Ontspanning16.06.2015

11 dingen die je nog niet wist over de Bourgogne


De uitdrukking ‘Bourgondisch genieten’ kent iedereen waarschijnlijk wel. Lekker eten en drinken kun je in de Franse regio Bourgogne immers heel goed doen. Maar wist jij deze elf dingen ook over de Bourgogne?

De Franse regio Bourgogne is zoveel meer dan lekker eten en goede wijn. Ja, je kunt er ook prachtig fietsen en varen in het kanaal. En in hoofdstad Dijon kun je uiteraard terecht voor mosterd. Maar wist jij dat je in Bourgogne bijvoorbeeld ook (de overblijfselen van) de grootste Middeleeuwse kerk van Europa kunt vinden? En dat Crème de Cassis een echte Bourgondisch drankje is?

1. De grootste Charolais-markt van Frankrijk

In de Bourgondische streek Charolais-Brionnais vind je niet alleen ontzettend veel Charolais-runderen, maar ook – niet geheel ontoevallig – de grootste Charolais-markt van Frankrijk. De veemarkt startte al in 1488. Inmiddels worden er 1.000 koeien per week aangeboden, en verkocht voor ruim 1.000 euro per stuk. Dat betekent dus maar liefst één miljoen euro omzet per week voor het veilinghuis van de markt! Koper en verkoper betalen samen twee procent fee van de omzet. Leuk weetje: Charolais-runderen worden alleen gefokt voor hun vlees. De melk wordt niet gedronken, behalve door de kalfjes natuurlijk. Voor het schappelijke bedrag van twee euro kun je een rondleiding krijgen over de markt, die een aantal jaar terug flink is gemoderniseerd vanwege de instortende markt. Dankzij zonnecellen en het opvangen en gebruiken van regenwater gaat het de markt nu weer voor de wind. Oh, en of dat Brionais-rund lekker is? Lees maar!

2. Bron van Crème de Cassis (of toch niet?)

Wist jij dat het typisch Franse drankje Crème de Cassis gemaakt wordt in de Bourgogne? En wist jij ook dat het de monniken waren die in de tiende eeuw na Christus de zwarte bessen voor het eerst naar Frankrijk brachten? De cassisbessen werden meegenomen vanuit het zuiden van Polen wegens de geneeskrachtige werking. Opvallend is dat destijds alleen de bladeren werden gebruikt. Pas vanaf de 18de eeuw is men ook de bessen gaan consumeren. Vandaag de dag maken Sylvain en Isabelle Olivier er op hun boerderij La Ferme Fruirouge onder andere Crème de Cassis, jam en mosterd(!) van. Jaarlijks oogsten zij zo’n 10.000 kilo zwarte bessen, waarvan het grootste deel wordt ingevroren. Daarna worden de bessen in kleine porties ontdooid en gebruikt voor de producten.

Charolais-runderen, steak to be...
Charolais-runderen, steak to be...
En dat is lekker!
En dat is lekker!
La Ferme Fruiroge maakt cr\u00e8me de cassis, jam en mosterd
La Ferme Fruiroge maakt crème de cassis, jam en mosterd
Cr\u00e8me de cassis wordt gemaakt van zwarte bessen
Crème de cassis wordt gemaakt van zwarte bessen

3. De grootste Middeleeuwse kerk van Europa

Meer dan een millenium geleden begon de bouw van de destijds grootste Europese kerk van de Middeleeuwen. Ik heb het over de abdijkerk van Cluny, een stadje dat nu slechts een paar duizend inwoners heeft, maar in de elfde eeuw na Christus dé spirituele en politieke hoofdstad van Europa was. Jaarlijks trokken meer dan 10.000 pilgrims naar de abdij. Vandaag de dag wordt de abdij (althans, wat daar nog van over is) bewoond door studenten van de technische opleiding Art et Metiers. Die technische invloed van de studenten is duidelijk terug te zien in en rondom de overblijfselen van het oude bouwwerk. Met iPads kun je de oude stad verkennen en precies zien hoe de abdij er vroeger uitzag. Door dit 360 graden-plaatje wordt een brug geslagen tussen oud en nieuw. Erg knap gedaan!

4. Geen Champagne maar Crémant

Zoals je misschien wel weet, mag bruisende wijn alleen ‘Champagne’ heten als het in de Champagne-streek is geproduceerd. Bruisende wijn uit de Bourgogne heet dan ook geen Champagne, maar Crémant. Crémant de Bourgogne wordt gemaakt van druifsoorten Chardonnay, Pinot Noir, Gamay en Aliogoté. Ook andere Franse regio’s hebben een eigen Crémant. Zo heb je bijvoorbeeld ook Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Jura en Crémant de Loire. Tip: eet een gougère bij je Crémant. Dat is een typisch Bourgondisch kaassoesje.

5. Wijntour per segway

Oeps, nu hebben we het toch over wijn! Tja, om die geweldige wijnen uit de Bourgogne kun je gewoon niet heen… Wil je het toch net even anders doen? Verken de wijnregio’s dan per segway. Met een segway ben je in de buitenlucht, ga je langzaam genoeg om van de omgeving te kunnen genieten, maar hard genoeg om een flink stuk van de wijnvelden te kunnen verkennen. Het is even inkomen, maar wie eenmaal aan de segway gewend is wilt niet meer anders. Voor de veiligheid raad ik echter aan om pas na het segway rijden te gaan wijnproeven. Met die heerlijke wijnen uit de bekende, prestigieuze Route des Grand Crux zou je wel eens wat problemen bij het segway rijden kunnen gaan ondervinden. Wist jij trouwens dat drie procent van de klassewijnen uit Frankrijk uit de Bourgogne komt? En dat – anders dan de meeste mensen denken – de meerderheid van de Bourgondische wijnen witte wijn is? Leuk feitje: witte wijn kan ook van rode druiven worden gemaakt (als men het schilletje niet gebruikt). Rode wijn kan echter nooit van witte druiven gemaakt worden.

Een tour met virtual reality door de abdij van Cluny
Een tour met virtual reality door de abdij van Cluny
Cr\u00e9ment de Bourgogne, misschien wel lekkerder dan champagne!
Crément de Bourgogne, misschien wel lekkerder dan champagne!
Op segways tussen de wijnvelden door!
Op segways tussen de wijnvelden door!
Must do: wijn proeven in de Bourgogne!
Must do: wijn proeven in de Bourgogne!

Bonusmateriaal

Te leuk om niet te vermelden:

  • Vergeet die schattige kasteeltjes! Slapen in pipowagens is in Bourgogne dé trend.
  • Geen Frankrijk zonder kaas? In Bourgogne kun je genieten van Epoisse, het beste te eten op kamertemperatuur.
  • Klaar met eten? Drink een thé verveine. IJzerkruidthee is helemaal hot!
  • Bestel geen fromage blanc als je zin hebt in een kaasplankje. Met ‘witte kaas’ bedoelen de Fransen een soort kwark!
  • Nooit meer vergeten: Fransen eten na het hoofdgerecht eerst kaas, dán dessert. Niet andersom.
  • Er zijn in Bourgogne maar liefst 35 sterrenrestaurants. Travelvalley.nl schoof aan bij deze sterrenkok.

Wat is jouw best bewaarde geheim over de Bourgogne?

Avatar foto
Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (SuusjeQ) is freelance travel-, business- & lifestyleblogger en reisverslaafd. Zuidoost-Azië is na zeven reisjes haar favoriete bestemming.

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne