Stedentrips15.09.2021

Hét hoogtepunt van Valencia: het park Jardin del Turia


Valencia is een van de meest populaire vakantiebestemmingen en stedentrips in Spanje. De prachtige kustplaats staat op heel wat bucket-lijstjes en lijkt nog steeds te groeien in populariteit. Door het zachte weer in dit deel van Spanje kun je de stad vrijwel het hele jaar bezoeken.

In Valencia zijn zoveel bijzondere plekken te vinden waardoor je hier een groot aantal dagen je prima kunt vermaken. Natuurlijk rijden hier toeristische bussen rond, kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of kun je alles te voet doen. Omdat de afstanden soms best groot zijn is de fiets hier echt een aanrader. En dat geldt zeker ook voor Jardin del Turia, hét hoogtepunt van je bezoek aan Valencia.

Lees ook: de 10 leukste dingen om te doen in Valencia

Valencia meer dan een bezoekje waard
Valencia meer dan een bezoekje waard
Pleintjes met vijvers, bij 35 graden een prima plekje
Pleintjes met vijvers, bij 35 graden een prima plekje
Valencia Bikes een echte aanrader
Valencia Bikes een echte aanrader

Jardin del Turia

Hét hoogtepunt van Valencia is zonder twijfel de Jardín del Turia – ook wel geschreven als Jardí del Túria. Nu denk je bij een Jardin direct aan een tuin, maar niets is minder waar want Jardín del Turia is eigenlijk een gigantisch park van 9 kilometer lengte. Het is aangelegd in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia.

Voor de aanleg van het spectaculaire park moet je bijna 65 jaar terug naar 1957. Het jaar dat Valencia werd getroffen door een overstroming. Door de enorme schade en het grote menselijk leed werd besloten om de rivier volledig droog te leggen. Dat duurde tot begin jaren tachtig tot werd overgegaan tot de aanleg van een enorme groene buffer, genaamd de Jardin del Turia.

Met een lengte van 9 kilometer en een oppervlakte van 110 ha. is het eigenlijk een stadje in een stad. Dat ga je zelf ook ervaren als je besluit om het hele park door te wandelen. Het leuke hiervan is dat je je een aangename wandeling voorneemt van pakweg een kleine twee uur inclusief een korte koffiestop. Helaas kun je dat vergeten want een wandeling door de Jardin del Turia is een beleving op zich. Er is zo ongekend veel te zien en te doen dat als je zou willen je er een dag vullende activiteit van kunt maken.

De Jardin del Turia is daarnaast dé plek in Valencia om te gaan joggen, een stukje te fietsen (of wandelen), te gaan sporten of heerlijk te chillen op een bankje. Er zijn letterlijk weinig plekjes in Europese steden die nog maar in de buurt komen van dit park. Hiernaartoe gaan is een uitje, een feest of de plek waar je je dagelijkse of wekelijkse sport gaat beoefenen. Want naast de brede paden vind je hier sportterreinen in alle soorten en maten.

Er zijn voetbalveldjes, tennisbanen, je kunt er basketballen en zoveel meer. Het is ook de plek voor kinderen om te spelen en een verzamelplek voor meerdere culturele instellingen die hier deels zijn gehuisvest.

Museu de Belles Arts en Parc Gulliver

Hoogtepunten in het park zijn de koninklijke tuinen en het prachtige Museu de Belles Arts de València: in het Nederlands het Museum voor schone kunsten, dat zich aan de noordkant van het park bevindt.

Aan de oostkant van de Jardin de Turia ligt het Parc Gulliver, vernoemd naar de hoofdfiguur uit het veelgelezen boek Gullivers reizen. Hij ligt hier letterlijk aan de grond gekluisterd. Het 70 meter lange beeld is een geweldig leuke speelplaats waarin trappen, ladders, klimtouwen en glijbanen kinderen laten genieten. De bedoeling van de bedenkers van dit stukje park is om de kinderen zich te laten voelen als de inwoners van Lilliput (zij namen Gulliver gevangen).

