Natuur27.09.2023

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen


Voor mooie hikes dichtbij huis moet je in de Belgische Ardennen zijn. Op een paar uur rijden van Nederland ligt een waanzinnig outdoor-gebied te wachten met bergen, watervallen, bossen en kastelen. Eén van de meest populaire hikes in Wallonië is de Ninglinspo wandeling. Deze wandeling neemt je mee langs het riviertje Ninglinspo, door een eeuwenoude bos en langs verschillende watervallen. Zet deze wandeling maar op je bucketlist!

De wandeling is vernoemd naar het bergriviertje dat naast het wandelpad stroomt. België heeft overigens maar één bergriviertje, dus het is ook nog eens uniek.

De start van de Ninglinspo wandeling

De Ninglinspo wandeling is niet eens echt super lang. Het is een route van 6 kilometer. Volgens de bordjes doe je daar 2 uur en 45 minuten over, al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je stopt en hoe snel je wandelt (de meeste mensen doen het iets sneller). Onderweg zul je flink wat klimmen, het is zeker geen vlakke hike. Neem dus in ieder geval water mee voor je van start gaat. Goede wandelschoenen zijn sowieso een must.

Om het startpunt van de route te vinden rijd je naar ‘Taverne Restaurant Ninglinspo’ in het kleine plaatsje Sedoz (direct aan de doorgaande weg) in het hart van de Belgische Ardennen. Naast dit restaurant vind je een parkeerplaats, waar bordjes je de weg wijzen waar de wandeling begint. Parkeren is hier overigens gratis.

Het is altijd slim om een wandelkaart mee te nemen als je in de Ardennen op pad gaat. Je hebt namelijk lang niet overal goed bereik met je telefoon. Als is dat bij de Ninglinspo wandeling eigenlijk niet nodig omdat de route goed wordt aangegeven met bordjes onderweg.

Het beste seizoen om de Ninglinspo wandeling te doen

Omdat de Ninglinspo zo mooi is, is het ook een populaire route om te wandelen. Wat ook meespeelt is dat het geen super zware hike is, en dat de meeste mensen deze kunnen toen. Deze toegankelijkheid maakt het nog aantrekkelijker. In de zomermaanden kan het hier dan ook best wel druk zijn. Veel mooier is het om deze wandeling in de herfst te doen. De bossen zijn in het najaar sowieso het allermooist, als de rode herfstkleuren zich weer laten zien. Dan ervaar je de groene en heuvelachtige bossen van de regio van Aywaille op z’n best.

De traditionele wandelroute is 6 kilometer
De traditionele wandelroute is 6 kilometer
Bergriviertje de Ninglinspo
Bergriviertje de Ninglinspo
Via houten bruggetjes steek je over en hou je je sokken en schoenen droog
Via houten bruggetjes steek je over en hou je je sokken en schoenen droog
In het najaar en de winter is het hier heerlijk rustig
In het najaar en de winter is het hier heerlijk rustig
Genieten van de mooie bossen van de Ardennen
Genieten van de mooie bossen van de Ardennen

Zo mooi is de route

Onderweg kom je langs allerlei mooie plekken. Zoals kleine watervallen, weidse uitzichten en mini bergmeertjes.

Hier en daar maak je gebruik van bruggetjes om het water over te steken. En soms hangen er ook wat touwen om je aan vast te houden. Je zult af en toe een stukje moeten klauteren, maar dat maakt deze route alleen maar leuker om te doen.

Het verste punt van de route is uitzichtpunt Drouet. Daar kijk je ver uit over de Ardennen. Neem daar de tijd voor, het panorama is prachtig. En ook de terugweg is zeker zo mooi.

Tip: je kunt de route nog verlengen tot een wandeling van 14,6 kilometer. Het startpunt is ook in Sedoz. Op de website van Visit Wallonië vind je meer informatie.

Wil je nog meer mooie wandelingen in Wallonië doen in het najaar, dan is ook natuurgebied de Hoge Venen een aanrader. Net als de route rondom Burcht Reinhardstein, een oud kasteeltje dat verscholen in de bossen ligt.

Meer mooie wandelingen in Wallonië en België kun je hier vinden.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wallonië

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere...

Natuur15.05.2023

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een...

Algemeen29.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Dat de Belgische Ardennen een waanzinnig outdoor-bestemming is, weet je vast wel. Hiken, mountainbiken, kanoën: in de Ardennen moet je zijn als je vooral niet stil wil zitten. Het is een plek waar je zoveel mogelijk bui...

Ontspanning28.04.2023

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley