Ontspanning11.08.2018

4 redenen waarom je op reis altijd een rustdag moet plannen


Veel reizen is het allerleukste wat er is. Maar reizen is ook vermoeiend en daarom is het goed om ook eens een rustdag in te plannen. Veel reizigers slaan dat over, omdat ze het ‘zonde van de tijd’ vinden. Een rustdag inplannen is echter heel zinvol en zou je tijdens iedere reis moeten doen. Dit is waarom.

1. Je hebt nu eenmaal rust nodig

Het laatste wat je wil is thuiskomen van een vakantie en weer toe zijn aan vakantie. Dan heb je namelijk iets niet goed gedaan. En rust is iets dat iedereen hard nodig heeft. Waarschijnlijk waren de dagen voordat je op reis bent vertrokken druk en stressvol – met inpakken, voorbereiden en de laatste dingen regelen op je werk – en ben je niet bepaald uitgerust vertrokken. Een vakantie is bedoeld om bij te komen, om je hoofd leeg te maken en dat doe je niet door dagen achter elkaar nieuwe plekken te ontdekken, door steden te struinen en door lange hikes te maken. Nee, dat doe je door uit te slapen, lekker in de zon te liggen met een boek, te zwemmen en op één plek te blijven. Oh, en zet je telefoon eens uit, dat doet pas echt wonderen voor je rust. Zo doe je voldoende energie van op om de volgende dagen weer wat te ondernemen.

2. Nee, je mist niets

Op een rustdag zie en doe je weinig bijzonders, maar dat is niet erg. Ben jij het type dat lijdt aan FOMO, de angst om iets te missen, dan is het juist belangrijk om een rustdag in te lassen. Want dan is je brein er heel hard aan toe om even niets te doen en te resetten.

Door een rustdag in te lassen kun je de volgende dagen veel beter genieten van de dingen die je ziet en doet. Je ervaart ieder avontuur een stuk beter wanneer je uitgerust bent. En kan je echt niet stilzitten, dan hoef je niet per se op een ligbedje in de zon te liggen, maar probeer niet te hoeven reizen. Ga lekker uitgebreid lunchen op een mooi plekje, neem een duik en trek een goede fles wijn open. Kijk naar de ondergaande zon. Een vakantiedag hoeft echt niet altijd spannend en avontuurlijk te zijn, om een topdag te zijn.

3. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit

Je hebt veel meer aan kwalitatief goede vakantiedagen dan aan heel veel vakantiedagen. Door af en toe een rustdag in te lassen haal je meer uit de dagen die je hebt, die worden kwalitatief beter. Stel je voor dat je twee weken gaat rondreizen voor Zuid-Afrika en iedere dag wel iets gepland hebt. Dan heb je aan het einde van de reis 14 dagen doorgebracht in een van de mooiste landen van Afrika, maar ben je waarschijnlijk bekaf. Door in die twee weken twee keer een dag te plannen waarin je niet verplaatst en probeert wat te luieren, geniet je meer van de overige dagen.

Tips om te doen tijdens een rustdag

Ben je van plan om een rustdag in de plannen tijdens een mooie reis die je gaat maken, lees dan deze tips even door.

  • Zet je telefoon uit. Of probeer in ieder geval sociale media zo min mogelijk te checken. Daar word je namelijk onrustig van en krijg je wellicht het gevoel dat je iets mist of dat je juist iets moet gaan ondernemen. Zonder Instagram en Twitter is een rustdag veel effectiever omdat je brein niet steeds geprikkeld wordt met onzin.
  • Slaap uit: zeker tijdens de eerste dagen op reis slaap je waarschijnlijk minder dan normaal. Door bijvoorbeeld een jetlag of omdat je moet wennen aan een andere omgeving. Daarom kan het geen kwaad om na een aantal dagen een rustdag in te lassen om even bij te slapen. Een uitgeruste reizigers is namelijk een blije reiziger.
  • Neem uitgebreid de tijd voor eten. Zo’n rustdag is ideaal om de lokale specialiteiten eens goed uit te proberen. Uitgebreid ontbijten en lunchen zit er niet altijd in als je aan het reizen bent en daar is zo’n rustdag juist perfect voor.
  • Stuur kaartjes naar vrienden en familie thuis. Ook dit is iets wat altijd vergeten wordt maar zo leuk is. Dus op een rustdag kun je op je gemak te voet naar een leuk dorpje om kaarten en postzegels te kopen en om de mensen thuis blij te maken met een kaartje.
  • Pak er een boek of e-reader bij, ga zwemmen, zonnen, een rondje hardlopen of uitgebreid genieten van een ondergaande zon. Zeker weten dat jij de volgende dag weer helemaal opgeladen bent om maximaal te genieten van je overige vakantiedagen.
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Reistips

7 handige tips tegen een jetlag

Een jetlag kan heel vervelend zijn en je reis flink in de war gooien. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid op het tijdsverschil.

Algemeen30.03.2024

7 handige tips tegen een jetlag

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter07.11.2022

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

5 top tips voor digital nomads

Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe gemakkelijk het is om vanuit huis te werken. Nu je weer de wereld over kunt reizen is dit hét moment om als digital nomad aan de slag te gaan. Als dit altijd al je droom is gewe...

Algemeen07.04.2022

5 top tips voor digital nomads

Remote werken en reizen
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

De zomervakantie is iets waar je waarschijnlijk al reikhalzend naar uitkijkt. Niets zo fijn om alvast een volgende vakantie te plannen. Het voorbereiden van een vakantie kan al een ontspannen gevoel geven en het is vaak...

Algemeen30.03.2022

Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Staat het maken van een wereldreis ook bovenaan jouw bucketlist? Het is een droom van velen, om voor lange tijd op reis te gaan om veel van de wereld te kunnen zien. Misschien wil je zelfs wel alle continenten bezoeken t...

Algemeen31.03.2021

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Voor sommige mensen is het een bucketlist-dingetje, terwijl anderen ervan gruwelen: alleen uit eten. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben op gebied van alleen uit eten. Voor mijn werk komt het namel...

Algemeen14.02.2020

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!