Natuur09.01.2014

Kijktip: natuurserie Pinguïns Undercover op Nederland 1


Gisterenavond heb ik gefascineerd gekeken naar de natuurserie Pinguïns Undercover op Nederland 1 bij de EO. Met behulp van zogenaamde spycams, oftewel camera’s die vermomd zijn als levensechte pinguïns, wordt het leven van verschillende groepen pinguïns vastgelegd, en dat is echt schitterend om naar te kijken. Aflevering 1 is nu geweest, op 15 en 22 januari kun je op woensdagavond om 20.30 uur nog de tweede en derde aflevering van deze natuurserie bekijken.

Spycams volgen de pinguïns

De spycams volgen verschillende soorten pinguïns, zoals de keizerspinguïns en de rotspinguïns. En die laatste zijn nu al mijn favoriet. Wat een bijzondere beestjes! De serie volgt de beestjes vanaf de geboorte tot het moment dan ze hun eigen weg gaan. In aflevering 1 zag je hoe ze hun broedgebied bereiken. Bij de rotspinguïns is dat echt ongelofelijk om naar te kijken. De mannetjes staan met zijn allen aan de kustlijn te wachten op de aankomst van de vrouwtjes. En omdat ze natuurlijk heel veel op elkaar lijken is het voor een mannetje en een vrouwtje niet eenvoudig om elkaar terug te vinden. Daarvoor gebruiken ze speciale geluiden, die voor ons precies hetzelfde klinken, maar voor een mannetje en een vrouwtje herkenbaar genoeg zijn om elkaar terug te vinden. 

Eigenlijk is het te lastig om uit te leggen, en moet je gewoon gaan kijken. Aflevering 1 kun je terugkijken via 
Uitzending Gemist. Ik kijk nu al uit naar aflevering 2 en 3, waarin de eieren die in aflevering 1 zijn gelegd uit zullen komen en ze zullen opgroeien tot ze de zee in kunnen. 

De spycam is de pinguïns in het midden. Net echt tcch?!

Pinguïns-undercover-spycam
Pinguïns-undercover-spycam
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.