Stedentrips18.02.2014

Relaxte sfeer in citizenM-stand


Oud MEXX-eigenaar Rattan Chadha begreep dat de hotelwereld een nieuwe formule nodig had; eentje die veel meer voldeed aan de werkelijke behoefte van de gebruikers in de Nieuwe Tijd. Daar maakte hij na de verkoop van zijn kledingconcern werk van. Hij richtte citizenM op met als startpunt Schiphol. Inmiddels staat er ook één in Amsterdam, Glasgow en Londen en sinds kort ook in Rotterdam. En daar hoort de formule van echt stadshotel ook thuis.

Sfeer

Bij aankomst word je direct gegrepen door een verfrissende sfeer. Die zegt direct: wij willen anders zijn; de inrichting, het personeel; alles lijkt te kloppen met wat wij mensen in de Nieuwe Tijd van een hotel verwachten. Met de gekste dingen aan de muur en de huiskamersfeer in een tikkeltje old school, voelen wij ons direct thuis. Het mag dan een fiets zijn die aan de muur hangt, maar dat is nu net wat citizenM wil zeggen: niks is te gek.

citizenm-rotterdam
citizenm-rotterdam

Het personeel is bijna te vriendelijk. Als ze denken je nog niet te hebben begroet, doen ze dat alsnog heel direct. En altijd weer met die vraag of ze iets voor je kunnen betekenen. Als we achter één van de Apple computers plaatsnemen, willen technici naast het bureau even wat verplaatsen. Dat is reden om ons iets te drinken aan te bieden. On the house. Dan wordt de barkeepster niet gevraagd voor de gasten iets in te schenken, nee, haar wordt gevraagd of ze voor, deze aardige mensen” even iets in wil schenken. Het zijn altijd weer de details waar het om draait. In ieder geval bij ons.

Hotelkamers

En dan hebben we het nog niets eens over de kamers zelf. Geen onbelangrijk onderdeel in de formule. Geef gasten niet allerlei onnozelheden waar ze toch niks mee doen, maar als je wat geeft, geef dan het beste. Dat principe. Daarom bieden ze bij citizenM kleine kamers, van hooguit 7 bij 2 meter groot. Maar daarin staat een werelds lekker bed, een fan-tas-tische douche en een televisie met veel films en ja zelfs ‘harde natuurfilms’; allemaal gratis. Kortom, we slapen heerlijk, douchen nog beter en kijken nog een leuke film ook.

citizenM-hotel-Rotterdam
citizenM-hotel-Rotterdam

Het concept is eigenlijk eenvoudig. Zorg ervoor dat gasten zich niet hoeven aan te passen, maar dat hun gedrag hetzelfde is als wanneer ze vertrokken voor hun trip; dat ze zich relaxed kunnen voelen in een luxe atmosfeer, voor een aantrekkelijke prijs.

Rattan Chadha

Chadha ervoer zelf dat hotelkamers vaak te groot waren en dat je betaalde voor zaken die je niet gebruikte en dan was het bed en de douche niet altijd optimaal. En daarom worden de komende jaren nog veel meer van citizenM’s neergezet. De eerstvolgende is er één in New York op Times Square en in Parijs.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.