Ontspanning04.05.2014

Bergen vol kunst, cultuur en strand


Tafelen doe je uitgebreid in het avondlicht dat Bergen over het dorp verstrooit.

Het zal wel komen omdat ik zelf van de kust kom, de Zeeuwse kust welteverstaan. De geur die in het Noord-Hollandse Bergen wordt verspreid, is al wat ziltig van aard, terwijl de zee toch echt 5 kilometer verderop ligt. Maar the place to be is niet Bergen aan Zee, maar het kunstenaarsdorp Bergen zelf. Daar kun je genieten van een mooi ringdorpje, waar het smakelijk tafelen is, winkelen op verschillende niveaus en vooral veel, heel veel wandelen in bossen, duinen en polders.

Omdat kunst en cultuur al decennia lang de bakermat zijn van het dorp dat schilders, architecten en schrijvers aantrekt, zorgt het ook voor toeristen. Zo ook wij dit weekend. Slapen doen we in één van de ruim 130 huizen die Aanzee.com in Bergen verhuurt. Het heeft honderden huizen door hele Europa met als pluspunt de zee. Niet dat ze allemaal direct aan het water liggen, maar in ieder geval op loop- of fietsafstand.

Blooming

Het dorp kan de gast dan op zijn minst een dag vermaken, het leukste in Bergen vinden we toch wel blooming, het hotel dat het innerlijke van de mens centraal stelt, ofwel de sociale warmte. Bij de ingang denk je even dat een kunstenaar zich verveelde en op sommige plekken rode laarsjes in een boekenkast is gaan neerzetten. Maar nee, dat is blooming, net allemaal even anders. Zo ook op het bord van mij en mijn disgenote. Vol verse smaken in de mond gaan we weer weg. Maar we komen terug…

Hommel, een appartement boven een oude paardenstal. Hoe authentiek willen we verblijven
Hommel, een appartement boven een oude paardenstal. Hoe authentiek willen we verblijven

Modernes

De meest excentrieke zaak is galeries Modernes, van Norbert. In de galeries staat een bonte verzameling van soms ondefinieerbare spullen. Van een verzameling portretfoto’s van voetballers met een jaren zeventig snor tot een gigantisch paard dat moet zijn gemaakt door een verstokte handwerkjuf. Wie er iets mee heeft, mag het kopen. Norbert houdt wel van wat grenzen verleggen: ,,om het dorp een beetje wakker te schudden”. Naast al het voorspelbare dat Bergen ook kent, moet een kunstenaarsdorp ook eigenzinnigheid herbergen om de gast te prikkelen. En dat doet Norbert.

bergen_galeries_modernes
bergen_galeries_modernes

Ons verblijf in Hommel is warm. In het appartement boven een voormalige paardenstal – dat het direct allemaal net wat authentieker maakt – staat meer dan allerlei noodzakelijkheden; al zijn het maar de paaseitjes op de eet- en salontafel. Twee fietsen staan er voor ons klaar om er op uit te trekken. Dan doen we vooral naar het dorp. Het winkelaanbod is zeer gevarieerd, maar vooral gericht op mensen die snuisterijen willen zien en aanraken.

\

Rond de Ruïnekerk mag op zaterdag dan de weekmarkt landen, komende zomer is er weer plaats voor verschillende artistieke markten, passend bij Bergen. Een van de bekendste kunstuitingen in Bergen is wel de Kunsttiendaagse in het najaar, met veilingen, optredens en natuurlijk tentoonstellingen

Midden in het dorp Bergen
Midden in het dorp Bergen
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.