De 15 leukste reisboeken

De 15 leukste reisboeken

Vorig artikel Volgend artikel

Ben je plannen aan het maken voor een nieuwe, verre reis maar weet je nog niet waar je naartoe wilt gaan en ben je op zoek naar reisinspiratie? Dan zijn dit de tien leukste reisboeken met unieke reisverhalen en praktische tips voor op reis. Zeker weten dat jij in een van deze boeken ook jouw nieuwe vakantiebestemmingen gaat vinden. Wij hebben de leukste boeken over reizen voor jou op een rij gezet. Lees je mee?

1. Ultieme Bestemmingen - Lonely Planet

Lonely Planet heeft in het boek Ultieme Bestemmingen de top 500 van beste plekken op aarde voor je verzameld in dit prachtige reisboek. Hierin krijg je advies van de reisexperts van Lonely Planet en dat is een prettige mix van populaire plekken - die je wellicht al kent - en van de mooiste verborgen parels van de wereld. En als je door dit boek bladert dan weet je dat dat een indrukwekkende lijst is! Natuurlijk staan er ook prachtige foto's bij - niet van alle bestemmingen, maar van de meesten wel - en lees je inspirerende verhalen waarom je deze plek ook op je bucketlist moet zetten. Ultieme bestemmingen is een vrij groot en zwaar boek, maar een echte aanwinst voor iedereen die gek is op reizen, want door dit boek blijf je bladeren!

Ultieme bestemmingen is te koop via Bol.com.

ultieme-bestemmingen-lonely-planet
Ultieme Bestemmingen - Lonely Planet

2. Bucketlist Reizen - Marloes de Hooge

In mijn eigen boek Bucketlist Reizen vind je 25 droomreizen die je ooit een keer in je leven moet maken. Sinds 2009 blog ik op Travelvalley over alle reizen die ik maak, met als doel jou als lezer te inspireren met bijzondere vakantiebestemmingen. In Bucketlist Reizen heb ik de mooiste reizen die ik heb gemaakt gebundeld. Het is een boek met inspirerende verhalen, maar vooral ook met veel foto's en praktische tips. Op de achterflap vind je een wereldkaart waar je zelf alle reizen van jouw bucketlist kunt afstrepen. Van Bucketlist Reizen is inmiddels al de 9e druk verschenen en zijn meer dan 20.000 boeken verkocht!

Bucketlist Reizen is hier te koop voor 20 euro.

bucketlist-reizen
Bucketlist Reizen - Marloes de Hooge

3. Atlas Obscura - Joshua Foer, Dylan Thuras en Ella Morton

Dit reisboek geeft je inspiratie met 1.000 plekken om te ontdekken. Dat zijn met name plekken voor iedereen die denkt alles al gezien te hebben, want zeker weten dat deze plekken voor het overgrote deel ook voor jou onbekend zijn. Atlas Obscura laat je alles zien wat bijzonder en indrukwekkend is, maar wat nog bijna niemand kent. Het boek blijft ver weg van de gebaande paden en inspireert je met originele reizen en bestemmingen: een geheime grot met kristallen in Mexico, een boabab in Afrika die groot genoeg is dat er binnenin een bar zit en architectonische wonderen over de hele wereld. Zoek je wat meer avontuur dan is Atlas Obscura van alle boeken over reizen de beste keuze voor jou!

Atlas Obscura is te koop via Bol.com.

atlas-obscura-reisboek
Atlas Obscura - Joshua Foer, Dylan Thuras en Ella Morton

4. 365 dagen onderweg - Floortje Dessing

Voor een flinke dosis reisinspiratie blader je door het reisboek van 'onze eigen' Floortje Dessing. Ze reist al zo ongeveer haar hele leven de wereld rond en er zijn weinig plekken meer te vinden die ze nog niet gezien heeft. Inmiddels heeft ze ook een boek geschreven: 365 dagen onderweg. Het zit vol met persoonlijke reistips voor plekken die je moet zien of dingen die je moet doen, maar Floortje geeft ook tips om bijvoorbeeld goedkoop vliegtickets te boeken. Leuk is dat ze voor een groot deel ook haar eigen foto's in het boek gebruikt en dat ze mooie herinneringen ophaalt. En Floortje heeft wel een paar indrukwekkende reisverhalen te vertellen! Het is dus eigenlijk een combinatie van een reisgids en een inspiratieboek, maar als je het gelezen hebt, dan wil je eigenlijk zo snel mogelijk je koffer pakken en ook gaan. De perfecte aanvulling voor op het plankje reisboeken in jouw kast!

365 dagen onderweg is te koop via Bol.com.

