Natuur21.11.2013

Nieuw-Zeeland dag 12&13: Wanaka


Rijden naar Wanaka is nogal… overweldigend. Om van Fox Glacier bij Wanaka te komen (bijna 3 uur rijden) moet je door de “Haast Pass” gaan. Dit is letterlijk een kronkelweg tussen de bergen. Op een gegeven moment word je aan alle kanten omringd door bergen; gigantische reuzen die over je heen torenen. Het is heel erg ‘humbling’.

De natuur moet je hier ook niet onderschatten – een waarschuwing voor aardverschuivingen en paden waarop afgeraden wordt te wandelen moeten hier serieus genomen worden. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen; je wordt niet tegen gehouden als je op het punt staat iets stoms te doen, maar de waarschuwingen zijn hier niet voor niets.

Twee maanden geleden nog is een Europees reisgezelschap omgekomen in de Haast Pass omdat ze een regenwaarschuwing negeerden. Thuis betekent zo’n waarschuwing misschien niet zo veel, maar hier is het anders. De regen zorgde ervoor dat er een aardverschuiving was net boven waar de camper reed: alles was weggevaagd (wij passeerden de herstelwerkzaamheden aan die weg, je wordt er wat stil van). Alles is hier groter, ook het weer.

Wanaka wordt vaak ondergewaardeerd in reisgidsen t.o.v. Queenstown, wat redelijk in de buurt ligt. Dit is wat ons betreft geheel onterecht. Wanaka is iets rustiger maar ook mooier, alles is iets ontspannener maar er is genoeg te doen voor wie voor adrenaline gaat. Zeker de moeite om naartoe te gaan en doet zeker niet onder aan Queenstown!

Eenmaal in Wanaka zijn we eerst naar “Puzzlingworld” gegaan. Alles gaat hier over illusies, optisch bedrog en puzzels. Overal waar je kijkt zijn puzzels of illusies verborgen. Zelfs als je niet naar de wc moet, moet je toch gaan kijken omdat werkelijk elke vierkante meter is gebruikt om iets te zien of te doen. De entree leidt allereerst tot een soort lunchroom (de broodjes zijn erg lekker, trouwens) en op alle tafels staan een aantal puzzels of breinbrekers om je bezig te houden. Er is een gezichtsbedrog en illusie tour via één doorgang en een groot labyrint aan de andere kant. Veel van de attracties zijn interactief. Erg leuk en voor alle leeftijden. Zeker doen als je in de buurt bent!

Na Puzzlingworld zijn we doorgereden naar The Edgewater Resort waar wij twee nachten zouden blijven. Weer een prachtig uitzicht (we raken verwend, echt. De prachtige omgeving en de uitzichten zullen we het meeste missen, denken we). De staff aan de receptie helpt met het uitzoeken van activiteiten en het boeken hiervan. Je kan hier goedkoop en snel wasjes draaien en de keuken is heel erg goed voor een zeer redelijke prijs. Je kan hier ook prima dineren.

Over dineren gesproken, hoe gek het ook klinkt, dit worden we best wel zat. We groeien letterlijk dicht hier, en dat terwijl we toch flink bewegen. Zucht, dat wordt flink rustig aan doen zodra we weer thuis zijn…De volgende dag zouden we wat activiteiten ondernemen in Wanaka. We besloten ieder wat anders te doen, wat ook wel eens leuk is; alleen iets ervaren.

Alex zou canyoning via Deep Canyon gaan doen en Wendy zou aan een soort ecotour via Adventure Wanaka deelnemen. Canyoning is het volgen van een stroom water van bovenaan een berg tot naar beneden, gehuld in een wetsuit. Dit betekent vaak glijden van rotsen, zwemmen door stroomversnellingen, abseilen, tokkelen, van grote hoogtes springen en dit alles in prachtige natuur en bij het geluid van watervallen/kolkend water.

Canyoning_NieuwZeeland
Canyoning_NieuwZeeland

Met een groepje van 4 personen – waarvan 1 onze gids – kregen we een goede uitleg over wat we zouden moeten gaan doen, de uitrusting, het tuigje en de touwen. alles meermalen controleren voordat je daadwerkelijk aan de gang zou gaan. Er zijn diverse routes met variabele moeilijkheidsgraden. Oorspronkelijk zou het een volledige dagtocht worden maar doordat de groepjes beperkt waren, is het een halve dag geworden; poeh, blij toe ook… Nadat we 20 minuten omhoog gelopen waren via een smal bergpad konden we beginnen met afdalen.

Om te beginnen klommen we eerst nog een klein stukje verder omhoog via het water om vervolgens via een klein geknoopt touw op een rots in de waterval te klimmen, hier alleen al voor heb je veel kracht nodig. Eenmaal boven mochten we een sprong in  het witte water maken (in het witte water is het meestal het diepst). Het is wel fijn om een gids te hebben die deze punten ook werkelijk kent; dit kan daarom dus ook niet zonder. Eenmaal weer op het startpunt aangekomen konden we aan het echte werk beginnen!

Abseilen (gezekerd aan de gids) van een meter of 15, wauw! Vervolgens een stukje glijden, maar wacht, het glijden houd op… het is nu ineens vallen, nog eens 5 meter naar beneden, hier laat iedere deelnemer een kreet van verassing. Hierna bij iedere abseil het vertrouwen gekregen van de gids dat we het zelf wel konden, dit maakt de ervaring nog spannender, de gids gaf bij iedere afdaling aan waar we heen zouden moeten door dit aan te wijzen, het water maakt zoveel lawaai dat je heel goed moest luisteren als hij een gesproken uitleg gaf.

