Ontspanning09.05.2021

Ontdek de omgeving van Leiden, Katwijk en Oegstgeest in 2 dagen!


een streek vol verrasssingen

Leiden wordt ook wel ‘de stad van ontdekkingen’ genoemd. De meeste mensen zullen deze sfeervolle stad vast al een keer bezocht hebben. Maar niet alleen Leiden is een bezoekje waard, ook omgeving mag er wezen. De regio rondom Leiden, Katwijk aan Zee en Oegstgeest is echter voor ons ook nog een onontdekt gebied, dus laten we ons graag verrassen tijdens een korte trip in de omgeving!

Overnachten in het Pop-Up Streekhuisje

Onze uitvalsbasis tijdens deze korte trip naar Leiden en de omgeving is het Pop-Up Streekhuisje. Het huisje reist rond door de omgeving en staat tijdens onze trip in de kasteeltuin van Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Het is een soort omgebouwde pipowagen met kleurrijke kastjes aan de buitenkant. Het dient als een opvallende VVV-spot die door het gezellige terrasje en sfeervolle verlichting niet te missen is voor voorbijgangers. In de kasten bevinden zich folders en boekjes met leuke activiteiten en mooie wandel- en fietsroutes in de regio. Leiden en omstreken heeft namelijk voor ieder wat wils. Ook over de binnenkant van het huisje mag wat gezegd worden. Heerlijke kozijnen die je open kunt gooien, een groot rond raam bij het bed dat je een prachtig uitzicht hebt op de kasteeltuin en zelfs een knus ingebouwd keukentje. Helaas is een overnachting in het Streekhuisje alleen op uitnodiging en dus niet te boeken. Wel kun je gezellig plaatsnemen op het terras bij het huisje om alle informatie eens door te lezen of even een pauze in te lassen als je aan het wandelen of fietsen bent. Op dit moment staat het Pop-Up Streekhuisje dus in Oegstgeest, maar het reist de komende zomermaanden door naar Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Wassenaar. Wie weet spot je het huisje daar een keer!

Het Pop-Up Streekhuisje
Het Pop-Up Streekhuisje
Er staan al fietsen voor ons klaar om de omgeving te ontdekken
Er staan al fietsen voor ons klaar om de omgeving te ontdekken
Wij zijn de geluksvogels die in dit toffe Streekhuisje mogen overnachten!
Wij zijn de geluksvogels die in dit toffe Streekhuisje mogen overnachten!

Landgoed Kasteel Oud-Poelgeest

Het Landgoed Kasteel Oud-Poelgeest, waar wij overnachten in het Streekhuisje, is een sprookjesachtige omgeving. Het is dan ook niet gek dat hier normaal gesproken regelmatig bruiloften en partijen plaatsvinden. Het kasteel was rond 1724 de woning van professor Boerhaave. Hij was de directeur van de Universiteit van Leiden en van de Hortus Botanicus in Leiden. Een stekje van een van de eerste bomen die hij in de Botanische tuin in Leiden heeft gepland, staat in de kasteeltuin en is nog steeds te bewonderen. Het is een tulpenboom die destijds ook door Boerhaave zelf is gepland.

Ook de bekende schrijver Jan Wolkers schrijft in meerdere boeken over de Tulpenboom. Jan Wolkers heeft namelijk ook ooit op het landgoed geslapen en ik heb me tijdens een rondleiding in het kasteel laten vertellen dat hij een van de marmeren beelden oftwel ’tillenbeesten’ boven de open haard zo inspirerend vond dat hij deze heeft proberen te stelen. Het is zeker een aanrader om een rondleiding te doen in het kasteel. Het is leuk om de verschillende stijlen in het kasteel te zien. Zo is de ene ruimte een moderne vergaderruimte geworden, terwijl de andere nog helemaal in oude stijl uit de tijd van Boerhaave is. Ook ga je door de geschiedenis en achterliggende informatie op een hele andere manier naar het kasteel en de natuur eromheen kijken.

