Stedentrips10.12.2012

Parijs gaat op zwart: de verlichting moet ’s nachts uit


Dat Parijs onze favoriete stad is, is geen geheim. De unieke sfeer die er hangt, de gebouwen, de cafeetjes, het eten, de wijn, de winkels… We love it. Een van de dingen die Parijs ’s nachts zo bijzonder maakt, is de sfeer die er hangt als het donker is. De bijzondere verlichting zorgt voor een geweldige ‘ambiance’. Maar als het aan de Franse minister Delphino Batho van Energie en Milieu ligt, dan gaat Parijs in de nacht op zwart. Tussen 01.00 en 07.00 uur mogen gebouwen niet meer verlicht zijn.

Vanaf juli 2013 is het zover, als dit wetsvoorstel doorgaat tenminste. Uiteraard is de maatregel bedacht om de energierekening omlaag te brengen. Uiteraard is ondernemerd Parijs het er niet meer eens.

De maatregel geldt voor grote gebouwen zoals warenhuizen, openbare ruimten en winkels. Wat wij niet wisten (het is blijkbaar nooit opgevallen) is dat een hoop monumenten en kerken ’s nachts al in het donker staan. Voor de minister is dus de stap naar andere grote gebouwen in het donker zetten niet zo groot.

Het zal de sfeer niet ten goede komen denken wij. Loop je ’s nachts over de Champs-Elysées, en dan zijn alle winkels donker…. Of wat dacht je van Primtemps in kersttijd…. Voor het milieu een goede zaak, maar voor de unieke sfeer in Parijs absoluut niet.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.