Natuur17.10.2013

Het lokale leven van Peru: onze top 5


Treed je graag in de voetsporen van de Inca’s maar niet in die van je medereizigers? Ga dan net een stapje verder en maak actief deel uit van het lokale leven in Peru. Geniet van een traditionele Pachamanca lunch aan de rand van het Titicacameer of draai in de Colca Canyon een dagje mee bij een boer. Bezoek een beroemde panfluitmaker en bolhoedenfabriek en shake je eigen pisco sour, het nationale drankje van Peru.

#1 Thuis op het Titicacameer

Het hoogst bevaarbare meer ter wereld trekt jaarlijks vele reizigers en er vertrekken dagelijks dan ook veel boten voor een dagtocht. Omdat deze boten allemaal dezelfde route afleggen, kom je op de eilanden veel andere reizigers tegen. Jammer, vinden wij, omdat je ervaring hierdoor minder uniek wordt.

Wij raden je dan ook aan een dagtocht te maken waarbij je de bekende eilanden aandoet, maar dan de rustigere gedeeltes bezoekt. Je maakt kennis met èchte leven op het Titicacameer. Zo bereid je een traditionele Pachamanca lunch met een lokale familie. Je ziet een offerceremonie en kookt je vlees, vis, lamsvlees en aardappelen op hete stenen, begraven onder de grond.

Je vaart door naar meer afgelegen Uros rieteilanden waar in totaal 30 families wonen. In tegenstelling tot de meeste rieteilanden vlakbij Puno, wonen de bewoners hier nog echt en leven ze voornamelijk van de visvangst. Omdat het steeds lastiger wordt hiervan te rond te komen (de vispopulatie daalt jaarlijks), stellen ook zij zich open voor het toerisme.

Wil je ook een nacht verblijven op het Titicacameer? Dan kun je logeren bij een Peruaanse familie op het eiland Amantani. Wij vonden het erg bijzonder om wakker te worden met uitzicht over het helderblauwe meer. Je moet wel flexibel zijn: je eet met de pot mee, slaapt in een eenvoudig bed, deelt het toilet en de verdere faciliteiten op het eiland zijn beperkt. Daar staat wel een heel authentieke Titicaca ervaring tegenover.

#2 Bij de boer in de Colca Canyon

Tijdens je rit langs de Colca Canyon zie je duizenden landbouwterrassen die 500 jaar geleden al door de Inca’s zijn aangelegd. Door de verschillende kleuren van de gewassen lijkt de omgeving net een lappendeken. Vandaag de dag worden deze terrassen nog gebruikt door lokale boeren voor het verbouwen van hun gewassen. De meeste reizigers zullen de akkers van een afstand zien, maar je kunt ze ook van dichtbij bekijken: steek de handen uit de mouwen en loop een ochtend mee met een boeren gezin.

’s Morgens vroeg ga je met de man of vrouw des huizes mee naar hun huisje. Na een kop coca of muñathee (een plaatselijk kruid) ga je aan de slag. Voor je het weet wandel je achter ossen aan door het dorp, onderweg naar een akker die moet worden geploegd of help je mee bij het voeden van de koeien of cavia’s. Het voelt wellicht een beetje vreemd om zo tussen de traditioneel geklede bewoners door te lopen, maar authentieker dan dit kan niet!

#3 Pisco shaken in Lima

Wanneer je iemand spreekt die een reis naar Peru heeft gemaakt, zul je vaak te horen krijgen dat Lima een wat troosteloze indruk maakte. Dit komt doordat de stad een groot deel van het jaar in een mist hangt die vanaf de Stille Oceaan boven de zuidkust van Peru blijft hangen. Toch kun je in Lima echt wel een leuke dag beleven. Zoals overal geldt: je moet de leuke plekjes weten te vinden. Ga daarom op pad met een lokale gids die je de interessante plekken laat zien en informatie geeft die je niet gemakkelijk kunt terugvinden in een reisgids.

Hij neemt je mee door de stad met lokaal vervoer; een leuke manier om gelijk in contact te komen met de lokale bevolking. Je komt op plaatsen waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Zo ook de bar ‘El Bolivariano’, waar ook de president regelmatig een drankje drinkt. Samen met de barman schud je hier je eerste pisco sour, de nationale cocktail van Peru. De basis van dit drankje is een soort brandewijn die wordt gemixt met limoensap, eiwit en suikerwater.

#4 (Pan)fluitend door La Paz

Als centrum voor handel wordt La Paz druk bezocht door Bolivianen uit het hele land die hier naartoe reizen om hun spullen te kopen en verkopen. Volgens ons is dit dan ook de uitgelezen plek om over echte Andesmarkten te struinen met bolhoedjes en hoepeljurken. De bekendste is toch wel de heksenmarkt; een straat waar naast gebreide mutsen met lamamotief en andere souvenirs, ook lamafoetussen worden verkocht. Volgens de bijgelovige Bolivianen brengen ze geluk…

Met een lokale gids zie je La Paz op een andere manier. De gids neemt je mee in de wirwar van straatjes en pleinen, naar plekken waar je zelf niet gemakkelijk komt. Je begint de ochtend met een voedzaam ontbijt van een warm maïsdrankje en zoet pasteitje, op een lokale markt waar veel Bolivianen zelf ook ontbijten. Met een gevulde maag begin je aan je stadstour. Je wordt meegenomen naar het winkeltje van Laureano Mamani, een beroemde panfluitmaker. Hij laat zijn werkplaats zien en laat je zelf ook proberen een panfluit te bespelen. Nog best lastig om geluid uit de bamboe buisjes te krijgen. Maak je La Paz beleving compleet door je toekomst te laten voorspellen door één van de sjamanen die cocabladeren leest.