Oneindig wandelen (neem wel een flesje water mee want het kan even gaan duren)
Oneindig wandelen (neem wel een flesje water mee want het kan even gaan duren)
Chillen, dat kan hier de hele dag
Chillen, dat kan hier de hele dag
Rondje fietsen met uitleg, duur 3 uur (voor 9 km)
Rondje fietsen met uitleg, duur 3 uur (voor 9 km)
Skaten naast nog 10 andere sporten
Skaten naast nog 10 andere sporten
Met z`n allen muziek maken, publiek verzekerd
Met z`n allen muziek maken, publiek verzekerd
Les krijgen in de buitenlucht
Les krijgen in de buitenlucht
Je private workout met een TRX aan de boom
Je private workout met een TRX aan de boom
Balet met zang
Balet met zang
Parc Gulliver, de reus ligt hier in de grond
Parc Gulliver, de reus ligt hier in de grond
En dan sta je ineens voor het Ciudad de las Artes y las Ciencias
En dan sta je ineens voor het Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias: de stad van de Kunst de Wetenschap

Het architectonische hoogtepunt van het park – en misschien wel van heel Valencia – is het Ciudad de las Artes y las Ciencias, vertaald als de stad van de Kunst en Wetenschap. De plek is ook steeds meer beeldbepalend voor de stad. Het grote futuristische gebouwencomplex – geliefd door iedereen die van architectuur houdt – is ontworpen door Santiago Calatrava, een wereldberoemde Spaanse architect.

De bouw werd gestart in 1989 en duurde bijna 20 jaar. Het enorme complex is een beleving op zich en moet je misschien wel los zien van de Jardin del Turia. Je kunt er wandelen door de stadstuinen en wat leerzame wetenschappelijke experimenten uitvoeren in het Wetenschapsmuseum. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen terecht in het Operagebouw.

Het Wetenschapsmuseum ofwel het Museo de las Ciencias
Het Wetenschapsmuseum ofwel het Museo de las Ciencias
Overal is aandacht kunst en wetenschap
Overal is aandacht kunst en wetenschap
Het waanzinnige A\u0301gora gebouw alleen bestemd voor events
Het waanzinnige Ágora gebouw alleen bestemd voor events
Spelen met de elementen op het water
Spelen met de elementen op het water
En mannen die spelen met bootjes
En mannen die spelen met bootjes
High tech Robot is het Museo de las Ciencias
High tech Robot is het Museo de las Ciencias

Valencia bezoeken?

Natuurlijk is een bezoek aan het historisch centrum van Valencia minstens zo leuk, want in deze stad onderuitzakken met een koel biertje, een cava en wat tapas is eveneens een feestje. Valencia is echt een stad die je moet bezoeken en boek tenminste één dagje extra om de Jardin de Turia te bezoeken. Een wandeling die je nooit meer gaat vergeten.

Op vakantie naar Valencia

Wil jij Valencia en Jardin del Turia bezoeken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Heb jij zin in een stedentrip Spanje? Spanje heeft zoveel mooie steden, dat het nog lastig kiezen is. En ze zijn allemaal relatief dichtbij: in minder dan drie uur vliegen ben je er. Dat maakt al deze mooie steden de per...

Stedentrips21.09.2021

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Ontdek Murcia: een verrassende stad in een levendige omgeving!

Murcia is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip in Europa. Zelfs niet bij een stedentrip in Spanje. Toch heeft de zevende stad van Spanje verrassend veel te bieden. Naast een rijke historie i...

Stedentrips27.09.2019

Ontdek Murcia: een verrassende stad in een levendige omgeving!

Zo leuk is Valencia: tips om de stad én de omgeving te ontdekken

Als je een zonnige en bestemming zoekt voor een korte stedentrip is de Spaanse stad Valencia de perfecte keuze. Je bent er in twee uur vliegen, het is er vaak mooi weer, Valencia ligt aan de kust én heeft een sfeervol c...

Stedentrips26.06.2018

Zo leuk is Valencia: tips om de stad én de omgeving te ontdekken

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Valencia is misschien nog niet zo populair als Barcelona of Madrid, ze is zeker net zo leuk! Je kunt je er met gemak een paar dagen vermaken, al krijg je in één tot twee dagen ook al een goede indruk van de stad. Maar...

