Stedentrips05.07.2024

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Amsterdam!


Ontdek de hoofstad met de Go City app

Ga met me mee naar hartje Amsterdam, zingt Flemming. En dat is eerlijk gezegd een heel goed idee. Amsterdam is mooi en verrast áltijd. Zeker als je er even niet geweest bent, ontdek je er weer nieuwe doorkijkjes, mooie gevels en toffe street art. En ja, soms moet je de toeristen even wegdenken, maar wie daarin slaagt móét ook concluderen dat dit nu eenmaal de allermooiste stad van Nederland is.

Een dagje Amsterdam is ongeacht het seizoen iedere keer leuk. De afgelopen jaren zijn er ook toffe musea en mooie uitkijkpunten bij gekomen die je misschien nog niet kent. De hoogste tijd dus voor een overzicht: dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Amsterdam!

Ontdek Amsterdam met de Go City app

Ben je van plan om een volle dag – of misschien wel meerdere dagen – in Amsterdam door te brengen? En staan er verschillende attracties en bezienswaardigheden op je planning? Dan is het slim om een city app te downloaden, zoals die van Go City. Zeker als je van plan bent om meerdere dingen te doen waar je een kaartje voor moet kopen, denk aan musea bezoeken, dan heeft de Go City app een hoop voordelen. Ik zet ze op een rij:

 • Het is goedkoper: je betaalt per attractie minder dan de optelsom van losse kaartjes, daarmee kun je tot 55 procent besparen
 • Je hoeft niet meer in de rij te staan: je kunt overal doorlopen zonder bij de kassa te hoeven wachten
 • Alles staat in een handige app op je telefoon: je hebt geen losse kaartjes of papier meer nodig

Wil je meerdere musea bezoeken dan is het absoluut een aanrader om aan te schaffen. In Amsterdam dus super handig om te hebben (er zitten meer dan 25 topattracties in), maar dat geldt eigenlijk voor iedere wereldstad. Ook in Londen, Parijs, Rome en alle andere grote steden wereldwijd kun je Go City gebruiken.

Snel even downloaden dus!

Toegang tot topattracties in Amsterdam met Go City
Toegang tot topattracties in Amsterdam met Go City
Herfstkleuren maken de Amsterdamse grachten n\u00f3g iets mooier
Herfstkleuren maken de Amsterdamse grachten nóg iets mooier
Schots en scheef, maar een blik op de grachtenpanden in het centrum verveelt nooit
Schots en scheef, maar een blik op de grachtenpanden in het centrum verveelt nooit
In deze stad verveel je je n\u00f3\u00f3it
In deze stad verveel je je nóóit

1. Huur een fiets

Het centrum van Amsterdam is niet super groot, maar groot genoeg om de dag te eindigen met zere voeten. En dat hoeft dus niet. Je kunt het OV gebruiken, veel leuker is het om een fiets te huren. Dat geeft overal ter wereld altijd een vertrouwd gevoel, ook in onze eigen hoofdstad.

Met Go City is fietshuur van Macbike Bike Rental ook inbegrepen. Die vind je op vijf locaties in de stad. Onder andere op Centraal Station, het Waterlooplein en aan de noordzijde van het Vondelpark. Centrale plekken dus, van waaruit je overal dichtbij bent.

Op de fiets haal je meer uit je dag, zie je meer en geniet je ook meer. Doen dus.

Tip: het is ongeveer 20 minuten fietsen vanuit het Centrum naar het Amsterdamse Bos. Een aanrader om daar naartoe te fietsen! Het Amsterdamse bos is ieder seizoen bijzonder, al zijn het voorjaar en najaar het mooist.

Op de fiets zie je meer! Zoals de Zuiderkerk vanaf de Staalmeestersbrug
Op de fiets zie je meer! Zoals de Zuiderkerk vanaf de Staalmeestersbrug

2. Het mooiste uitzicht op Amsterdam: de A’DAM Lookout

Eén van de redenen om het pontje naar Amsterdam-Noord te nemen is een bezoek aan de A’DAM Lookout, boven op de A’DAM Toren. Op dit observatiedek heb je het beste panoramisch uitzicht over Amsterdam. Zeker niet de hoogste toren van de stad, maar wel de enige met een mooi uitzichtpunt. De lift naar boven is overigens al een attractie op zich.

Hoewel je behoorlijk hoog bent, kun je toch heel goed alle hotspots in de stad aanwijzen. Ben je in Amsterdam op een zonnige dag, dan zou ik altijd tijdens ‘het gouden uurtje gaan’, wanneer de zon nog net niet onder is. Spectaculair uitzicht gegarandeerd!

