Natuur19.11.2013

Nieuw-Zeeland de 11e dag: Fox Glacier


Vandaag konden we uitslapen, al is ons ritme toch zo dat we rond een uurtje of zeven vanzelf wakker worden. We zouden vandaag naar de gletsjer gaan welke, verrassend, Fox Glacier heet. We wilde eigenlijk een dagtrip doen maar deze was al volgeboekt, dan dus maar de halve dagtrip. Voor wie ooit wil gaan, raden we wel aan om de hele dagtrip te doen. Dit komt omdat het lopen naar de gletsjer 1 uur in beslag neemt en je datzelfde uur ook weer kwijt bent om terug te keren naar de bus. Bij een volle dagtrip heb je dus meer “gletsjertijd”. Op de gletsjer zelf lopen is natuurlijk het meest indrukwekkende, al is het zien alleen al heel bijzonder.

Lake Matheson

Dit halve-dag programma zou pas in de middag zijn, dus eerst hebben we heerlijk ontbeten in Misty Peaks. Andere gasten van de B&B schoven ook aan en het was heel gezellig om de verhalen van de andere reizigers te volgen. De eigenaresse, Lea, vertelde ons ook dat ze nu al boekingen ontvangt voor 2014! Is ook niet zo gek, want deze B&B staat nummer 1 in het gebied op Tripadvisor!

Omdat we nog extra tijd hadden hebben we eerst nog een wandeling van ca. anderhalf uur gemaakt rond Lake Matheson. Deze lake staat er om bekend dat je op het verste punt een goed zicht op Mt. Fox kan hebben, welke bij kalm weer prachtig weerspiegeld wordt op het water. Hoe eerder je gaat, hoe groter de kans dat het water nog kalm is en de berg onbewolkt is. Wij hadden iets te rustig ontbeten dus… helaas al wat rimpels. Toch een mooie wandeling om te maken.

Fox Glacier Guilding

’s Middags gingen we naar de locatie waar onze gletsjertrip zou beginnen. Deze werd georganiseerd door Fox Glacier Guiding. Onze gids zou Kat zijn een vriendelijke en enthousiaste meid die heel betrouwbaar overkwam. Wel waren er donkere wolken boven bij de berg zichtbaar, maar goed. We kregen duidelijke instructies schoenen en regenkleding van de gidsen, en stapten in de bus om naar de gletsjer gebracht te worden… toen chaos ontstond.

Nog voordat de bus kon starten, piepte alle portofoons dat er problemen waren. Blijkbaar had het al vanaf een uur of 11 op de berg geregeld steeds harder. Daardoor was het water van de gletsjerrivier bijna een halve meter gestegen en leek nog meer te gaan stijgen. Deze rivier moet, welke normaal gesproken slechts een klein stroompje was, moet je passeren om bij de gletsjer te komen. Bovendien zorgde de heftige regenval voor een grotere kans op vallend gesteente en ijs. Na veel beraad werd de trip gecanceld en kon iedereen zijn trip naar de volgende dag verzetten of zijn geld terugkrijgen.

Wij zouden de volgende dag al weer moeten vertrekken, dus wij waren nog aan het nadenken. We hadden tijdens de voorbereidingen al uitgebreid met Kat gekletst en juist op het moment dat we onze trip wilde cancelen, kwam zij aangerend (we waren inmiddels al ongeveer 20 minuten verder) met het nieuws dat de trip alsnog kon doorgaan. Het was droog geworden en de rivier was met de seconde aan het slinken. Helaas konden we niet op de gletsjer staan omdat dat nog te gevaarlijk zou zijn, maar we zouden er wel redelijk dicht bij kunnen komen.

Dus, alsnog op weg naar de gletsjer! Iedereen van Kat’s groep had zijn trip al verzet en was al weg, dus we hadden een privé tour! Er was nog een tweede groep van ongeveer 12 Chinezen met hun eigen gids, dus de bus zat vol genoeg.

Fox Glacier is een wonderlijke gletsjer. Mede ook omdat er tropisch woud in de buurt van de gletsjer groeit, wat nogal vreemd is. De grond waarop je loopt zijn allemaal stenen, ooit door de gletsjer uitgespuwd.

Terminal

Na een uurtje lopen (soms flink schuin omhoog en soms over stroompjes springend) kwamen we aan bij de “Terminal”: dit is het uiterste punt dat je kan gaan met gids zonder de aanstalten te maken om de gletsjer op te klimmen. Het was erg jammer dat we dit niet konden doen, het maakt de ervaring net nog iets ‘echter’ maar het zien van de gletsjer zelf is ook al heel wat. Het is zo groot dat het moeilijk te bevatten is. In levende lijve is het al moeilijk om dit te bevatten en op foto’s is het al helemaal lastig om de immensiteit van de gletsjer vast te leggen, jullie zullen ons op ons woord moeten vertrouwen! Door de recente aardverschuivingen en gevallen rotsen is de gletsjer wel nogal ‘modderig’ om te zien, trouwens.

Fox Glacier is een nog steeds actieve gletsjer; dat wil zeggen dat deze nog steeds terugtrekt en groeit. De meeste gletsjers zullen nooit meer groeien tenzij er een nieuwe ijstijd komt, maar Fox Glacier is door de eeuwen heen nog steeds zowel aan het groeien en aan het terugtrekken als een traag ademende titaan. Op dit moment is de gletsjer in een ’terugtrek fase’ – maar nog niet zo ver terug als rond 1800. Tot aan ca. 2004 was de gletsjer nog in een ‘groeifase’.

Drinken uit de gletsjerstroompjes

Tijdens de wandeling gaf Kat informatie over de gesteenten en de geschiedenis van de gletsjer. Door de regenval waren brokken ijs van de gletsjer afgebroken en mee gespoeld en daar hakte Kat wat vanaf om aan ons te geven: kristalhelder ijs! Dit was veilig om te eten. Vreemd en overweldigend om ca. 80-jaar oud ijs van zo’n immense ijsmassa te eten! Echt, het is zo moeilijk te bevatten op het moment zelf dat je er bijna te nuchter mee omgaat!

Ook hebben we tussendoor uit een kraakhelder gletsjerstroompje gedronken: zo lekker en fris!

Moe maar voldaan keerden we terug en hebben daarna een hapje gegeten in “The last Kitchen” – wat letterlijk de laatste keuken is die je tegenkomt in de eerstvolgende 120 kilometer! Ook is het raadzaam om hier te tanken, want je komt voorlopig geen benzinestation tegen.

We keerden terug naar Misty Peaks om in een heerlijk zacht bed voldaan in slaap te vallen.

Tot te volgende keer en lees hieronder onze voorgaande verhalen!

Uitzicht_nieuw_Zeeland_bij_lake_matheson
Uitzicht_nieuw_Zeeland_bij_lake_matheson
Avatar foto
Alex en Wendy

Ze hebben al veel van de wereld gezien, reizen is hun passie. Voor Travelvalley bezochten Alex en Wendy het schitterende Nieuw-Zeeland.

Verder lezen over Nieuw-Zeeland

Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei

Goed nieuws voor iedereen die graag naar Nieuw-Zeeland wil reizen: toeristen zijn er vanaf mei weer welkom. Sinds maart 2020 is het bijna onmogelijk om Nieuw-Zeeland binnen te komen. Maar daar komt eindelijk een einde aa...

Algemeen28.03.2022

Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei

+ 3 redenen om het land te bezoeken
Nieuw-Zeeland vanuit de lucht in 20 wonderbaarlijke foto’s

Een reis naar Nieuw-Zeeland is een van de mooiste reizen die je ooit kunt maken. Ja, het is ver weg, maar wanneer je weet wat je hier allemaal kunt zien er ervaren, is het die reis helemaal waard. Groene fjorden, spuiten...

Ontspanning16.12.2017

Nieuw-Zeeland vanuit de lucht in 20 wonderbaarlijke foto’s

Adembenemende video met het allermooiste van Nieuw-Zeeland

De Franse Filmmaker Ludovic Gibert ging met zijn vrouw op huwelijksreis naar Nieuw-Zeeland. In drie weken maakten samen zij een reis die begon op het zuidereiland en die eindigde op het noordereiland. Een reis van 4.459...

Natuur18.02.2017

Adembenemende video met het allermooiste van Nieuw-Zeeland

Qatar Airways breekt record: langste lijnvlucht ooit

Bij reizen hoort vaak ook vliegen, al zal dat voor de meeste reizigers verre van het favoriete onderdeel van de reis zijn. Qatar Airways heeft sinds afgelopen weekend echter een nieuw record gezet: die van de langste lij...

Vliegen07.02.2017

Qatar Airways breekt record: langste lijnvlucht ooit

Doha - Auckland in 16 uur
Doen in Nieuw-Zeeland: tree walk door prachtig verlicht bos

Nieuw-Zeeland is op zichzelf al een lust voor het oog, maar met een beetje hulp wordt het nog imposanter. Dat hebben de makers van de Redwoods Treewalk vermoedelijk gedacht toen ze Rotorua’s nieuwste eco-vriendelijke t...

Natuur01.02.2017

Doen in Nieuw-Zeeland: tree walk door prachtig verlicht bos

Wonderschoon Nieuw-Zeeland in 1 minuut

Op Nieuw-Zeeland zijn zo ongeveer alle superlatieven die je kunt bedenken van toepassing. Noordereiland of Zuidereiland: het maakt niet uit. Nieuw-Zeeland is een wonder der natuur. En in één minuut kun je al het moois...

Natuur21.08.2016

Wonderschoon Nieuw-Zeeland in 1 minuut

Waarom je op reis moet naar Nieuw-Zeeland…

Mocht je nog twijfelen of je ooit op reis wilt naar Nieuw-Zeeland, bekijk dan deze video maar eens. Daarin zie je unieke beelden van de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland, zoals Lake Pukaki, Mount Cook/Aoraki National Par...

Natuur13.07.2016

Waarom je op reis moet naar Nieuw-Zeeland…

Verliefd op Nieuw-Zeeland in 25 foto’s

Foto's van Nieuw-Zeeland blijven ons keer op keer verbazen. De uitgestrekte natuur is zó mooi. En het is natuurlijk niet dicht bij huis, maar de lange reis er naartoe is het helemaal waard. Of je nu naar het noordereila...

Natuur20.01.2016

Verliefd op Nieuw-Zeeland in 25 foto’s