Ontspanning23.12.2020

Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien


Mocht je je de komende weken vervelen dan is dit een kijktip waarin je jezelf compleet kunt verliezen. In de serie Long Way Up (op Apple TV+) reizen de Schotse acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman op elektrische motoren van Ushuaia naar Los Angeles. Een reis van zo’n 21.000 kilometer. En dat op oplaadbare motoren, door gebieden waar nauwelijks mensen wonen en waar elektriciteit helemaal niet zo vanzelfsprekend is. In 12 afleveringen hang je letterlijk aan hun lippen. Wat is dit een spectaculaire en goed gemaakte serie!

Long Way Up: 13 landen in 100 dagen

Ewan McGregor ken je misschien wel van zijn bekendste rol: die van Obi-Wan Kenobi in Star Wars. Charley Boorman is acteur en maker van reisprogramma’s. Samen hebben de goede vrienden al eerder bizarre reizen afgelegd, zoals Long Way Down. Daarin reisden ze op motoren van het noordelijkste puntje van Schotland naar het uiterste zuiden in Zuid-Afrika.

Nu draaien ze de reis om en rijden ze van het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika omhoog naar Los Angeles. Alsof Long Way Up nog niet uitdagend genoeg is, hebben de mannen ook nog een deadline. Ze willen de reis in 100 dagen afleggen. En dat is nogal een uitdaging.

Elektrische Harley-Davidsons

De grootste uitdaging zit ‘m in hun vervoersmiddel. De mannen rijden op een prototype van elektrische Harley-Davidsons. En dat is in een uitgestorven deel van de wereld – zoals Patagonië – niet bepaald eenvoudig, want opladen kan echt niet overal.

De twee worden begeleid door een team met in hun pick-up onder andere een noodaggregaat, maar ook die moet natuurlijk zo nu en dan worden bijgeladen.

De reis: van Ushuaia naar Los Angeles

De reis begint in Ushuaia in Argentinië – de meest zuidelijke stad ter wereld – en eigenlijk al meteen worden ze geconfronteerd met laadstress, accu’s die door de ijzige kou te snel leeg lopen en stress van het halen van ferry’s.

Ze reizen van Argentinië via Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Midden-Amerika en Mexico naar Amerika en dat is echt smullen. Bijzondere ontmoetingen, verbluffende wegen en vergezichten komen voorbij. De vriendschap van de twee, en hun passie voor reizen en motorrijden spat er vanaf.

Maar bovenal is dit een waanzinnig mooi en goed gemaakt reisprogramma. Iedere aflevering word je getrakteerd op adembenemende drone-beelden van Patagonië, de Andes en de ronduit spectaculaire wegen waar de mannen rijden.

Kijken? Via Apple TV+

Eigenlijk moet je gewoon zelf gaan kijken, want een reisprogramma als Long Way Up omschrijven is niet te doen. De beelden gaan voor zich spreken. De serie bestaat uit 12 afleveringen en is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien.

En net wanneer je hoopt dat je dit via Netflix kunt kijken, zul je er Apple TV+ voor moeten aanschaffen. Ja, ook Apple heeft z’n eigen streamingdienst (en om die te gebruiken heb je ook nog een Apple TV nodig). Mocht je daar nu nog geen abonnement hebben: de eerste 7 dagen zijn gratis en daarna betaal je 4,99 euro per maand. Dat is het zeker waard om Long Way Up te bingen, maar waarschijnlijk heb je alle afleveringen binnen die 7 dagen wel gezien. Meer info vind je hier via Apple TV+.

Long Way Up is overigens gloednieuw: de serie ging op 18 september in première en sindsdien wordt iedere week één nieuwe aflevering online gezet. Dat wordt genieten tijdens de kerstvakantie.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Zuid-Amerika

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Wanneer je aan de woestijn denkt, denk je misschien in eerste instantie aan zand, duinen, stenen, hitte en ga zo maar door. De meeste mensen worden hier misschien niet heel reislustig van, maar er zijn zoveel bizar mooie...

Natuur19.04.2018

6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Het mysterie van de Moai: de beelden op Paaseiland

Het is een van de onopgeloste raadsels van deze aardbol: het verhaal van de moai, de beelden op Paaseiland. Wat doen ze daar? Hoe zijn ze daar gekomen? Wat was hun functie? En wat is er toch met de lokale bevolking gebeu...

Algemeen22.03.2018

Het mysterie van de Moai: de beelden op Paaseiland