Stedentrips14.05.2012

A&O Hostel Düsseldorf: citytrip voor een prikkie


Düsseldorf, dat is toch de stad van de chique winkels met kleding voor nette dames aan de Königsallee? Waar in november en decemer bussen vol ouderen heentrekken om zich op kerstmarkten te laven aan Glühwein en Bratwurst? Dat klopt wel, maar Düsseldorf is nog veel meer. De rijkste stad van Duitsland, een walhalla voor fashionista’s én een bruisende metropool waar voor jongeren van alles te doen is. Uitgaan in de ‘langste bar ter wereld’, uit je dak gaan bij muziekoptredens in de vele clubs, of hip winkelen in de wijk Flingern. En dat vlak over de grens bij Venlo. Alle reden voor een citytrip! 

A&O Hotel en Hostel

Vraag 1, waar gaan we heen?, is beantwoord. Vraag 2 kan zijn: waar gaan we slapen? Dan is A&O Hotel en Hostel Hauptbahnhof aan de Corneliusstraße een goede tip. Een interessante combinatie van hotel en jeugdherberg, maar voor alle leeftijden toegankelijk. Het hotel telt maar liefst 170 kamers en die variëren van een bed op een 6- of 8-persoons slaapzaal (beddengoed meenemen of huren, ontbijt niet inbegrepen) vanaf 12 euro per nacht, tot een 4-persoons familiekamer vanaf 80 euro per nacht of een 2-persoonskamer vanaf 38 euro per nacht. En daar hoort een prima ontbijtje bij! De slaapzalen zijn gemengd en liggen in een apart gedeelte van het hotel. Het kan hier wel eens rumoerig zijn! Elke zaal heeft een eigen badkamer. De prijzen variëren overigens per seizoen. Als er beurzen zijn (en dat is vaak in Düsseldorf!), lopen de hotelprijzen behoorlijk op, ook in AO Hostel en Hotel.

Vrijgezellenfeestjes

Toen wij er waren, zat het hotel vol met vrijgezellenfeestjes (daar liep heel Düsseldorf vol mee, trouwens) en studentenverenigingen. Die komen ’s nachts laat thuis en dan merk je dat het best gehorig is. Maar verder heb je aan AO een prima hotel, met weinig luxe, maar alles wat je nodig hebt (inclusief gratis wifi, helaas alleen in de lobby) en vlakbij het compacte stadscentrum van Düsseldorf.

En aantrekkelijk geprijsd en dat spreekt ons zunige Hollanders aan. Het hotel is in het weekend voor de helft gevuld met Nederlanders, vertelt de enthousiaste manager. En die proberen ook op andere manieren de kosten te drukken. Door met meerdere auto’s voor de prijs van een de parkeergarage in te stuiven, bijvoorbeeld. In de maak is nu een bord dat daar tegen waarschuwt. In het Duits staat er dat de boete hiervoor 100 euro is. In de Nederlandse vertaling is de boete 200 euro!

Met de trein

Oh ja, rest ons nog vraag 3: hoe komen we in Düsseldorf? Met de auto kan, natuurlijk. Het hotel heeft zelfs een eigen ondergrondse parkeergarage. Maar de hogesnelheidstrein is ook een goede tip. NS International stunt regelmatig met de prijzen en biedt enkele reizen vanaf 19 euro. Opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. De reistijd vanaf Amsterdam is 2 uur en 12 minuten.