Ontspanning14.07.2022

De Amalfikust: een droomweg om te rijden in Italië


Er zijn in Europa een aantal wegen die je een keer gereden moet hebben, en één daarvan is de route langs de Amalfikust. De Amafli Drive SS163 is een schitterende kustweg die op fenomenale wijze door het landschap slingert. De Amalfikust ligt in Italië, net iets ten zuiden van de stad Napels, op het schiereiland Sorrento. De natuur is hier zó indrukwekkend mooi dat de Amalfikust inmiddels ook tot het werelderfgoed behoort. De Amalfikust is niet zo lang: de weg van Sorrento naar Salerno is slechts vijftig kilometer lang. Maar hoe kort ook, het is echt een droomweg om te rijden, die je met een gerust hart op je bucketlist kunt zetten.

➤ Verken de Amalfikust op Italiaanse wijze en leg deze route af op je eigen Vespa. Tijdens The Vespa Trip rijd je 3 dagen lang op verschillende plekken langs de idyllische Amalfikust. Wat een droomreis!

Droomroute langs de Amalfikust

De Amalfikust is vernoemd naar het stadje Amalfi. Een klein, toeristisch plaatsje waar de geschiedenis van deze kust ooit begon. Inmiddels is dit kustgebied uitgegroeid tot een van de beroemdste delen van de Italiaanse kust. Je vindt er een aantal van de mooiste dorpjes van Italië, waaronder Positano. Dit dorpje ligt op fenomenale wijze tegen de rotsachtige kust aan geplakt. En alle huisjes van Positano zijn ook nog eens in vrolijke kleuren geschilderd. Maar er zijn langs de kust nog veel meer bijzondere plekken waar je een keer moet stoppen.

Positano: de mooiste plek aan de Amalfikust
Positano: de mooiste plek aan de Amalfikust
De Amalfi Drive SS163 van Meta naar Vietri Sul Mare
De Amalfi Drive SS163 van Meta naar Vietri Sul Mare

Amalfi Drive SS163

De Amalfi Drive SS163 is officieel gezien de kustweg die begint in het stadje Meta en eindigt in Vietri Sul Mare. Het is een weg van slechts 50 kilometer, maar daar doe je zeker een uurtje of twee over wanneer je deze in één keer zou rijden. Dat is echter niet de bedoeling: voor de Amalfi Drive SS163 moet je de tijd nemen want dit is niet alleen de mooiste weg die je in Italië gaat rijden, het is ook een van de mooiste wegen in heel Europa. Vijftig kilometer lang zul je van de ene verbazing in de andere vallen. En onderweg is er zoveel te zien…

De SS163 slingert langs diepe ravijnen en geurige citroengaarden. Je rijdt door in rotsen uitgehouwen tunnels, waar overigens ook wel een beetje lef en goede rijvaardigheid voor nodig zijn. Je moet talloze haarspeldbochten bedwingen maar eenmaal aan het einde van de Amalfi Drive ben je zó blij dat je deze droomweg gereden hebt. De Italianen noemen de weg overigens Nastro azzurro, wat het blauwe lint betekent. Je kunt zelf wel bedenken waar die naam vandaan komt.

<em>De `Nastro Azzuro` doet zijn naam eer aan.<\/em>
De `Nastro Azzuro` doet zijn naam eer aan.
<em>Aan mooie stranden is langs de Amalfikust geen gebrek. Neem je zwemspullen mee!<\/em>
Aan mooie stranden is langs de Amalfikust geen gebrek. Neem je zwemspullen mee!
<em>Het is een feestje om langs de Amafikust te rijden!<\/em>
Het is een feestje om langs de Amafikust te rijden!

De mooiste plekken aan de Amalfikust

Er zijn zoveel bijzondere plekken aan de Amalfikust die je niet mag missen. Zorg dat je voor deze stops in ieder geval de tijd neemt!

