Stedentrips31.12.2013

In Londen moet het regenen


Zo rond kerstmis zijn de bekende hoofdsteden populaire bestemmingen voor een lang weekend weg. Voor ons is het deze keer Londen. De Britse hoofdstad blijft een prachtige stad, ook wanneer de dagen kort zijn en stad prachtig verlicht is. De kans dat de straten in deze tijd van het jaar nat zijn is haast vanzelfsprekend want najaar in Londen betekent ook veel regen. En eigenlijk past regen goed bij de stad. De spiegeling op de straten geeft de stad een extra dimensie. Als je er bent begrijp je het en ga je er van houden.

Lees ook: de 10 coolste dingen om te doen in Londen.

Rode dubbeldekkers, de dito telefooncellen lijken definitief te zijn verdwenen, en de overal aanwezige cabs (taxi’s voor hen die nog nooit de Noordzee zijn overgestoken) vullen verder de straten, een foto zonder maken lukt haast niet.

Ons hotel staat recht tegenover het Metrostation van Gloucester Road. Aan de overkant zit The Stanhope Arms een zeer fraaie Londonse pub met 17 tap-installaties voor evenveel heerlijke bieren. Op de kaart staan Britse gerechten met als extra vermelding een Scotsh Egg. Het heerlijk gerecht: je neemt een gekookt ei, kneedt er dan een gehaktbal omheen die je daarna serveert met een smokey BBQ-saus. 5 panden verder zit een Starbucks met gratis belabberde Wifi maar je moet wat als het hotel de hoofdprijs vraagt voor een klein beetje online oxygene.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Als vertrekpunt voor een kort bezoek aan London is deze buurt zowel te voet als via de Metro een prima plek. Aanrader voor iedereen die een paar dagen in stad verblijft: koop een Oyster card. Hiermee kun je door de gehele stad reizen voor een voordelig tarief wat ook geldt voor de zones 3-6 waaronder de Picadilly-lijn richting Heatrow  Airport. Je kunt de kaart vooraf in Nederland online kopen maar hij is ook te koop op ieder metrostation. De kaart is als je niet meer van plan bent terug te komen in de stad inwisselbaar zodat je het tegoed wat nog op de kaart staat terug kunt krijgen.

Reizen met de Metro is de snelste, meest voordelige en meest efficiënte manier om je in London te verplaatsen. Boven de grond is het altijd (te) druk en de cabs zijn in veel gevallen prijzig. De keuze voor vandaag is een bezoek aan Covent Garden. Populair in de meeste top 10-lijstjes van Londen en terecht. Deze oude Piazza, in 1630 door Inigo Jones ontworpen als groente, fruit en bloemenmarkt in Italiaanse stijl is tegenwoordig een trekplijster vanwege de vele winkeltjes en restaurants. Op de binnenplaats is nu The Apple Market met veel sieraden en curiosa kraampjes.

Het gebied rondom Covent Garden Piazza is tegenwoordig het toneel voor veel straatartiesten en vooral bekend vanwege de vele kraampjes en winkeltjes met veel snuisterijen. Juist de gezellige straten rond deze plek maken het bezoeken meer dan waard. Recht tegenover de ingang van deze toeristische trekpleister vind je St. Paul’s Church. Binnen wordt geoefend door een koor wat een bijzondere ervaring is. De lokatie, het prachtige Engels van de dirigent en de lokatie hebben wel wat in deze tijd van het jaar. In het parkje voor de ingang St. Paul’s Church vinden we een geschonken bankje (commemorative bench) met de namen van Mies (Bouman) en Leen (Timp).

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Op de tweede dag bezoeken we Nothing Hill. Direct uit de metro lopen we tegen een Jamie Olivier shop aan. Wat hij heeft gedaan weet ik niet maar in London kom je zijn naam echt heel veel tegen. Zijn populariteit moet enorm zijn. De buurt heeft mega-promo gekregen door de gelijknamige film.

De huizen zijn er leuk en gekleurd en je komt er veel winkeltjes tegen in retrostyle. Wel is goed te merken dat het er toeristisch is. Volgens een verkoper in een winkeltje met oude (nieuwe) spulletjes hebben we op maandag een goede dag gekozen en is het nu heerlijk rustig. In het weekend zijn de straten te vol met toeristen en is het er een gekkenhuis. Wat wel opvalt is dat er nauwelijks kerstversieringen zijn aangebracht.

Een paar metrohaltes van Nothing Hill ligt een van de grootste winkelcentra’s van Europa. Het luxueuze Westfield. Duur is het er zeker niet maar voor wie toch echt de limieten van z’n creditcard wil zoeken kan terecht in The Village, een aparte vleugel van het winkelcentrum. Hier vind je zo’n beetje alle brandstores van bekende fashionmerken. Je kunt er verder een Tesla kopen want het automerk heeft er geheel in stijl een winkel voor geopend. Verder zitten er veel restaurants. Onze aanrader is een klein tapas-barretje midden in het centrum. Het personeel is Spaans en ze schenken er een heerlijke cava.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Later in de avond besluiten we SoHo op te zoeken en daar te gaan eten. De wijk, bekend om de vele Aziatische restaurantjes, krijgt door de regen een bijzondere kleur en hier is de spiegeling van de vele gekleurde lampen in de natte straten er misschien wel op z’n mooist.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Een dag later bezoeken we eerst het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk ‘The British museum’ wat zich bevindt in Great Russell Street. Jaarlijks goed voor 5 miljoen bezoekers en nog steeds gratis. De verzameling kunstvoorwerpen behoort tot de grootste collecties ter wereld. De verzameling overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid en wordt gezien als een van de mooiste ter wereld.

Maar wat nog meer imponeert is de architectuur van het pand met als hoogtepunt de Great Court.

Daarna is het ouderwets slenteren door het centrum van London. Langs de winkels, de vele pubs en eetgelegenheden uit alle uithoeken van de wereld. In Londen vind je ze allemaal. De publiekstrekker rond de kerst is voor velen de immense kerstmarkt ‘Winter Wonderland’ in Hyde Park. Deze vooral goedkoop nagemaakte Duitse kerstmarkt met iets te veel glühwein- en bratwurst-tentjes, maar dan vijf keer zo duur en niet te eten, is echt overhyped. 

Het is immens maar zonder enige variatie en heeft geeft door zijn namaak een beetje het gevoel van een goedkoop Disneypark maar dan zonder echte attracties. De aantrekkingskracht is wellicht groot maar er zijn veel leukere bestemmingen in London te vinden dan dit spektakel.

Londen blijft rond de feestdagen een topbestemming als je gezellig wilt winkelen. De stad is onvergelijkbaar met andere populaire shopping-steden. De winkels zijn er leuker, anders, soms groter en verrassender dan in welke stad ook. En misschien is dat wel de reden dat het er regent. Binnen in de winkels is het immers warm en droog. Of de winkeliers er de hand in hebben weet ik niet maar één ding is zeker: in Londen moet het regenen. 

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Engeland

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

De Ierse Zee is het water tussen Ierland en Groot-Brittannië. Een interessant zeegebied dat is verbonden met de Atlantische Oceaan. De westkust van Wales, en ook Liverpool (Engeland) en Dublin (Ierland) grenzen allemaal...

Natuur11.12.2022

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

Op zoek naar een originele bestemming voor je volgende stedentrip? Het bruisende Belfast is een perfecte stad om een weekend naartoe te gaan! De hoofdstad van Noord-Ierland zit namelijk vol toffe plekken en interessante historie.

Stedentrips11.10.2022

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Londen: een fantastische stad waar natuurlijk heel veel leuke dingen te doen zijn, maar waar moet je nu écht heen voor de bijzondere plekjes? Want als je de bekendste en veelbezochte bezienswaardigheden inmiddels wel ke...

