Stedentrips

Het culinaire leven rond Antwerpen Proeft

Avatar foto
Henk de Hooge

Antwerpen is een prachtige stad en eigenlijk al heel lang de stad waar ik me ook het meest thuis voel. Het is de stad van prachtige authentieke huizen, leuke straatjes, de vele cafées en gezellig winkelen. Maar voor de Antwerpenaar zelf en de Vlaming ook, is het de stad van de ‘bollekes’ en vooral lekker eten.

Samen met Sylvia van Craen van de Stad Antwerpen Toerisme & Congres verkennen we op de tot nu toe van mooiste zaterdag van het jaar de stad en eindigen we aan het einde van de middag op het jaarlijkse culinaire feestje van Antwerpen Proeft.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto`s: Henk de Hooge
Foto`s: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk deHooge
Foto: Henk deHooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

We beginnen onze wandeling op het eiland bij het Felix Archief waar spontaan het alarm afgaat zodra we een stap over de drempel hebben gezet. Het Felix Archief en de omgeving met het MAS museum zijn inmiddels een must see voor wie de stad bezoekt. Wat direct opvalt is de bijzondere lichtinval vanaf het glazen dak wat de panden een aparte uitstraling geeft. Het is een van die plekjes die je maar net moet weten. Uit een eerder uitstapje met ons eigen team weten we dat je bovenop het dak van dit museum een prachtig uitzicht over de stad en de havens.

Snel zoeken we onze toevlucht in het ‘Huis van heerlijkheden’ naast het Felixpakhuis. TIME SPENT ENJOYING LIFE IS TIME WELL SPENT is te lezen bij binnenkomst. Binnen vind je meatballs in allerlei soorten en maten, een restaurant en een winkel met heerlijkheden als olijfolie, kruiden, toast. Een van de meest luxe delicatessenwinkels ever seen!

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Een stuk verder in de stad worden we bij BbyB Chocolates getrakteerd op chocoladestaafjes. De samenwerking tussen een patissier en een chocolatier resulteert in bijzondere chocolade, bijvoorbeeld gevuld met crème brulee of een zachte vulling waarin zeezout als smaak de boventoon voert. Verrassend! De chocolade wordt in kartonnen boxen verkocht, gevuld met staafjes in diverse kleuren, afhankelijk van de smaken die je zelf kiest. Wie op zoek is naar origineel cadeau moet er zeker langs gaan.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Een kleinstukje verder wordt onze aandacht getrokken door een, qua uiterlijk, alternatief aandoend restaurant: Lombardia. We horen dat het een vegetarisch restaurant is waar ook glutenvrij gekookt kan worden en door veel bekende Belgen en andere Europese celeberties bezocht en bemind wordt. Binnen vindt de foto’s van alle kleurrijke gasten. De zelfgemaakte gemberthee is een topper!

Sylvia tipt ons over Restaurant Eugene in de Volksstraat. Het eerste volledig glutenvrije restaurant in dezelfde sfeer (vegetarisch en veganistisch). In de winkel ernaast kun je producten kopen die gericht zijn op voedselintoleranties.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Verderop in de straat proeven we een Rogge Verdommeke van bakkerij Goossens. Een Antwerps streekproduct dat zijn naam dankt aan de vrouw van bakker Goosens die vroeger brood naar gevangenen bracht, het Rogge Verdommeke. Een stevig boterhammetje met rozijnen van een hoog nom nom gehalte!

De smaak van Antwerpse handjes (roomboterkoekjes met amandelschilfers), in 1934 door de Nederlander Sjors Hakker bedacht, proeven we bij de buren van Goosens. Wie bij deze vriendelijke banketbakkerij naar binnen gaat ruikt er vooral de geur van de koekjes. Beter is om buiten te blijven maar voordat ik dat ben heb ik eerst 2 andere soorten koekjes ‘moeten’ proeven.

In het Antwerpse Quartier Latin krijgen we de tip mee om op zaterdag en zondag in de voyer van het Toneelhuis van taart en koffie te gaan genieten. Voor wie nog twijfelt is inmiddels wel duidelijk dat we met een culinaire wandeling bezig zijn.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Bij restaurant Graanmarkt 13 worden kookworkshops gegeven. In veel gerechten wordt gewerkt met honing die afkomstig is van de bijen die de eigenaar op het dak van het restaurant houdt. Het is tevens de stop om te genieten van een heerlijk ‘bolleke’.

Dominique Persoone is de grote naam achter alles wat met chocola te maken heeft in het Paleis op de Meir. We proeven er onder andere chocolade met wasabi en chocolade met bacon. Verrassende combinaties, maar wel verrassend lekker. Te koop is daar ook een Chocoladeshooter. Chocola snuiven voor een bijzondere ervaring… bedenk het maar.

Antwerpen wordt door veel Nederlanders bezocht en gaat naar Nederlands voorbeeld vanaf september Antwerpen één keer per maand een koopzondag organiseren!

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Een ritje in de tram brengt ons daarna naar De Waagnatie, dé evenementenlocatie van Antwerpen waar we belanden op Antwerpen Proeft. Een stamtafel voor ons reisgezelschap is snel gekozen en gezamenlijk proosten we alvast op alle culinaire verrassingen die ons nog te wachten staan.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Fotot: Henk de Hooge
Fotot: Henk de Hooge

Het is lastig kiezen op een event met de vele toprestaurants die hun overheerlijkste gerechten aan het bereiden zijn. Proeven doen we bij het enige Antwerpse tweesterrenrestaurant dat gevestigd zit op de bovenste (6e!) verdieping van het MAS, ’t Zilte. Een heerlijke granensalade met geitenkaas en een dressing van groene olijven bij mals vlees van de lamsnek. De vraag is wel of wel of je het beste niet altijd tot het laatst moet bewaren, maar sois, de lat ligt hoog vandaag.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Ook Likoké trekt de aandacht na het verhaal over Piet Huijsentruijt, chefkok en een Vlaamse tv-persoonlijkheid die in Zuid-Frankrijk een goedlopend sterrestaurant heeft en nu gestart is in Antwerpen. De meesten kiezen er de salade die wordt geserveerd in een doorzichtige plastic bal: groene salade, reepjes zalmforel, bevroren stukjes framboos en sinaasappeldressing. De bol wordt dichtgeschoven en dan schudden maar.

Van het Place du Marché proeven we stukjes dry aged Holsteiner rund met groene currycrème, pinda en Japanse radijs die mij de smaak van het eerste gerecht doet vergeten, onterecht maar je kunt iets maar heel lekker vinden.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Het Oude Raadhuis serveert naast de Thoolse Dikbil een hartige cupcake, steak tartare en een boterzachte carpaccio. Gelukkig wordt alles geserveerd in amusevorm, want anders rol je naar buiten.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Naast Het Oude raadhuis staat de Oriental cuisine O&O die ons trakteert op carpaccio van wagyu, een Japans runderras, met paddenstoelen en gekaramelliseerde walnoten.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Kaas en Bier doet hun naam eer aan. Hier kun je een smal dienblad ‘lenen’, wel even borg betalen, waarop 3 glazen bier staan met verschillende smaken. Lekkere hapjes liggen tussen de biertjes: bier-kaas-bier-ham-bier-kaas. Leuk en lekker maar inmiddels zitten we met z’n allen wel zo’n beetje aan onze limiet.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Als laatste genieten we van een nagerecht van Pierre Marcolini. Een heerlijk op-de-tong-smeltend bonbonnetje in de vorm van een kubusje, een chocoladetaartje met 4 lagen (het bessensap bovenop is een traktatie op zich) en een macaron die zo ernstig lekker is dat de Fransen zich zorgen moeten gaan maken. Antwerpen Proeft doet z’n naam eer aan. We kijken nu al uit naar Antwerpen Proeft 2015.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Antwerpen_proeft_avond_3
Antwerpen_proeft_avond_3

Deel dit artikel

Avatar foto
Henk de Hooge
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.