Stedentrips31.05.2013

Stedentrip? Ga naar Bosnië, Sarajevo


Hoe verder hoe beter is niet altijd waar 🙂 Europa heeft namelijk zoveel moois te bieden. Ben je van plan deze zomer met de auto of met een Interrail ticket Europa te gaan verkennen of een stedentrip te doen, sla dan zeker het oostblok niet over en vooral Bosnië niet. Een combinatie van prachtige natuur en heel veel cultuur komen hier samen.

In het land waar de oorlog in 1995 eindelijk stopte met het verdrag van Dayton, zijn de sporen nog altijd zichtbaar. Wij komen Sarajevo binnen per trein, de route er naar toe is prachtig. Veel groen bebost gebied en verschillende watertjes. De trein waar we in zitten komt naar ons idee uit het jaar kruik. Dit maakt het extra leuk. Alle ramen kunnen open en menig Bosniër staat een sigaretje te roken in de trein. Hoe dichter we bij Sarajevo komen hoe meer je ziet van een opkomende stad, maar ook nog delen van een stad die nog geen 18 jaar geleden in oorlog was. Grauwe gebouwen die op instorten staan en een kille sfeer.

Centrum Sarajevo

Vanaf het station kan je per tram naar het centrum van Sarajevo. Zorg voor Bosnisch geld, want ze hebben geen euro’s en pinnen kan alleen in het centrum. Het centrum van Sarajevo voelt als een klein dorpje in de bergen. Overal liggen kiezelsteentjes en het hele centrum zit vol met terrasjes, winkeltjes en restaurants. In het centrum komt ook sterk naar voren dat de islamieten de grootste etnische groep vormen in Bosnië.  Je vindt er tal van Moskeeën, waar vooral tijdens de ramadan grote groepen mannen en vrouwen samen komen om te bidden. Het bidden gebeurd in aparte groepen en met lekker weer in de tuin rondom de Moskee. Een unieke ervaring. Naast dat de stad zelf als een bezienswaardigheid is door de geschiedenis, zijn er ook verschillende musea die de moeite waard zijn.

Uitgaan

Het eten in Bosnië is overigens heerlijk. Specialiteit is de cevapcici, gekruide worstjes van gehakt. Na heerlijk gegeten te hebben is het leuk om de avond af te sluiten in een hippe tent waar je een lekkere waterpijp kunt roken. Nog niet klaar? Ook het nachtleven biedt genoeg. Clubs en bars schieten als paddenstoelen uit grond. Zorg overigens voor hoge hakken en korte rokjes. De Bosnische dames zijn op en top gekleed en zitten goed in de make-up.

Overnachten in Sarajevo

Overnachten in Sarajevo kan op verschillende niveaus. Lekker budget reizen, boek een hostel en voor wat meer luxe betaal je ook nog schappelijke prijzen.

Budget hostel

  • Turisticka Agencija Ljubicica v.a. 10 euro
  • Pension Bascarsija v.a. 10 euro

Middenklasse hostel

  • Pansion Cobanija v.a. 40 euro
  • Hotel Hecco v.a. 40 euro

Top end hostel

  • Villa Orient v.a. 80 euro
  • Hotel Europa Garni v.a. 90 euro
Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!