Natuur02.10.2013

Budgetvakantie Frankrijk: La Rochelle – parel van de westkust


Landgenoten – het is crisis. Diepe crisis. En om nu een ‘staycation’ te overwegen boven een wandeling op het zandstuivende strand van La Rochelle, een koddige badplaats aan de Atlantische kust, is eeuwig zonde. ‘Staycationen’ kan altijd nog. Doe maar luxe, doe maar lekker, doe maar Frans. Op z’n budgets: een budgetreis naar Frankrijk. Zo’n gek idee nog niet.

Budgetreis naar Frankrijk: La Rochelle

Maar dat budget enkel fastfoodrestaurants betekent, lauwe cola zonder prik drinken en wandelen tot hoofdactiviteit bestempelen, is nonsens. Budget is het he-le-maal (naar het schijnt). Budget is 2013 ten top (vind je het gek) en budget betekent een nieuwe impuls geven aan je vakantie (dat is waar). Dus laat duurbetaalde all-ins voor wat het zijn, kies voor een knus hotelletje downtown La Rochelle en laat je meevoeren in de Franse gastronomie, wijnen, vrijgevigheid en een portie chauvinisme. La Douce France – on y va!

la_rochelle_kade
la_rochelle_kade

La Rochelle per boot verkennen

Bij aankomst heb je meteen het eerste dilemma: ga ik mijn auto de aankomende weken in het centrum parkeren of kies ik voor een goedkopere optie? Kies maar voor het laatste, want dat is nog vele malen leuker. Als je La Rochelle binnenrijdt heb je aan de rand van de stad genoeg gratis parkeergelegenheden. Er zijn in de stad drie grote gratis parkeerplaatsen, allen aan de rand van de haven. Maar hoe kom je dan het centrum in? Met de elektrische boot! Want naast budgetvriendelijke reismogelijkheden staat de stad bekend om haar ecologische, milieuvriendelijke karakter. Voor drie euro kun je met de boot naar het centrum, omringd door vestingen, wacht- en vuurtorens en een haven met plaats voor 3600 zeilboten. Maar naast de grootste zeilhaven van Europa heeft het centrum ook iets unieks: het centrum van La Rochelle was namelijk het allereerste centrum dat alleen toegankelijk was voor voetgangers. Nu is dat doodnormaal, maar La Rochelle was trendsetter op het gebied van milieuvriendelijk ondernemen.

De veelzijdigheid van La Rochelle

De Franse slag is hier overal herkenbaar: de lokale huiswijnen komen uit de buurt (dankzij de zilte lucht een aangenaam frisse witte wijn), de kaas is niet aan te slepen en de visgerechten spreken tot de verbeelding. Duizenden zeilboten wiegen op het ritme van de wind en zeemeeuwen slaan hun vleugels uit boven de boulevard van de moderne studentenstad in de oude jas. Op donderdagavond is het de vaste kroegavond van de duizenden studenten die hier op de campussen ronddolen en de woensdag- en zaterdagmarkten zorgen ervoor dat de gehele bevolking van de Franse kuststad op de been is voor een kilootje oesters.

Atlantische kust

La Rochelle is trouwens niet het enige trendsettende gebied aan de westkust van Frankrijk. Heel Poitou-Charentes staat bekend om haar veelzijdigheid, verantwoorde manier van ondernemen en goede – lokale gastronomie. Op atlantische-kust-frankrijk.nl vind je een schat aan informatie over deze Franse regio.

Budgettips voor de vakantie

Voordat we in ons volgende verhaal verdergaan over de vele mogelijkheden om de streek te bezoeken, hebben we wel alvast wat budgettips voor je op een rijtje gezet. Budgettips om de vakantie leuk te houden, zonder overdreven veel geld uit te geven.

  • Parkeer je auto aan de rand van La Rochelle en verken de stad per elektrische boot;
  • Schaf een stadspas aan. Deze pas kent vele voordelen, zoals ongelimiteerd gebruikmaken van het openbaar vervoer, diverse kortingen en interessante aanbiedingen;
  • Tank in Frankrijk niet aan de snelweg, maar ga naar de supermarkt. Grote supermarktketens hebben ook tankstations waar je goedkoop kunt tanken;
  • Ga uitgebreid lunchen! De meeste restaurants bieden overheerlijke lunches aan tegen bodemprijzen. Veelzijdiger, interessanter en origineler dan de avondkaarten;
  • Ga voor extra tips (niet alleen over deze streek) naar de website van het Frans bureau voor Toerisme

Volgende week: oesters plukken in het kielzog van Fort Boyard

Door: Mark Wagemakers

la_rochelle
la_rochelle