De poorten van het landgoed zijn altijd geopend, waardoor je er veel wandelaars, fietsers of sporters treft. Buiten het kasteel is ook nog het Koetshuis te zien, dat tegenwoordig een hotel met restaurant is en een wat vroeger een stal was voor de paarden, is nu omgebouwd tot een woning voor ouderen. Kortom: een leuke wandeling waarbij je kan genieten van de natuur en ook nog eens wat cultuur kunt snuiven.

Landgoed Kasteel Oud-Poelgeest is een sprookjesachtige omgeving
Landgoed Kasteel Oud-Poelgeest is een sprookjesachtige omgeving
Het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest
Het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest
In de kasteelzaal ga je even terug in de tijd
In de kasteelzaal ga je even terug in de tijd

Fietstocht naar Katwijk aan Zee

Vanuit het landgoed is het ongeveer 10 kilometer naar het strand van Katwijk aan Zee. Heb je de mogelijkheid om fietsen mee te nemen, bijvoorbeeld doordat je met de camper de regio gaat verkennen, dan is het de moeite waard om dat te doen. Bij Bizon Bike Company zou je ook unieke fietsen kunnen huren. De beach cruiser-fietsen zijn niet alleen voor het oog leuk maar ook nog eens voorzien van een handige houten krat om je spullen in mee te nemen. Wanneer je richting het strand fietst kom je voor de boulevard van Katwijk langs de binnen- en buitenwatering, waarbij de binnenwatering in het voorjaar vol staan met schapen en madeliefjes. De duinen zijn natuurlijk altijd mooi om doorheen te fietsen, maar wijk ook eens expres af van de route. Zo ontdek je leuke wijkjes die je anders niet zou zien. De omgeving kent veel historische panden, maar ook flinke nieuwbouwwijken gebouwd in de stijl van oude vissersdorpjes (zelfs mét bootgarages). Hoe leuk is dat!

Paal14 is een leuke strandtent als je in ons kikkerlandje toch even het tropische gevoel wil. De muren op zich zijn al een kunstwerk en het terras staat vol met kleurrijke kussentjes en parasols. Vanwege corona mag je – op dit moment – helaas binnen nog niet plaatsnemen, maar gelukkig zit je redelijk uit wind en houden de kampvuurtjes aan bij de tafels je wel warm. Echt geschikt dus als tussenstop tijdens een wandeling over het strand. Je kunt hier allerlei verschillende tapashapjes bestellen, van calamaris tot zoete aardappelfrietjes. Ook de ijskoffie is hier zeer aan te raden!

Tip: bij vishandel Schuitemaker kun je, wanneer je genoeg hebt van het strand, een heerlijke maaltijd afhalen. Dit schijnt de lekkerste vis uit de regio te zijn en ze hebben een enorm aanbod. De keuze is reuze. Normaal gesproken kun je hier ook aanschuiven in het sfeervolle restaurant dat vol staat met (je raadt het al): aquariums, touwen en kaarten van vissen.

We nemen de fietsen voor een rit door de duinen naar Katwijk aan Zee
We nemen de fietsen voor een rit door de duinen naar Katwijk aan Zee
Chillen op het kleurrijke terras van Paal 14
Chillen op het kleurrijke terras van Paal 14
Aan zee m\u00f3\u00e9t je natuurlijk een visje eten!
Aan zee móét je natuurlijk een visje eten!

Genoeg te doen in het bruisende centrum van Leiden

Leiden is een stad met voor ieder wat wils. Het is een prachtige oude binnenstad met grachten, waar genoeg cultuur te proeven is. Het staat bekend als een echte studentenstad, doordat hier de oudste Universiteit van Nederland staat. Normaal gesproken zul je keuzes moeten maken wat je wil zien door het ruime aanbod aan winkels, bezienswaardigheden, activiteiten, musea en natuur. Een aantal leuke opties die je echt eens bezocht moet hebben zijn onder andere:

  • Hortus Botanicus: het is de oudste botanische tuin van Nederland
  • Museum Corpus: een museum over het menselijk lichaam
  • Museum Volkenkunde: een museum over mensen
  • De Oude Sterrenwacht in Leiden
  • Rijksmuseum van Oudheden: een archeologisch museum
  • Bootje varen door de grachten

Start een route langs de singels van Leiden, waarbij je onder andere langs verschillende parken, de Botanische tuin, Oude Sterrenwacht en de Meelfabriek komt. De menigte gaat meestal direct hartje centrum verkennen, maar juist aan de stadsranden is ook een hoop te zien. En waarom zou je dat alleen te voet doen als het ook met de step kan?! Bij Opstep Leiden kun je vanaf 10 euro een step huren, waarbij je de optie krijgt om een route en een lunchpakketje mee te krijgen.

Na de steptocht kun je zo het centrum binnen wandelen via de Morspoort, een van de oude stadspoorten van Leiden. Vanuit hier kijk je uit over het Galgewater en Molen de Put. Wanneer de winkelstraten uitloopt kom je uit bij Koornburg en alle gezellige terrassen langs de grachten. Mocht je nog niet genoeg gehad hebben van alle geschiedenis rondom het kasteel in Oegstgeest, dan is de Rembrandt Route ook iets voor jou. De route zit vol met achtergrondverhalen en verbindt historische locaties met elkaar. De Rembrandt Route is voor 6,95 euro verkrijgbaar bij de VVV Leiden of je kunt hem van tevoren bestellen via de webshop.

Na een dagje Leiden kwam er veel te snel weer een einde aan onze tweedaagse trip door de Streek van Verrassingen die ons op mooie, nieuwe plekken heeft gebracht. Een trip die jou hopelijk ook inspireert om dit deel van Nederland te gaan ontdekken.

Het Pop-Up Streekhuisje staat van mei tot en met oktober nog op wisselende plekken in de streek van Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Wassenaar, Leiderdorp en Voorschoten. Neem dus zeker een kijkje mocht je in de buurt zijn!

Tip: wil je nog meer lezer over leuke dingen om te doen in deze regio? Kijk dan op de website van Streek van Verrassingen!

Met deze toffe steps gaan we Leiden verkennen
Met deze toffe steps gaan we Leiden verkennen
Rondom de Koornbrug vind je de leukste terrasjes van Leiden
Rondom de Koornbrug vind je de leukste terrasjes van Leiden
Wat een mooie stad, hier is zoveel te zien!
Wat een mooie stad, hier is zoveel te zien!
Avatar foto
Jelske van Schadewijk

Jelske is stagiaire content creation bij Travelvalley. Als student en ontwerper in spé is zij altijd in voor een avontuur en heeft ze enorm veel zin om meer van de wereld te mogen ontdekken.

Verder lezen over Nederland

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

Verder lezen over Weekendje weg

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Naar de Beekse Bergen? Maak er een lang weekend in Brabant van!

De Big Five spotten, wakker worden met uitzicht op grazende zebra's en een game drive in een open Jeep maken. Het zijn dé dingen die een safari in Afrika zo bijzonder maken. Maar daar hoef je helemaal niet zo ver voor t...

Ontspanning03.06.2023

Naar de Beekse Bergen? Maak er een lang weekend in Brabant van!

ontdek het luxe Safari Hotel
Vijf leuke ideeën voor een weekendje weg in Nederland

Zin in een weekendje weg in Nederland? Er zijn in Nederland zoveel leuke en bijzondere plekken te vinden die zich perfect lenen voor een (lang) weekend weg. Leuke steden, mooie natuurgebieden en wat dacht je van de Nede...

Ontspanning16.05.2023

Vijf leuke ideeën voor een weekendje weg in Nederland

Op mini-vakantie naar Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen

Niets zo fijn als een mini-vakantie in eigen land. Zeker wanneer je dichtbij de landsgrens verblijft, voelt het vaak alsof je echt in een andere wereld bent. Op nog geen tien kilometer van de Belgische grens vind je het...

Ontspanning06.04.2023

Op mini-vakantie naar Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen

8 bijzondere accommodaties om te overnachten in Wallonië

Wallonië, het zuiden van België, is een fantastische vakantieregio. Omdat het zo dichtbij is, en zo veelzijdig, is het het hele jaar door de perfecte plek om er even tussenuit te gaan. Waar je gaat overnachten? Missch...

Ontspanning01.04.2023

8 bijzondere accommodaties om te overnachten in Wallonië