Natuur19.07.2017

Texel heeft een roze meer


en dat wil je NU zien!

Op eiland Texel is de afgelopen dagen iets bijzonder gebeurd: aan de oostkant van het Waddeneiland ligt een waterplas waar normaal gesproken veel vogels komen drinken. Deze plas is echter sinds een paar dagen ineens helemaal roze, in de kleur van flamingo’s. En dat is schitterend om te zien!

Roze, hoe dan?

De waterplas wordt beheerd door Natuurmonumenten en daar hebben ze wel een verklaring voor hoe het kan dat het water op Texel ineens roze is geworden. Het is op dit moment vrij droog op het eiland en door de droogte is in combinatie met micro-algen dit bijzondere fenomeen ontstaan. Het water in het meer is momenteel is hoog tempo aan het verdampen omdat het warm is, waardoor het zoutgehalte in het water ook veel hoger is dan het normaal gesproken zou zijn. Het zijn waarschijnlijk de zoutkristallen die samen met micro-algen ervoor zorgen dat het water nu knalroze is geworden. Onderzoekers gaan zich er in ieder geval nog verder in verdiepen, want het is niet eerder voorgekomen dat we hier in Nederland zo’n roze meer hebben gehad.

Zelfs de Texelse boswachter Eckard Boot staat er met open ogen naar te kijken. “Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Van de een op de andere dag is het brakke water van kleur veranderd van grijs-groen naar flamingo-roze. Een luchtfotograaf vloog over het eiland en zag een vreemde kleur langs de Waddendijk. Dichterbij bleek de plas Wagejot volledig roze gekleurd.”

We hebben het dus aan luchtfotograaf Flying Focus te danken dat we nu mee kunnen genieten van dit prachtige plaatje, dat dus bij toeval gemaakt werd. Je kunt je bijna niet voorstellen dat het echt is, zo bijzonder is het om te zien.

Natuurgebied Wagejot: hier moet je zijn om het roze meer te zien

Mocht je binnenkort naar Texel gaan en dit bijzondere fenomeen met eigen ogen willen zien, dan moet je aan de oostkant van het Waddeneiland zijn. Daar ligt natuurgebied Wagejot en daar ligt ook de vogelplas die nu roze is geworden. Wagejot is een plek waar vogels graag komen om te drinken. Om het roze meer zelf te zien moet je naar de Lancasterdijk, vanaf daar heb je mooi uitzicht. De boswachter roept iedereen op dit natuurfenomeen zelf te komen aanschouwen en dat is echt een aanrader. Texel is een prachtig en heel fijn eiland, maar dit roze meer maakt het natuurlijk wel extra bijzonder! Het is overigens niet bekend hoe lang dit meer op Texel nog deze roze kleur zal hebben, dus mocht je dit willen zien, wacht dan niet te lang.

Nog een roze meer

Hoewel dit fenomeen hier in Nederland niet eerder is voorgekomen, is dat wel zo op andere plaatsen op de wereld. Er is namelijk nog een roze meer, maar daarvoor moet je wel een eindje reizen: het is Lake Hillier in Australië. Ook dit meer is roze geworden door de algen die er leven, in feite vindt hier hetzelfde natuurverschijnsel plaats als op Texel. Je ziet de kleur van meer het beste wanneer je er vanuit de lucht naar kijkt, net als het roze meer op Texel. Maar dit filmpje, gemaakt met een drone die over Lake Hillier heen vliegt, laat je dat op schitterende wijze zien!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Nederland

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België