Stedentrips15.04.2014

5 keer ‘zo kom je tot rust tijdens een stedentrip’


Een stedentrip is stiekem mijn favoriete reisje. Dat komt eigenlijk omdat ik niet zo goed stil kan zitten. Het uitzicht op een strandvakantie met lekker liggen, zonnen en boekjes lezen klinkt me altijd als muziek in de oren, maar als het dan zover is, ben ik het na een dag of twee eigenlijk al wel beu. En tijdens een stedentrip kan ik doen wat ik het allerleukste vind: sightseeing, lekker eten en drinken en shoppen. Er is eigenlijk ook maar één nadeel aan een stedentrip, en dat is dat het zoooooo ontzettend vermoeiend is. Je wilt zoveel mogelijk doen en zien, en komt absoluut niet tot rust. Thuiskomen van een stedentrip is dan ook geen pretje.

Wil je je stedentrip toch nog een beetje ontspannen houden, dan geef ik je graag een paar tips om tot rust te komen tijdens zo’n reisje. Want dat is niet zo moeilijk als je denkt.

Parijs: mijn favoriete stad voor een stedentrip!
Parijs: mijn favoriete stad voor een stedentrip!

1. Maak een planning

Als je je goed voorbereid op een stedentrip, dan heb je ter plaatse wat meer rust. Dat klinkt suf, omdat de spontaniteit er zo wel een beetje vanaf is, maar -geloof me- je gaat er profijt van hebben. Maak vooraf keuzes tussen dingen die je écht wilt doen en zien, en dingen die je beter kunt laten voor wat het is. Bouw in je planning ook alvast rustmomenten in, waarop je tijd hebt om te chillen.

2. Neem je hardloopschoenen mee en ga ’s morgens hardlopen

Het zal vast en zeker vreemd klinken, dat je tot rust komt door te gaan hardlopen, maar het is echt zo! Een unieke manier om een stad te verkennen is hardlopend, en zeker vroeg in de ochtend. In de stad is het dan nog lekker rustig, en heb je meteen de kans om bepaalde delen alvast te verkennen om te zien of het de moeite waard is om er later terug naartoe te gaan. Maak er geen uitputtingsslag van, het moet wel een ontspannen rondje zijn, dat je na afloop meer energie geeft dan dat het gekost heeft. En vergeet niet een telefoon of camera mee te nemen om wat ‘sunrise shots’ te maken!

3. Kies een hotel met rooftop bar

Het uitzicht op een hele mooie stad van bovenaf gaat nooit vervelen. Sterker nog: het geeft juist een ontspannen gevoel. Doordat alles van bovenaf er heel klein uitziet, lijkt alles daar beneden een stuk minder snel te gaan. Kies voor een hotel met rooftop bar, waar je aan het einde van de middag kunt genieten met een drankje in de hand, dan kun je je daar even lekker opladen voor een gezellige avond.

Drankje in de rooftop bar in het 25hours hotel in Wenen!
Drankje in de rooftop bar in het 25hours hotel in Wenen!

4. Boek een hotelkamer mét bad

Niets is lekkerder dan na een lange dag sightseeing, slenteren en shoppen om even bij te komen in een heet bad. Maar dan moet je dus wel een hotelkamer mét bad hebben. Ga niet te lang in bad, want daar word je ontzettend loom van en dan heb je waarschijnlijk geen zin meer om nog terug de stad in te gaan voor hapjes en drankjes. Pak een drankje erbij en gun jezelf even een lekker momentje om bij te komen!

5. Laat je lekker rondrijden

Iedere stad heeft wel een ludiek vervoersmiddel om meer van de stad, zoals de fietstaxi, paard en wagen of bootjes. Ga lekker zitten en laat je rondrijden of -varen. Zo bekijk je de stad een keer van de andere kant, geef je je voeten wat rust en kun je lekker ontspannen.

src=
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.