Stedentrips22.03.2010

Top 10 historische hotels


Plaza-Hotel-Brussels.jpg
Plaza-Hotel-Brussels.jpg
Lijstjes van bijzondere plekjes, wij zijn er dol op. Hier nu een lijstje van de top 10 meest historische hotels. Historisch omdat daar beroemdheden hebben overnacht, of omdat ze gewoon al heel lang bestaan. Dichtst bijzijnde hotel voor ons? Le Plaza in het Belgische Brussel. Winston Churchill sliep er in de Presidential Suite van 340 vierkante meter!
 
Hotelprijsvergelijker Trivago maakte het lijstje, op basis van de beoordelingen van gasten.
1. Beau-Rivage Palace, Lausanne (Zwitserland)
Aan de oever van het Meer van Genève in Lausanne biedt vijf sterren hotel Beau-Rivage Palace een spectaculair uitzicht op de besneeuwde toppen van de Zwitserse Alpen. Sinds de oprichting in 1861 is de originele bouwstijl behouden en het hotel staat symbool voor het aristocratische verleden van Europa. Veel historische gebeurtenissen hebben zich binnen deze muren afgespeeld zoals de kroning van koning Hoessein van Jordanië en de ratificatie van de verdragen over de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Vooraanstaande figuren uit de geschiedenis waaronder Nelson Mandela, Charlie Chaplin en Victor Hugo staan op de gastenlijst. Een gastronomisch restaurant, een wijnkelder gevuld met meer dan 75.000 flessen, 168 luxe kamers en suites maken het hotel tot een onvergetelijke ervaring.
 
2. Hotel Copernicus, Krakau (Polen)

De naam afkomstig van regelmatige gast en wereldberoemde Poolse astronoom Nicolas Copernicus is Copernicus Hotel in Krakau de belichaming van het middeleeuwse Europa. De vroegere ontmoetingsplaats voor intellectuelen en academici werd in het jaar 2000 gerenoveerd en heropend en biedt zijn gasten nu de kans om in luxe kamers in renaissancestijl met hoge plafonds en mooie houten meubelen te verblijven. Het hotel bevindt zich in de oudste straat van Krakau, de Kanonicza en is dichtbij tal van culturele en historische bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis, diverse gotische kerken en de Joodse wijk Kazimierz.
 
3. Las Casas De La Judería, Sevilla (Spanje)
Gelegen in de historische binnenstad van Sevilla heeft Hotel Las Casas De La Juderia de schoonheid en geest van het Andalusische erfgoed door versmelting van Europese en Arabische elementen. Open binnenplaatsen, fonteinen en sierlijke bogen creëren een inspirerende sfeer. De naam betekent letterlijk ‘de huizen van de Joodse wijk’, en verwijst naar de historische periode toen Ferdinand III van Castilië de stad terugwon van de islamitische Caliphates en de joodse bevolking zich concentreerde in een wijk, of Juderia. Las Casas De La Juderia werd ook gebruikt om de eerste oorspronkelijke Amerikanen onder te brengen die meegebracht waren door Christopher Columbus na zijn eerste reizen naar de ‘Nieuwe Wereld’. Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn de kathedraal en het Koninklijk Paleis Alcázar van Sevilla.
 
4. The Willard, Washington (V.S.)
Sinds de opening in 1818 is The Willard vaak beschreven als het centrum van Washington’s politieke en sociale leven – een reputatie die waarschijnlijk versterkt is door de imposante aanwezigheid van het Witte Huis, op slechts een paar straten afstand, en door het feit dat Martin Luther King zijn beroemde ‘I have a dream’ toespraak schreef tijdens een verblijf in The Willard. De omgeving is rijk aan toeristische attracties waaronder the Smithsonian Museum, National Theatre, National Mall en vele galerieën en muziektheaters.
  
5. Reid’s Palace, Funchal (Portugal)

Gelegen op een klif met uitzicht op de zuidkust van Funchal en voor het eerst geopend in 1891, was Reid’s Palace de bekroning van de Schot William Reed, een schippersjongen die als veertienjarige naar Funchal kwam en uiteindelijk zijn fortuin maakte in de wijnhandel. Hoewel hij de voltooiing van het hotel niet meer heeft meegemaakt ontwikkelde Reid’s Palace zich snel tot een van de populairste attracties op het eiland, grotendeels dankzij de kleine vloot van boten en verkopers die elke nieuwe gast begroette bij aankomst. Beroemde bezoekers waren onder andere de schrijver George Bernard Shaw, de voormalige premier Lloyd George en de keizerin Elizabeth van Oostenrijk, bekend om haar uitgebreide reizen na de zelfmoord van haar enige zoon Rudolf. De oude gloriedagen zijn nog duidelijk merkbaar en highlight van het hotel is de exotische tuin die het hele jaar door in volle bloei staat.
  
6. Steigenberger Grandhotel Petersberg, Bonn (Duitsland)
Vanuit zijn hoge uitkijkpost boven op de Petersberg in het Zevengebergte kijkt het Steigenberger Grandhotel neer op het Rijndal. Het hotel werd voor het eerst in 1892 geopend en zag sindsdien veel staatshoofden als Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Keizer Haile Selassie I van Ethiopië, Koning Rama IX van Thailand en Keizer Akihito van Japan. Ook de Dalai Lama heeft hier overnacht, maar hij gaf de voorkeur aan de vloer van zijn suite in plaats van het comfortabele bed. Naast het adembenemende uitzicht vanaf het terras en de koninklijke pracht en praal van zijn 99 kamers beschikt het Grandhotel ook over tal van schilderijen en antiquiteiten die zijn illustere verleden weergeven.
  
7. Le Plaza, Brussel (België)
Geïnspireerd door het Four Seasons Hotel George V in Parijs, opende Le Plaza in Brussel voor het eerst zijn deuren in 1930 en brengt meesterlijk de elegantie en luxe over bedacht door architect Michel Polak. Voormalig premier Winston Churchill bewonderde de hoge plafonds, sierlijke gevels en open ruimtes die bijdragen tot de verfijnde atmosfeer van het hotel. Hoewel Le Plaza in 1967 wegens stedelijke herstructurering moest sluiten, werd het heropend in 1996 door Baron van Gysel de Meise en gerestaureerd in de oude glorie. Pronkstuk is de Presidential Suite met zijn 340 vierkante meter, Verona marmer vloeren en jacuzzi. Le Plaza is slechts vijf minuten van de Grote Markt, Manneken Pis en het Atomium. 
  
8. Grand Hotel Rimini, Rimini (Italië)
Met zijn Jugendstilgevel, het luxe interieur en ligging aan de Adriatische kust is Grand Hotel Rimini een van de mooiste plekken om te verblijven in de Rimini regio van Italië. Oorspronkelijk gebouwd in 1908, werd het hotel tijdens beide wereldoorlogen ernstig beschadigd, maar is altijd compleet herbouwd. De kamers zijn gerestaureerd in de Franse en Venetiaanse stijl, met veel liefde voor detail, zoals kroonluchters en een mooie parketvloer. Het hotel was de favoriete bestemming van Italiaanse regisseur Federico Fellini; in een aantal van zijn films diende het zelfs als decor. In 1994 riep de Italiaanse regering het Grand Hotel Rimini uit tot nationaal monument en daarom wordt het speciaal beschermd. 
  
9. Grand Hotel Cadogan, Londen (Engeland)
Grand Hotel Cadogan is sinds de opening in 1887 vooral bekend om de romantische liaisons van zijn beroemde gasten waaronder koning Edward van Engeland, de Britse actrice Lillie Langtry en schrijver Oscar Wilde. Dichtbij Hyde Park, Buckingham Palace en diverse musea, ligt de Cadogan in het hart van de culturele en toeristische bezienswaardigheden van Londen. De 65 kamers en suites van het hotel zijn ingericht in een gemoderniseerde Edwardiaanse stijl en het Langtry’s restaurant verleidt gasten met zijn creatieve gerechten.
  
10. Grand Hotel Cabourg, Cabourg (Frankrijk)
Grand Hotel Cabourg is gelegen aan de kust van Normandië in de stad Cabourg die ook wel ‘de koningin van de bloemenkust” wordt genoemd. Sinds de opening in 1907 was het de favoriete bestemming voor de Franse schrijver Marcel Proust die het hotel vereeuwigde als “Grand Hotel de Balbec” in zijn beroemde werk “Op zoek naar de verloren tijd”. Naast de luxe kamers met uitzicht op het Kanaal, de uitnodigende terrassen, de uitgestrekte tuinen zorgen verse lekkernijen uit de zee en het omliggende gebied ervoor dat een verblijf in het Grand Hotel de Cabourg een onvergetelijke traktatie voor de zintuigen is.
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.