Natuur09.11.2018

Onbekend en ongerept: de Griekse bergen gaan je hart stelen


ontdek Metsovo, Tzoumerka en Zagori

Wie Griekenland zegt, zegt eilanden. Maar wist je dat dit land zoveel meer te bieden heeft dan dat? Het landschap in het binnenland van Griekenland wordt namelijk grotendeels gevormd door indrukwekkende bergen en prachtige uitzichten, zeker in het noordwesten in de regio Epirus. Tussen de hoge bergen en diepe kloven liggen schitterende oude bergdorpjes verscholen. Griekenland laat hiermee zien dat het een van de meest veelzijdige landen in Oost-Europa is. En daarmee is het ook de perfecte bestemming voor sportievelingen en natuurliefhebbers. Laat je eens compleet verrassen en ga op reis naar Epirus!

De mooiste reizen die je kunt maken, zijn de reizen waarbij je van de ene verbazing in de andere valt. En dat is eerlijk gezegd precies wat je hier in Griekenland te wachten staat. Het fijne aan deze regio is dat het voor een hoop mensen nagenoeg onbekend is. En grotendeels ongerept. Het is een regio die je hart gaat stelen, dat weet ik zeker.

Mijn reis door het noordwesten van Griekenland begint in de stad Ioannina. Een gezellige, dynamische en prettige stad om een dag door te brengen. De ligging is prachtig: aan een mooi meer en compleet omgeven door de bergen. De reden dat je reis het beste hier kunt beginnen is omdat Ioannina een vliegveld heeft. Vanuit Athene ben je er in een uurtje vliegen. Na een dagje ontspannen in de stad is het tijd om de bergen in te trekken. Dit is wat je kunt verwachten!

De reis begint in Ioannina, een gezellige stad aan een meer
De reis begint in Ioannina, een gezellige stad aan een meer
Rondom het meer in Ioannina loopt een prachtig wandelpad
Rondom het meer in Ioannina loopt een prachtig wandelpad

Metsovo: charmant bergdorp voor sportievelingen

Op een klein uurtje rijden van de stad Ioannina ligt het bergdorpje Metsovo. Dit dorpje ligt in de hellingen van het Pindosgebergte, dat als de ‘ruggengraat’ van Griekenland fungeert. Alleen al de rit er naartoe is een verademing: om je heen zie je al snel het landschap veranderen en voor je het weet ben je in een compleet andere wereld beland. De bergen zijn hoog en de omgeving is groen. Metsovo is een charmant dorpje dat sportievelingen zeker zal aanspreken. Het wordt ook wel gezien als de ‘hoofdstad van de bergen’, want door de centrale ligging ben je eigenlijk overal dichtbij. Metsovo is overigens ook het grootste leefgebied in Europa van de bruine beer, mocht het je droom zijn om die een keer in het wild te spotten. Hoewel je vaak het gevoel kunt hebben dat je in niemandsland bent beland, ben je toch altijd op een uurtje rijden bij de stad Ioannina vandaan. Dat komt natuurlijk door de ongereptheid van de natuur en door de rust om je heen. Er wonen hier niet zoveel mensen, waardoor de natuur alle ruimte heeft om zichzelf te blijven.

Lokale tradities en ambachten worden hier levend gehouden, zoals je eigenlijk wel vaker in berggebieden ziet. In Metsovo is het vak van houtsnijden nog springlevend, maar ook wordt er op traditionele wijze kaas gemaakt. Lokale producten die je hier niet mag missen zijn kaas en wijn. Ben je een wijnliefhebber, ga dan zeker wijn proeven bij Katogi Averoff in Metsovo. Deze moderne wijnmaker maakt niet alleen een van de beste wijnen van Griekenland, maar ook de ligging met uitzicht over de bergen en wijnvelden maakt dit tot een geweldige plek. Iedere dag worden in de moderne wijnmakerij rondleidingen en proeverijen gegeven. Het etiket van de flessen die zij maken is opvallen en ga je zeker nog vaker in restaurants tegenkomen. En ook de lokale kaas moet je geproefd hebben: stevig, een tikkeltje zout maar zo lekker. De kaas uit Metsovo wordt hier gegeten met tomaten uit de oven, wat een lekker gerecht is dat!

Metsovo is een van de voorlopers op gebied van ecotoerisme, alles draait hier om het behoud van de natuur, wat mij persoonlijk enorm aanspreekt. En om beweging en sportiviteit. Je kunt hier eerlijk gezegd niet naartoe gaan en dan vervolgens niets doen. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden!

Doen in Metsovo

Je kunt hier om te beginnen letterlijk in de voetsporen van de bergen treden door de Ursa Trail te nemen. Dit is een aaneenschakeling van wandelpaden in de omgeving van Metsovo van in totaal 40 kilometer. Het wordt gezien als een van de mooiste en beste bestemmingen voor hikers in Europa. De paden onderweg zijn goed onderhouden en geven een fenomenaal uitzicht over het Pindosgebergte, een lust voor het oog. Doe in ieder geval een deel van de Ursa Trail, die je namelijk prima in etappes kunt wandelen. Trailrunners kunnen zich op ditzelfde pad overigens ook zeer goed uitleven.

Net buiten Metsovo ligt een gigantisch kunstmatig meer: Aoos Springs Lake. En hoewel het kunstmatig is, doet dat absoluut niets af aan de schoonheid ervan. Het is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Een ronde rondom het meer is ongeveer 45 kilometer, het is dus een behoorlijk groot meer. De rust is opvallend: tijdens een stukje fietsen rondom het meer komen we slechts twee fietsers en een paar honden tegen. Je bent er letterlijk één met de natuur en dat is echt genieten. Op warme zomerdagen is Aoos Springs Lake ook een fantastische plek om te suppen.

Uitzicht op de bergen van Metsovo
Uitzicht op de bergen van Metsovo
De Ursa Trail: prachtige wandelpaden door de omgeving van Metsovo
De Ursa Trail: prachtige wandelpaden door de omgeving van Metsovo
Zeker doen: ga wijn proeven bij de lokale wijnmaker Katogi Averoff
Zeker doen: ga wijn proeven bij de lokale wijnmaker Katogi Averoff
Een stukje buiten het dorp ligt dit prachtige meer Aoos Springs Lake
Een stukje buiten het dorp ligt dit prachtige meer Aoos Springs Lake
Metsovo is de perfecte plek voor sportievelingen. Ga bijvoorbeeld lekker suppen op het meer!
Metsovo is de perfecte plek voor sportievelingen. Ga bijvoorbeeld lekker suppen op het meer!
Fietsen in de prachtige en rustige omgeving van het meer
Fietsen in de prachtige en rustige omgeving van het meer

Actie in Nationaal Park Tzoumerka

Aan de zuidkant van de stad Ioannina ligt Nationaal Park Tzoumerka, een schitterend natuurgebied waar je meerdere dagen voor moet uittrekken. Dit berggebied is namelijk zo mooi en veelzijdig dat je je er geen seconde gaat vervelen. Het is een prachtig gebied voor wandelaars, met mooie uitgestippelde route van alle niveaus. Onderweg zul je je verbazen over de schoonheid van de natuur, de watervallen en de rust. Je vindt in het park ook eeuwenoude bergdorpjes waar de tijd al lange tijd lijkt stil te staan. Stuk voor stuk juweeltjes. Het is heerlijk om door dit soort dorpjes te wandelen, om het leven van de mensen hier te aanschouwen. Kalm, vredig en ontspannen. En dat met een ongekend mooi uitzicht. De dorpjes Kalarites en Sirako zijn bijzonder, daar moet je zeker even stoppen. Tussen deze twee dorpjes ligt ook een prachtig wandelpad dat je zeker moet nemen als je de tijd hebt.

Op de weg naar Kalarites kom je langs de Kipinas Monastery, een van de mooiste kloosters in Griekenland. Dat heeft alles te maken met de ligging: het klooster ligt compleet verscholen in de rotsen. Je moet weten dat het bestaat, anders kijk je er overheen. Het kleine kerkje binnenin is magisch mooi.

In Nationaal Park Tzoumerka ligt ook een van de grote geheimen van de regio, en daarvoor moet je juist ondergronds. De Anemotrypa Cave in Pramanta is een grot met stalactieten van maar liefst 1,5 miljoen jaar oud. De grot werd pas bij toeval ontdekt in de jaren ’60, door een kleine opening in de rotsen. De Anemotrypa Cave is maar liefst 350 meter lang en heeft 10 ‘kamers’. Een magische plek om doorheen te wandelen, die nog net zo ongerept is als toen de grot ontdekt werd.

Raften op de Arachthos rivier

Het allerleukste om te doen in Tzoumerka is raften op de rivier Arachthos. Deze plek staat bekend als de beste raft-spot van heel Griekenland. Mocht je dit nog nooit gedaan hebben – voor mij was het ook de eerste keer – dan is dit dus wel de ultieme plek voor een eerste raft-ervaring. Onderweg zul je verrast worden door de schoonheid van de natuur. Hoge overhangende rotsen, watervallen (de Klifki waterval is schitterend!) en smalle kloven zullen je raft-avontuur nóg leuker maken. De kloof waar we doorheen varen is adembenemend mooi.

Hoe spannend dat raften precies is hangt wel af het seizoen waarin je reist. Ik maakt deze reis in Griekenland in oktober en dan staat het water relatief laag. Echt super spannend wordt het dan niet, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet zo erg. Dan is er juist meer tijd om te stoppen op mooie plekken en om roofvogels te spotten.

Het prachtige uitzicht vanuit het dorpje Kalarites in Nationaal Park Tzoumerka
Het prachtige uitzicht vanuit het dorpje Kalarites in Nationaal Park Tzoumerka
Het Kipinas klooster ligt compleet verscholen in de rotsen
Het Kipinas klooster ligt compleet verscholen in de rotsen
Duizenden jaren verscholen onder de grond, maar nu ontdekt: de prachtige Anemotrypa Cave
Duizenden jaren verscholen onder de grond, maar nu ontdekt: de prachtige Anemotrypa Cave
We gaan een stukje hiken naar de Kouiasa Bridge en komen langs deze mooie waterval
We gaan een stukje hiken naar de Kouiasa Bridge en komen langs deze mooie waterval
Raften op de Arachthos rivier is een van de leukste dingen die je in Epirus kunt doen
Raften op de Arachthos rivier is een van de leukste dingen die je in Epirus kunt doen
We varen de kloof weer uit, maar wat was dit gaaf!
We varen de kloof weer uit, maar wat was dit gaaf!

Het natuurschoon van Zagori

De regio Zagori is stiekem mijn favoriet in de omgeving van Ioannina. De schoonheid van de natuur hier overtreft alles. Eeuwenoude bergdopjes zijn nog volledig in tact en vormen de perfecte uitvalsbasis om deze regio te ontdekken. Het zal je niet verbazen dat natuurliefhebbers van over de hele wereld naar deze plek komen. De bergen doen me enigszins denken aan de Dolomieten, met hun rotsachtige pieken. Hoewel de regio Zagori iets toeristischer aanvoelt, is het ook een plek waar je je helemaal thuis voelt. En waar zoveel moois te zien is!

Met de auto kun je heel veel zien in een dag. Deze plekken mag je zeker niet missen:

  • Een van de kenmerken van Zagori zijn de stenen boogbruggen die je overal ziet. De Kalogeriko Stone Bridge wordt gezien als de mooiste in de regio, maar de Kokori Bridge mag er zeker ook zijn!
  • De Steps of Vradeto is een stenen wandelpad in de bergen met precies 1.000 treden. Bijzonder is dat je dit wandelpad pas kunt zien als je vlakbij bent, het ligt behoorlijk verscholen in het landschap. Wanneer je de trappen oploopt kom je aan de andere kant van de bergen uit en kijk je uit over een van de grootste kloven ter wereld.
  • De Papingo Rock Pools zijn rotsformaties met daartussen natuurlijk zwembaden net buiten het dorpje Mikro Papigo (overigens ook een parel van een dorp). In de zomer een geliefde plek voor verkoeling maar in het najaar ook heel mooi om te wandelen.

De Vikoskloos: het absolute hoogtepunt

De Vikoskloof is het hoogtepunt in de bergen van Zagori. Deze kloof is maar liefst meer dan 900 meter diep en op het smalste punt slechts één meter breed. Het is een meesterwerk der natuur. Vanuit het dorpje Monodendri kun je met de auto – en een klein stukje lopen – naar het uitkijkpunt. Van bovenaf is de Vikoskloos zeer indrukwekkend. Maar je kunt er ook gaan hiken. En als je ruim de tijd hebt dan kan ik je dat écht aanraden. Legendarisch is namelijk de Pindus Horseshoe, een driedaagse hike van 58 kilometer die dwars door de kloof heen gaat. Overnachten doe je in berghutten. En wakker worden doe je dus midden in een van de mooiste kloven op aarde. Veel beter gaat het niet worden!

De regio Zagori staat bekend om tientallen van dit soort stenen bruggen
De regio Zagori staat bekend om tientallen van dit soort stenen bruggen
De Papingo Rock Pools, waar je in de zomer kunt zwemmen
De Papingo Rock Pools, waar je in de zomer kunt zwemmen
Prachtige straatjes in de kleine bergdorpjes
Prachtige straatjes in de kleine bergdorpjes
De Vikoskloof: een van de grootste kloven ter wereld
De Vikoskloof: een van de grootste kloven ter wereld
Papigo is een prachtig, authentiek dorpje verscholen in de bergen van Zagori
Papigo is een prachtig, authentiek dorpje verscholen in de bergen van Zagori
De perfecte plek om te overnachten. Wat een uitzicht!
De perfecte plek om te overnachten. Wat een uitzicht!

Tips voor je reis door de Griekse bergen

Hoewel de Griekse regio Epirus relatief onbekend en ongerept is, is toerisme hier niet helemaal nieuw. Je vindt in deze regio fantastische hotels en accommodaties, hele goede restaurants en volop mogelijkheden voor actieve tours. Je moet alleen weten waar je moet zijn en hoe je die dingen kunt boeken. Mocht je wat tips kunnen gebruiken voor het plannen van je reis, dan help ik je graag met wat ik weet. En als je vragen hebt dan hoor ik het ook graag! Laat een reactie achter onder dit artikel en wie weet kan ik je verder helpen.

  • Activiteiten zoals raften, suppen en fietsen kun je het beste van tevoren boeken. Het raften – maar ook activiteiten zoals meerdaagse hikes en via ferrata – boek je bij Trekking Hellas. Fietsen en sup’s huren voor Aoos Springs Lake kan onder andere via Lefteris van Go Active Metsovo.
  • Overnachten in Metsovo moet je naar mijn mening doen in Grand Forest Metsovo. Een schitterend hotel met uitzicht op de bergen. Het restaurant, de spa en de infinity pool zijn van wereldklasse, echt een hele fijne plek om een paar dagen door te brengen.
  • Om te overnachten in Tzoumerka kan ik je Rodami Guesthouse in Kalentzi zeer aanbevelen. Dit knusse pension wordt met veel liefde gerund door Dimosthenis en zijn broer. Rodami is een eco-vriendelijke accommodatie met een prachtige tuin. Het is heerlijk om op zo’n rustige plek te overnachten, op een plek die aanvoelt als thuiskomen.
  • In de omgeving van Zagori is Aberratio Boutique Hotel absoluut een aanrader. Een zeer luxe, mooi en fijn hotel met werkelijk schitterend uitzicht op de bergen rondom. Wanneer je wakker wordt, is het eerste wat je doet de gordijnen openen om zo lang mogelijk van dit uitzicht te kunnen genieten.
  • Op het vliegveld van Ioannina kun je een auto huren, die je zeker nodig gaat hebben in deze regio.
  • Vliegen doe je dus naar de luchthaven van Ioannina. Dat kan vanuit Nederland (op dit moment) niet rechtstreeks, maar wel met een overstap vanuit Athene.
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Griekenland

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Kreta: een eiland vol geschiedenis, natuur, strand en culinaire verrassingen. Van ruige bergen en groene valleien tot charmante dorpjes en prachtige stranden. Beleef een fantastische vakantie met onze 9 ultieme tips!

Zomer06.07.2024

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes
Deze kant van Kreta is het mooist

Het grootste eiland van Griekenland, Kreta, heeft een hoop moois in petto. Niet voor niets is het één van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor een vakantie in Griekenland. Kreta heeft alles in huis voor een heer...

Zomer10.11.2022

Deze kant van Kreta is het mooist

Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide

Athene is een ongelooflijk levendige, fijne en geweldige metropool. Niet alleen de mooiste stad van Griekenland, maar ook een hele goede tip voor een stedentrip. Wandelen in Athene is wandelen als in een openluchtmuseum....

Stedentrips19.10.2022

Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

De regen valt weer met bakken uit de lucht en de bladeren dwarrelen van de bomen. Wij begrijpen heel goed dat je juist nu snakt naar wat warmte en zon. Op vakantie gaan in de herfst en winter is alleen al om die reden ee...

Algemeen19.09.2022

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

Dit zijn de 12 mooiste stranden van Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland en kent ontelbare witte strandjes. Dit prachtige, groene eiland bezoek je het beste in het late voorjaar of in het vroege najaar. Dan heb je d...

Zomer11.06.2022

Dit zijn de 12 mooiste stranden van Kefalonia

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland, gelegen in de Ionische zee en ligt naast Zakynthos. De inwoners noemen dit bounty-achtige eiland ook wel 'de vlinder' omdat het van bovenaf d...

Zomer04.06.2022

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

5 x doen tijdens een vakantie in Chersonissos

Chersonissos is misschien wel de bekendste badplaats van heel Griekenland. En waar je ook naar op zoek bent tijdens je zonvakantie in Griekenland, er is genoeg te doen in deze bruisende badplaats. Als een van de meest po...

Zomer25.05.2022

5 x doen tijdens een vakantie in Chersonissos