8 x Game of Thrones filmlocaties in Noord-Ierland waar je heen wilt!

8 x Game of Thrones filmlocaties in Noord-Ierland waar je heen wilt!

met inside info over GOT seizoen 8!

Vorig artikel Volgend artikel

Welcome to Westeros! Dat was een van de eerste dingen die ik hoorde toen ik met het vliegtuig landde in Noord-Ierland. Echte Game of Thrones fans zullen dit vast wel weten: maar liefst 80 procent van alle Game of Thrones seizoenen is in het noordelijk deel van Ierland opgenomen. Voor GOT-fans is dit reden genoeg om naar deze plek af te reizen en een roadtrip te maken langs de tofste Game of Thrones-filmlocaties, toch? In dit blog heb ik de acht mooiste filmlocaties voor je op een rij gezet. Zodat je alvast in de stemming kunt komen voor het volgende Game of Thrones-seizoen!

90 procent van het nieuwe Game of Thrones-seizoen is opgenomen in Noord-Ierland.
- Tourism Ireland

1. Castle Ward - Winterfell

Laten we deze Game of Thrones reis starten bij de plek waar het allemaal begon: Winterfell. De thuishaven van de Stark familie. Wanneer je door de indrukwekkende laan met honderden bomen van Castle Ward, (Winterfell) rijdt, gaat je hart vanzelf een stukje sneller kloppen. Na enkele minuten besef je maar al te goed waarom de omgeving decor is geweest voor maar liefst 20 verschillende Game of Thrones scenes. Het landschap is adembenemend mooi.

In de omgeving van Castle Ward zijn verschillende scenes uit het eerste seizoen van Game of Thrones opgenomen. Denk daarbij aan de scéne waar Bran Strak vanuit de toren naar beneden ‘viel’, Robb’s Camp, het moment dat King Robert Winterfell binnenkwam, ‘The Tree’ waar Robb en Talisa zijn getrouwd en natuurlijk de Red Wedding! Extra cool is dat Castle Ward opnieuw als filmset is gebruikt voor het nieuwe seizoen 8 dat in 2019 zal uitkomen #spoilers.

Benieuwd hoe Castle Ward werd omgetoverd tot Winterfell? Check dan de video hieronder.

Inmiddels is Winterfell omgedoopt tot een ware toeristische attractie. Waar je zelfs kunt meedoen aan verkleedpartijtjes, kunt genieten van een Game of Thrones maal en met elkaar kunt vechten met zwaarden. Je kunt je er een hele dag even een échte ‘Stark’ voelen. Daarnaast is het mogelijk om verschillende workshops te boeken. Per mountainbike kun je bijvoorbeeld de omgeving verkennen. Of je kunt een workshop boeken met de direwolves van Robb, Sansa, Bran, Arya, Rickon en Jon Snow. Het is absoluut heel cool om even in de voetstappen van Tyrion Lannister of John Snow te staan.

Een aanrader is om een workshop pijl en boog schieten te volgen. Daarbij krijg je zelfs een cursus van de leraar die Bran en Robb Stark en Theon Greyjoy pijl en boog heeft leren schieten (hoe cool is dat?!). Oefening baart kunst en na een aantal pijlen heb je hopelijk het ‘kunstje’ een beetje door. Tot slot kun je in de Tipi Tent vlak naast Winterfell Castle genieten van een heerlijke typische ‘Game of Thrones’ lunch of diner.

Winterfell heeft beslist mijn hart een beetje gestolen, mede door de prachtige landgoed en door de 'Game of Thrones magie' rondom het kasteel.

Winterfell_Castle_Ward_Noord_ierland_GOT
Komt deze toren je bekend voor? Hier 'viel' Bran uit het raam.
Game_of_thrones_Castle_ward
Door heel Noord-Ierland zijn deze speciale 'Game of Thrones' borden geplaatst. Hierop kun je precies lezen welke scénes zijn opgenomen op de desbetreffende plek.
Winterfell_Game_of_thrones_GDI
Lord of Winterfell William legt hier uit hoe HBO gebruik maakt van green screens en CGI (computer-generated imagery).
Boogschieten_Game_Of_Thrones_Winterfell
In Winterfell kun je onder andere een pijl en boogschiet lesje krijgen. Daarnaast zijn er andere 'Winterfell experiences' te boeken.
Winterfell_eten_game_of_thrones
Vlak naast Winterfell castle kun je genieten van een typische Game of Thrones lunch of diner.
Game_of_thrones_winterfell_experience_noord_ierland
Het dorp dat je hier op de achtergrond ziet is volledig 'uitgewist' voor de serie door middel van CGI.
Wat Lord of the Rings deed voor Nieuw Zeeland, deed Game of Thrones voor Noord-Ierland.
- Tourism Ireland

2. The Dark Hedges - Kingsroad

Dit is misschien wel dé Game of Thrones filmlocatie die het meeste indruk op mij heeft gemaakt: the Dark Hedges. The Dark Hedges vormen een laan van bomen die in de achttiende eeuw zijn gepland. Ze dienden toen als entree van een groot kasteel: Gracehill House. Tegenwoordig zijn de eeuwenoude bomen één van de meest gefotografeerde plekjes van Noord-Ierland. Mensen van over de hele wereld reizen af naar deze plek om dit natuurschoon vast te leggen. The Dark Hedges - The Kingsroad - zijn gebruikt als filmset voor de eerste aflevering van het tweede GOT-seizoen gebruikt.

Journey of Doors

Tijdens een zware storm in januari 2016 sloeg de bliksem in bij twee bomen bij The Dark Hedges. Als eerbetoon aan het zesde Game of Thrones seizoen besloot het ‘Tourism Board’ van Noord-Ierland het hout te gebruiken om speciale deuren te maken. In totaal zijn er 10 deuren ontworpen die ieder staan voor een aflevering uit het zesde seizoen. De deuren, die vlakbij de filmlocaties gevestigd zijn, kun je bij verschillende hotels, pubs en restaurants in het Noorden van Ierland terugvinden.

Duizenden Game of Thrones-fans reizen ieder jaar naar het noorden van Ierland om de diverse filmlocaties van dichtbij te bekijken.
- Tourism Ireland
Game_of_thrones_Dark_hedges
Hier zie je de Dark Hedges. Verwacht hier vooral heel veel toeristen en dagjesmensen. Een momentje helemaal alleen zul je waarschijnlijk alleen maar heel vroeg in de ochtend of wat later op de avond hebben.
The Dark Hedges
Het Dark Hedges laantje ziet zo tof uit!
Game_of_thrones_doors
Hier zie je een van de 10 Game of Thrones deuren. Deze deur vind je in Ballygally Castle.
In totaal hebben zo’n 31 miljoen mensen iedere aflevering van Game of Thrones seizoen 7 gezien.
- Tourism Ireland

3. Ballintoy Harbour - Lordsport Harbour & Pyke

Ballintoy is een klein kustdorpje dat langs de Causeway Coastal route ligt tussen Ballycastle and the Giant's Causeway. Mede door Game of Thrones is het kleine haventje tegenwoordig vaak afgeladen met toeristen! Het haventje herken je waarschijnlijk wel als de plek waar Theon Greyjoy voor het eerst terugkomt op de Iron Islands in het tweede seizoen. Ook is dit de plek waar Theon voor het eerst zijn zus Yara weer ziet.

Vanaf het haventje is het overigens ook mogelijk om een boottour te boeken en langs de kust van Noord-Ierland te varen. Dit is ook beslist een aanrader om te doen en de omgeving vanaf het water te verkennen. Het uitzicht is werkelijk waar prachtig. Bovendien spot je vanaf het water ook nog diverse Game of Thrones filmlocaties.

Game_of_thrones_ballintoy
In het dorpje dat vlak langst het Ballintoy haventje ligt, wonen maar zo'n 200 mensen.
Ballintoy_GOT
Wie herkent deze scène nog?
Ironislands_game_of_Thrones
The Iron Islands.
The_iron_islands_GOT
Hier zie je een deel van Ballintoy beach.

4. Fair Head - Dragonstone Cliffs en Murlough Bay - Slavers Bay & Renly's Camp

De Fair Head cliffs pronken meer dan 150 meter boven de Atlantische Oceaan uit langs de Ierse kust. Begrijpelijk dat dit indrukwekkende stukje natuur terug moest komen in het zevende Game of Thrones seizoen. Op deze plek confronteert Varys, Melisandre, voordat ze Westeros voorgoed verlaat.

Ook deelden Jon, Daenerys en Drogon hier een momentje samen in aflevering 5 en later ook Tyrion en Daenerys.

GOT_dragonstone_cliffs
Met een boot kun je langs de Ierse kust om verschillende Game of Thrones filmlocaties te bekijken. Dat levert ook dit soort uitzichten op.
Dragonstone_cliffs_Game_of_thrones
De Dragonstone Cliffs zien er vanaf een boot behoorlijk indrukwekkend uit!
Savers bay_game_of_thrones
In de verte kun je Slavers Bay zien liggen. Op deze plek hebben de Stannis broers en Renly elkaar onmoet in seizoen 2, aflevering 4.

5. Portstewart Strand - Coast of Dorne

Bij Portstewart Strand langs de Causeway Coast vind je 'The Coast of Dorne'. Op het prachtige 'gouden' strand kwamen Jaime en Bronn met de boot aan om Myrcella te redden. Het is ook de plek waar Ellaria en de 'Sand Snakes' wraak namen tegen de Lannisters in seizoen 5 aflevering 4.

Game_of_thrones_dorne_filmlocaties
In de verte zie je 'The coast of Dorne' liggen.

6. Larrybane - The Stormlands

Larrybane, ook wel The Stormlands, zijn een absolute must visit tijdens een roadtrip langs de diverse filmlocaties van Game of Thrones. Vanaf deze plek heb je uitzicht over de geweldige Ierse kustlijn met cliffs. De locatie is gebruikt voor seizoen 2, aflevering 3 voor Renly Baratheon's camp.

Vanaf deze plek heb je ook een prachtig uitzicht over 'Sheep island'. Een eiland waar vroeger schapen leefden.

Volgens het Tourism Board van Noord-Ierland zijn er in 2016 zo’n 120.000 bezoekers naar het Noord-Ierland afgereisd door Game of Thrones.
- Ireland Tourism
Larrybane_Game_of_thrones
Uitzichtje hé?
Larrybane_GOT
Larrybane ziet er tegenwoordig als een parkeerplaats uit. Het haalt wel een klein beetje wat Game of Thrones magie weg.
Sheep_island_GOT
Vanuit Larrybane heb je dit uitzicht op 'Sheep Island'.

7. Game of Thrones studio's

Oké dit nu niet per definitie een mooie filmlocatie te noemen. Maar de Game of Thrones filmstudio’s zien er toch behoorlijk indrukwekkend uit. De studio’s liggen in het havengebied van Belfast. Letterlijk een paar meter naast de plek waar de Titanic is gebouwd. Het gebied is top secret en alleen met een pasje kun je er binnenkomen. Als toerist kun je er dus niet heel veel zien. Maar zo nu en dan kun je de explosieven van veraf al horen, wat het wel weer spannend maakt.

Waag het overigens niet om foto's van de containers en de hekken te maken. Grote kans dat je binnen mum van tijd iemand van de beveiliging op je dak hebt.

Game_of_Thrones_filmstudios
Als er een nieuw seizoen in productie is zie je overal deze roze bordjes hangen. Ze dienen om personeel, leveranciers en andere betrokken mensen de weg te wijzen.
Film_studios_Game_of_Thrones
Het Game of Thrones filmstudio terrein is volledig afgezet met grote containers, zodat nieuwsgierige mensen niets kunnen zien ;-).
Jon_snow_season8_game_of_thrones
Het is nog even wachten op het nieuwe Game of Thrones seizoen. Maar as we speak zijn Jon Snow en zijn consorten bezig met de nieuwste filmopnamens! Deze foto is half juni 2018 gemaakt. Fotocredits: Ellen Vandamme, VAB.
Filmstudios_game_of_thrones
Hier zie je hoe groot de Game of Thrones filmstudio's zijn.

8. Cushendun Caves

Ook onderdeel van de Game of Thrones tour zijn de Cushendun Caves. Weet je nog toen onze eigen Carice van Houten, aka Melisandre, beviel van haar shadow baby? Dat vond dus plaats in deze grotten!

Jammer genoeg hadden we pech, want op het moment dat wij passeerden bleken er opnames bezig te zijn voor het nieuwe Game of Thrones seizoen. Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit of ik nu teleurgesteld of excited moet zijn ;-).

Cushendun Caves_GOT
In de verte zie je dat de weg naar de grotten is afgesloten.
Cushendun Caves_game_of_thrones
Gelukkig was de omgeving vlakbij de Cushendun Caves ook prachtig!

Game of Thrones seizoen 8

Er zijn nog veel meer filmlocaties in Noord-Ierland waar Game of Thrones is opgenomen. Een aantal van deze plekken zijn nog steeds strikt geheim en zijn (nog) niet toegankelijk voor publiek. Ondanks ik niet alle locaties heb kunnen zien vond ik het onwijs leuk om de Game of Thrones filmsets van 'dichtbij' te bekijken.

Mocht je overigens geen Game of Thrones fan zijn, dan zijn deze plekken in Noord-Ierland ook absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Dan tot slot... Wie heeft er zin in Game of Thrones seizoen 8?

Game_of_Thrones_seizoen_8
Hier zie je onze enige echte 'Jon Snow' in actie. Met een klein team is hij een scéne aan het voorbereiden.
Brett Rijsdijk

Brett houdt van het creëren van creatieve social posts, inspirerende blogs, toffe nieuwsbrieven en SEO-teksten. Ze is Google Analytics fan en vindt het...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies