Ontspanning14.05.2020

De vijf mooiste, zeldzaam groene plekken in Rotterdam


In het kader van ‘2020 vakantie in eigen land’ kan een stedentrip naar Rotterdam natuurlijk niet uitblijven. Rotterdam is upcoming. Was het al, is het nog en blijft het voorlopig. Al is het alleen al vanwege de architectuur. Maar er is veel meer. Het is groen en hip, we hebben een mini-oerwoud en niet te versmaden welvarende, romantische en goed onderhouden 18-eeuwse panden. Vooral in het Scheepvaartkwartier op de Parklaan. Mix daar de strakke lijnen van de torenflats van onder andere architect Rem Koolhaas toe en je hebt een heel bijzondere, geweldige mengeling van oud en nieuw. Dit is een stad om in te verdwalen. Zoveel indrukken, zoveel verhalen, zoveel historie, zoveel design. Ik geef je, als goed Rotterdamse betaamt, mijn vijf Rotterdamse zeldzaam groene en trendy pareltjes.

1. Strandje aan de Maas

O jongens, dit is goddelijk. Een strandje aan de weidse rivier de Maas die dwars door de stad loopt. Heerlijk toeven en misschien zelfs even het water in bij warm weer. Neem je picknickmand mee, want er is niets. Tegenover dit strandje ligt een bosje. Hier kun je heerlijk wandelen over zanderige paden, picknicken, genieten van de kleine watertjes omgeven door riet, lopen over schattige houten bruggetjes, klimmen in stokoude grote bomen en genieten van de hoeveelheid konijnen die rondrennen. Een stukje ongerept, prachtig, verborgen natuurschoon. Loop ook gelijk even door de Oude Plantage, een parkje dat aan het begin de wijk ligt en het oudste park van Rotterdam is.

Waar? In de wijk De Esch. Parkeer je auto op de Schaardijk (er is een kleine, gratis parkeerplaats) en loop langs de dijk, dan kom je verschillende strandjes tegen.

Het bos bij het strandje, in de Esch. Rust, pure rust en een bloedmooie natuur.
Het bos bij het strandje, in de Esch. Rust, pure rust en een bloedmooie natuur.

2. Het Park (bij de Euromast)

Dit is een weids opgezet park dat eigenlijk geen naam heeft, maar wat wij noemen het Euromastpark. Het is ontworpen in 1850 en druipt van historie met enorme oude grote bomen, mooie waterpartijen, een donkergroene heemtuin en het prachtige oude Heerenhuys. Hier is Dudok in het Park gevestigd met een romantisch Franse inrichting. Op zondag organiseren ze Heerenhuyskamerconcerten buiten (met mooi weer) en binnen, van klassiek naar jazz tot aan wereldmuziek. Of dwaal rond, mijmerend over vervlogen tijden in de prachtige Franse stijltuin die voor het huys ligt.

Veel bomen in het park zijn meer dan honderd jaar oud. De monumentale plataan op het grasveld langs de Westzeedijk is de dikste boom van de stad met een omtrek van bijna 6 meter. De oude bomen bruisen met insecten in de basten, vleermuizen in de kroon, bosuilen in de holtes en de bonte spechten. In het water leven zoetwater mosselen. Loop over de kleine beboste padjes, er zijn volières, prieeltjes, bezoek de fontein met de drie danseressen of ga midgetgolfen. Er is aardig wat horeca in en om het park aanwezig waaronder de Harbourclub waar je heerlijk kunt eten en drinken. Zeker met mooi weer buiten op het terras met uitzicht over het park.

Waar? In het Scheepvaartkwartier. Parkeren kan op de Parklaan (langzaam rijden en genieten van de panden), betaald. Of kom met het openbaar vervoer. De tramlijn 8 stopt voor de deur – Kievietslaan.

Het Park van Rotterdam, ook wel het Euromastpark
Het Park van Rotterdam, ook wel het Euromastpark
Fontein met de drie danseressen in Het Park
Fontein met de drie danseressen in Het Park

3. Wilhelminapier

Waar ik heb gewoond, toen het eerste pakhuis verbouwd tot appartementencomplex werd opgeleverd. Ik had alleen zand en lege pakhuizen om me heen. Maar twee gebouwen staan al jaren overeind: de oude passagiersterminal (werd in 1873 in gebruik genomen) de ‘Holland-Amerika-lijn’ en Hotel New York. Ondertussen is het dit stukje Rotterdam een trendy en geweldige metropolitische mix van architectuur met sporen van oude noeste arbeid geworden. Van dromerige beelden en strak design. Gewoon rondlopen, eten, drinken, slapen, vergapen. Voor ieder wat wils van illegale containers waar je uit kranten een vers visje eet in de zomer tot aan de Fenix Food Factory even over de brug bij Hotel New York. Hier ben je wel een middagje zoet. Musea, theater, watertaxi, noem maar op.

Waar? Wilhelminapier. Betaald parkeren, of per metro (o.a. lijn E) of tramlijn 23, uitstappen ‘Wilhelminaplein’.

Uitzicht vanaf de kop van de pier op de skyline en de Erasmusbrug.
Uitzicht vanaf de kop van de pier op de skyline en de Erasmusbrug.
Van de Wilhelminapier naar de Fenix food hallen.
Van de Wilhelminapier naar de Fenix food hallen.

4. Trompenburg Tuinen & Arboretum

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een bomen- en plantentuin in de authentieke wijk Kralingen. Het park is acht hectare groot. Kom er in de lente of begin zomer, prachtige, weelderige en uitzinnige bloemen-, bomen- en plantenmassa. Kleurrijk en overweldigend. En met een heus voedselbos.

Waar? Honingerdijk 86. Met de auto, betaald parkeren of met tramlijn 24 halte Woudenstein.

5. Van Brienenoordeiland

Onder de Van Brienenoordbrug ligt het groene Brienenoordeilandje, 21 hectare, in de 19de eeuw ontstaan en is vernoemd naar de baron die het in 1847 kocht. Het wordt ook wel de mini-stadsjungle genoemd met schotse hooglanders, superveel vlinders en een natuurspeeltuin.

Waar? Met de auto naar het eiland, gratis parkeren en lekker rondlopen.

In driekwartier het eiland Brienenoord rond, wandelen tussen de Schotse hooglanders.
In driekwartier het eiland Brienenoord rond, wandelen tussen de Schotse hooglanders.

Zin in een weekendje Rotterdam?

Heb jij inmiddels zin in een weekendje weg naar Rotterdam? Dan komen deze tips wellicht nog goed van pas!

Plan je trip

  • Rotterdam heeft veel leuke hotels, maar de leukste zijn The James Rotterdam midden in het centrum. Of nHow Rotterdam op de Kop van Zuid.
  • Via Hotelspecials vind je nog meer leuke hotels en goede aanbiedingen voor een weekendje Rotterdam.
  • Leuke activiteiten in Rotterdam, zoals een stadswandeling of naar de top van de Euromast boek je het beste via Get Your Guide.
  • Ook leuk: huur een fiets om de stad te verkennen via Baja Bikes.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Een van de vele poelen op het eiland.
Een van de vele poelen op het eiland.
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland