De 10 leukste dingen om te doen in wonderschoon Kopenhagen

De 10 leukste dingen om te doen in wonderschoon Kopenhagen

Vorig artikel Volgend artikel

Op nog geen 1,5 uur vliegen - of pakweg 9 uur rijden voor wie daar de voorkeur aan geeft - ligt het wonderschone Kopenhagen. Kopenhagen is de perfecte stad voor een snelle stedentrip, maar ook wanneer je hier langer verblijft, hoef je je niet te vervelen. Sterker nog, de stad wordt alleen maar leuker als je tijd hebt om hier op je gemak rond te struinen. Op de cover van iedere reisgids vind je de kleurrijke gevels van Nyhavn en de Kleine Zeemeermin (Den Lille Havfrue), maar er is zoveel meer te ontdekken! Van de coolste wijk ter wereld tot een skipiste op een afvalverwerkingscentrale.

Kopenhagen: schoon, groen en vriendelijk

Kopenhagen is zo’n stad waar je je direct thuis voelt. Dat is ook niet zo vreemd, want op details als de taal, het eten en de valuta na, doet het enorm denken aan ons eigen Amsterdam. Zeker in een wijk als Sydhavn, wat deels door dezelfde architect is ontworpen als Java eiland in onze hoofdstad. Wat opvalt aan Kopenhagen, is dat de stad een stuk schoner en ruimtelijker is. In de stad wordt ook niet hoger gebouwd dan zes etages. Gebeurt dit (na veel protest) toch, dan moet de bovenste etage van het gebouw open gesteld worden voor publiek. Je ziet dus maar weinig flats, wolkenkrabbers en dampende fabrieken in en rondom Kopenhagen. Een uitzondering is CopenHill in de wijk Refshaleøen aan de overkant van het water (nabij sterrenrestaurant Noma). Op het eerste gezicht lijkt dit een moderne, vervuilende fabriek, maar alle damp die uit de schoorsteen komt is brandschoon. CopenHill is de schoonste afvalverwerkingscentrale ter wereld en zet afval om in schone energie. Met alle afval- en energievraagstukken vraag je je meteen af waarom niet elke stad op de wereld een ingenieus gebouw als CopenHill heeft.

De fijne Scandinavische mindset (denk lykke, lagom, hygge) vind je ook in Kopenhagen overal terug. Het is hier rustiger en groener, met brede paden voor fietsers en wandelaars. Met hun duurzame gedachtengoed stimuleren ze fietsen, waardoor de stad wel iets minder vriendelijk is voor automobilisten. Maar alles is enorm makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Praktische zaken: handig om te weten in Kopenhagen

Denemarken hoort bij de EU, maar heeft geen euro. En dat omrekenen naar DKK is in het begin wel even wennen (maar hé, daar heb je Google voor). Op dit moment is 1 DKK iets meer dan 0,13 eurocent en ligt 100 DKK dus tussen de 13 en 14 euro.

Ook de taal is even wennen. Je denkt het te verstaan, maar dan toch niet. De Denen gebruiken letters die wij niet kennen en slikken veel woorden in. Zo wordt de wijk Nørrebro ongeveer uitgesproken als 'Neurbroe'. Ze halen er dus een complete lettergreep uit. Maar heel fijn: iedereen spreekt hier ontzettend goed Engels en is erg behulpzaam en vriendelijk.

Vanaf het vliegveld pak je de M2 lijn richting Vanløse naar Christianshavn (nabij vrijstad Christiania), dan sta je al bijna in hartje centrum. Met een Copenhagen Card kun je gebruik maken van al het openbaar vervoer voor een bepaald aantal dagen. Daarnaast krijg je met deze kaart ook korting of gratis entree op allerlei musea, attracties en meer, zoals toegang tot de Tivoli Gardens.

Het openbaar vervoer is altijd even uitvinden in een nieuwe stad, maar als je het eenmaal snapt en in de juiste richtingen opstapt, is het metrostelsel van Kopenhagen echt easy peasy. Een 24-uurs ticket voor de cityring kost 80 DKK, rond de 10 euro. Het metrostelsel en de stations zijn een paar jaar geleden voor een groot deel vernieuwd. De M3 is de cityring metro, dit is letterlijk een cirkel om het centrum. Je kunt bij deze lijn dus nooit echt misgaan qua richting. Als je de verkeerde kant op gaat, dan blijf je een paar haltes langer zitten, dan kom je er vanzelf.

Je kunt net als de locals ook een fiets huren om de stad boven de grond te ontdekken. Kijk wel uit na 16.00 uur wanneer de Denen uit hun werk komen, want ze fietsen alsof ze de trein moeten halen en veranderen van rustige, behulpzame mensen naar driftig ringelend en roepend om te zorgen dat je aan de kant gaat als je niet snel genoeg doortrapt.

Ook fijn om te weten: in 2021 werd Kopenhagen nog uitgeroepen tot de veiligste stad ter wereld.

Amaliehaven
Genieten in de zon in stadspark Amaliehaven
Tivoli-Gardens
Attractiepark Tivoli Gardens mag je zeker niet missen
Kleine-Zeemeerin
Hét icoon van de stad - wat is ze klein in het echt! Met recht de Kleine Zeemeermin

Ontdek Nørrebro, de coolste wijk ter wereld

Ten noordwesten van het centrum van Kopenhagen vind je de upcoming wijk Nørrebro. Nørrebro is een multiculturele buurt die de laatste jaren ontzettend populair is geworden bij studenten en de creatieve sector. De helft van de inwoners in deze hippe wijk is onder de 30 jaar. Dit komt omdat het gebied, voorheen een arbeidersbuurt, op dit moment nog betaalbaar is. Op andere plekken in de stad betaal je al snel 1 miljoen voor een appartement van 100 m3.

Tip: Wij zaten in het a&o Hostel Copenhagen Nørrebro, aan de rand van het urban park Superkilen. De hostels van a&o zitten door heel Europa en zijn ideaal voor een budgettrip. Naast grotere ruimten voor groepen hebben ze namelijk ook gewoon privékamers met eigen badkamer. Er is onlangs ook een tweede a&o Hostel geopend in Kopenhagen in de wijk Sydhavn.

Time Out Magazine heeft Nørrebro uitgeroepen tot de coolste wijk ter wereld en met alle bezienswaardigheden is deze buurt een perfecte uitvalsbasis. Het Superkilen park is zo’n 1 kilometer lang en ontworpen om migranten in de buurt en de locals te verenigen. De inwoners rondom het gebied hadden een grote stem in de inrichting van het park. Het heeft hierdoor een fijne etnische vibe gekregen. Superkilen bestaat uit drie gebieden: The Red Square, The Black Market en The Green Park. Door het park heen vind je allerlei iconische kunstwerken en items (replica’s) vanuit de hele wereld. De heuvel is gemaakt met zand uit Palestina, er zijn schaakborden uit Bulgarije, een octopus glijbaan uit Japan, schommels uit Bagdad, prullenbakken uit Liverpool and so on. Je ziet hier mensen socializen van allerlei pluimage. Bij de schaakborden staan ook een paar stenen barbecues, waardoor je er dus echt heerlijk met een groepje vrienden verantwoord kunt 'hangen'. Dit is eigenlijk een hangplek zoals hij zou moeten zijn. Veilig, sociaal en voor iedereen. Aan de rand van het park staat een kunstwerk van een hart, gemaakt van ingeleverde en omgesmolten vuurwapens.