Wie lef heeft, stapt ook nog in ‘Over The Edge’. Vanuit de hoogste schommel van Europa kun je op 100 meter hoogte over het randje van de toren schommelen en heb je het allerbeste uitzicht van iedereen. Zoals ik al zei, als je durft dus…

Tip: Om van dit uitzicht te genieten moet je een kaartje kopen. Heb je de Go City Amsterdam pas, dan is toegang tot de toren inbegrepen. Wil je schommelen, dan moet je daarvoor bijbetalen. Extra voordeel van een city pass is dat je niet in de rij hoeft te staan.

Uitkijken over de stad vanaf de A`DAM Lookout
Uitkijken over de stad vanaf de A`DAM Lookout

3. Kunst kijken in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is eigenlijk zo eens in de paar jaar min of meer verplicht. Zeker na de verbouwing – alweer bijna 10 jaar geleden – is Nederland’s mooiste museum een plek waar je nooit uitgekeken raakt.

Operatie Nachtwacht is nog in volle gang, Rembrandt’s meesterwerk wordt gerestaureerd. Neem de meeste tijd voor de Eregalerij, waar alle topstukken van de Nederlandse meesters hangen.

Het Melkmeisje van Vermeer, het Vrolijk Huisgezin van Jan Steen, Marten en Oopjen van Rembrandt. Geen Van Gogh in deze gallerij, maar die heeft al z’n eigen museum een stukje verderop op het Museumplein.

Ga zeker ook even kijken bij de Cuypersbibliotheek, het is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Qua architectuur een bijzondere plek in het Rijksmuseum.

Tip: het Rijksmuseum zit ook in de Go City app. Denk er wel aan dat je nog een tijdslot moet reserveren, anders kom je niet binnen. En het is sowieso slim om niet in de ochtend te gaan, dan staan er vaak lange rijen. Einde middag is het er een stuk rustiger.

Het Rijksmuseum is iedere paar jaar een must-see
Het Rijksmuseum is iedere paar jaar een must-see

4. Street Art Museum STRAAT op de NDSM-werf

Mijn favoriet en een van de allerleukste musea van Amsterdam vind je op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. STRAAT is het grootste street art museum ter wereld waar gigantische kunstwerken je overdonderen.

Street art hoort natuurlijk op straat thuis, dus enigszins ongewoon is het wel, maar het blijkt ook verrassend goed tot z’n recht te komen in een oude industriële loods. Bijzonder aan de kunstwerken is dat ze allemaal ter plaatse zijn gemaakt, ze zijn ‘geboren’ in Amsterdam.

STRAAT is een plek waar je zelf een keer moet gaan ronddwalen en vooral geen vaste route moet lopen. Je gaat compleet verrast worden, dan beloof ik je.

Street art, maar dan in een museum: ga dat een keer zelf zien
Street art, maar dan in een museum: ga dat een keer zelf zien

5. Shoppen in de 9 Straatjes

Mijn andere favoriet in Amsterdam is shoppen in de 9 Straatjes. Ze liggen midden in de grachtengordel tussen de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en de Singel in. Eind jaren ’90 bedacht als marketingconcept om dit winkelgebied aantrekkelijk te maken en zelden is marketing zo goed gelukt als hier. Het is nu eenmaal de allerbeste plek in Amsterdam om te shoppen.

In de 9 Straatjes vind je een mix van unieke boetieks, bekende merken, koffietentjes en cafés. Menig shopliefhebber brengt hier moeiteloos een volle dag door. En omdat het zo centraal in het centrum ligt, is het ook heel goed te combineren met andere leuke dingen in Amsterdam. Vanaf het Rijksmuseum of Centraal Station is het 15 minuten wandelen.

Een paar tips:

Shoppen maar hongerig, dus een paar tips zijn ongetwijfeld welkom.

 • Café Pels is een begrip in de 9 Straatjes. De perfecte plek voor een borrel met bitterballen na het shoppen. Café Pels is namelijk exact zoals een kroeg zou moeten zijn. Je komt er misschien wel bekende schrijvers tegen.
 • Ga voor een bijzondere lunch naar Jansz: alles is hier mooi, het interieur maar zeker ook wat op je bord ligt.
 • Gek op zoet, dan moet je naar Pluk voor taart, pannenkoeken en smoothie bowls.
Shoppen in de 9 Straatjes
Shoppen in de 9 Straatjes

6. Wandel langs de mooiste grachten

De bekendste grachten zijn de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht. Beeldschoon hoor, absoluut, maar er zijn mooiere plekken. Rustiger, fotogenieker. Onontdekt zou ik niet willen zeggen, want iedere vierkante centimeter in Amsterdam is uitgeplozen, eerder kalm. En daarvoor moet je de Amstel oversteken.

De mooiste straatjes in het centrum van Amsterdam vind je rondom de Groenburgwal, Raamgracht, Kloveniersburgwal, de Oudezijds Achterburgwal en de Zwanenburgwal. Met beeldige bruggen zoals de Staalmeestersbrug en de Aluminiumbrug. Een prachtig wijkje om om je gemak te ontdekken, met uiteraard ook voldoende horeca, want dat vind je overal in Amsterdam.

Overigens zijn deze plekken het mooist als de zon net onder is, maar het nog niet helemaal donker is. De grachten zijn dan mooi verlicht en dat zorgt voor mooie plaatjes.

Tip: neem dan meteen ook Oude Hoogstraat 22 mee. Hier vind je het ‘kleinste huis van Europa’. Het huis is slechts 2,02 meter breed en aangemerkt als rijksmonument.

Genieten van de mooiste straatjes in het centrum
Genieten van de mooiste straatjes in het centrum

7. Duik in de geschiedenis van Rembrandt

Rembrandt van Rijn is een van de grootste kunstschilders die ons land ooit gekend heeft. De Nachtwacht in het Rijksmuseum eist de meeste aandacht op – terecht – maar deze kunstenaar heeft zoveel meer gemaakt. Vooral ook pentekeningen en etsen en die zijn heel bijzonder. En heel een groot deel daarvan is goed bewaard gebleven.

In het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat in Amsterdam duik je in de geschiedenis van Rembrandt. Dit museum staat niet zomaar hier, het is namelijk een van de plekken waar de schilder ooit gewoond heeft. Er is een reconstructie gemaakt van hoe zijn huis halverwege de 17e eeuw eruit moet hebben gezien. En je kunt er het grootste deel van de etsen die hij maakte bekijken, die absoluut uniek waren voor de tijd waarin hij leefde. Een stukje Nederlandse kunstgeschiedenis dat je een keer gezien wil hebben.

Ook het Rembrandthuis kun je bezoeken met de Amsterdam pass van Go City.

Let op: het Rembrandthuis gaat verbouwen is en is maart 2023 weer open.

Terug in de tijd in het Rembrandthuis
Terug in de tijd in het Rembrandthuis

8. Moderne kunst in het MOCO Museum

Modern Contemporary Art, oftewel hedendaagse kunst, vind je in het MOCO Museum op het Museumplein. Sinds de opening in 2016 is dit een van de best bezochte musea van Amsterdam en dat is natuurlijk niet zomaar.

In het MOCO zie je kunst van bijvoorbeeld Banksy (die meer doet dan straatkunst), Keith Haring en Andy Warhol, om maar een paar beroemde namen te noemen. MOCO is zeker ook een interessante plek voor creatieve fotografen, met spiegelkamers waar je jezelf in veelvoud kunt bewonderen.

De locatie – gevestigd in de prachtige oude Villa Alsberg – maakt het nog wat aantrekkelijker. Geen museum om uren door te brengen, moderne kunst heb je toch wat sneller gezien, maar zeker leuk om een keer te bezoeken.

Ook het MOCO Museum kun je met de stadspas van Go City bezoeken.

Het MOCO is een hotspot voor creatieve fotografen en liefhebbers van moderne kunst
Het MOCO is een hotspot voor creatieve fotografen en liefhebbers van moderne kunst

9. Varen over de grachten

Natúúrlijk moet je een keer varen over de grachten. Liever niet aan boord van zo’n mega rondvaartboot, maar in een kleine sloep. Picknickmand mee en genieten van het uitzicht op de grachtenpanden, die van het water nog zoveel mooier zijn dan vanaf de straat.

In de bekende bestel-apps en flits-bezorgdiensten vind je complete pakken om aan boord van je boot te laten bezorgen. Over eten en drinken hoef je je dus geen zorgen te maken, dat regel je ter plaatse.

Het is wel slim om ook een schipper te huren. Die weet precies waar je wel en niet mag varen, en als je een goede schipper kiest, krijg je er ook nog mooie verhalen over de stad bij cadeau. Varen door de Amsterdamse grachten móét je een keer gedaan hebben!

Huur een bootje en ontdek Amsterdam vanaf het water
Huur een bootje en ontdek Amsterdam vanaf het water

Hoteltip Amsterdam: Avani Museum Quarter Amsterdam Hotel

Dit gloednieuwe hotel opende eind mei van dit jaar de deuren op een toplocatie in Amsterdam-Zuid. Dat er veel aandacht is besteed aan lifestyle en design, is meteen bij binnenkomst te zien. Het gebouw is helemaal onder handen genomen en het ontwerp is geïnspireerd op de collectie van het Stedelijk museum, waar je vanaf het hotel zo naartoe loopt. De meubels zijn opvallend en kleurrijk maar praktisch. Aan overbodige liflafjes doen ze niet bij Avani. Het geheel klopt gewoon. Van de opvallende ontbijtzaal met geometrische patronen tot colourblocking in de kamers en suites. Avani Museum Quarter is een perfecte plek om te slapen tijdens je verblijf in de hoofdstad. Om de hoek van het hotel ligt het museumkwartier en binnen een paar minuten sta je in het Vondelpark.

Trakteer jezelf op een Superior kamer met panoramisch uitzicht over de naastgelegen gracht. Je hebt hier een geweldig weids uitzicht en wordt wakker met een blik op een van de mooiste stukjes van Amsterdam. De kamer zelf is lekker ruim, heeft een fantastisch bed, een regendouche en lekkere zithoek. Welke kamer je ook boekt, een yogamat ligt ook voor je klaar. Draai een van de vooraf geprogrammeerde lesjes af op de tv in de kamer of neem het matje mee naar de moderne fitnessruimte.

Het panoramische uitzicht van de Superior kamer in het Avani Amsterdam hotel
Het panoramische uitzicht van de Superior kamer in het Avani Amsterdam hotel
Na een dagje sightsseing is het heerlijk slapen in de fijne bedden.
Na een dagje sightsseing is het heerlijk slapen in de fijne bedden.

Restaurant tips Amsterdam

Natuurlijk stikt het in Amsterdam van de fantastische restaurants. In elke buurt struikel je over sfeervolle en trendy plekken. Met dit eindeloze aanbod kan het nog lastig zijn om te kiezen. Daarom tippen we 5 van onze favorieten. Hier krijg je gegarandeerd heerlijk en niet te ingewikkeld eten voorgeschoteld en staat vriendelijk personeel voor je klaar om je te adviseren over de toppers van de menukaart. Van trendy plekken tot een echt Amsterdams café. Eet smakelijk!

 • Ter Marsch & Co: een next level burgerbar, met vestigingen op de Kalverstraat en Bloemenmarkt. Wij probeerden de laatstgenoemde locatie uit en waren compleet blown away door het heerlijke eten. Want hier eet je niet zomaar een burgertje, je neemt natuurlijk een van de award winning exemplaren en je houdt ruimte over voor de side dishes. Want de slow roasted pork belly en friet met truffel mag je niet missen! Ze hebben ook een fijn aanbod aan cocktails en die zijn uitstekend. Niet zomaar een burgerbar dus, uitstekend geprijsd bovendien, een fijne service, kleurrijk interieur en precies om al die redenen een dikke tip. Ze hebben ook een vestiging in de Rotterdamse Witte de Withstraat.
 • Secret Garden: een heel toffe plek die je zomaar mist als je het bestaan ervan niet kent. Want met ‘secret’ is niets teveel gezegd. Je moet echt weten van het bestaan om dit restaurant te vinden. Overigens noemen ze zichzelf een ‘experience’. Wat je er aantreft achter de donkere deuren? Een verrassend mooi restaurant met aandacht voor details, een menukaart met invloeden uit de Peruaanse en Japanse keuken, veel groen en mooie kunst. De toiletten verdienen een speciale vermelding (ontdek ze vooral zelf). De bar is ook fantastisch, strijk er vooral neer voor een borrel.
 • Gio’s by the river: je moet er wel even het water voor oversteken, maar dan kom je wel terecht op een unieke plek. Het Italiaanse restaurant Gio’s by the river ligt niet ver van de NDSM werf en heeft een niet alledaags interieur met aparte prints en voorwerpen op de muur. De gerechten zijn klassiek maar uitstekend. Een heel toffe plek!
 • Badcuyp: geen ingewikkelde toestanden bij Badcuyp. Op open vuur worden heerlijke gerechten klaargemaakt en de wijnkaart is hier meer dan uitstekend. Dé plek om te gaan borrelen of uitgebreid dineren in de Pijp.
 • Café Freddy: een oer-Amsterdams café in de Pijp met een menukaart die niet ingewikkeld is. Schuif aan voor een pilsje met bitterballen en blijf langer plakken dan verwacht. Geen gedoe, gewoon goed en vooral gezellig.
Dompel jezelf onder in het kleurrijke interieur van Ter Marsch & Co aan de Bloemenenmarkt
Dompel jezelf onder in het kleurrijke interieur van Ter Marsch & Co aan de Bloemenenmarkt

Plan een dagje Amsterdam

Heb jij ook zin in een dag of weekendje Amsterdam? Deze tips komen goed van pas.

Plan je trip

 • Zorg dat je de Amsterdam pass van Go City op zak hebt voor korting op alle topattracties.
 • Fietsen door de hoofdstad is leuk en nog leuker is een tourtje met Baja Bikes, dan kom je sowieso op plekken die je nooit eerder hebt gezien.
 • Blijf je liever overnachten? Dan zijn The Hoxton in de 9 Straatjes, Sir Albert aan de Albert Cuypstraat en het Avani Musuem Quarter Hotel de beste tips!
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Amsterdam

24 uur in Amsterdam: de leukste tips om te doen en eten!

Of je het nou een staycation, vacation of workation noemt; een nachtje verblijven in de stad Amsterdam is altijd wel aan te raden. Hoofdsteden zijn toch altijd net een beetje anders dan de rest van het land, zo is dat oo...

Stedentrips01.08.2023

24 uur in Amsterdam: de leukste tips om te doen en eten!

Dit zijn de 7 leukste musea van Nederland

Een museumbezoek saai? Dat is echt al heel lang niet meer zo! Nederland zit namelijk vol leuke musea. Die hebben veel meer te bieden dan wanden vol schilderijen. Ze zijn interactief en zo opgezet dat je er op een logisch...

Dagje Weg20.04.2023

Dit zijn de 7 leukste musea van Nederland

De mooiste street art van Nederland: 10 bijzondere spots

Street art vind je overal ter wereld en ook in Nederlandse steden zien we de mooiste kunstwerken opduiken. Je kunt zelfs verschillende street art tours volgen om in een stad geen muurschildering te missen. Meestal volg j...

Dagje Weg29.10.2021

De mooiste street art van Nederland: 10 bijzondere spots

STRAAT in Amsterdam is het grootste street art museum ter wereld

Amsterdam is sinds kort een super tof museum rijker: STRAAT. En dat is er niet zomaar eentje, maar een museum dat uniek is in de wereld. Nergens anders vind je zo’n grote collectie street art en graffiti als in STRAAT...

Dagje Weg17.12.2020

STRAAT in Amsterdam is het grootste street art museum ter wereld

en dat wil je zien!
De stad in met het nieuwe elektrische icoon van Fiat: 500e

De Fiat 500 is al jaren hét icoon van Fiat. De compacte auto met z’n opvallende design bestaat al heel erg lang: de eerste 500 reed al in 1957 de weg op. En nog steeds vullen ze het straatbeeld. Lange tijd was de 500...

Lifestyle16.12.2020

De stad in met het nieuwe elektrische icoon van Fiat: 500e

een rondje straatkunst in Amsterdam
Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

Wie weleens in Amsterdam parkeert weet dat dat de afgelopen jaren krankzinnig duur is geworden. Het vinden van een parkeerplek is sowieso een uitdaging, maar ook van het betalen word je niet blij. Maar hoe zit het eigenl...

Algemeen05.12.2019

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

met Amsterdam op nummer één
De twee leukste Instagram-waardige musea van Amsterdam

Dat de invloed van 'experience' op musea de laatste jaren groter is geworden, verbaast niemand. Musea zijn er lang niet meer alleen om kunst te laten zien. De bezoeker wil er zelf ook mee op de foto. Veel exposities zijn...

Dagje Weg14.10.2019

De twee leukste Instagram-waardige musea van Amsterdam

tip voor een dagje weg
Een relaxed weekend in Amsterdam in de herfst

De herfst heeft zijn intrede gedaan in ons land na een prachtige zomer. Eerlijk is eerlijk, dat is toch ook wel weer genieten met al die gezellige kleurtjes aan de bomen. Een mooie tijd voor een nachtje weg en dus gingen...

Stedentrips01.11.2018

Een relaxed weekend in Amsterdam in de herfst

bekijk de stad een keer van de andere kant!