365-dagen-onderweg-floortje-dessing
365 dagen onderweg - Floortje Dessing

5. Wereldwonderen - Lonely Planet

Het boek Wereldwonderen van Lonely Planet is een prachtig reisboek om zo nu en dan eens doorheen te bladeren. Het gaat over bijzondere plekken op aarde: hoe zijn ze ontstaan en waarom zijn ze zo prachtig. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurwonderen zoals de Grand Canyon en het Great Barrier Reef en bouwkundige wonderen zoals de Taj Mahal en de Chinese Muur. Leuk aan dit reisboek is dat er niet alleen prachtige foto's en illustraties bij staan, maar ook handige tips over hoe je er komt.

Wereldwonderen is te koop in een paperback en hardcover via Bol.com.

wereldwonderen-lonely-planet
Wereldplekken - National Geographic

6. Wie (niet) reist is gek - App Dijksterhuis

In dit ontzettend leuke boekje is echt een must read voor iedere reisliefhebber. Ap Dijksterhuis is psycholoog maar vooral ook fanatiek reizigers. Hij vertelt in Wie (niet) reist is gek de leukste anekdotes over dingen die hij heeft meegemaakt op reis, maar vertelt je ook wat reizen met je doet. Psychologisch dan, wat dus de effecten zijn op je creativiteit bijvoorbeeld. Zijn schrijfstijl is heel fijn, je leest het in één ruk uit (als je de tijd hebt tenminste).

Wie (niet) reist is gek is te koop via Bol.com.

wie-niet-reist-is-gek
Wie (niet) reist is gek - App Dijksterhuis

7. Beste streetfood ter wereld - Lonely Planet

Eén van de leukste dingen van reizen is dat je ook compleet nieuwe smaken en gerechten leert kennen. Dit reisboek - Beste streetfood ter wereld, een uitgave van Lonely Planet - heeft het lekkerste streetfood voor je verzameld. De meest bijzondere gerechten van elke nationale keuken vindt en proef je namelijk het allerbeste in kleine kraampjes op straat: van ijsjes en noodles tot taco's en hotdogs. Met dit boek weet je niet alleen waar je dat kunt vinden, maar ook hoe je dat zelf kunt maken. Er staat namelijk 100 recepten in met authentieke streetfoodgerechten zodat je ze - eerst op locatie proeven - zelf thuis kunt maken. Een hele mooie aanvulling voor een verzameling boeken over reizen bij jou thuis!

Beste streetfood ter wereld is te koop via Bol.com.

beste-streetfood-ter-wereld
Beste streetfood ter wereld - Lonely Planet

8. De wereld in 27 vakantiedagen - Johannes Keuning

Het probleem van mensen die graag veel willen reizen is dat ze het meestal moeten doen met slechts zo'n 27 vakantiedagen. Deze reisgids is dan de uitkomst: een boek vol met tips en adviezen om zelf reizen te plannen en om slim online te zoeken naar betaalbare vakanties. Johannes Keuning laat in deze reisgids zien dat het dus kan - verre reizen maken in korte tijd - en dat dat echt de moeite waard is.

De wereld in 27 vakantiedagen is te koop via Bol.com.

wereld-in-27-vakantiedagen
De wereld in 27 vakantiedagen - Johannes Keuning

9. Streets of the World - Jeroen Swolfs

Streets of the World is geen leesboek, maar een kijkboek. Fotograaf Jeroen Swolfs reisde letterlijk de hele wereld rond om in ieder land één foto te maken. Het resultaat is een schitterend dik en zwaar boek met inspirerende reisfoto's. Iedere foto is voorzien van een korte tekst: waarom is in dit land juist deze foto gemaakt? En wat zie je precies op de foto. Het moet de perfecte weerspiegeling zijn van het normale straatbeeld in dat land, en dat heeft Swolfs op een zeer indrukwekkende manier gedaan. Streets of the World is een boek dat iedere reisliefhebber zou moeten hebben. En waar je dan eens in de zoveel tijd weer in bladert en jezelf helemaal in verliest.

Streets of the World is te koop via Bol.com.

streets-of-the-world
Streets of the World - Jeroen Swolfs

10. Wanderlust - Anne de Buck

Wanderlust - een hele sterke reislust: wie heeft er tegenwoordig geen last van? Blogger Anne de Buck schreef er een boek over, over hoe je ook een travel DNA' kunt ontwikkelen. Voor haar blog gaat ze continu op zoek naar nieuwe hotspots over de hele wereld en ze legt je onder andere uit hoe dat werkt en hoe jij zelf ook leuke adresjes kunt vinden. In reisboek Wanderlust vind je praktische tips, persoonlijke foto's en illustraties: niet alleen handig maar ook heel leuk om door te bladeren. Je krijgt vanzelf zin om op reis te gaan.