Vanuit Superkilen loop je door de Jægersborggade en Assistens Kirkegård (een openbare begraafplaats, die tevens dient als stadspark) richting de Queen Louise Bridge, die over de vijvers in de stad loopt. In het gebied voor de brug vind je ontzettend veel fijne eettentjes zoals Bæst, Nørrebro Bryghus en GRØD. Loop je over de brug richting het park Østre Anlæg, dan kom je langs de Torvehallerne (met Hija de Sanchez) en in de buurt van Aamanns, waar je het lekkerste smørrebrød kunt eten.

norrebro-kopenhagen
Nørrebro is de coolste wijk ter wereld
Superkilen-kopenhagen
Wat een waanzinnig leuke plek, urban park Superkilen
Superkilen
Superkilen moet je zelf gaan ontdekken en ervaren als je in Kopenhagen bent

10 dingen om te doen in Kopenhagen

Wie overigens denkt dat de hele stad Kopenhagen vol gekleurde huizen staat (ik deed dat wel) komt een beetje bedrogen uit. Dit iconische beeld van Kopenhagen is gemaakt in Nyhavn, waar je na 5 minuten langs bent gelopen. Gelukkig is er nog zoveel meer te doen! Je hebt in Kopenhagen ontzettend veel parken en tuinen zoals Assistens Kirkegård , Kongens Have en Botanisk Have, maar je kunt ook struinen langs de Søerne (een reeks vijvers die een boog langs de westkant van het centrum lopen) of bij de burcht (Kastellet) bij de Kleine Zeemeermin. Het is vooral een plek waar je geen haast moet hebben. Heb je het centrum met de winkelstraat Strøget, Nyhavn en de Kleine Zeemeermin afgevinkt, dan hebben we hier nog 10 dingen om te doen in Kopenhagen:

1. Bezoek Tivoli Gardens

Breng een bezoek aan Tivoli Gardens: dit pretpark in hartje centrum is één van de oudste attractieparken ter wereld. Ook wanneer je niet van achtbanen en attracties houdt, is dit park alleen al vanwege de aankleding echt de moeite waard.

2. Meatpacking District

De foodies onder ons kunnen hun hart op in het Meatpacking District, Kødbyen. Hier vind je onder meer Hija de Sanchez en Kødbyens Fiskebar uit de Netflix series Ugly Delicious (aflevering over taco’s) en Somebody Feed Phil (aflevering Kopenhagen). Op een regenachtige dag is het hier overigens heel troosteloos, maar zodra de zon schijnt, haasten de locals zich naar buiten en zitten de terrassen van de ruim 40 eettentjes overvol.

3. Vrijstad Christiania

Kijk je ogen uit in de Vrijstad Christiania. Christiania is in een paar woorden alternatief, artistiek, een beetje rommelig en ongeordend. Je moet ervan houden. Zo vind je in de hoofstraat veel dealers die je zullen vragen of je hasj wilt kopen. Het verhaal achter Christiania is wel enorm bijzonder. In jaren ’70 riepen hippies dit gebied uit tot vrijstad. Ze kraakten de huizen en sindsdien zijn er in dit gebied nauwelijks regels. Er wordt af en toe wel door de politie ingegrepen want de drugs blijft illegaal en je vindt er veel vervallen panden. Ben je op de fiets, pak dan het stuk om Christiania heen langs het water. Dan kijk je op de creatieve zelfgebouwde huisjes en achtertuinen.

4. Street food Reffen

Houd je van food festivals? Dan is Reffen de plek voor jou. Dit is een streetfood markt op Refshaleøen in de haven van Kopenhagen.

5. CopenHill

Ben je toch in de buurt van Refshaleøen, bezoek dan CopenHill. Niet alleen het verhaal achter deze duurzame afvalverwerkingscentrale is bijzonder, ze hebben het gebouw ook nog een publieke functie gegeven. Zo vind je hier de grootste klimmuur ter wereld, er kan aan Cross-Fit worden gedaan, er is een wandelpad en je kunt van de piste skiën of boarden.

Christiania-kopenhagen
Kijk je ogen uit in de Vrijstad Christiania
Meatpacking-District-kopenhagen
Meatpacking District: de place to be voor foodies
Stroget-kopenhagen
Winkelen in Strøget, de bekendste straat van Kopenhagen

6. Shoppen in de Jaegersborggade

Shoppen doe je in de Jaegersborggade. Dit was vroeger een hele slechte en arme straat, met veel drugsproblemen. De bewoners zijn gezamenlijk eigenaar van de panden en bedachten een plan om deze straat nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt! Je vindt er nu leuke boetiekjes en basement shops, met name op het gebied van duurzaamheid, vintage en handcrafted items. Maar ook voor een heerlijke koffie en Flødeboller kun je hier terecht.

7. Folkehuset Absalon

Nog een mooi concept: Folkehuset Absalon. Deze oude kerk is nu een community house. Je kunt hier eten voor slechts 50 DKK, een drankje kost om en nabij 15 DKK. De eigenaar van de Deense winkelketen Flying Tiger kocht de kerk omdat hij terug wilde geven aan de maatschappij. Je eet hier naast mensen die je niet kent, je reserveert en wordt ergens aan de lange tafels geplaatst. De focus ligt hier op eten delen en rondgeven. Per tafel lopen er twee mensen om het eten op te halen. Dit komt in grote pannen en schalen op tafel. Ook het afruimen gebeurt gezamenlijk. Het idee is dat er zo verbinding en interactie wordt gecreëerd. Er hangen bijvoorbeeld ook geen bordjes die je naar het toilet wijzen, zodat je ook dit aan iemand moet vragen. De hele gedachte achter Folkehuset Absalon: 'We wan’t to include people, not exclude'.

8. Assistens Kirkegård

Ga wandelen of zelfs picknicken in Assistens Kirkegård in Nørrebro. Het klinkt wellicht wat luguber, picknicken tussen de graven. Maar in Kopenhagen is het de normaalste zaak van de wereld. Deze begraafplaats dient écht als een groot stadspark en je ziet hier mensen hardlopen, de hond en kinderen uitlaten of borrelen. Je vindt hier ook de laatste rustplaats van veel bekende Denen zoals Hans Christian Andersen.

9. Zwemmen: Kalvebod Bølge

Ben je in Kopenhagen om een warme zomerse dag? Ga dan zwemmen in de haven, bij Kalvebod Bølge. In Kopenhagen zijn ze heel erg gericht op duurzaamheid en dat zie je overal in terug. CopenHill is er een goed voorbeeld van, maar enkele jaren geleden hebben ze ook het havengebied flink aangepakt. Dit was praktisch een open riool, met vervuild water. Nu is het schoon en hebben ze op verschillende plekken in de stad kleine haventjes en strandjes aangelegd waar je het water in kunt. Wat de Kopenhagenaren ook massaal doen zodra de zon schijnt en het water op temperatuur is.

10. Torvehallerne Foodhallen

Kopenhagen is een waar foodwalhalla. Denemarken is ook één van de landen die The New Nordic Food Manifesto hebben omarmd. Hierdoor zie je veel verse, biologische en lokale producten van het seizoen en zul je merken dat de focus meer op groenten ligt. Een goede plek om dit te ontdekken zijn de Torvehallerne Foodhallen. Maar je zult toch echt een paar keer terug moeten komen naar deze heerlijke stad om alle waanzinnige culinaire spots te proberen. Wat vervelend…

Absalon-kopenhagen
Ga eten in Folkehuset Absalon, een unieke ervaring!
Flodeboller-kopenhagen
Flødeboller móét je proeven als je in Kopenhagen bent
Kyssetrappen

Boek een stedentrip naar Kopenhagen

Zin in een stedentrip naar Kopenhagen? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Boek je trip

  • Goedkope vliegtickets naar Kopenhagen boek je via TIX.nl of rechtstreekt via Transavia.
  • Of beter nog: neem de trein! Boek online treinkaartjes naar Kopenhagen via NS International.
  • Bekijk complete stedentrips via TUI.
Kim Waninge

Kim is freelance content creator en co-founder van het duurzame online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies