Natuur23.03.2018

9 dieren die je ooit een keer in het wild moet hebben gezien


Het spotten van de Big Five in het wild staat op menig bucketlist. En terecht, want het zien van deze vijf wilde dieren in Afrika is een hele bijzondere ervaring. Maar er zijn meer dieren die tot dat lijstje behoren. Dit zijn de negen dieren die je ooit een keer in het wild moet hebben gezien!

1. De orang-oetan

Als het gaat om apen is dit het dier dat je écht een keer in het wild gezien moet hebben: orang-oetan. Het zijn de mensapen met bruine haren en lange armen. Orang-oetans leven in bomen, maar komen alleen nog maar voor op de eilanden Borneo en Sumatra. Het leven van de orang-oetans wordt met uitsterven bedreigd. Leuk om te weten is dat deze aap ook naar de mens vernoemd is: Orang Hutan betekent bosmens. Op Borneo en Sumatra zijn er verschillende reservaten waar je de orang-oetan kunt zien, maar liever doe je dat in het wild. Ga met een gids de jungle van deze eilanden in en wie weet spot je er wel eentje in het wild.

Om orang-oetans te zien moet je naar Borneo of Sumatra
Om orang-oetans te zien moet je naar Borneo of Sumatra

2. De krokodil

Krokodillen zijn officieel gezien reptielen, maar dan wel meteen de grootste die er zijn. Het is een verzamelnaam voor dieren als alligators en kaaimannen, die wij meestal allemaal krokodil noemen. Er zijn veel plekken op aarde waar je ze kunt spotten in het wild, maar het land van Crocodile Dundee is toch wel de ultieme plek om krokodillen te zien: Australië. In het noorden van Australië maak je de meeste kans om ze in het wild te zien, maar ook aan de wat hoger gelegen oostkust komen ze voor. Everglades National Park in de Amerikaanse staat Florida is overigens ook een hele mooie plek om de krokodil te spotten.

Krokodillen spotten doe je in onder andere Australi\u00eb
Krokodillen spotten doe je in onder andere Australië

3. De ijsbeer

IJsberen zijn de ‘koningen van het eeuwige ijs’, de grootste roofdieren die deze aardbol kent. IJsberen komen alleen voor in het noordpoolgebied. Ze zijn groot en enorm krachtig, wat ze enorm indrukwekkend maakt om te zien. Ze hebben het echter ook enorm moeilijk doordat het warmer wordt op aarde. Het ijs is aan het smelten waardoor ijsberen steeds minder ruimte hebben om te leven. Wil je ijsberen in het wild zien, reis dan naar landen als Canada of Groenland of naar het Noorse Spitsbergen.

Een ijsbeer gespot in Spitsbergen\u00a9 thopics - Adobe Stock
Een ijsbeer gespot in Spitsbergen© thopics - Adobe Stock

4. De orka

Orka’s zijn de mooiste dieren die je in de zee zult spotten. Zeker wanneer ze met hun zwart-witte lijf een sprong boven water maken. Ze zijn gigantisch groot: het gewicht van volwassen orka’s varieert gemiddeld tussen de twee en de zes ton. Je kunt orka’s overal ter wereld zien, ze leven in alle wereldzeeën. Om orka’s in het wild te spotten hoef je overigens niet heel ver de zee op, ze komen veel voor in kustgebieden. Ze leven in groepen – in de wereld van de orka’s heet dat een ’troep’ – en dus zul je er áls je ze ziet vaak ook meteen meerdere zien.

Een orka gespot op Vancouver Island in Canada
Een orka gespot op Vancouver Island in Canada

5. De grizzlybeer

Grizzlyberen komen voor in Noord-Amerika. Ze zijn snel, gevaarlijk en groot: een grizzlybeer die op zijn achterpoten staat is metershoog. Ze lijken heel erg op de bruine beer, die in feite net zo indrukwekkend is om in het wild te spotten. Zeker moederbeer met kleintjes is gevaarlijk; die kom je liever niet in je eentje van heel dichtbij tegen. Dat neemt niet weg dat het bijzonder is om de grizzlybeer in zijn natuurlijke leefgebied te aanschouwen. In Canada, Alaska en nog meer staten in de Verenigde Staten kun je ze zien. Goed om te weten is dat beren dol zijn op bessen en honing. Daar waar eten te vinden is, daar zijn de grizzly’s ook.

6. De pinguïn

Het meest vrolijke diertje uit deze lijst is de pinguïn, die in vele soorten en maten voorkomt. Pinguïns zijn zeevogels die prima bestand zijn tegen extreme kou; hun verenkleed houdt ze warm. Veel mensen denken dat pinguïns alleen voorkomen op de zuidpool, maar dat is niet waar. Pinguïns vind je op heel veel plaatsen op aarde, zoals Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en op de Galapagoseilanden. Bijzonder is Boulders Beach, een strandje op een uur rijden van Kaapstad. Daar is een pinguïnkolonie neergestreken die niet meer van plan is te vertrekken. Het leuke is dat je hier de zee in kunt duiken om samen met ze te zwemmen. Of leg je handdoek neer en ga zonnebaden tussen de pinguïns. Een unieke ervaring!

