Lifestyle03.06.2013

Fitness je nog steeds fit: kansen voor de fitnessbranche ondanks stagnerende groei


Schermafbeelding 2013-05-31 om 13.59.15.png
Schermafbeelding 2013-05-31 om 13.59.15.png

Het aantal fitnessscholen neemt bijna niet meer toe, gelukkig het aantal leden per fitnessschool wel. Betrokkenheid vanuit de gezondheidszorg en politiek zullen dit verder stimuleren, mede door het toenemen van overgewicht bij kinderen. Omdat fitnessscholen vaak in de daluren een lage bezetting hebben valt dit te combineren met het gebruik van de sportschool voor (lagere) scholen. Omdat het verloop relatief groot is moeten fitnesscentra inzetten op grotere loyaliteit. Dit kunnen ze bereiken door meer persoonlijke aandacht. Hierdoor zal ook het aantal 55-plussers toenemen. Een groep die andere behoeften heeft dan de meerderheid.

Vergroening vs. Vergrijzing

Jonge kids hebben steeds vaker overgewicht en een slechte motoriek. Dit komt door te weinig beweging. Ook in de politiek is dit een onderwerp waar veel aandacht aan wordt besteedt. Het benutten van de fitnessscholen tijdens de daluren is dan ook een ontwikkeling die zeker potentie heeft. Hier liggen kansen voor een samenwerking tussen overheid, zorgverzekeraars, fitnesscentra en scholen. Afgelopen jaren is de groep 55 plus al toegenomen, nu is het de kunst om deze groep extra speciale aandacht te geven.

Gezondheidszorg

Zorgverzekeraars zijn steeds actiever betrokken bij fitnesscentra. Ze stimuleren een actieve levensstijl met verschillende promotieacties. Mensen met bepaalde klachten kunnen met een aanvullende verzekering bij gecertificeerde fitnesscentra terecht.

Loyaliteit

Het verloop bij fitnesscentra is relatief hoog. De centra die investeren in persoonlijke aandacht zullen hier al snel de vruchten van plukken. Instructeurs geven aandacht, maar ook wordt gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen via internet en mobiele apps.

Fitnessbranche

Fitness behoort tot een van de populairste sporten in Nederland. Met de komst van verschillende internationale ketens in het totale aanbod gegroeid tot 1.652 centra in 2011. De laatste jaren komen er weinig centra bij en groeit de markt minder hard. Het aantal leden per centrum neemt wel toe. Op dit moment is circa16% van bevolking lid van een fitnesscentrum, in 2020 zal naar verwachting 20% van de bevolking zijn aangesloten bij een fitnesscentrum.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.