Je begrijpt, het is wel erg inspannend maar ook heel erg leuk. zolang je de basis regels in acht neemt tenminste. Halverwege kregen we warme thee en wat koekjes en naderhand ook nog een broodlunch. Iets om niet te missen en zeker voor herhaling vatbaar!

De Ecotour was lang niet zo adrenaline-gevuld en meer informatief. Samen met maximaal 5 anderen wordt je meegenomen op de boot van Davy, een vriendelijke man die tevens de gids is. Eerst vaar je een uurtje door prachtige vergezichten terwijl hij van alles verteld over de geschiedenis van Wanaka, de natuur – van alles. Hij stemt zijn verhalen erg af op zijn publiek en heeft erg veel kennis over allerhande zaken. De boot is comfortabel en van alle gemakken voorzien – maar je zit niet te afgeschermd waardoor je wel veel zicht hebt op alles om je heen.

Na het varen meerden we aan op een Mou Waho Island, welke vrij is van roofdieren en waar alleen oorspronkelijke Nieuw Zeelandse flora en fauna voorkomt. Dit eiland wordt ook ingezet om populaties van bedreigde vogels te vergroten om elders weer uit te kunnen zetten, waaronder de Weka (van welke we tweemaal een paartje met kuikentjes tegenkwamen). Davy vertelt van alles over de planten en hoe ze te herkennen terwijl je het eiland verkend. Na mooie uitzichten en een stevige wandeling van ongeveer een uur, kom je terug bij de boot waar je huisgemaakte citroenlimonade en muffins krijgt (door zijn vrouw gemaakt). Daarna nog wat meer varen en dan naar huis. Een erg leuke en leerzame ervaring. Davy houdt van wat hij doet en dat merk je – zijn enthousiasme is aanstekelijk.

’s Avonds hebben we wat lichter gegeten (maar nog steeds in het restaurant van Edgewater – heel lekker, dat wel!) Toch een toetje genomen, want ach, het klinkt zo lekker…En daarna weer rustig afgetaaid naar onze kamer. Op naar de volgende dag.

watervallen wanaka
watervallen wanaka
Avatar foto
Alex en Wendy

Ze hebben al veel van de wereld gezien, reizen is hun passie. Voor Travelvalley bezochten Alex en Wendy het schitterende Nieuw-Zeeland.

Verder lezen over Nieuw-Zeeland

Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei

Goed nieuws voor iedereen die graag naar Nieuw-Zeeland wil reizen: toeristen zijn er vanaf mei weer welkom. Sinds maart 2020 is het bijna onmogelijk om Nieuw-Zeeland binnen te komen. Maar daar komt eindelijk een einde aa...

Algemeen28.03.2022

Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei

+ 3 redenen om het land te bezoeken
Nieuw-Zeeland vanuit de lucht in 20 wonderbaarlijke foto’s

Een reis naar Nieuw-Zeeland is een van de mooiste reizen die je ooit kunt maken. Ja, het is ver weg, maar wanneer je weet wat je hier allemaal kunt zien er ervaren, is het die reis helemaal waard. Groene fjorden, spuiten...

Ontspanning16.12.2017

Nieuw-Zeeland vanuit de lucht in 20 wonderbaarlijke foto’s

Adembenemende video met het allermooiste van Nieuw-Zeeland

De Franse Filmmaker Ludovic Gibert ging met zijn vrouw op huwelijksreis naar Nieuw-Zeeland. In drie weken maakten samen zij een reis die begon op het zuidereiland en die eindigde op het noordereiland. Een reis van 4.459...

Natuur18.02.2017

Adembenemende video met het allermooiste van Nieuw-Zeeland

Qatar Airways breekt record: langste lijnvlucht ooit

Bij reizen hoort vaak ook vliegen, al zal dat voor de meeste reizigers verre van het favoriete onderdeel van de reis zijn. Qatar Airways heeft sinds afgelopen weekend echter een nieuw record gezet: die van de langste lij...

Vliegen07.02.2017

Qatar Airways breekt record: langste lijnvlucht ooit

Doha - Auckland in 16 uur
Doen in Nieuw-Zeeland: tree walk door prachtig verlicht bos

Nieuw-Zeeland is op zichzelf al een lust voor het oog, maar met een beetje hulp wordt het nog imposanter. Dat hebben de makers van de Redwoods Treewalk vermoedelijk gedacht toen ze Rotorua’s nieuwste eco-vriendelijke t...

Natuur01.02.2017

Doen in Nieuw-Zeeland: tree walk door prachtig verlicht bos

Wonderschoon Nieuw-Zeeland in 1 minuut

Op Nieuw-Zeeland zijn zo ongeveer alle superlatieven die je kunt bedenken van toepassing. Noordereiland of Zuidereiland: het maakt niet uit. Nieuw-Zeeland is een wonder der natuur. En in één minuut kun je al het moois...

Natuur21.08.2016

Wonderschoon Nieuw-Zeeland in 1 minuut

Waarom je op reis moet naar Nieuw-Zeeland…

Mocht je nog twijfelen of je ooit op reis wilt naar Nieuw-Zeeland, bekijk dan deze video maar eens. Daarin zie je unieke beelden van de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland, zoals Lake Pukaki, Mount Cook/Aoraki National Par...

Natuur13.07.2016

Waarom je op reis moet naar Nieuw-Zeeland…

Verliefd op Nieuw-Zeeland in 25 foto’s

Foto's van Nieuw-Zeeland blijven ons keer op keer verbazen. De uitgestrekte natuur is zó mooi. En het is natuurlijk niet dicht bij huis, maar de lange reis er naartoe is het helemaal waard. Of je nu naar het noordereila...

Natuur20.01.2016

Verliefd op Nieuw-Zeeland in 25 foto’s