Stedentrips08.12.2016

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Verder lezen over Spanje

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Spanje is een van de meest geliefde vakantielanden van Europa. En dat heeft alles te maken met warme klimaat, de prachtige steden, mooie berggebieden en zonovergoten stranden. Ben jij op zoek naar de mooiste stranden van...

Zomer18.07.2024

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Het is een moderne stad vol kunst maar met een oude ziel. Het eeuwenoude Sevilla fascineert op vele vlakken, met schitterende paleizen, sinaas...

Stedentrips02.07.2024

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Carnaval op Tenerife is echt even andere koek. Dit op een na grootste carnavalsfeest ter wereld is een ware belevenis! De outfits zijn geweldig, de optochten indrukwekkend en de sfeer is heerlijk latin.

Algemeen02.05.2024

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan de kust, avontuur in de bergen, of liever op stedentrip naar een van de eeuwenoude steden gaat, Spanje heeft het echt allemaal. Van Barcelona tot de schilderachtige witte dorpen van Andalusië, de indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën, de uitgestrekte wijngaarden van La Rioja: er is hier zoveel moois te ontdekken!

Zomer11.04.2024

Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is...

Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Verder lezen over Valencia

Valencia in 25 foto’s: de stad die het bekijken meer dan waard is

Valencia behoort tot een van de populaire stedentrips in Spanje. Je vliegt er in twee uurtjes naar toe en het is er eigenlijk altijd mooi weer. De stad is echt een toplocatie en staat bekend om zijn architectuur. Het is...

Stedentrips13.06.2022

Valencia in 25 foto’s: de stad die het bekijken meer dan waard is

De leukste hotspots in Valencia: lekker eten én drinken doe je hier

Zeg je Valencia, dan zeg je food! Ben je een stedentrip Valencia aan het plannen, dan kun je maar beter dit handige lijstje bij de hand hebben. Valencia is namelijk een stad die uitblinkt in lekkere, lokale gerechten en...

Stedentrips13.05.2022

De leukste hotspots in Valencia: lekker eten én drinken doe je hier

De leukste fietsroute door Valencia: 6 mooie stops

De Spaanse stad Valencia is een van de leukste steden van Europa om op de fiets te ontdekken. Er is heel veel te zien, er liggen goede fietspaden én het zonnige Spaanse klimaat is heerlijk voor fietsers. En op een actie...

Stedentrips06.05.2022

De leukste fietsroute door Valencia: 6 mooie stops

De 7 coolste dingen om te doen in Valencia

Valencia is zonder twijfel een van de allerleukste steden van Spanje. Het is de stad van de paella en van de sinaasappels. Valencia is de derde grootste stad van Spanje. Of je nu gaat voor een korte stedentrip of een lan...

Stedentrips17.04.2022

De 7 coolste dingen om te doen in Valencia

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Heb jij zin in een stedentrip Spanje? Spanje heeft zoveel mooie steden, dat het nog lastig kiezen is. En ze zijn allemaal relatief dichtbij: in minder dan drie uur vliegen ben je er. Dat maakt al deze mooie steden de per...

Stedentrips21.09.2021

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Zo leuk is Valencia: tips om de stad én de omgeving te ontdekken

Als je een zonnige en bestemming zoekt voor een korte stedentrip is de Spaanse stad Valencia de perfecte keuze. Je bent er in twee uur vliegen, het is er vaak mooi weer, Valencia ligt aan de kust én heeft een sfeervol c...

Stedentrips26.06.2018

Zo leuk is Valencia: tips om de stad én de omgeving te ontdekken

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Valencia is misschien nog niet zo populair als Barcelona of Madrid, ze is zeker net zo leuk! Je kunt je er met gemak een paar dagen vermaken, al krijg je in één tot twee dagen ook al een goede indruk van de stad. Maar...

Stedentrips08.12.2016

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Hét hostel voor design lovers in Valencia!

Tijdens een maken van een stedentrip is het zonde om veel tijd op je hotelkamer of in een hostel door te brengen, zeker in een onwijs leuke stad als het Spaanse Valencia. Maar dit design hostel in Valencia is zó leuk, d...

Stedentrips28.08.2016

Hét hostel voor design lovers in Valencia!