  • Positano is dé trekpleister van de Amalfikust. De manier waarop dit stadje tegen de rotsen aan geplakt lijkt te zitten is zeer bijzonder. Het is piepklein maar door de uitzonderlijke ligging inmiddels wereldberoemd. Door Positano loopt een brede boulevard, van waaruit je de kleine (steile) straatjes in kunt duiken. Natuurlijk eet je hier een Italiaans ijsje, of ga voor een citroentaartje. Men zegt dat de Amalfikust de lekkerste citroenen ter wereld heeft! Tijdens het rijden van de route langs de kust kom je onderweg regelmatig kraampjes tegen waar je de heerlijkste verse citroensorbets koopt. Zeker de moeite waard om een keer te stoppen en een welkome verfrissing op een warme zomerdag.
  • Het stadje Amalfi – de naamgever van de kust – mag je zeker ook niet overslaan. Een plek waar verdwalen bijna vanzelf gaat: de kleine straatjes lijken wel een doolhof maar zijn zeker ook een plaatje om te zien. Aan gezellige restaurantjes en cafés heb je in Amalfi geen gebrek. Amalfi is overigens ook een prima plek om een nachtje te blijven slapen, om nog wat langer van de Amalfikust te kunnen genieten.
  • Hoewel Ravello niet direct aan zee ligt zoals Positano en Amalfi, is het wel de meest romantische plek aan de Amalfikust. Ravello ligt in de heuvels en het uitzicht dat je er hebt is adembenemend mooi. Zeker in de zomer, wanneer alle tuinen in bloei zijn. Strijk neer op een terrasje met een limoncello en het genieten gaat verder helemaal vanzelf.
<em>Een goed plan: even pauzeren met een verse citroensorbet langs de weg.<\/em>
Een goed plan: even pauzeren met een verse citroensorbet langs de weg.
<em>Al wandelend door Positano vind je het ene na het andere bijzondere uitzichtpunt.<\/em>
Al wandelend door Positano vind je het ene na het andere bijzondere uitzichtpunt.

Doe de wandeling der goden

Je hoeft van de Amalfikust niet alleen maar vanuit de auto te genieten, dat kun je ook te voet doen. Doe bijvoorbeeld de Sentiero degli Dei: de wandeling der goden. Deze wandelroute ligt tussen Positano en Praiano en loopt naar een bergtop. Het uitzicht bovenop is duizelingwekkend mooi.

Doen in de omgeving

Hoewel de Amalfikust en het rijden van de Amalfi Drive SS163 het hoogtepunt van je reis naar Zuid-Italië worden, zijn er in de omgeving nog wel een aantal andere plekken die je aan je vakantie toe mag voegen.

Voor de kust van Italië liggen een paar kleine eilandjes waar je met de boot naartoe kunt. Zoals de eilanden Procida en (het mondaine) Capri. Beiden schitterende vakantie-eilanden waar je een paar fijne dagen kunt doorbrengen. Maar ook de plaats Sorrento is een aanrader, waar je Villa Massa kunt bezoeken (van de limoncello). Maar natuurlijk is de stad Napels ook vlakbij. Wat je dan niet mag missen is het beklimmen van de Vesuvius, de beroemde actieve vulkaan van Italië. Je kunt te voet tot aan de rand van de krater komen. Of wat dacht je van de oude Romeinse stad Pompei bezoeken? Trek voor dit deel van Italië maar een paar weken uit, want er zoveel te zien!

<em>Vanuit dit deel van Itali\u00eb mag een bezoek aan Pompe\u00ef niet ontbreken.<\/em>
Vanuit dit deel van Italië mag een bezoek aan Pompeï niet ontbreken.