Pingu\u00efns op Boulders Beach in Zuid-Afrika
Pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika

7. De tijger

De tijger is de mooiste onder de katachtigen. Maar ook een diersoort die het moeilijk heeft: er wordt op ze gejaagd waardoor het een bedreigde diersoort is geworden. Op dit moment zijn er naar schatting nog maar 3.500 tijgers in het wild over… Tijgers in het wild leven in Azië, in onder andere India (waar de meeste tijgers leven), China, Rusland, Tibet en Maleisië. Hun leefgebied wordt echter steeds kleiner en kleiner door toedoen van de mens. Er eentje in het wild zien is daardoor zeldzaam en bijzonder.

8. Het vogelbekdier

Dit is vast en zeker het meest vreemde dier dat je ooit gaat zien: de platypus oftewel het vogelbekdier. Dit bijzondere dier komt alleen voor in het oosten van Australië en op het Australische eiland Tasmanië. Het dier heeft een snavel alsof het een eend is, een lichaam dat lijkt op een otter of een bever en poten met zwemvliezen. Eigenaardig is het vogelbekdier absoluut. Je kunt ze in de Australische rivieren tegenkomen. Hoewel ze er ook enigszins lieflijk uitzien is dit toch echt niet zo’n onschuldig dier: de mannetjes zijn giftig: met pinnetjes bij hun achterpoten kunnen ze hun gif afgeven.

9. De neushoorn

De neushoorn is een van de dieren die tot de Big Five behoren, het machtige Afrikaanse vijftal. Ze zijn er in twee soorten: de zwarte neushoorn en de witte neushoorn. Deze dieren zijn zeer zeldzaam, hun bestaansrecht hangt momenteel aan een zijden draadje. Stropers hebben het gemunt op de indrukwekkende hoorn op hun neus. In landen als Kenia, Tanzania, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe komen nog steeds zwarte neushoorns voor maar dat zijn er slechts nog een paar duizend. Van de witte neushoorn zijn er momenteel meer, al is de laatste noordelijke witte neushoorn (een van de subsoorten) inmiddels al overleden. Wil je de neushoorn in het wild zien, reis dan af naar de zuidelijke Afrikaanse safari-landen en probeer ze te spotten, samen met de andere Big Five.

Neushoorns in Kruger National Park in Zuid-Afrika
Neushoorns in Kruger National Park in Zuid-Afrika
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Verder lezen over Tanzania

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien

Het zou een mooie zomer worden: verre reizen naar tropische stranden, dichte oerwouden en stomend eten met exotische kruiden, en onvergetelijke ontmoetingen met mensen uit andere culturen. Helaas: corona heeft woest om z...

Natuur12.06.2020

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien

Zanzibar: nagenieten van een safari op dit zonnige eiland

Het eiland Zanzibar ligt voor de kust van Tanzania. Zanzibar wordt vaak gecombineerd met safari in Tanzania. Het zonovergoten eiland is namelijk de perfecte week om naar een week wilde dieren spotten even lekker bij te k...

Ontspanning08.05.2018

Zanzibar: nagenieten van een safari op dit zonnige eiland

De Grote Trek in de Serengeti: vanuit de lucht nóg spectaculairder

In Nationaal Park Serengeti vind je een van de grootste en meest gevarieerde dierenpopulaties op aarde. Een gigantisch glooiend laagland dat wordt verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia. Tachtig p...

Natuur16.06.2017

De Grote Trek in de Serengeti: vanuit de lucht nóg spectaculairder

Op safari in Tanzania: Mikumi National Park

Wil je op safari in Tanzania? Dan zit je hier helemaal goed, want welke safari je ook kiest, het gaat een onvergetelijke ervaring zijn. Er zijn in Tanzania meer dan 20 natuurparken te vinden die allemaal even mooi zijn,...

Natuur31.01.2016

Op safari in Tanzania: Mikumi National Park

3 bijzondere plekken in Tanzania

Tanzania is het land van de Kilimanjaro, een van de hoogste en meest indrukwekkende bergen ter wereld. Het is het land van de Serengeti, een gigantisch natuurgebied met uitgestrekte savannes en bossen. Het land van de wi...

Algemeen29.01.2016

3 bijzondere plekken in Tanzania

Op safari, een vissersdorp bezoeken en op de tuktuk door de stad!
Kenia & Tanzania: beleef heel Afrika in één reis

Je wilt graag een keer naar Afrika. Héél graag. De Big Five spotten tijdens een safari, je nieuwe digitale cameralens uitproberen, de zon onder zien gaan vanaf het dakterras van je houten veranda met een biertje of co...

Natuur03.10.2014

Kenia & Tanzania: beleef heel Afrika in één reis

Verder lezen over Zuid-Afrika

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops