Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde


Eén van ’s werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Tristan da Cunha ligt verankerd in afzondering en is daardoor ook een zeer ongerepte bestemming. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze hier geweest zijn en dat maakt het zo’n fascinerende plek. Zelfs de vlag van dit land is  uniek, met golven, bootjes, een albatros en de Britse vlag.

Het is een eilandengroep in de Zuid-Atlantische Oceaan die deel uitmaakt van het Britse overzeese gebied Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha. De archipel Tristan da Cunha bestaat uit nog meer kleine eilanden, zoals Inaccessible, Gough en de Nightingale-eilanden (samen een beschermd natuurreservaat). Sint-Helena is wat bekender, met name vanwege het ballingschap van Napoleon in de 19e eeuw.

Maar waar ligt dan deze meest afgelegen, bewoonde plek op aarde? Als je de wereldkaart voor je hebt, dan moet je ongeveer in het midden van de Zuid-Atlantische Oceaan zijn. Op een platte wereldkaart tussen de continenten Afrika en Zuid-Amerika in. In werkelijkheid ligt Tristan da Cunha ligt ongeveer 2.400 kilometer ten zuiden van het Afrikaanse continent, waardoor het een van de meest geïsoleerde bewoonde eilanden ter wereld is.

Hoe kom je op Tristan da Cunha?

Vanwege de afgelegen ligging en de uitdagingen bij het bereiken van het eiland per schip, heeft Tristan da Cunha zeer beperkte toegang voor bezoekers. Er zijn geen luchthavens, dus het eiland is alleen per boot bereikbaar.

Het hoofdeiland is namelijk een vulkaaneiland, met een steile rotskust. Omdat er geen land in de buurt is, heeft de wind hier vrij spel, en dat maakt het ook per boot een hele uitdaging om er te komen. Onstuimige wind maakt scheepvaart haast onmogelijk zelfs.

De meeste bootreizen naar Tristan da Cunha beginnen vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika. Er zijn specifieke expeditieschepen die deze reis maken, die daar vaak een dag of 6-7 over doen om er te komen. En je wordt ook niet zomaar toegelaten. Vanwege de gevoelige ecologie en de beperkte middelen op Tristan da Cunha, is ook de toegang tot het eiland beperkt. Reizigers moeten van tevoren toestemming verkrijgen van de lokale autoriteiten.

Het eiland is vernoemd naar de Portugees die het ontdekt heeft. In 1506 besloot admiraal Tristão da Cunha dat dit zijn grootste en meest indrukwekkende was, en die vernoem je dan natuurlijk naar jezelf. Maar blijkbaar heeft hij er zelf geen voet aan land gezet, want dat was te gevaarlijk, zo is te lezen op Wikipedia.

Er wonen op dit moment 238 mensen op Tristan da Cunha. De meeste inwoners zijn afstammelingen van de Britse kolonisten die in de 19e eeuw op het eiland arriveerden. Ze zijn vanzelfsprekend grotendeels zelfvoorzienend, omdat er niet heel vaak boten aankomen om de bewoners te bevoorraden.

Op de website van de eilandengroep is te lezen wat je moet doen om een aanvraag in te dienen om hier aan land te mogen. “You will then realise that a journey to Tristan da Cunha will be quite unlike any other holiday“.

Foto: © peter – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Eilanden

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes
Na het zien van The White Lotus 2 wil je nú op vakantie naar Sicilië

Mocht je Sicilië nog nooit hebben overwogen als vakantiebestemming, dan gaat dat 100 procent zeker gebeuren als je The White Lotus 2 hebt gezien. Deze HBO-serie speelt zich af op het Italiaanse eiland en laat tussen de...

Zomer27.03.2023

Na het zien van The White Lotus 2 wil je nú op vakantie naar Sicilië