#5 Op zoek naar bolhoeden in Sucre

Sucre is de relaxte, kleinschalige en vaak zonnige hoofdstad van Bolivia. Een mooie plek om een paar dagen te blijven en even uit te rusten tijdens je reis. Ben je hier op zondag, dan kun je net als vele anderen de markt van Tarabuco bezoeken. De lokale bevolking struint er in de kleurrijke traditionele kleding rond over de markt.

Leuker is om de stad een halve dag met een lokale gids te ontdekken. Het voordeel is dat hij de stad op zijn duimpje kent en je alles kunt vragen. Samen wandel je over Plaza de Mayo, het centrale plein, waar veel studenten samenkomen. Je bezoekt het 16e eeuwse Recoleta klooster, met uitzicht over Sucre en het textielmuseum. Je ziet hier hoe de textiele handwerken gemaakt worden, waar de regio Sucre bekend om staat. Verder neemt hij je mee naar een hoedenfabriek, waar het bekende bolhoedje gemaakt wordt. Een rijke Boliviaan zag in de 19e eeuw dit Charlie-Chaplin-hoedje in Engeland en kocht grote hoeveelheden op om ze door te verkopen aan Boliviaanse mannen. Die vonden het bolhoedje echter maar niks en al snel belandden ze in de uitverkoop op de markt. De vrouwen, die daar hun inkopen deden, zagen de charme van het hoedje wel in en vandaag de dag zijn de bolhoedjes dan ook niet meer weg te denken uit de Zuid-Amerikaanse cultuur. Snuffel na de rondleiding nog even tussen de vele hoeden in alle varianten en kleuren of er wat voor je bij zit.

Dit artikel is geschreven door reisspecialist Anneloes. Zij werkt voor Peru online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met Peru online kun je op basis van bouwstenen je eigen individuele rondreis samenstellen. De hoogtepunten doe je net even iets anders, waardoor je het land intenser beleeft.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Peru

8 verborgen Inca bestemmingen in Peru

Peru en het culturele erfgoed van de Inca’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Machu Picchu is een absoluut hoogtepunt, maar wist je dat in de hele Cusco-regio nog tal van andere Inca-vindplaatsen hebt?

Natuur30.05.2024

8 verborgen Inca bestemmingen in Peru

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Het is mogelijk om eindelijk weer naar steeds meer verre bestemmingen af te reizen. De Verenigde Staten ontvangen toeristen vanaf 8 november en ook andere landen openen hun deuren. Dat is wat ons betreft heel goed nieuws...

Vliegen07.11.2021

Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Thailand, Peru, Costa Rica en meer landen
Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!

Niets is lekkerder dan een frisse cocktail tijdens het mooie weer. Het is tijd voor een keer wat anders als de bekende Mojito of Cosmopolitan. Heb je weleens gehoord van de Peruaanse cocktail Pisco Sour? Deze cocktail...

Lifestyle04.04.2020

Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!

Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru

Peru is een van de mooiste landen in Zuid-Amerika. Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, ingesloten tussen de Grote Oceaan, het Andesgebergte en de jungle van de Amazone. Het is een groot en rijk land, zeker wat cu...

Algemeen07.12.2018

Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru

Salkantay Trek: de tofste hike naar Machu Picchu

De Inca Trail is het legendarische voetpad in Peru dat eindigt bij Machu Picchu, de mysterieuze stad van de Inca’s. Een tocht van een paar dagen die je meeneemt door een wisselend landschap. Omdat de Inca Trail enorm p...

Ontspanning02.05.2018

Salkantay Trek: de tofste hike naar Machu Picchu

Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte

Een heel aantal meters boven de Heilige Vallei van Cuzco in Peru ligt de Skylodge. Die bestaat uit drie transparante 'capsule suites' en een keuken/eetkamer die vierhonderd meter boven de vallei hangen aan een steile rot...

Vliegen25.05.2017

Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte

Wel eerst even omhoog klimmen

Verder lezen over Zuid-Amerika

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Mocht je je de komende weken vervelen dan is dit een kijktip waarin je jezelf compleet kunt verliezen. In de serie Long Way Up (op Apple TV+) reizen de Schotse acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman op...

Ontspanning23.12.2020

Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Wanneer je aan de woestijn denkt, denk je misschien in eerste instantie aan zand, duinen, stenen, hitte en ga zo maar door. De meeste mensen worden hier misschien niet heel reislustig van, maar er zijn zoveel bizar mooie...

Natuur19.04.2018

6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien