Stedentrips13.02.2014

Rauw Rotterdam in nhow


Met een uitzicht om lang bij stil te staan is nhow op dit moment misschien wel hét hotel van Rotterdam, in elk geval van De Rotterdam. Het maakt deel uit van het grootste gebouw van Nederland, het nieuwe juweeltje van de wereldvermaarde architect Rem Koolhaas uit diezelfde stad.

Skyline

Nhow is het nieuwe, eigentijdse concept van NH Hotels. Nhow staat voor nu, ofwel now in het Engels. Er zijn er maar twee wereldwijd: in Berlijn en in Milaan. In Rotterdam betekent nhow eigenlijk slapen met het zicht op het grootse leven van de enige Nederlandse stad met een skyline.

We slapen op de 22-e etage. Koud zijn het beton en het metaal; dat rauwe wat Rotterdam zo past, en wat Koolhaas dan ook heeft vertaald in de rol van binnenhuisarchitect. Als contrast fungeert bijvoorbeeld de goudkleurige verf op de muren of, zoals in het restaurant, een groot goudkleurig gordijn als afscheiding. De kamer trekt je direct naar de ramen: waar zitten we?, wat is het uitzicht? en dan altijd weer dat wauw-gevoel. 

kunst_nhow
kunst_nhow

De kamers zijn op hoog niveau afgewerkt, bijvoorbeeld met kastdeuren zonder handgrepen. Er staat een Nespresso-appraat voor een echte espresso. De badkamer en het slaapvertrek zijn enkel afgescheiden met een glazen wand, maar wel met een reliëf van stippen erin om niet helemaal naakt in het vertrek te staan als je douchet. Meest opvallend in de kamer is de gigantische spiegel waarin de televisie is verwerkt. Vooral leuk voor mensen die zichzelf graag zien.

Suites

De duurdere kamers moeten het niet direct hebben van de omvang, al hebben de suites wel een zitkamer met een stijlvolle witte bank. De extra’s die je krijgt liggen vooral in het uitzicht. De suites liggen dan ook aan de zijde waar je zicht hebt op de stad met de Erasmusbrug, die voormalig burgemeester Bram Peper juist wilde laten bouwen om de stad wereldwijd nog meer naam te geven.

src=

Waar nhow in Milaan kiest voor mode en in Berlijn voor muziek – je kunt daar bijvoorbeeld een gitaar bij je kamer bestellen – kiest nhow in Rotterdam voor de kunst en de architectuur. Op de zevende etage van de stad in één gebouw is die vooral te vinden in typische Rotterdamse teksten op de muren, zoals ‘je wordt met de lach leuker’ of ‘ontken ik jou niet ergens van’. Dat is ook wat nhow wil: een echte ontmoetingsplaats zijn voor de bewoners van de Maasstad. Op iedere verdieping is weer een andere tentoonstelling te zien, vaak van lokale kunstenaars.

Langebach

Dat Rotterdamse voel je ook op de zevende etage in de bar annex restaurant. Daar is het licht gedempt en voelen we ons binnenkomen in dat rauwe Rotterdamse uitgaansleven van weleer waar Ted Langebach lange tijd heer en meester was. Iedere vrijdag en zaterdag draait er een dj en dat maakt het tot inderdaad die nieuwe uitgaansplek waar die havenstad er niet genoeg van kan hebben. De Maas, de Erasmusbrug, opvallende gebouwen, schepen; het is allemaal te zien vanuit die nieuwe Rotterdamse icoon: De Rotterdam.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.