Natuur11.07.2013

Bretagne (Frankrijk) wil schone stranden komende zomer en zet aspakjes in


Niets zo vervelend als andermans rotzooi, toch? Stel je voor dat je lekker een dagje naar het strand gaat, en als je een plekje voor je handdoek zoekt, zie je overal afval liggen. Zoals sigarettenpeuken. Niet fijn! De regio Bretagne (Frankrijk) wil ook af van afval op het strand, en zet zich komende zomer in voor schonere stranden. En dat doen ze door aspakjes, oftewel asbakjes in de vorm van een sigarettenpakje, uit te delen op het strand.

Bretagne heeft schitterende stranden, dat blijkt wel uit de nummer 1 positie van mooiste Europese stranden in 2010. De regio Bretagne zet zich in voor een schoner milieu. Door de aspakjes uit te delen, hoopt de regio strandbezoekers bewust te maken van hun aandeel in de bescherming van het ecosysteem. Verantwoord omgaan met afval hoort daar natuurlijk bij.

Het aspakje
De aspakjes zijn bakjes voor afval, in de vorm van een sigarettenpakje. Uiteraard is het aspakje gemaakt van karton dat voorkomt uit duurzaam onderhouden bossen en is geschikt voor hergebruik. Dat kan ook niet anders, als je met deze actie wil inzetten op een schoner milieu. Het pakje kan over een sigarettenpakje geschoven worden en is uiteraard ook op andere plaatsen dan op het strand te gebruiken. Het is voor de roker niet nodig de sigaret te doven, want door de sigaret in het aspakje te doen en het pakje te sluiten dooft de sigaret binnen enkele seconden vanzelf wegens gebrek aan zuurstof.

Hoe kom je nu aan zo’n aspakje? Dan moet je de stranden van Bretagne op. Daar worden ze uitgedeeld, samen met een editie van dagblad Le Telegramme en een spelletje.

Misschien kan dit ook voor andere strandgangers een aanleiding zijn om beter na te denken over wat met sigarettenpeuken te doen. Zeker als je weet dat de natuur twee jaar (!!) nodig heeft om een sigarettenfilter af te breken. Netjes in de prullenbak dus! Of in een aspakje.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Frankrijk

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij