Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Nu we noodgedwongen thuis zitten, lonkt ineens de Nederlandse natuur weer. En zeker in de herfst is het echt genieten in de bossen en natuurgebieden die ons eigen landje rijk is. Wil je de uitdaging van wandelen in Nederland nog iets groter maken, ga dan op zoek naar de Grote Vijf. Want ja, ook Nederland heeft een eigen Big Five. En dit zijn ze!
1. De bever
De bever is een van de grootste knaagdieren ter wereld, en ook nog eens een hele bijzondere. Hij leeft namelijk in het water. Een volwassen bever kan tot ongeveer een meter groot worden (met een staart van nog eens 30-40 cm). Bevers leven in kleine groepen in een burcht die ze zelf bouwen. Het zijn actieve dieren die soms zelfs ook dammen in het water bouwen om hun burcht watervrij te houden.
Bevers leven in waterrijke gebieden met aangrenzende bossen. Met zijn donkerbruine uiterlijk is hij niet heel goed te spotten, maar hier heb je de grootste kans.
- De Biesbosch (Noord-Brabant)
- Gelderse Poort (Gelderland)
- Maasdal (Limburg)
2. Het edelhert
Statig, majestueus en elegant: het edelhert is voor de Nederlandse natuur wat de leeuw in Afrika is. Van de hertensoorten is alleen de eland nog groter. Mannetjes zijn een stuk groter dan vrouwtjes, met een romp van tot wel 2,5 meter.
Edelherten leven in groepen, dus spot je er een, dan zijn er vaak nog veel meer herten dichtbij. Kenmerkend voor de mannetjes is het gewei dat tussen de 70-90 cm groot kan worden. Aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar wordt het gewei afgeworpen en begint een nieuwe te groeien.
Het beste moment om edelherten te spotten is het najaar, de bronsttijd (september-oktober). De mannetjes zoeken dan vrouwtjes en maken een brullend geluid (burlen) en dus kun je ze niet alleen zien maar ook horen. Hier maak je de beste kans.
- De Veluwe (Gelderland)
- Oostvaardersplassen (Flevoland)
- Het Groene Woud (Noord-Brabant)
3. De ree
De ree is het kleine broertje van het edelhert met een kenmerkende zwarte neus. Omdat ze op elkaar lijken qua uiterlijk – al verschillen ze flink in grootte – is het voor een hoop mensen lastig om ze uit elkaar te houden. Met een romp van 1-1,5 meter zijn ze vrij klein en ze hebben een super kort staartje. De reebok (het mannetje) heeft een vrij eenvoudig, kort gewei van zo’n 25 centimeter.
Reeën zijn gek op bramen, bessen en noten. Anders dan herten leven zij juist graag alleen, je zult ze dus zelden in grote groepen tegenkomen. Behalve in de winter, dan zoeken ze elkaar toch op. Begin juni worden de jonge reetjes geboren.
Wil je de ree in het wild spotten, sta dan vroeg op. Dan zijn ze vrij actief, net als later op de avond. Dat kun je het beste hier doen.
- De Wieden (Overijssel)
- De Sint-Jansberg (Limburg)
- Empese en Tondense heide (Gelderland)
4. Het wild zwijn
Ook het wild zwijn is er een van de Grote Vijf van Nederland. Het wild zwijn wordt ook wel everzwijn genoemd en is familie van het varken. Ze zien er echter compleet anders uit, met een harige, donkere vacht en een flinke neus om te kunnen wroeten. Ze lijken altijd een beetje scheef te staan en dat komt omdat de achterpoten korter zijn dan de voorpoten.
Jonge zwijntjes zijn aandoenlijk om te zien. Ze worden frislingen genoemd en hebben witte strepen op hun vacht die na een paar maanden verdwijnen. Een volwassen wild zwijn kan tot 1.80 meter groot worden.
Het zijn echte nachtdieren die je dus pas kunt spotten als het donker wordt. Vrouwtjes met biggen leven in groepen, mannetjes zijn meestel alleen op pad, tenzij ze willen paren. Op deze plekken kom je ze – in het donker – wellicht tegen.
- Veluwe (Gelderland)
- De Meinweg (Limburg)
5. De zeehond
Misschien wel de leukste van de Grote Vijf van Nederland is de zeehond. Met z’n snoezige snorharen en luie karakter is het een aandoenlijk dier.
Zeehonden (ook wel robben) leven op zee en land. Dat doen ze vrij solitair, ook al zie je ze toch vaak in groepen. Na een paar weken zorg, laat de moeder de jongen gaan. In het water lijken het echte acrobaten, maar op land liggen ze vaak te poseren voor en foto. Met half dichtgeknepen ogen en een golvende mond lijken ze ook altijd naar je te lachen.
Wil je de zeehond spotten dan moet je naar de Waddenzee. Bijna alle Nederlandse zeehonden leven daar, al kan het in Zeeland zeker ook. En zelfs in de Nederlandse badplaatsen in Noord- en Zuid-Holland kun je ze soms tegenkomen.
- Grevelingenmeer (Zeeland)
- Waddenzee (Robbeneiland – Friesland)
© giedriius – Adobe Stock
Verder lezen over Nederland
Ontspanning09.12.2024
Dit zijn de 10 leukste tips om te doen in de kerstvakantie
Ontspanning02.12.2024
Overnachten in stijl: de 7 mooiste kasteelhotels in Nederland
Van Quality LodgingsZomer28.11.2024
Mini-roadtrip door West Zeeuws-Vlaanderen: het best bewaarde geheim van Zeeland
Algemeen14.11.2024
De beste kinderproof hotels, vakantiehuisjes en campings in Nederland: onze favorieten
Stedentrips11.11.2024
Dit zijn de 10 gezondste steden van Nederland
Gezonde Stad Index 2024Ontspanning07.11.2024
Uitwaaien in Bergen aan Zee – genieten in blooming hotel
Ontspanning05.11.2024
5 x de mooiste hotels aan de Nederlandse kust
Winter31.10.2024