Waanzinnige roadtrip langs de 10 mooiste plekken in het Zwarte Woud

Waanzinnige roadtrip langs de 10 mooiste plekken in het Zwarte Woud

Duitslands mooiste roadtrip

Vorig artikel Volgend artikel

Als er één roadtrip is die je in Duitsland gemaakt móét hebben, dan is het wel deze onvergetelijke route door het Zwarte Woud. Het is de mooiste roadtrip van Duitsland, over de legendarische Schwarzwaldhochstrasse. Het Zwarte Woud is sprookjesachtig mooi, met eeuwenoude bossen, idyllische bergmeren, beeldschone dorpen en watervallen die een korte hike meer dan waard zijn. Deze roadtrip neemt je mee langs de tien mooiste plekken in het Zwarte Woud. Stap in en laat je compleet verrassen door een van de mooiste regio's van Duitsland!

Roadtrip door het Zwarte Woud via de Schwarzwaldhochstraße

De Schwarzwaldhochstrasse (B500) is de oudste en beroemdste panoramaweg van het Zwarte Woud. Het is niet eens zo heel ver rijden vanaf de Nederlandse grens. Het is een prachtige weg door een adembenemend natuurgebied. Om de route nog wat aantrekkelijker te maken hebben we aantal extra stops toegevoegd (korte ommetjes) die het rijden van de deze route alleen maar nog leuker maken.

Wij maakten deze roadtrip door het Zwarte Woud met een elektrische auto. Vakantie met een elektrische auto is populair want steeds meer auto's hebben een stekker. Tijdens deze route hebben we voor EV-rijders tevens gezocht naar slimme laadplekken.

Voor onze roadtrip door de Eifel hebben we samen met Opel gekozen om deze te rijden met een volledig elektrische Mokka-e. Voor deze roadtrip door het Zwarte Woud hebben we gekozen voor de nieuwe Opel Grandland, een plugin Hybrid met een range van ruim 60 kilometer volledig elektrisch. Onderweg hebben we verder gekeken naar waar laadpunten aanwezig zijn. Het advies is - als je volledig elektrisch rijdt - altijd met een volle accu aan deze route te beginnen. Laden kan wel degelijk langs de route maar het aantal laadplekken blijft beperkt.

De route, waarvan de Schwarzwaldhochstraße deel uitmaakt, is overigens ook een aanrader voor bezitters van een camper. Dat geldt ook voor motorrijders, dat hoeven we waarschijnlijk niets eens uit te leggen, want de route is met zijn vele prachtige bochten ook voor hen een feestje.

De route kun je hier bekijken in Google Maps.

Deze route is 336 kilometer lang - dat is exclusief de reis van en naar Duitsland. We starten bij een bijzondere wijnboer die naast wijn en likeur ook Gin en Whisky weet te bottelen, waarna we doorrijden naar Freiburg. Een van de leukste steden van Duitsland en de perfecte plek om te overnachten. Daarna nemen we je mee langs tien locaties die meer dan de moeite waard zijn om te stoppen. Geniet mee op deze geweldige roadtrip door het Zwarte Woud!

Tip: lees ook deze outdoor tips om te doen in deze mooie Duitse regio!

Roadtrip_Zwarte_Woud_Duitsland
De perfecte route voor een roadtrip door het Zwarte Woud - 336 km en 10 stops
Raststatte-Mahlberg-b
We laden de Opel Grandland bij Raststätte Mahlberg, waar ook 300kW fastchargers staan
Roadtrip_Zwarte_Woud
Een roadtrip door het Zwarte Woud via stuurmanswegen door prachtige natuur

1. Start in Freiburg in Breisgau

Freiburg is echt een geweldig leuke en ook mooie stad. Het is zo’n verborgen pareltje waar je moeiteloos een weekendje weg kunt doorbrengen. Er zijn voldoende bezienswaardigheden in Freiburg, waaronder de kabelbaan naar de top van de Schlossberg waar je vanzelfsprekend een prachtig uitzicht hebt over de stad. De Altstadt van Freiburg met prachtige pleinen is toch echt de leukste plek. De Aldstadt is volledig autovrij en dat is maar goed ook, want het aantal terrasjes is niet te tellen. Het enige vervoer dat je er tegenkomt is de tram die luid klingelend door de Kaiser Joseph Strasse rijdt, dé winkelstraat van Freiburg.

Wij vallen met onze neus in de boter - ik bedoel in de wijn - want blijkbaar hebben we midden in de roos geschoten qua planning voor deze roadtrip door het Zwarte Woud. Begin juni worden hier de jaarlijkse wijnfeesten gevierd, die ze al vieren als de druiven nog geplukt moeten worden. Het middelpunt van deze wijnfeesten is de Münsterplatz, waar ook de beroemde kathedraal de Munster van Freiburg staat.