Wanderlust is te koop via Bol.com.

wanderlust-anne-de-buck
Wanderlust - Anne de Buck

11. Katja was hier - Katja Schuurman

Katja Schuurman heeft een verrassend leuk reisboek geschreven met de titel Katja was hier. Vol inspiratie voor een reislustig leven, zoals ze het zelf noemt. Het bladert en leest als een tijdschrift, maar is toch echt een mooi boek dat in je boekenkast thuishoort. Wat veel mensen niet weten is dat Katja Schuurman de halve wereld heeft gezien en daar levendig over kan vertellen. Het boek is niet alleen voorzien van eigen foto's en anekdotes, maar ook van reistips en routes. Het begint met 'even lekker alleen', dingen die je heel goed in je eentje kunt doen. En dat is stiekem het leukste deel van het boek!

Katja was hier is te koop via Bol.com.

katja-was-hier
Katja was hier - Katja Schuurman

12. Beroemde Reizen - Lonely Planet

Er zijn van die reizen die legendarisch zijn, zoals Route 66 of de Oriënt-Express. Precies dat soort reizen zijn verzameld in het boek Beroemde Reizen, ook weer een uitgave van Lonely Planet. Ze zijn verdeeld in verschillende categorieën: over land, per spoor, ontdekkingsreizen, rivieren, handelsroutes, literaire reizen, over de weg en wandelingen. Het leuke hieraan is dat je ook reizen ontdekt die dan misschien wel beroemd zijn, maar die jij nog niet kende. Vooral het hoofdstuk over de weg heeft een aantal schitterende verhalen, met bijvoorbeeld Argentinië's Patagonian Highway en Zuid-Afrika's Kaaproute. Een schitterend bewaarboek vol inspiratie voor nieuwe reizen!

Beroemde Reizen is te koop via Bol.com.

beroemde-reizen
Beroemde Reizen - Lonely Planet

13. J'aime Paris - Alain Ducasse

Parijs is mijn favoriete stad op aarde en het boekje J'aime Paris van Alain Ducasse is voor iedere Parijs-liefhebber. Het is een klein, compact boekje dat boordevol tips staat voor een bezoek aan de stad van de liefde. Het zijn dé onmisbare adressen in Parijs, van bakkertje en traiteur tot cafés en hotels. De adressen zijn - heel handig - per wijk ingedeeld en dat maakt het tot de ultieme gids wanneer je een stedentrip naar Parijs gaat plannen.

J'aime Paris is te koop via Bol.com.

j'aime-paris
J'aime Paris - Alain Ducasse

14. Pinnen in Mongolië - Liesbeth Rasker

Het reisboek Pinnen in Mongolië van Liesbeth Rasker gaat over backpacken, maar dan zonder afritsbroek. Over reisongemakken en hoe je daarmee om moet gaan. Het is een persoonlijk boek met ervaringen, adviezen en anekdotes. Wat je moet doen als je ziek wordt op reis, wat je wel en niet mee moet nemen en het oplossen van taalbarrières. Als je dit reisboekje hebt gelezen dan kun je met een gerust hart een ticket boeken naar welke bestemming dan ook.

Pinnen in Mongolië is te koop via Bol.com.

pinnen-in-mongolie
Pinnen in Mongolië - Liesbeth Rasker

15. Backpack Bestemmingen - Roëll de Ram

Het boek Backpack Bestemmingen is geschreven door reisblogger en fanatiek backpacker Roëll de Ram. In dit boek heeft ze niet alleen handige tips voor backpackers verzameld, maar vooral de mooiste bestemmingen voor een rugzakavontuur. Ze neemt je mee op reis naar backpackklassiekers zoals Thailand, maar ook naar verrassende plekken op aarde.

Backpack Bestemmingen is te koop via Bol.com.

back-pack-bestemmingen
Backpack Bestemmingen - Roëll de Ram

Winkels met reisboeken

Mocht je geen zin hebben om reisboeken online te kopen, dan zijn er ook een paar hele toffe winkels in Nederland met een groot assortiment reisboeken. Niet is leuker dan lekker rondsnuffelen tussen stapels boeken, omgeven door wereldkaarten en wereldbollen. Dit zijn de leukste reisboekhandels, verspreid door het hele land, dus wellicht is er ook een reisboekwinkel bij jouw in de buurt?

  • Reisboekhandel Pied à Terre - Amsterdam
  • Stanley & Livingstone Reisboekhandel - Den Haag
  • Reisboekwinkel de Zwerver - Groningen
  • De Noorderzon - Arnhem
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies