Stedentrips09.07.2015

Citytrip met bestemming onbekend


Eindbestemming Rome!

Zin in een citytrip, maar geen idee waar naartoe? Met Verrassingstickets.nl boek je een goedkope citytrip naar bestemming onbekend. Je kiest zelf de datum en je duur van het verblijf en dan kiezen zij voor jou een bestemming. En zo geschiedde, een aantal maanden geleden een citytrip geboekt. Binnen een aantal dagen na de boeking hoorden we onze bestemming. We gaan naar ROME!

Het is zover, tijd om naar Rome te vertrekken. ’s Ochtends vroeg stonden we op het vliegveld. Om zeven uur ’s ochtends steeg ons vliegtuig op en een aantal uur later stonden we in het centrum van Rome. Ons hotel had de ideale locatie, op 5 minuten loopafstand van Vaticaanstad. Ook daar wordt voor gezorgd als je een verrassingsticket boekt bij Groupon. Je krijgt een vliegticket en hotel voor een leuk prijsje. Er wordt voor gezorgd dat de vluchttijden gunstig zijn en dat het hotel in het centrum van de stad ligt. Op deze manier kun je optimaal genieten van een stad.

Bye bye, Nederland!
Bye bye, Nederland!

Ik kende Rome nog niet. Dit was mijn eerste keer in de stad en er was dus nog veel te zien. Het voordeel van deze stad is dat het een hele compacte stad is. Alle bezienswaardigheden kun je in twee dagen, te voet, zien. Wat wel handig is, is om vooraf bepalen waar je wel en niet naartoe wilt. Hou er ook rekening mee dat als je op zondag in de stad bent je niet alle kerken in kunt. Rome is een van de belangrijkste steden voor de katholieken en op zondag worden er veel missen gehouden. Het plein voor de Sint Pieter staat ook helemaal vol op zondag, als de Paus in het land is komt hij namelijk de menigte begroeten. Ons plan was dus; op zaterdag naar Vaticaanstad!

De eerste dag hebben we een rondleiding gevolgd door Vaticaanstad. Doordat dit een staat is, is het heel raar om hier te zijn. Zo’n ministaatje midden in de grote Italiaanse stad. Je merkt er niet heel veel van. Er lopen voornamelijk toeristen rond die dit allemaal eens willen meemaken. Verder zie je wel de Zwitserse Garde, zij verzorgen de bewaking voor Vaticaanstad. Een leuk feitje over deze staat. Er kunnen hier geen nieuwe inwoners geboren worden. In Vaticaanstad wonen alleen geestelijken en zoals bekend zorgen zij niet voor nakomelingen.

Overal in Vaticaanstad zie je deze mannen, dit is de Zwitserse Garde.
Overal in Vaticaanstad zie je deze mannen, dit is de Zwitserse Garde.
Dit is de uitgang van de Sint Pietersbasiliek op het grote plein.
Dit is de uitgang van de Sint Pietersbasiliek op het grote plein.

Tijdens onze rondleiding beginnen we in het Vaticaanse museum. Hier zie je veel kunstwerken die het Vaticaan in de jaren heeft verzameld en je leert hier ook over de geschiedenis van de staat. Na het museum kom je uit in de Sixtijnse Kapel, deze is bekend om de mooie kunstwerken van Michelangelo die hier te bewonderen zijn. Het hele plafond bestaat uit schilderingen van de kunstenaar. Toen Michelangelo deze kapel maakte was het de eerste keer dat hij schilderingen maakten, en dat is goed gelukt! Waar de Sixtijnse Kapel ook bekend om staat is dat alle kardinalen van de wereld zich hier opsluiten als er een nieuwe Paus gekozen moet worden. Zodra dat gebeurd verzamelen de kardinalen zich in deze kapel en laten ze zich opsluiten. Ze komen er dan pas uit als ze de nieuwe Paus hebben gekozen. Dit wordt dan bekend gemaakt aan de hand van de bekende witte rook. Onze gids vertelt dat de Sixtijnse Kapel helemaal geen schoorsteen heeft. Deze wordt er dan tijdelijk geïnstalleerd, om zo toch de rook te kunnen laten zien. Uiteindelijk eindigt onze rondleiding in de Sint Pietersbasiliek. Een prachtige kerk die immens groot is. Als je hier binnen rondloopt kijk je je ogen uit. Overal staan mooie beelden, er is een prachtige vloer en er zijn mooi schilderijen. In deze kerk is ook een van de bekendste werken van Michelangelo te zien. De Pietà van Michelangelo is een beeld van Maria en Jezus, waarin de moeder haar kind eigenlijk niet aanraakt. Dit is het enige beeld van Michelangelo wat hij zelf gesigneerd heeft.

Een deel van het dak van de Sixtijnse Kapel.
Een deel van het dak van de Sixtijnse Kapel.
De Pi\u00e8ta van Michelangelo in de Sint Pieter.
De Pièta van Michelangelo in de Sint Pieter.
Het altaar van de Sint Pietersbasiliek, helemaal gemaakt van marmer.
Het altaar van de Sint Pietersbasiliek, helemaal gemaakt van marmer.

Na onze rondleiding zijn we hongerig. We belanden hierdoor bij de oudste pizzeria van Rome. Pizzeria Ricci, ook wel bekend als Est! Est!! Est!!! Dit restaurant is in 1888 begonnen als wijnwinkel en in 1900, toen de pizza zijn intrede deed, zijn ze hier begonnen met pizza’s bakken. En nu is het een leuke en goedkope pizzeria midden in het centrum van Rome!

De volgende dag kiezen we ervoor om met de metro naar de andere kant van de stad te gaan en vanuit daar terug te lopen richting ons hotel. Onze route stippelen we uit aan de hand van de bezienswaardigheden die we onderweg willen zien. We beginnen onze tocht op de Palentijn. Dit is een van de zeven heuvelen waarop Rome is gebouwd. Je kunt hier nog oude delen van het oude Rome bekijken. Vanaf deze heuvel loop je zo het Forum Romanum in. Dit is hét oude Rome, hier is de stad ontstaan. Je kunt die stad nog steeds heel goed zien liggen. Met een reisgids in je tas en de bordjes die op het terrein staan kun je je goed inbeelden hoe het er vroeger heeft uitgezien.

Naast het Forum Romanum ligt het Colosseum, een van de grootste trekpleisters van de stad. Dat dit een grote trekpleister is merk je ook aan de duizenden toeristen die hier rondlopen. Wij hebben er even rondgelopen en besloten toen om door te gaan naar de Spaanse Trappen.

Het Colosseum is nog mooier bij een strakblauwe hemel.
Het Colosseum is nog mooier bij een strakblauwe hemel.
Het plein voor het Colosseum waar de duizenden toeristen zich verzamelen om naar binnen te mogen.
Het plein voor het Colosseum waar de duizenden toeristen zich verzamelen om naar binnen te mogen.

Bezienswaardigheid nummer 4 dit weekend. De Spaanse Trappen! Deze trappen zijn bekend omdat het een van de eerste Europese samenwerking was. De trappen gaan van een Italiaanse kerk naar de Spaanse ambassade leidden en ze zijn gebouwd met het geld van een Franse ambassadeur. Het is een hele mooie lange trap, waar je even tot rust kunt komen na al het wandelen.

Vanaf de Spaanse trappen lopen we langs de Trevi fontein naar het Pantheon. De Trevi fontein wordt op dit moment gerestaureerd en er staan hierdoor hele grote hekken omheen. Zonde! Maar we lopen snel door naar het Pantheon.

Het Pantheon is een andere basiliek in de stad. Deze was eerst een tempel voor alle gelovigen. In de jaren 118 tot 125 Christus. Wat je daar nu nog van ziet is dat het vanbinnen er niet uitziet zoals alle anderen basilieken in de stad. deze is ruim, rond en anders ingericht.

Achter het Pantheon ligt nog een klein verborgen kerkje. Niet veel toeristen weten deze plek te vinden, maar het is een prachtige plek! De Santa Maria Sopra Minerva ziet er van buiten helemaal niet uit als een basiliek, maar zodra je door de deur heen bent is het prachtig. Doordat het hier zo rustig is kun je op je gemak rondkijken en wordt je niet omver geduwd door alle anderen die ergens een foto van willen maken. Even een stukje rust in deze drukke stad.

Van buiten valt deze basiliek totaal niet op.
Van buiten valt deze basiliek totaal niet op.
Het plafond van de Santa Maria Sopra Minerva. Wauw!
Het plafond van de Santa Maria Sopra Minerva. Wauw!
Dit prachtige kerkje moet je zeker bezoeken als je een keer in Rome bent!
Dit prachtige kerkje moet je zeker bezoeken als je een keer in Rome bent!

Als we het Pantheon en de Santa Maria Sopra Minerva helemaal bekeken hebben gaan we op zoek naar een leuk restaurant in de buurt van het hotel. We eten bij een typisch Italiaans restaurant met vier gangen. Daarna zijn we zo moe dat we gelijk naar het hotel terug gaan.

De volgende dag is het alweer tijd om onze koffers te pakken en naar het vliegveld te gaan. Het waren twee mooie dagen, waarin we veel hebben gezien. Dankzij de praktische vluchttijden en een ideale ligging van het hotel hebben wij optimaal kunnen genieten van de stad!

Avatar foto
Lilian Lauwerijssen

Lilian studeert Journalistiek in Tilburg. Verder is ze dol op reizen, fotografie, gadgets en chocoladekoekjes. Parijs is haar favoriete stad en ze droomt ervan om ooit in het buitenland te mogen werken. Ze blogt op DutchCowboys, StyleCowboys en Travelvalley.

Verder lezen over Italië

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Italië is een zeer geliefde vakantiebestemming en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, veelzijdig land met sfeervolle steden vol historie, zonovergoten eilanden en heel erg lekker eten. De Toscaanse heuvels, de...

Zomer03.01.2024

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Zeg je wintersport in Val Gardena, dan zeg je Italië, zon, lekker eten, mooie vergezichten, waanzinnige rotsformaties en de beste pistes. Als je er eenmaal geweest bent, dan ben je het hier ongetwijfeld helemaal mee een...

Winter21.11.2023

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst