Ontspanning22.09.2013

Estland heeft de rust, maar ook wifi


foto24.JPG
foto24.JPG

Eenmaal een paar dagen in Estland wordt pas duidelijk dat Nederland digitaal nog steeds slaapt, of op zijn minst nog in een roes verkeert. Het land, dat per vliegtuig in ruim twee uur is te bereiken, biedt de mooiste natuur en veel rust, maar ook heel veel wifi. Dat betekent dus gewoon een instagrammetje op Facebook plaatsen, terwijl je met je big feet door een natuurgebied loopt van 25 vierkante kilometer groot.


Het is de combinatie van de culturele geschiedenis en de compactheid van het land waardoor Estland de Grote Sprong Voorwaarts kon maken. De Russen verlieten de Baltische staat in 1991, waarna ze feitelijk op verschillende terreinen nieuwe infrastructuren moest opzetten.

Nieuwe Wereld

Dat maakte het ook gemakkelijk om, toen het eenmaal kon, de digitale wereld te omarmen. Geen last van al te veel bagage om de Nieuwe Wereld in te stappen, maar ook een bevolking die zich nu eenmaal makkelijker neerlegt bij beslissingen van de overheid. 

Je voelt die Nieuwe Wereld op verschillende plekken in de republiek, terwijl het land niet zijn eigenheid verliest. Vooral in de hoofdstad Tallinn, waar bijna 400.000 mensen wonen op een totale bevolking van 1,3 miljoen mensen, is het free surfing op je smartphone.

foto27.JPG
foto27.JPG

Vrijwel overal wordt gratis internet aangeboden en als dat er dan even niet is, verbindt de buschauffeur je diep in de provincie toch gewoon met de whole wide world. Zo makkelijk gaat het ook in de relatie met de overheid. Alles wat je met de overheid of de daaraan gelieerde instanties moet regelen doe je via een persoonlijke pas: inloggen, invullen en verzenden. Zo beheer je ook je eigen patiëntendossier.

Papier is verleden tijd, denkt Estland, ook al is de grote schat van het land de bossen. Meer dan 50 procent van het land bestaat uit bosgebied.

foto112.JPG
foto112.JPG
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.