`

Stedentrips24.08.2014

Hamburg is graffiti en architectuur


De Hanzestad in het noorden is maakt een sprong voorwaarts

Hamburg mag dan zo’n beetje de meeste miljardairs van Duitsland herbergen, het lukt de gefortuneerden vooralsnog niet om de hele stad een rijke uitstraling te geven. En dat is maar goed ook. Vooral het rijke verleden van links verzet geeft Hamburg het smoelwerk dat een echte stad moet hebben. Het maakt de noordelijke stad in Duitsland, met bijna 2 miljoen mensen, interessanter. Het heeft grandeur, maar is toch vooral alternatief en ruig tegenover experimenteel en modern.

In de buurt van Hamburg-west wordt iedere zaterdag een rommelmarkt gehouden.
In de buurt van Hamburg-west wordt iedere zaterdag een rommelmarkt gehouden.

We denken al snel aan de grootste havenstad van Europa, Rotterdam als we een lang weekend door Hamburg fietsen. Tegen de 30 kilometer moet het zijn geweest. De stad is enigszins compact, heeft een haven met dito effecten en heeft zo die kleine gebieden en straathoeken waar het leuk is om even af te stappen, wat te drinken, mensen te kijken en omdat er een paar opvallende shops zijn, daar ook even naar binnen te lopen.

Rote Flora

De nieuwe, hippe opkomende wijken liggen in St. Pauli en Sternschanze, ten westen van de stad. ,,De mensen die er een huis hebben, willen het nu te gelde maken”, horen we in de stad. En dat zegt genoeg, ook al komt dat op lelijk verzet van de autonomen te staan, met hun ‘hoofdkwartier’ die Rote Flora in de Stresemannstrasse. Die mogen graag hun spuitbussen legen op de eigendommen van die huizenbezitters. Tja.., dat is Hamburg. ,,Hier gaan twee keer per jaar stenen door de ruit”, vertelt een shopeigenaar in de Stresemannstrasse schouderophalend; alsof het hoort bij een stad die een nieuwe sprong voorwaarts wil maken.

Al 25 jaar \u00b4het centrum\u00b4 van de autonomen in Hamburg.
Al 25 jaar ´het centrum´ van de autonomen in Hamburg.

In de cafeetjes, bars en eetgelegenheden is het druk. Het duurt niet lang meer of er nemen nog meer ondernemers het initiatief om er wat te beginnen in de stroom van verandering. Je voelt de vibe. Straks willen nog meer mensen hier uitgaan, fijnproeven en flaneren. Al fietsend door de stad stappen we dan ook regelmatig af om maar weer eens naar binnen te gaan; te kijken hoe het leven zich in de etablissementen afspeelt. Bij de sushibar in de Juliusstrasse in de wijk Sternschanze zijn we net op tijd binnen. Op de deurmat en buiten wachten nieuwe fijnproevers van de Aziatische kleinigheden om aan te schuiven. We prijzen ons gelukkig met formidabel verse sushi tussen ons in.

Graffiti, maar dan door de schepen die Hamburg verlaten.
Graffiti, maar dan door de schepen die Hamburg verlaten.

Wie meer heeft met de schoonheid van het modernisme of zelfs het experiment moet afreizen naar de zuidkant van de stad, niet ver van het werkelijke centrumgebied. Daar vinden we de inmiddels overbekende wijk HafenCity waar oude loodsen zijn omgetoverd tot een fraai, modern, misschien wat te stenig woongebied. De wijze waarop de loodsen destijds zijn gebouwd, maken het mogelijk om er met een boot doorheen te varen. Aan de andere kant liggen de welbekende straten voor het overige verkeer. De bruin gekleurde steen trekt als een lange muur door het gebied. Het karakter en de massaliteit maken het passend. Daar is de Kop van Zuid in Rotterdam even niks bij.

Wilhelmsburg

Experimenteel wordt het op Elbe Eiland, ten zuiden van die rivier. Daarvoor nemen we de tunnel onder de waterscheiding. Het is even doortrappen, maar dan zie je ook wat. De wijk Wilhelmsburg Central valt op door het architectonische experiment. Appartementen volledig van hout omdat het een positief effect op de mens zou hebben. En nog leuker: een appartementencomplex met smalle, lange aquariums aan de buitenkant gemonteerd, waarin om de paar seconden een luchtbel wordt geproduceerd. Of die effecten op het menselijk welbehagen van de bewoners positief zijn, is nog niet gemeten. En zo komen we iedere keer weer nieuwe experimenten tegen; zo ook sociale, daar waar groepen mensen zelf aan het bouwen zijn geslagen.

Het experiment maakt de stad zo veel interessanter. Op wat voor manier dan ook, maar het nestelt zich in je hoofd, om er later nog wat mee te doen, er op terug te kijken en het in een grote geheel te zien. Wilhelmsburg als de stad van morgen; en zo bepalen ook in Hamburg verleden en toekomst het beeld van een stad.

Stedentrip Hamburg in Duitsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een stedentrip of weekendje weg naar Hamburg? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Vanaf Utrecht is het 4,5 uur rijden naar Hamburg. Een bestemming die je dus ook met de auto kunt bereiken.
  • Liever met de trein naar Hamburg? Boek dan online bij NS International. Wanneer je vroeg boekt zijn de treinkaartjes een stuk goedkoper.
  • Boek je liever een complete stedentrip? Kijk dan eens bij Stedentrips.nl of bij TUI.nl (ook last minute).
  • Goede aanbiedingen voor leuke hotels in Hamburg vind je ook via Hotel Specials.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
De haven blijft het belangrijkste ijkpunt voor de stad.
De haven blijft het belangrijkste ijkpunt voor de stad.
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Duitsland

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn

Een stedentrip naar de Duitse hoofdstad Berlijn is er eentje voor op je bucketlist. Er zijn weinig steden zo veelzijdig als Berlijn. En er zijn ook weinig steden zo groot, want voor een bezoek aan deze stad kun je het be...

Stedentrips19.01.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster

De allerbeste manier om in de ultieme kerstsfeer te komen, is door naar een kerstmarkt te gaan. Struinen langs kraampjes met kerstdecoratie en vooral veel lekkere dingen eten en drinken. En dan het liefst op een plek die...

Winter09.12.2022

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster

Zo mooi is een vakantie aan de Moezel

Een schitterende vakantiebestemming op slechts een paar uur rijden van Nederland? Plan een bezoek aan de Moezelregio, gelegen in het westen van Duitsland, niet ver van Luxemburg. De glooiende heuvels waar de Moezel doorh...

Algemeen29.09.2022

Zo mooi is een vakantie aan de Moezel

20 hoogtepunten