onze belevenissen in de Auvergne. In steeds meer vakantiegebieden zul je de verhuur van deze fietsen gaan tegenkomen. Bij Travelvalley gaan we in de maand mei een e-trip organiseren met e-bikes waarbij 6 bloggers een week lang door Frankrijk trekken op e-bikes en onderweg naast het bezoeken van bijzondere plaatsen een serie gadgets testen en reviewen. De gehele e-trip is dagelijks te volgen via Travelvalley en een aantal andere sites binnen ons netwerk. Deze e-trip organiseren we samen met A Tout FranceCube en AGU.

E-bikes zijn hot en passen duidelijk in waarneembare trends van fitness, gezondheid, milieubewustzijn en een vitale leefstijl. De e-bike is volgens de laatste cijfers van de Bovag zelfs de ‘motor van de fietsmarkt’. Het aantal nieuwe e-bikes steeg in 2013 met 9,4% tot 192.000 stuks en daarmee was de e-bike verantwoordelijk voor 1/5 van de verkoop van alle fietsen. 

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.