Tip: Voordat we aan deze roadtrip door het Zwarte Woud begonnen, maakten we een korte eerste stop bij Brennerei & Weingut Wild in het plaatsje Gengenbach. Hier zit een bijzondere wijnboer die naast echt topwijnen ook nog eens whisky en gin weet te maken. Ben je je liefhebber van een van de drie dan is het zeker een aanrader om hier nog even te stoppen.

Freiburg_Zwarte_Woud
Freiburg, de absolute parel aan de voet van het Zwarte Woud
Freiburg_Breisgau
Gezelligheid is troef in Freiburg
Brennerei_Wild_Gengenbach
Een bijzondere brouwerij waar ze naast wijn ook Gin en Whisky maken

2. Feldberg, het hoogste punt in het Zwarte Woud

De Feldberg is met 1.493 meter de hoogste berg in het Zwarte Woud en het hoogste punt van alle Duitse middelgebergten. De plek wordt terecht het dak van het Zwarte Woud genoemd. Om de Feldberg te bereiken hebben wij gekozen voor de landelijke route over Todtnau via de Bundesstraße 317 of B317. Een prachtige route om te rijden waarbij je gelijk kennis maakt met dit hoger gelegen middelgebergte van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De grens met Zwitserland is hier dichtbij.

In de winter is - ondanks zijn geringe hoogte - de Feldberg een populaire skilocatie en is hij redelijk sneeuwzeker. Het skigebied wordt gevormd door de Seebuck (1.450 meter) en Grafenmatt (1.380 meter) en staat bekend als een familieskigebied. In de zomer is het echter een uitgelezen wandelgebied, waar routes met elkaar zijn verbonden via een stoeltjeslift.

Je merkt hier ook dat we niet de enige zijn om deze zomerse roadtrip te maken. Uiteindelijk is de Feldberg ook het begin of eindpunt van de B500 en die staat bekend als de Schwarzwaldhochstraße. De Feldberg is ook de plek met de mooiste panorama’s. Aan de westkant kijk je uit op de Vogezen en kun je bij helder weer de Ballon d'Alsace zien. Meer naar het westen zie je onder andere de Titisee liggen, die verrassend dichtbij is.

UItzicht_Feldberg_Titisee
Uitzicht vanaf de Feldberg op Titisee
Schwarzwaldhochstraße
Een roadtrip door het Zwarte Woud over dit soort wegen bij de Feldberg, echt geweldig om te rijden

3. Titisee-Neustadt

Via de B317 en een klein stukje B500 dalen we af naar het toeristische Titisee-Neustadt, vernoemd naar het gelijknamige meer, de Titisee. De plek is populair voor velen die hier in het zuiden van het Zwarte Woud wonen. Van oudsher is ook een plek die populair is voor veel Nederlanders waarvan de meeste nog steeds zijn te vinden op de campings rond het meer. Dat dit plekje ook populair is voor bezitters van een camper hoeven we denk ik niet uit te leggen. Het zijn er veel, heel veel.

Een van de belangrijkste redenen is voor een bezoek aan Titisee zijn de vele wandelroutes die je hier gaat vinden. Titisee is ook onderdeel van de bekende Mittelweg, een 223 kilometer lange wandelroute door het Zwarte Woud die loopt van van Pforzheim naar Waldshut.

Titisee en leuk plekje om even te stoppen voor een wandeling langs het meer en wie weet laat je je toch overhalen om hier ouderwets te gaan waterfietsen. Nostalgie bestaat hier niet.

Tip: wil je overnachten in de omgeving van Titisee, dan is Hotel Bären Titisee een aanrader!

Titisee
Titisee, een mooi plekje om even te stoppen
Titisee_Neustadt_bootje_varen
Bootje varen op de Titisee

4. Het begin van de Donau in Brigachweg

Vanuit Titisee gaan we even van de route van de B500 af, op zoek naar de Donaueschingen in Brigachweg. Want het is me wat, die discussie waar de Donau - de langste rivier van Europa - nu echt ontspringt. Nu we toch zo dicht in de buurt zijn, moeten we dat maar eens uitzoeken en wordt deze plek onderdeel van onze roadtrip door het Zwarte woud. Om daar te komen nemen we de route richting Bräunlingen.

Wij houden ons aan deze omschrijving. De Donau ontstaat in het Zwarte Woud na de samenvloeiing van het riviertje Breg en de Brigach en dat gebeurt bij gelijknamige plaatsje. Daar twijfelt niemand aan, want het bewijs stroomt voor je neus voorbij. Maar er is ook het dichtbij gelegen stadje Donaueschingen, populair bij toeristen die ook op zoek zijn naar de oorsprong van de Donau. Hier zou zich de bron van de Donau bevinden, de plek waar het water van de Donau omhoog borrelt.

Donaueschingen_Brigachweg
Brigachweg, de plek waar twee riviertjes samen komen en de Donau vormen
Donaueschingen
Het blijft verwarrend want ook dit plekje wordt in de volksmond Donaueschingen genoemd

5. De Triberger watervallen

Vanuit Brigach, de plek waar dus echt het begin van de Donau is, rijden we via de L180 (UrachtallstraBe) richting het knooppunt met de B500 en zijn we weer terug op de route richting Triberg waar een van grootste watervallen van Duitsland is te vinden.

Bij de watervallen van Triberg valt het water van de rivier van een hoogte van 872 meter omlaag tot een hoogte van 711 meter. De waterval bestaat uit zeven stappen die ervoor zorgen dat het water 163 meter lager neerstort in V-vormige vallei van Triberg, waar zich het gelijknamige dorpje zich bevindt. Het moet een goudmijn zijn want om de watervallen te bekijken moet je wel entreegeld betalen.

Voor de magie moet je hier in de winter zijn. Dan veranderen de watervallen in een sprankelende zee van licht door de aanwezigheid van meer dan een miljoen lichtjes.

Kuckucksuhren in Triberg

De andere grote publiekstrekker in Triberg is de grootste koekoeksklok ter wereld, een klok ter grootte van een heuse woning (maar in werkelijkheid een souvenirwinkel). Het stadje is bezaaid met koekoeksklokken. Naast de grootste hebben ze ook de duurste en volgens mij hebben ze er ook de meeste. Je kunt ze kopen en 'vreemd genoeg' komen de kopers nagenoeg allemaal uit Amerika of Azië. Triberg staat duidelijk op de kaart.

Triberg_Hike
Wandeling naar de Triberger Wasserfalle, de watervallen van Triberg
Triberg_watervallen
De Triberger watervallen, uiteindelijk zijn ze samen 163 meter hoog
Koekoeksklokken_Triberg
Koekoeksklokken (Kuckucksuhren) in Triberg, er zijn er hier letterlijk 1001 te koop

6. Uitkijkplatform Ellbachseeblick in Baiersbronn

In de omgeving van Baiersbronn bevindt zich een van de mooiste panorama’s van het Zwarte woud. Het Aussichtsplattform Ellbachseeblick, een barrièrevrij uitkijkplatform in de richting van de Ellbachsee. Je komt er via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats.

Het plekje is mooi, de wandeling is mooi, het uitkijkplatform is mooi en het panorama is mooi. Het is echt een prima plekje om tijdens deze roadtrip door het Zwarte Woud nog maar eens te beseffen wat voor een prachtige natuur hier is te vinden. Waren we al niet verliefd geworden op het Zwarte Woud dan is dit echt een plekje waar je denkt: wow.

Ellbachseeblick_uitkijkpunt
Het uitzichtpunt is mooi maar ook de wandeling er naar toe is prachtig.
Ellbachsee_Zwarte_Woud
Waar is die Ellbachsee nu precies? Je raadt het al, de lichtgroene plek in het midden van de foto
Uitkijkplatform Ellbachseeblick_EV_laden
Tijdens de wandeling naar het Uitkijkplatform Ellbachseeblick laden we meteen ook onze Opel Grandland op

7. De Allerheiligen-Watervallen in Oppenau

Het is iets wat moeilijk is te beoordelen. Is die waterval van Triberg nu mooier of spectaculairder dan de Allerheiligen-Watervallen in Oppenau? Mijn cameralens en ikzelf hebben absoluut de voorkeur voor deze waterval. Het is wel klimmen en klauteren maar de natuur is hier echt prachtig. Omdat er hier geen koekoeksklokken te koop zijn is het er duidelijk een stuk rustiger. Je hoeft ook niet te betalen om te genieten van de natuur. Het is zo'n plekje waar eigenlijk alles klopt.

Ook hier moet je echt even een wandeling maken, dat maakt zo'n roadtrip nu net echt net wat leuker om te rijden. Ga altijd even uit de auto en geniet van de natuur, wat er ook te zien is.

Allerheiligen_Watervallen_Oppenau_ingang
Ingang naar wat mij betreft de mooiste watervallen van het Zwarte Woud
Allerheiligen_Watervallen_Oppenau
Een van de Allerheiligen watervallen in de buurt van Oppenau

8. Mummelsee (Seebach): het oog van het Zwarte Woud

De Mummelsee in Seebach is een magisch plekje en wordt omschreven als het oog van het Zwarte Woud. Over de Mummelsee bestaan legendes en mythen, zo zou er nog steeds een zeemeermin in het meer leven. Als je er aan komt rijden schrik je van de hoeveelheid auto’s, touringcars, campers en motorrijders. Die laatste waren we al veelvuldig tegengekomen.

