Ontspanning06.05.2019

De 15 leukste reisboeken


Ben je plannen aan het maken voor een nieuwe, verre reis maar weet je nog niet waar je naartoe wilt gaan en ben je op zoek naar reisinspiratie? Dan zijn dit de tien leukste reisboeken met unieke reisverhalen en praktische tips voor op reis. Zeker weten dat jij in een van deze boeken ook jouw nieuwe vakantiebestemmingen gaat vinden. Wij hebben de leukste boeken over reizen voor jou op een rij gezet. Lees je mee?

1. Bucketlist Stedentrips – Marloes de Hooge

Stedentrips zijn de allerleukste reis van allemaal. En er zijn zoveel mooie steden over de hele wereld te vinden die een plaatsje op jouw bucketlist verdienen. In mijn nieuwste boek Bucketlist Stedentrips heb ik 25 steden verzameld waar je een keer geweest moet zijn. Niet alleen steden dichtbij, zoals Marrakech, Sevilla en Antwerpen, maar ook verre steden zoals Buenos Aires, Tokyo en Sydney. Iedere stad is voorzien van een praktische stadsgids zodat je meteen ook een handige to do-list op zak hebt. Een perfect cadeau om reislustige vrienden of familie blij mee te maken!

Bucketlist Stedentrips is te koop via bucketliststedentrips.nl – 21,99 euro

25 bucketlist steden in \u00e9\u00e9n tof reisboek
25 bucketlist steden in één tof reisboek

2. Bucketlist Reizen – Marloes de Hooge

In mijn eigen boek Bucketlist Reizen vind je 25 droomreizen die je ooit een keer in je leven moet maken. Sinds 2009 blog ik op Travelvalley over alle reizen die ik maak, met als doel jou als lezer te inspireren met bijzondere vakantiebestemmingen. In Bucketlist Reizen heb ik de mooiste reizen die ik heb gemaakt gebundeld. Het is een boek met inspirerende verhalen, maar vooral ook met veel foto’s en praktische tips. Op de achterflap vind je een wereldkaart waar je zelf alle reizen van jouw bucketlist kunt afstrepen. Van Bucketlist Reizen is inmiddels al de 9e druk verschenen en zijn meer dan 20.000 boeken verkocht!

Bucketlist Reizen is te koop via bol.com – 20 euro

Bucketlist Reizen: 25 droomreizen in \u00e9\u00e9n reisboek
Bucketlist Reizen: 25 droomreizen in één reisboek

3. Nederland, vakantie in eigen land – Marlou Jabocs en Godfried van Loo

Nederland, vakantie in eigen land is een van de reisboeken van Marlou Jacobs en Godfried van Loo van Reis Report. Zij verzamelden in dit magazine-achtige boek een heleboel mooie natuurgebieden om te uitwaaien, wandelen en tot rust te komen. Er staan 20 regio’s in waar je helemaal weg kunt van de drukte in Nederland. Leuk is dat er ook een hoop achtergrondverhalen in staan over al die gebieden.

Nederland vakantie in eigen land is te koop via bol.com – 20 euro

Beroemde Reizen - Lonely Planet
Beroemde Reizen - Lonely Planet

4. Verliefd op Nederland – Roëll de Ram

Ver weg op reis? Dat hoeft toch helemaal niet! Ook ons eigen land heeft nog zoveel mooie en bijzondere plekken om te ontdekken. Mooie natuurgebieden zoals de Wadden en de Brabantse Biesbosch komen voorbij in dit boek, maar er staat ook veel toffe tips in om te doen. Unieke plekken om te overnachten in Nederland, mooie uitkijktorens en tips voor een dagje strand. Zeker nu we door de coronacrisis veel in eigen land op vakantie gaan is het boek Verliefd op Nederland van Roell de Ram een musthave voor in je boekenkast!

