Hét hoogtepunt van Valencia: het park Jardin del Turia

Hét hoogtepunt van Valencia: het park Jardin del Turia

Vorig artikel Volgend artikel

Valencia is een van de meest populaire vakantiebestemmingen en stedentrips in Spanje. De prachtige kustplaats staat op heel wat bucket-lijstjes en lijkt nog steeds te groeien in populariteit. Door het zachte weer in dit deel van Spanje kun je de stad vrijwel het hele jaar bezoeken.

In Valencia zijn zoveel bijzondere plekken te vinden waardoor je hier een groot aantal dagen je prima kunt vermaken. Natuurlijk rijden hier toeristische bussen rond, kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of kun je alles te voet doen. Omdat de afstanden soms best groot zijn is de fiets hier echt een aanrader. En dat geldt zeker ook voor Jardin del Turia, hét hoogtepunt van je bezoek aan Valencia.

Lees ook: de 10 leukste dingen om te doen in Valencia

Valencia_centrum
Valencia meer dan een bezoekje waard
Valencia_vijver
Pleintjes met vijvers, bij 35 graden een prima plekje
Valencia_Bikes
Valencia Bikes een echte aanrader

Jardin del Turia

Hét hoogtepunt van Valencia is zonder twijfel de Jardín del Turia - ook wel geschreven als Jardí del Túria. Nu denk je bij een Jardin direct aan een tuin, maar niets is minder waar want Jardín del Turia is eigenlijk een gigantisch park van 9 kilometer lengte. Het is aangelegd in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia.

Voor de aanleg van het spectaculaire park moet je bijna 65 jaar terug naar 1957. Het jaar dat Valencia werd getroffen door een overstroming. Door de enorme schade en het grote menselijk leed werd besloten om de rivier volledig droog te leggen. Dat duurde tot begin jaren tachtig tot werd overgegaan tot de aanleg van een enorme groene buffer, genaamd de Jardin del Turia.

Met een lengte van 9 kilometer en een oppervlakte van 110 ha. is het eigenlijk een stadje in een stad. Dat ga je zelf ook ervaren als je besluit om het hele park door te wandelen. Het leuke hiervan is dat je je een aangename wandeling voorneemt van pakweg een kleine twee uur inclusief een korte koffiestop. Helaas kun je dat vergeten want een wandeling door de Jardin del Turia is een beleving op zich. Er is zo ongekend veel te zien en te doen dat als je zou willen je er een dag vullende activiteit van kunt maken.

De Jardin del Turia is daarnaast dé plek in Valencia om te gaan joggen, een stukje te fietsen (of wandelen), te gaan sporten of heerlijk te chillen op een bankje. Er zijn letterlijk weinig plekjes in Europese steden die nog maar in de buurt komen van dit park. Hiernaartoe gaan is een uitje, een feest of de plek waar je je dagelijkse of wekelijkse sport gaat beoefenen. Want naast de brede paden vind je hier sportterreinen in alle soorten en maten.

Er zijn voetbalveldjes, tennisbanen, je kunt er basketballen en zoveel meer. Het is ook de plek voor kinderen om te spelen en een verzamelplek voor meerdere culturele instellingen die hier deels zijn gehuisvest.

Museu de Belles Arts en Parc Gulliver

Hoogtepunten in het park zijn de koninklijke tuinen en het prachtige Museu de Belles Arts de València: in het Nederlands het Museum voor schone kunsten, dat zich aan de noordkant van het park bevindt.

Aan de oostkant van de Jardin de Turia ligt het Parc Gulliver, vernoemd naar de hoofdfiguur uit het veelgelezen boek Gullivers reizen. Hij ligt hier letterlijk aan de grond gekluisterd. Het 70 meter lange beeld is een geweldig leuke speelplaats waarin trappen, ladders, klimtouwen en glijbanen kinderen laten genieten. De bedoeling van de bedenkers van dit stukje park is om de kinderen zich te laten voelen als de inwoners van Lilliput (zij namen Gulliver gevangen).

Jardin_del_Turia_Wandelen
Oneindig wandelen (neem wel een flesje water mee want het kan even gaan duren)
Jardin_del_Turia_Chillen
Chillen, dat kan hier de hele dag
Jardin_del_Turia_fietsen
Rondje fietsen met uitleg, duur 3 uur (voor 9 km)
Jardin_del_Turia_Skaten
Skaten naast nog 10 andere sporten
Jardin_del_Turia_muziek
Met z'n allen muziek maken, publiek verzekerd
Jardin_del_Turia_onderwijs
Les krijgen in de buitenlucht
Jardin_del_Turia_workout
Je private workout met een TRX aan de boom
Jardin_del_Turia_Baletles
Balet met zang
Gulliver_Parc
Parc Gulliver, de reus ligt hier in de grond
Jardin_del_Turia_Ciudad_las Artes_Ciencias
En dan sta je ineens voor het Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias: de stad van de Kunst de Wetenschap

Het architectonische hoogtepunt van het park - en misschien wel van heel Valencia - is het Ciudad de las Artes y las Ciencias, vertaald als de stad van de Kunst en Wetenschap. De plek is ook steeds meer beeldbepalend voor de stad. Het grote futuristische gebouwencomplex - geliefd door iedereen die van architectuur houdt - is ontworpen door Santiago Calatrava, een wereldberoemde Spaanse architect.

De bouw werd gestart in 1989 en duurde bijna 20 jaar. Het enorme complex is een beleving op zich en moet je misschien wel los zien van de Jardin del Turia. Je kunt er wandelen door de stadstuinen en wat leerzame wetenschappelijke experimenten uitvoeren in het Wetenschapsmuseum. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen terecht in het Operagebouw.

Ciudad_las_Artes_las_Ciencias_parc
Het Wetenschapsmuseum ofwel het Museo de las Ciencias
Ciudad_las_Artes_las_Ciencias_architectuur_wetenschap
Overal is aandacht kunst en wetenschap
Ciudad_las_Artes_las_Ciencias_Ágora.
Het waanzinnige Ágora gebouw alleen bestemd voor events
Jardin_del_Turia_wetenschap
Spelen met de elementen op het water
Jardin_del_Turia_bootjes
En mannen die spelen met bootjes
Ciudad_las_Artes_las_Ciencias_robot
High tech Robot is het Museo de las Ciencias

Valencia bezoeken?

Natuurlijk is een bezoek aan het historisch centrum van Valencia minstens zo leuk, want in deze stad onderuitzakken met een koel biertje, een cava en wat tapas is eveneens een feestje. Valencia is echt een stad die je moet bezoeken en boek tenminste één dagje extra om de Jardin de Turia te bezoeken. Een wandeling die je nooit meer gaat vergeten.

Op vakantie naar Valencia

Wil jij Valencia en Jardin del Turia bezoeken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....