Maar met door dit boek lijkt het weer goed te komen. Het is immers nog steeds de beste manier om eten voor langere tijd vers te houden. Nogmaals, zeker als je op reis gaat. Met vis uit blik heb ik altijd direct zin om met het bereiden van maar wat aan te rommelen. Geen wit bord met een bieslooksprietje de boel garneren. Nee, de vingers gebruiken en gewoon wat gaan rommelen aan het aanrecht, zoals Van Olphen dat doet met een snack.
Visserijgemeenschappen
Neem wat smos-tonijn, crème fraîche op geroosterd brood, augurkje, tuinkers en je hebt een snack van heerlijkse vis. En zo kunnen we in allerlei variaties nog wel even doorgaan. Omdat de verschillende culturen van de visserijgemeenschappen in de wereld zo interessant zijn, zocht Van Olphen er velen op. Hij vloog onder meer naar Noorwegen, Australië, Alaska en Vietnam, zo laat hij zien in Het fishes kookboek dat hij in 2009 schreef. Inspiratie genoeg voor nog meer kookboeken.