Verliefd op Nederland is te koop via bol.com – 22,50 euro

Verliefd op Nederland - Ro\u00ebll de Ram
Verliefd op Nederland - Roëll de Ram

5. Wereldwonderen – Lonely Planet

Het boek Wereldwonderen van Lonely Planet is een prachtig reisboek om zo nu en dan eens doorheen te bladeren. Het gaat over bijzondere plekken op aarde: hoe zijn ze ontstaan en waarom zijn ze zo prachtig. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurwonderen zoals de Grand Canyon en het Great Barrier Reef en bouwkundige wonderen zoals de Taj Mahal en de Chinese Muur. Leuk aan dit reisboek is dat er niet alleen prachtige foto’s en illustraties bij staan, maar ook handige tips over hoe je er komt.

Wereldwonderen is te koop in een paperback en hardcover via bol.com – 24,75 euro

 

Wereldplekken - National Geographic
Wereldplekken - National Geographic

6. Wie (niet) reist is gek – App Dijksterhuis

In dit ontzettend leuke boekje is echt een must read voor iedere reisliefhebber. Ap Dijksterhuis is psycholoog maar vooral ook fanatiek reizigers. Hij vertelt in Wie (niet) reist is gek de leukste anekdotes over dingen die hij heeft meegemaakt op reis, maar vertelt je ook wat reizen met je doet. Psychologisch dan, wat dus de effecten zijn op je creativiteit bijvoorbeeld. Zijn schrijfstijl is heel fijn, je leest het in één ruk uit (als je de tijd hebt tenminste).

Wie (niet) reist is gek is te koop via bol.com – 10 euro

Wie (niet) reist is gek - App Dijksterhuis
Wie (niet) reist is gek - App Dijksterhuis

7. Backpack Bestemmingen – Roëll de Ram

Het boek Backpack Bestemmingen is geschreven door reisblogger en fanatiek backpacker Roëll de Ram. In dit boek heeft ze niet alleen handige tips voor backpackers verzameld, maar vooral de mooiste bestemmingen voor een rugzakavontuur. Ze neemt je mee op reis naar backpackklassiekers zoals Thailand, maar ook naar verrassende plekken op aarde.

Backpack Bestemmingen is te koop via bol.com – 20 euro

Backpack Bestemmingen - Ro\u00ebll de Ram
Backpack Bestemmingen - Roëll de Ram

8. Take a break – Sara van Geloven

Er voor langere tijd tussenuit? Is dat jouw grote droom? Sara van Geloven, oud-hoofdredacteur van Lonely Planet, legt je haar reisboek Take a break uit hoe je dat doet. Een sabbatical na jaren van hard werken, of een tussenjaar als je net klaar bent met je studie. Of misschien wel die wereldreis waar je al zo lang van droomt. In dit boek komen ervaringsdeskundigen aan het woord die het zelf écht gedaan hebben. Met name interessant is dat je in dit boek ook leest hoe je de financiën voor zo’n grote break moet regelen.

Take a break is te koop via bol.com – 20 euro

Take a break - Sara van Geloven
Take a break - Sara van Geloven

9. Streets of the World – Jeroen Swolfs

Streets of the World is geen leesboek, maar een kijkboek. Fotograaf Jeroen Swolfs reisde letterlijk de hele wereld rond om in ieder land één foto te maken. Het resultaat is een schitterend dik en zwaar boek met inspirerende reisfoto’s. Iedere foto is voorzien van een korte tekst: waarom is in dit land juist deze foto gemaakt? En wat zie je precies op de foto. Het moet de perfecte weerspiegeling zijn van het normale straatbeeld in dat land, en dat heeft Swolfs op een zeer indrukwekkende manier gedaan. Streets of the World is een boek dat iedere reisliefhebber zou moeten hebben. En waar je dan eens in de zoveel tijd weer in bladert en jezelf helemaal in verliest.

Streets of the World is te koop via bol.com – 29,95 euro

Streets of the World - Jeroen Swolfs
Streets of the World - Jeroen Swolfs

10. Staycation Guide – Anne de Buck

Staycations zijn steeds populairder: een vakantie dichtbij huis. In de Staycation Guide van Anne de Buck (Your Little Blackbook) staat vol met toffe citytrips in Nederland en België. 22 stuks om precies te zijn. En als je Anne volgt dat weet je dat zij een neus heeft voor hotspots. Er staan dan ook vooral veel leuke tips in om te ontbijten, lunchen en shoppen in toffe steden zoals Gent, Breda, Haarlem, Rotterdam en Antwerpen.