Bezoek de verborgen baai van Bagni di Regina Giovanna

Je moet echt weten dat het bestaat, anders vind je deze unieke zwemplek nooit. Bagni della Regina Giovanna ligt slechts een paar kilometer van Sorrento en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Nadat je je auto of Vespa hebt geparkeerd loop je er in zo’n 10-15 minuten naartoe. Op de rotsen staan Romeinse ruïnes van meer dan 2000 jaar oud. Dit is al duizenden jaren een geliefde zwemplek. Het heldere en soms smaragdgroene water heeft iets magisch. Een ideale plek om af te koelen tijdens een warme zomerdag.

<em>Niet ver van Sorrento vind je de verborgen zwemplek Bagni di Regina Giovanna.<\/em>
Niet ver van Sorrento vind je de verborgen zwemplek Bagni di Regina Giovanna.

Tip : verken de Amalfikust met een Vespa

Aan het begin van dit artikel tipten we je al om de route langs de Amalfikust af te leggen met een Vespa. Het is niet alleen de leukste manier om de omgeving hier te verkennen, je volgt ook echt het voorbeeld van de Italianen. De Vespa is namelijk een geliefd vervoersmiddel in deze streek. En hoewel het soms druk kan zijn, voelden wij ons altijd veilig en hebben enorm genoten van het rijden op de scooter. Bovendien zijn ze hier helemaal gewend aan Vespa’s en vind je in elke plaats bijvoorbeeld parkeerplaatsen speciaal voor scooters.

Wij reden drie dagen lang The Vespa Trip (Amalfi) en zet die trip maar op je bucketlist hoor! De Vespa is namelijk al voor je geregeld en de routes uitgestippeld. Dat geeft veel rust, want je hoeft zelf niets meer uit te zoeken en weet zeker dat je de allermooiste plekken te zien krijgt langs de Amalfikust. Je rijdt zelf of mee met de groep, dat bepaal jij. En als je helemaal geen zin hebt om de routes te rijden: dat kan ook, niets is verplicht. Zoek je gewoon zelf een mooie plek uit in de omgeving. Dat is niet zo moeilijk, want het stikt van de prachtige rotsen, baaien, kliffen en stadjes.

<em>Verken de Amalfikust op een Vespa!<\/em>
Verken de Amalfikust op een Vespa!

Maak de roadtrip van je leven op een Vespa langs de Amalfikust!

Op reis naar de Amalfikust

Heb jij zin gekregen in een vakantie naar Italië, om de Amalfikust te ontdekken? Deze tips kunnen je wellicht helpen om je reis te boeken. Rijden vanuit Nederland is wel heel ver (1.800 kilometer).

Boek je reis

  • De snelste manier om te komen is vliegen naar Napels.
  • Goedkope vliegtickets naar Napels vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
  • Huur vanaf Napels een huurauto om de Amalfikust te ontdekken. Via Sunny Cars huur je goedkoop én all-inclusive, zonder gedoe.
  • De mooiste hotels aan de Amalfikust vind je via Booking. Een echte aanrader is Hotel Santa Catarina op een magisch mooie plek.
  • Kijk voor een complete vakantie (vlucht + accommodatie) een bij het aanbod van TUI.
  • Liever kamperen aan de Amalfikust? Via Vacanceselect boek je hier de mooiste campings.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Italië

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Er zijn in Toscane in Italië nog genoeg plekken te vinden die minder bekend zijn. De mooiste ontontdekte plekken vind je hier.

Natuur12.07.2024

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Vanaf slechts € 3 kun je bieden op woningen in Sambuca, een stadje op het Italiaanse eiland Sicilië. Het zijn weliswaar echte opknappertjes, toch is het ook een dikke kans om voor een bescheiden bedrag een woning te bemachtigen op dit schitterende eiland.

Algemeen21.06.2024

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Verder lezen over Roadtrip

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Met vervallen houten luiken, die al jaren weer eens geleden geschilderd hadden moeten worden, nonchalant kalkstenen metselwerk en groene wijnranken is dit de Franse perfectie. En volgens wijnkenners komt hier de lekkerste rosé vandaan. De ideale plek dus om een (mini) roadtrip te maken!

Zomer22.07.2024

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s