Natuur18.07.2021

Ontdek het Mullerthal: het indrukwekkende groene hart van Luxemburg


Het Mullerthal is het groene hart van Luxemburg. Met spectaculaire rotsen, smalle kloven en magische bossen is het een van de mooiste regio’s die Luxemburg rijk is. Een plek die je absoluut zelf moet gaan ervaren als je hier op reis bent. Het is haast overweldigend wat je hier onderweg gaat zien. Je kunt er mooie hikes maken langs sprookjesachtige watervallen of het indrukwekkende Mullerthal met de auto ontdekken. Een aantal van Luxemburgs mooiste wegen lopen dwars door deze regio.

Lees ook: de ultieme roadtrip door Luxemburg met negen mooie stops

Mullerthal: een regelrecht outdoor-walhalla

Het Mullerthal ligt in het oosten van Luxemburg, tegen de grens met Duitsland aan. Grofweg is het regio rondom de plaatsen Echternach, Berdorf en Junglinster. In dit gebied vind je ook het gelijknamige dorpje Müllerthal. Het is een regelrecht outdoor-walhalla dat een hoop avonturiers zal aanspreken.

Je kunt het Mullerthal heel goed met de auto ontdekken. Het is een waanzinnig mooie regio om doorheen te rijden. Hier vind je de mooiste wegen van Luxemburg die op fenomenale wijze tussen de rotsen door kronkelen. Het leuke is dat er vlak langs de weg hele mooie plekken liggen. Een mini-roadtrip is dus absoluut een aanrader. En toch is het ook een heel goed idee om veel stops te maken en vooral te voet op pad te gaan want de allermooiste plekken van het Mullerthal liggen diep verscholen in de Luxemburgse bossen.

Het Mullerthal wordt weleens Klein Zwitserland genoemd maar die titel is onterecht. Het Mullerthal moet je niet vergelijken met iets anders, het is op zichzelf namelijk een waanzinnig mooie plek die je veel beter de mooiste regio van Luxemburg kunt noemen. Want dat is het. Je komt er vossen, dassen, herten en tal van vogelsoorten tegen. Maar vooral de rustgevende natuur maakt indruk. Krijg jij al zin om deze groene regio zelf te gaan ontdekken?

Via dit soort wegen slinger je door het Luxemburgse Mullerthal
Via dit soort wegen slinger je door het Luxemburgse Mullerthal
Dromerige bruggetjes en sprookjesachtige watervallen: het is er allemaal
Dromerige bruggetjes en sprookjesachtige watervallen: het is er allemaal
Een hoop mooie stops liggen direct aan de weg, zoals de Stairway M\u00ebllerdall
Een hoop mooie stops liggen direct aan de weg, zoals de Stairway Mëllerdall
En ook de Priedegtstull ligt direct aan de weg
En ook de Priedegtstull ligt direct aan de weg
De ultieme regio in Luxemburg voor outdoor-liefhebbers!
De ultieme regio in Luxemburg voor outdoor-liefhebbers!

Doe de Mullerthal Trail

In het Mullerthal móét je wel je wandelschoenen meenemen, want nergens anders in Luxemburg vind je zoveel mooie wandelpaden als hier. Kriskras door de regio loopt de Mullerthal Trail, een aaneenschakeling van wandelpaden van in totaal 112 kilometer. Al die paden lopen voor 100 procent dwars door de natuur. En dat is puur genieten kan ik je vertellen.

De route is verdeeld in verschillende etappes die variëren in moeilijkheidsgraad. Het is slim om in ieder geval een regionale wandelkaart op te halen bij een van de lokale toeristenkantoren zodat je weet waar al de mooie wandelpaden lopen.

Wij verbleven op Camping Martbusch in het dorpje Berdorf en dat is een hele goede plek om van hieruit het Mullerthal te ontdekken. Je kunt namelijk rechtstreeks vanuit de camping aan een deel van de Mullerthal Trail beginnen. Overnachten kan er met je eigen camper of tent, maar je kunt er ook comfortabele lodges boeken. Of, voor wie liever één met de natuur is, boek een overnachting in en houten pod en ga back to basic!

Tip: Goed om te weten is dat er in Luxemburg maar liefst 208 zogenaamde ‘auto-pédestre’ wandelingen te vinden zijn. Dat wil zeggen dat je vanaf je auto een rondwandeling maakt en weer terug naar de auto loopt. Een deel daarvan neemt je ook mee over de Mullerthal Trail. De meeste wandelingen zijn tussen de 5 en 15 kilometer lang. Je vindt ze allemaal in een handig overzicht.

Heel handig voor wandelaars is de service Move We Carry waarbij je bagage gratis van A naar B wordt verplaatst. Wanneer je dus te voet de Mullerthal Trail aflegt hoef je je geen zorgen te maken over het meenemen van je bagage. Meer info vind je via de website van Move We Carry. Ook kun je een volledige wandel-outfit huren in het Heringer Millen Testcenter zodat je niet zelf alles aan hoeft te schaffen.

In sommige rotsen kun je een gezicht zien
In sommige rotsen kun je een gezicht zien
Er lopen tal van mooie trails door het Mullerthal
Er lopen tal van mooie trails door het Mullerthal
Camping Martbusch is de perfecte plek om te overnachten als je het Mullerthal wil ontdekken
Camping Martbusch is de perfecte plek om te overnachten als je het Mullerthal wil ontdekken
Je kunt er overnachten in een comfortabele lodge
Je kunt er overnachten in een comfortabele lodge
Of ga back to basic en breng de nacht door in deze houten `pod`
Of ga back to basic en breng de nacht door in deze houten `pod`

De vijf mooiste plekken in het Mullerthal

Het is bijna onmogelijk om alle mooie plekken in het Mullerthal te benoemen, want het zijn er echt heel veel. Deze plekken wil je in ieder geval niet missen als je in Luxemburg op vakantie bent en deze regio gaat ontdekken.

1. Hohllay Cave

De Hohllay Cave is een hele bijzondere plek die je alleen te voet kunt bereiken. Kom je met de auto, dan is het vanaf de parkeerplaats slechts een paar minuten wandelen tot aan de grot. Een zeer toegankelijke plek dus. Hohllay betekent hol, het is dus een holle grot, die eeuwen geleden door mensenhanden is uitgehold. En dat is heel bijzonder om te zien. Naast de holle grot vind je ook nog het amphitheater Breechkaul, die ook door mensen is uitgehold. In de zomermaanden worden hier normaal gesproken concerten gegeven en je kunt je voorstellen dat dat er een hele bijzondere plek voor is.

Blijf niet alleen in de Hohllay Cave hangen, maar loop zeker ook een stukje verder het bos in. Er zijn verschillende wandelroutes die door dit gebied lopen. En natuurlijk komt de Mullerthal Trail er ook langs.

De Hohllay Cave is een door mensenhanden uitgeholde rots
De Hohllay Cave is een door mensenhanden uitgeholde rots
Naast de Hohllay Cave ligt het Amphitheater Breechkaul<span class=\
Naast de Hohllay Cave ligt het Amphitheater Breechkaul

2. Schiessentümpel waterval

De Schiessentümpel waterval is een van de mooiste plekken in het Mullerthal. Ook deze plek is zeer toegankelijk want de waterval ligt direct aan de weg. Je kunt ‘m dus niet missen en je kunt ook nog eens vlakbij parkeren (voer in je navigatie Parking Schiessentümpel in). De omgeving van deze waterval is sprookjesachtig mooi. Vanaf de parkeerplaats kun je omhoog lopen door een rotsachtige bosgebied met opvallende rotsen. Zo spotten we onderweg verschillende rotsformaties waar je gezichten in kunt zien. Het is opvallend hóé groen deze regio is, wat alles te maken heeft met de hoge luchtvochtigheid in de regio.

Via de Stairway Mëllerdall, een prachtige houten trap, daal je af naar de rivier en zo kom je vanzelf bij de waterval uit. Neem er uitgebreid de tijd voor want deze plek is echt heel mooi.

Via de Stairway Me\u0308llerdall daal je af naar de waterval
Via de Stairway Mëllerdall daal je af naar de waterval
De Schiessentu\u0308mpel waterval is een van de meest bezochte plekken in het Mullerthal
De Schiessentümpel waterval is een van de meest bezochte plekken in het Mullerthal

3. Kallektuffquell

Een stukje verderop aan dezelfde weg als waar de Schiessentümpel waterval ligt, ligt ook de Kallektuffquell. Zeker zo bijzonder om te zien, maar toch is dit een plek die een stuk minder vaak bezocht wordt omdat lang niet iedereen van het bestaan van de Kallektuffquell afweet. Het is een zogenaamde kalktufbron met kristalhelder water dat over de rotsen naar beneden stroomt. Achter de waterval is een kleurrijk natuurlijk schilderij van allerlei soorten mos ontstaan. Een zeer indrukwekkende plek die je zeker niet mag missen als je in het Mullerthal bent. Via een korte trap kun je omhoog lopen, voor wie nog wat extra tijd in de natuur wil doorbrengen.

Wat minder bekend maar wonderschoon is de Kallektuffquell
Wat minder bekend maar wonderschoon is de Kallektuffquell
Bijzonder om deze plek helemaal voor onszelf te hebben!
Bijzonder om deze plek helemaal voor onszelf te hebben!

4. Perekop

Op de weg van Echternach naar Berdorf ( CR 364) kom je langs de Perekop en dat is absoluut een stop waard. De Perekop is een uitstekende rots die je een mooi uitzicht over het landschap geeft. Daarvoor moet je wel een stukje omhoog lopen en alleen al die wandeling omhoog is de moeite waard. Via een steile trap in een super smalle kloof klim je omhoog. Wanneer je vervolgens door het bos afdaalt heb je een korte, maar wel hele mooie wandeling te pakken. Neem bovenop in ieder geval ruim de tijd om van het uitzicht en de fluitende vogels om je heen te genieten.

Uitzicht vanaf de Perekop
Uitzicht vanaf de Perekop
Klim omhoog via de trap en daal af via dit prachtige bos
Klim omhoog via de trap en daal af via dit prachtige bos

5. Priedegtstull

Het woord Priedegtstull betekent preekstoel en als je deze rots met eigen ogen ziet, dan begrijp je meteen dat die naam heel goed gekozen is. Als een echte preekstoel steekt de Priedegtstull over de weg heen. Via een trap kun je bovenop komen voor waanzinnig uitzicht.

Tip: Aan beide zijden van de weg naast de Priedegtstull liggen smalle kloven die zeker ook de moeite zijn om doorheen te lopen, zoals de Binzeltschlüff en de Werschrummschlüff. Het is bijzonder om de zien wat Moeder Natuur hier gecreëerd heeft!

Ook de Priedegtstull ligt direct aan de weg, maak daar zeker een stop
Ook de Priedegtstull ligt direct aan de weg, maak daar zeker een stop
En wandel door de Binzeltschlu\u0308ff
En wandel door de Binzeltschlüff

Op reis naar Luxemburg

Het Mullerthal in Luxemburg heeft veel indruk gemaakt. En het leuke is dat deze regio voor ons super goed bereikbaar is. Vanaf Utrecht is het zo’n 350 kilometer rijden en daar doe je ongeveer vier uur over. Ik zou je aanraden om een dag of drie in deze regio te blijven, om zo op je gemak alle mooie wandelpaden en mooie stops langs de weg te kunnen ontdekken.

Neem voor een reis naar Luxemburg echter nog veel langer de tijd, want dit kleine land gaat je compleet verrassen! Meer mooie plekken, leuke dorpen en steden en dingen om te doen vind je op onze pagina over Luxemburg.

Op reis naar Luxemburg

Wil jij het Mullerthal in Luxemburg ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Heb je zelf geen auto om door Luxemburg te reizen, huur er dan een. Via Sunny Cars ben je altijd 100 procent verzekerd.
  • Kamperen in het Mullerthal doe je het beste op Camping Martbusch in Berdorf.
  • Hotels in het Mullerthal boek je het beste via Booking.com.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Luxemburg

Het mooiste van Luxemburg in 25 foto’s

Luxemburg is een van de meest verrassende bestemmingen dichtbij. Met charmante dorpen, idyllische wegen en adembenemende natuur is het een plek waar je een keer geweest moet zijn. En omdat plaatsjes vaak meer zeggen dan...

Algemeen10.09.2021

Het mooiste van Luxemburg in 25 foto’s

De vijf mooiste dorpen en stadjes in Luxemburg

Luxemburg is een van de leukste roadtrip-bestemmingen dichtbij. Omdat het land vrij compact is kun je veel zien en doen in korte tijd. Luxemburg Stad is de enige écht grote stad in dit veelzijdige land, dan voornamelijk...

Algemeen02.09.2021

De vijf mooiste dorpen en stadjes in Luxemburg

De 8 leukste dingen om te doen in Luxemburg stad

Luxemburg is een van de leukste bestemmingen dichtbij. Op een paar uur rijden ontdek je een van de kleinste landen van Europa, met een grootse uitstraling. Of je nu een roadtrip door Luxemburg maakt, of gaat wandelen in...

Stedentrips14.08.2021

De 8 leukste dingen om te doen in Luxemburg stad

De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de 9 mooiste stops

Luxemburg is het kleinste land van de Benelux. Het is een land waarvan je soms vergeet hoe dichtbij het is. Op een paar uur rijden van de Nederlandse grens ligt een land dat je gerust de groene oase van de Benelux kunt n...

Algemeen02.07.2021

De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de 9 mooiste stops

Luxemburg is het eerste land met gratis openbaar vervoer

Luxemburg is een van de grote verrassingen van Europa. Het kleine, relatief onbekende landje vlakbij is niet alleen dichterbij dan je denkt (in minder dan vier uur ben je er), maar is ook nog eens onverwachts leuk, mooi...

Stedentrips13.04.2020

Luxemburg is het eerste land met gratis openbaar vervoer

ook voor toeristen
Dit zijn de 25 gelukkigste landen ter wereld

Vandaag komt het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties naar buiten met daarin de gelukkigste landen ter wereld. Het is vanzelfsprekend een rapport van voor de coronacrisis, wat dat zou wellicht een ander be...

Algemeen21.03.2020

Dit zijn de 25 gelukkigste landen ter wereld

Dit wil je doen in het onverwacht mooie Luxemburg

Luxemburg heeft een oppervlakte van 2.586 vierkante kilometer en is daarom de perfecte bestemming in de buurt voor een mini-roadtrip. Het land is vooral een aanrader voor de natuurliefhebber, want in Luxemburg bevinden z...

Stedentrips07.06.2016

Dit wil je doen in het onverwacht mooie Luxemburg

Zien, raken & beleven!