De B500 is uitermate populair bij onze supersnelle motorvrienden. En de magie van de Mummelsee (een karstmeer) die bestaat uit een prachtig meertje met hoge beboste wanden waar je wat kunt eten, omheen kunt lopen en souvenirs kunt kopen. Je moet er stoppen om het allemaal te begrijpen maar na de ontelbare bochten vanuit de watervallen bij Oppenau vind je dat niet erg.

Mummelsee_Zwarte_Woud
De Mummelsee bij Seebach, populair plekje in het Zwarte Woud
Mummelsee_Seebach
De Mummelsee, populair om te wandelen en vooral wat te eten

9. Baden-Baden waar je in luxe kunt Baden

Als Freiburg een must-visit is tijdens een bezoek aan het Zwarte Woud, dan is Baden-Baden dat zeker ook. De twee steden zijn volstrekt verschillend. In Freiburg is het vooral de gezelligheid van de Altstad, in Baden-Baden is het de architectuur en de luxe.

Het grapje dat wordt gemaakt in deze regio is dat je in Baden-Baden leeft als een god in Duitsland. Hier kun je op een andere manier genieten van het luxe, misschien wel wat meer traditioneel maar daarom niet minder leuk. Baden-Baden is misschien niet en plek die je zo maar zou kiezen maar als je er eenmaal bent, vraag je je af waarom je hier nog nooit eerder bent geweest.

De hoogtepunten van het stadje zijn onder andere de Stiftskirche van Baden-Baden en het Het Festspielhaus, één van de grootste klassieke concertgebouwen van Europa en de Trinkhalle. Baden-Baden is echt aanrader om te stoppen en misschien hier wel een nachtje langer te blijven.

Tip: wil je overnachten in de omgeving van Baden Baden, dan is Boutique Hotel Societe een aanrader!

Trinkhalle_Baden_Baden
Architectuur uit 1840, de Trinkhalle in Baden Baden (water niet drinken is het advies)
Festspielhaus_Baden_Baden
Het Festspielhaus in Baden Baden, één van de grootste klassieke concertgebouwen van Europa

10. Baumwipfelpfad Schwarzwald in Bad Wildbad, wandelen over boomtoppen

Het lopen over boomtoppen begint steeds populaider te worden. In Bald Wildbad ligt beslist een van de mooiste: het Baumwipfelpfad Schwarzwald over de Sommersberg. Echt een prachtlocatie. De 1,2 kilometer lange route brengt je naar een van de bekende 40 meter hoge uitkijktorens waar je rondjes naar beneden kunt lopen. Kinderen kunnen kiezen voor een spectaculaire glijbaan van 55 meter lengte. Bij deze bestemming kun je wandelen, mountainbiken of daarna even heerlijk chillen in Bad Wildbad.

Bad Wildbad is zeker een mooie locatie als eindbestemming. Niet alleen in het gezellige dorpje is genoeg te doen, ook in de omgeving zijn volop bijzonderdere plekjes te vinden. Niet ver van het Baumwipfelpfad vind je als voorbeeld de 380 meter lange Wildline hangbrug met een maximale hoogte van 60 meter.

Baumwipfelpfad_Zwarte_Woud
Het Baumwipfelpfad in het Zwarte Woud, leuk voor jong en oud
Baumwipfelpfad_Bad_Wilbad
Lopen over de boomtoppen, het blijft leuk
Opel_Grandland_Roadtrip_Zwarte_Woud
Laden, geen parkeerkosten en ondertussen over de boomtoppen lopen #zodoejedat

Een roadtrip door het Zwarte Woud: Duitsland's mooiste

Duitsland is een prachtig vakantieland en razend populair. Het is een land met een ongekende diversiteit aan natuur, en de wegen... die zijn er eigenlijk altijd geweldig om te rijden. Het maken van een roadtrip is in Duitsland misschien wel een inkopper en als je er een wilt gaan maken, maak dan deze roadtrip door het Zwarte Woud. Dit is echt een aanrader om te rijden in een wonderschone omgeving.

Schwarzwaldhochstrasse_1015_meter
Het Zwarte Woud: blauwe lucht, stuurmanswegen, Opel Grandland. Soms komen alle goede dingen samen!

Op reis naar het Zwarte Woud

Heb jij inmiddels zin gekregen om deze roadtrip door het Zwarte Woud in Duitsland te maken? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....