Staycation Guide is te koop via bol.com – 20,99 euro

Staycation Guide - Anne de Buck
Staycation Guide - Anne de Buck

11. Katja was hier – Katja Schuurman

Katja Schuurman heeft een verrassend leuk reisboek geschreven met de titel Katja was hier. Vol inspiratie voor een reislustig leven, zoals ze het zelf noemt. Het bladert en leest als een tijdschrift, maar is toch echt een mooi boek dat in je boekenkast thuishoort. Wat veel mensen niet weten is dat Katja Schuurman de halve wereld heeft gezien en daar levendig over kan vertellen. Het boek is niet alleen voorzien van eigen foto’s en anekdotes, maar ook van reistips en routes. Het begint met ‘even lekker alleen’, dingen die je heel goed in je eentje kunt doen. En dat is stiekem het leukste deel van het boek!

Katja was hier is te koop via bol.com – 15 euro

Katja was hier - Katja Schuurman
Katja was hier - Katja Schuurman

12. Atlas Obscura – Joshua Foer, Dylan Thuras en Ella Morton

Dit reisboek geeft je inspiratie met 1.000 plekken om te ontdekken. Dat zijn met name plekken voor iedereen die denkt alles al gezien te hebben, want zeker weten dat deze plekken voor het overgrote deel ook voor jou onbekend zijn. Atlas Obscura laat je alles zien wat bijzonder en indrukwekkend is, maar wat nog bijna niemand kent. Het boek blijft ver weg van de gebaande paden en inspireert je met originele reizen en bestemmingen: een geheime grot met kristallen in Mexico, een boabab in Afrika die groot genoeg is dat er binnenin een bar zit en architectonische wonderen over de hele wereld. Zoek je wat meer avontuur dan is Atlas Obscura van alle boeken over reizen de beste keuze voor jou!

Atlas Obscura is te koop via bol.com – 26,41 euro

Atlas Obscura - Joshua Foer, Dylan Thuras en Ella Morton
Atlas Obscura - Joshua Foer, Dylan Thuras en Ella Morton

13. J’aime Paris – Alain Ducasse

Parijs is mijn favoriete stad op aarde en het boekje J’aime Paris van Alain Ducasse is voor iedere Parijs-liefhebber. Het is een klein, compact boekje dat boordevol tips staat voor een bezoek aan de stad van de liefde. Het zijn dé onmisbare adressen in Parijs, van bakkertje en traiteur tot cafés en hotels. De adressen zijn – heel handig – per wijk ingedeeld en dat maakt het tot de ultieme gids wanneer je een stedentrip naar Parijs gaat plannen.

J’aime Paris is te koop via bol.com – 5 euro

J`aime Paris - Alain Ducasse
J`aime Paris - Alain Ducasse

14. Pinnen in Mongolië – Liesbeth Rasker

Het reisboek Pinnen in Mongolië van Liesbeth Rasker gaat over backpacken, maar dan zonder afritsbroek. Over reisongemakken en hoe je daarmee om moet gaan. Het is een persoonlijk boek met ervaringen, adviezen en anekdotes. Wat je moet doen als je ziek wordt op reis, wat je wel en niet mee moet nemen en het oplossen van taalbarrières. Als je dit reisboekje hebt gelezen dan kun je met een gerust hart een ticket boeken naar welke bestemming dan ook.

Pinnen in Mongolië is te koop via bol.com – 18,50 euro

Pinnen in Mongoli\u00eb - Liesbeth Rasker
Pinnen in Mongolië - Liesbeth Rasker

15. Ultieme Bestemmingen – Lonely Planet

Lonely Planet heeft in het boek Ultieme Bestemmingen de top 500 van beste plekken op aarde voor je verzameld in dit prachtige reisboek. Hierin krijg je advies van de reisexperts van Lonely Planet en dat is een prettige mix van populaire plekken – die je wellicht al kent – en van de mooiste verborgen parels van de wereld. En als je door dit boek bladert dan weet je dat dat een indrukwekkende lijst is! Natuurlijk staan er ook prachtige foto’s bij – niet van alle bestemmingen, maar van de meesten wel – en lees je inspirerende verhalen waarom je deze plek ook op je bucketlist moet zetten. Ultieme bestemmingen is een vrij groot en zwaar boek, maar een echte aanwinst voor iedereen die gek is op reizen, want door dit boek blijf je bladeren!

Ultieme bestemmingen is te koop via bol.com 29,99 euro

Ultieme Bestemmingen - Lonely Planet
Ultieme Bestemmingen - Lonely Planet

Winkels met reisboeken

Mocht je geen zin hebben om reisboeken online te kopen, dan zijn er ook een paar hele toffe winkels in Nederland met een groot assortiment reisboeken. Niet is leuker dan lekker rondsnuffelen tussen stapels boeken, omgeven door wereldkaarten en wereldbollen. Dit zijn de leukste reisboekhandels, verspreid door het hele land, dus wellicht is er ook een reisboekwinkel bij jouw in de buurt?

  • Reisboekhandel Pied à Terre – Amsterdam
  • Stanley & Livingstone Reisboekhandel – Den Haag
  • Reisboekwinkel de Zwerver – Groningen
  • De Noorderzon – Arnhem
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Boekentips

5 X leuke boeken voor in je hangmat

Of je hangmat nu thuis op het balkon hangt, of je hebt er toch eentje weten te bemachtigen aan een zonovergoten strand: dit is het perfecte moment om te lezen. In de zomer, en zeker deze coronazomer, is er tijd om te ont...

Ontspanning27.07.2020

5 X leuke boeken voor in je hangmat

Zomer = eindelijk tijd om te lezen. Neem deze boeken mee op reis!

Het is zomer en dat betekent dat je ein-de-lijk weer tijd hebt om te lezen. De zomervakantie is daar namelijk het beste moment voor. Lekker ontspannen en al die boeken lezen waar je het afgelopen jaar geen tijd voor had....

Lifestyle06.07.2019

Zomer = eindelijk tijd om te lezen. Neem deze boeken mee op reis!

Kintsugi: wat we kunnen leren van de lifestyle van Japanners

De lifestyle van Japanners is gebaseerd op eeuwenoude tradities en opvattingen. Het is een bijzondere manier van leven, die op een hoop punten afwijkt van de manier waarop wij het aanpakken. Japanners worden op een gezo...

Lifestyle05.10.2018

Kintsugi: wat we kunnen leren van de lifestyle van Japanners

Lekker leesvoer voor de zomer: vijf boeken voor op vakantie

Ga je komende zomer op vakantie? Dan heb je hopelijk weer wat tijd om eens lekker in het zonnetje te gaan liggen met een goed boek. Want lezen is toch wel een van de fijnste dingen om te doen op vakantie - waar je thuis...

Ontspanning12.07.2018

Lekker leesvoer voor de zomer: vijf boeken voor op vakantie

Boekentip: Groeten uit Verweggistan

Ik kijk graag naar het televisieprogramma Spoorloos. Het programma waarin geadopteerde kinderen weer verenigd worden met hun biologische ouders. En iedere keer ben ik weer onder de indruk van de talenknobbel van Derk Bol...

Ontspanning04.08.2016

Boekentip: Groeten uit Verweggistan

7 leuke boeken om te lezen in de zomer

De zomer is bij uitstek geschikt om al je boeken te lezen die je door het jaar heen hebt gespaard op je nachtkastje. Eindelijk tijd om te lezen! Heerlijk ontspannen op een ligbedje met je favoriete boek in de ene hand en...

Ontspanning16.06.2016

7 leuke boeken om te lezen in de zomer

Boekentip: leven met de Mekong

Vorige week werd in Parijs een klimaatakkoord bereikt tussen 195 landen. Al deze landen samen gaan zich inzetten voor het reduceren van de CO2-uitstoot, waarmee de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot minder d...

Algemeen17.12.2015

Boekentip: leven met de Mekong

Een uniek beeld van Vietnam: van buitenaf en binnenuit
5 leuke boeken om te lezen deze winter

De winter is bij uitstek het perfecte moment om je stapel 'nog te lezen' boeken erbij te pakken. Kaarsjes aan, grote kop thee erbij en lekker op de bank onder een dekentje wegkruipen met een boek dat al een tijdje op je...

Ontspanning13.11.2015

5 leuke boeken om te lezen deze winter

Verder lezen over Reisgidsen

Waanzinnige roadtrips: 20 avontuurlijke en ontspannen routes

Roadtrips zijn onze favoriete manier van reizen. Het maken van een roadtrip geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je bepaalt zelf het tempo en bent volledig flexibel om te stoppen wanneer en waar je wilt. Het is de b...

Algemeen16.10.2023

Waanzinnige roadtrips: 20 avontuurlijke en ontspannen routes

Bestel nu!
Het leukste sinterklaascadeau van 2020: Bucketlist Stedentrips

Dromen mag gelukkig altijd, ook in deze corona-tijd. Zoek je een origineel sinterklaascadeau voor iemand die gek is op reizen? Dan hoef je niet verder te zoeken, wij hebben 'm voor je: Bucketlist Stedentrips. Een inspire...

Gadgets27.11.2020

Het leukste sinterklaascadeau van 2020: Bucketlist Stedentrips

Ultieme Roadtrips: 50 roadtrips die je ooit gemaakt moet hebben

Het maken van een roadtrip geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je bepaalt je eigen ritme en bent volledig vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Wil je ergens langer blijven, dan doe je dat gewoon. En heb je h...

Algemeen12.06.2019

Ultieme Roadtrips: 50 roadtrips die je ooit gemaakt moet hebben

Cadeautip voor de Sint: geef reisboek Bucketlist Reizen!

Ben je op zoek naar een leuk en mooi cadeau om te geven met Sinterklaas? Dan is dit wellicht het cadeau dat je zoekt: Bucketlist Reizen. Een inspirerend boek vol met bijzondere reizen die een plekje op ieders bucketlist...

Lifestyle25.11.2018

Cadeautip voor de Sint: geef reisboek Bucketlist Reizen!

Backpack bestemmingen: een boek vol inspiratie voor backpackers

Toffe reisboeken kun je nooit genoeg hebben. En dit is er ook weer eentje die je in je boekenkast móet hebben, zeker als je gek bent op avontuur en backpacken. Roëll de Ram van reisblog We Are Travellers heeft haar pas...

Lifestyle25.10.2018

Backpack bestemmingen: een boek vol inspiratie voor backpackers

Kintsugi: wat we kunnen leren van de lifestyle van Japanners

De lifestyle van Japanners is gebaseerd op eeuwenoude tradities en opvattingen. Het is een bijzondere manier van leven, die op een hoop punten afwijkt van de manier waarop wij het aanpakken. Japanners worden op een gezo...

Lifestyle05.10.2018

Kintsugi: wat we kunnen leren van de lifestyle van Japanners

Katja was hier: reisboek vol toffe verhalen van Katja Schuurman

Toffe reisboeken heb je nooit genoeg, en dit is er ook weer eentje die je wilt hebben. Katja was hier is het (eerste) reisboek van Katja Schuurman. Niet alleen voor haar werk, maar zeker ook privé reisde ze inmiddels al...

Lifestyle01.06.2018

Katja was hier: reisboek vol toffe verhalen van Katja Schuurman

Atlas Obscura: unieke reisgids met 1.000 plekken om te ontdekken

Er zijn zoveel toffe reisboeken die je eigenlijk allemaal in je boekenkast zou willen hebben, maar dit is er eentje die niet mag ontbreken: Atlas Obscura. Geen standaard reisboek, maar daarom juist zo ontzettend leuk. At...

Ontspanning08.01.2018

Atlas Obscura: unieke reisgids met 1.000 plekken om te ontdekken