Stedentrips02.12.2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Je kunt vanavond live de zomerzonnewende van Stonehenge bijwonen

Stonehenge, de mysterieuze rotsformatie in Zuid-Engeland, is een van die bijzondere plekken op aarde met een enorme aantrekkingskracht. Het is nooit met 100 procent zekerheid vastgesteld wat die stenen daar nu precies do...

Natuur20.06.2020

Je kunt vanavond live de zomerzonnewende van Stonehenge bijwonen

England Coast Path – het langste kustpad ter wereld – is bijna klaar

4.500 kilometer lang, kronkelend langst de Engelse kustlijn. Nog even en de complete route van het England Coast Path is klaar. Het is dan het langste aaneengesloten en gemarkeerde kustpad ter wereld. De planning was om...

Ontspanning05.05.2020

England Coast Path – het langste kustpad ter wereld – is bijna klaar

Zo mooi, de witte krijtrotsen van Beachy Head in Engeland

De Engelse zuidkust barst van de spectaculaire kliffen en hoge krijtrotsen. Op tientallen plaatsen aan de kust levert het indrukwekkende plekken op. Misschien ken je ze wel uit de Britse Netflix-serie Broadchurch. Ook Be...

Natuur27.02.2020

Zo mooi, de witte krijtrotsen van Beachy Head in Engeland

Verder lezen over Londen

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Dit zijn beste bars ter wereld van 2021

De beste bars ter wereld vind je vooral in Europa volgens deze verkiezing. En dat is voor ons goed nieuws, want wij kunnen ze gemakkelijk bezoeken tijdens een stedentrip! Jaarlijks wordt de top-50 bekendgemaakt en de str...

Algemeen25.12.2021

Dit zijn beste bars ter wereld van 2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Londen: een fantastische stad waar natuurlijk heel veel leuke dingen te doen zijn, maar waar moet je nu écht heen voor de bijzondere plekjes? Want als je de bekendste en veelbezochte bezienswaardigheden inmiddels wel ke...

Stedentrips02.12.2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

De leukste tips voor Shoreditch: dé hipp(i)e wijk van Londen

Shoreditch is momenteel één van de meest populaire wijken van Londen. De hippe wijk in het Oosten van de stad staat bekend om haar rauwe en pure karakter. Oost-Londen was van oudsher het gedeelte waar veel arbeiders ge...

Stedentrips27.06.2020

De leukste tips voor Shoreditch: dé hipp(i)e wijk van Londen

Zo leuk: struinen langs de drie leukste markten in Londen

In de wereldstad Londen zijn er talloze dingen te doen om een fantastische tijd te beleven. Het bezoeken van de Big Ben (momenteel een afrader omdat die al jaren in de steigers staat), de Londen Eye en de Tower Bridge st...

Stedentrips06.02.2020

Zo leuk: struinen langs de drie leukste markten in Londen

Vanaf eind april kun je zonder overstappen met de trein naar Londen

De trein is het allerbeste duurzame alternatief voor vliegreizen. En zeker als het om een reis naar Londen gaat. Hoewel de treinreis van Nederland naar Londen een stuk langer duurt dan vliegen, wordt het binnenkort wel w...

Algemeen04.02.2020

Vanaf eind april kun je zonder overstappen met de trein naar Londen

Zo leuk is Londen buiten de gebaande paden: vijf verrassende tips

Elke maand trekt video- en fotograaf Rene Sebastian eropuit om een roadtrip te maken naar waar het pad op dat moment toe leidt. Bepakt met zijn videocamera en analoge fototoestel tipt hij ons onbekende wijken, straatjes...

Stedentrips14.07.2018

Zo leuk is Londen buiten de gebaande paden: vijf verrassende tips

Kerstshoppen in Londen: hier moet je zijn!

Hoewel je misschien nog in je dromen bij de afgelopen zomer bent, duurt het helemaal niet zo lang meer voordat het kerst is. En met kerst in aantocht, kun je ook alweer plannen maken voor het doen van inkopen. Niet ieder...

Stedentrips22.11.2017

Kerstshoppen in Londen: hier moet je zijn!

gesponsord artikel