Stedentrips28.06.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent


De steden in België zijn een populaire bestemming voor een dag of weekend weg en dat begrijpen wij maar al te goed. Ze geven je een instant vakantiegevoel, je kunt er je bourgondische hart ophalen en bent er vanuit Nederland zo. Gent is één van de allermooiste en charmantste steden van Vlaanderen. Het grote middeleeuwse centrum geeft je soms het gevoel dat je eeuwen teruggaat in de tijd. Combineer dat met een levendige sfeer, schilderachtig water dat dwars door de stad loopt en een enorm aanbod aan fijne café’s, et voilà: je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde stedentrip te pakken. In de studentenstad bruist het altijd, waardoor het een plek is waar je naar blijft terugkeren. Er zijn een aantal echte must sees in Gent, maar het allerleukste is het misschien nog wel om gewoon op je gemakje rond te wandelen door de stad. Wil je alles uit een bezoek halen? Boek dan minstens één nachtje in een fijn hotel, zodat je de tijd hebt om op je gemak de stad te leren kennen.

➤ Het Ghent Marriott Hotel ligt op een strategische plek in het hart van de stad. Een perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Gent.

Zet een bezoek aan het middeleeuwse kasteel 'Gravensteen' maar op je to do-lijstje als je Gent bezoekt.
Zet een bezoek aan het middeleeuwse kasteel 'Gravensteen' maar op je to do-lijstje als je Gent bezoekt.

Doen in Gent: 10 handige tips

Gent is een ideale stad om te voet te verkennen. Je bereikt de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk lopend en ze liggen veelal in en rondom het stadscentrum. In de stad hangt bovendien een van de bekendste schilderijen ooit gemaakt:’ ’t Lam Gods, dat je vindt in de Sint-Baafs­kathe­draal. Een bijna verplicht nummer om te bewonderen tijdens je bezoek aan Gent, maar er is veel meer te zien en doen. Naast het bekende en middeleeuwse Gravensteen en het Belfort, zijn er ook volop plekjes waar je maar weinig andere toeristen aantreft. Vergeet niet om tussendoor te genieten van de Gentse horeca, want de stad zit vol met goede en bijzondere café’s en restaurants. Tip: schaf een CityCard Gent aan, waarmee je gebruik mag maken van het ov, toegang krijgt tot alle bekende bezienswaardigheden en mee kunt met een rondvaart. Wil je je snel kunnen oriënteren in de stad? De fietstours van Baja Bikes zijn superleuk!

1. Bezoek het Gravensteen

Je kunt niet om het Gravensteen heen. Dit kasteel (officieel is het overigens een burcht) ligt in het hart van de stad en is een echte must see tijdens je bezoek aan Gent. De middeleeuwse burcht ziet er van de buitenkant bijna sprookjesachtig uit. Toch heeft het ook een gruwelijke historie en was het lange tijd een plek waar mensen werden gemarteld en gevangen gezet. Vanaf de bovenste kantelen heb je een weids uitzicht over de stad. Als je meer wilt leren over de geschiedenis, pak je een audiotour mee.

Ook van binnen is het Gravensteen indrukwekkend.
Ook van binnen is het Gravensteen indrukwekkend.

2. Maak een boottocht over de Leie

Vanaf het water beleef je een stad weer helemaal anders. Dat geldt ook voor Gent, waar de rivier de Leie dwars door het centrum stroomt. Maak een boottocht en leer onderweg meer over de indrukwekkende panden die langs de oevers staan en de geschiedenis van de stad. Er zijn verschillende rederijen, ze bieden allemaal ongeveer hetzelfde pakket aan. Wil je langer op het water blijven? Dan kun je ook zelf een bootje huren, eventueel met schipper. Zeker op zonnige dagen is een boottocht een superleuke activiteit. Boek je boottocht alvast vooraf of loop langs de kade van de Korenlei.

Cliché maar leuk: een boottocht maken over de Leie
Cliché maar leuk: een boottocht maken over de Leie

3. Beklim de toren van het Belfort

Net als het Gravensteen en de Sint-Baafs­kathe­draal, kun je in Gent niet om het Belfort heen. De bouw van deze klokkentoren ging in 1313 van start. Tot op de dag van vandaag is de middeleeuwse toren een toonaangevend beeld in de binnenstad. De draak die bovenop de toren staat en tevens mascotte is van Gent, bewaakt al eeuwenlang de stad. Het is een flinke klim naar de top, maar dan word je wel beloond met een prachtig uitzicht op het historische centrum.

Bewonder de stad van bovenaf en beklim de toren van het Belfort.
Bewonder de stad van bovenaf en beklim de toren van het Belfort.

4. Bewonder de mooiste street art in het Graffitistraatje

In de meeste grote steden vind je tegenwoordig fantastische street art. Gent heeft zelfs een eigen ‘Graffitistraatje’ en dat zou je next level street art kunnen noemen. Officieel heet deze steeg in het centrum Werregarenstraatje, maar onder die naam kent niemand het meer. Kunstenaars mogen hier helemaal losgaan en dat gebeurt dan ook dagelijks. Het resultaat is een kleurrijke lange steeg waarin je schitterende kunstwerken op de muren kunt bewonderen. En die veranderen bovendien continu, want ‘af’ is het Graffitistraatje nooit. Very Instagrammable bovendien! Kun je geen genoeg krijgen van street art? Hier download je de ‘Sorry Not Sorry’ kaart met een overzicht van de mooiste straatkunstwerken in Gent.

Een van de mooie kunstwerken in het Graffitistraatje
Een van de mooie kunstwerken in het Graffitistraatje
Gent heeft een levendige street art scene en dat is te zien!
Gent heeft een levendige street art scene en dat is te zien!

5. Loop binnen in de indrukwekkende Sint-Baafs­kathe­draal

Dé kathedraal van Gent mag niet ontbreken in dit lijstje. Niet alleen is het een prachtige oude kerk, het is ook het thuis van een van de beroemdste kunstwerken ter wereld: het Lam Gods. Dit meesterwerk van Van Eyck is te bewonderen in een deel van de kathedraal en kent een interessante en bewogen geschiedenis. Ga dit bijzondere veelluik zelf bewonderen en loop meteen een rondje door de kerk.

De indrukwekkende Sint-Baafs­kathe­draal heeft een rijke geschiedenis
De indrukwekkende Sint-Baafs­kathe­draal heeft een rijke geschiedenis

6. Ga op kroegentocht

Wie Gent zegt, zegt kroegen. De stad zit vol met gezellige bruine cafés, die uitnodigen om een pint te komen drinken. Als studentenstad heeft Gent bijzonder veel leuke exemplaren, van toeristische plekken tot authentieke kroegjes waar je zomaar tussen de Gentenaren kunt zitten. Het zijn er te veel om op te sommen, dus we delen een aantal van onze favorieten met je:

 • De Dulle Griet is een begrip in Gent. Ze schenken er meer dan 500 soorten bier, maar zijn vooral bekend van het ‘Max bier’, dat geschonken wordt in een bijzonder glas. Als je er eentje bestelt, lever je een schoen is als borg. Zodra je bier op is en het glas weer inlevert, krijg je je schoen terug. Het middeleeuwse interieur geeft de kroeg een bijzondere sfeer.
 • ’t Dreupelkot bezoek je als je zin hebt in jenever. En denk nu niet meteen: daar houd ik niet van. Ze hebben namelijk meer dan 200 soorten voor je klaarstaan en er zit sowieso iets naar jouw smaak tussen. Het is een schattig klein café, een beetje verstopt naast het Waterhuis aan de Bierkant.
 • Waterhuis aan de Bierkant heeft een heerlijk zonnig terras aan het water, waar het al snel lekker warm is en goed toeven. Het is nog lastig kiezen uit de uitgebreide selectie aan bieren, dus blijf vooral lekker lang terrassen en probeer zoveel mogelijk biertjes uit.
 • ’t Galgenhuisje is het kleinste café van Gent en moet het vooral van het ruime terras hebben. Het is al sinds de 18e eeuw in gebruik en een bijzondere plek voor een pintje. Omdat het midden in het toeristische hart ligt, is het hier fijn mensen kijken.
 • Barrazza heeft een mooi terrasje aan het water. Het ligt wat verborgen in een steeg. Een leuke plek om te genieten van de middagzon en te zwaaien naar varende voorbijgangers.
 • Kaffee De Planck ligt buiten het historische stadscentrum, maar is een ommetje meer dan waard. Het café is ondergebracht in een boot en de locatie in combinatie met de zeer uitgebreide menukaart maakt het een fijne borrelplek.
 • Hotsy Totsy is een plek waar je niet zomaar langsloopt. Toch is het een superleuke plek voor een afzakkertje. Hier schuiven regelmatig kunstenaars, schrijvers en andere bekende mensen uit de Vlaamse art scène aan voor een drankje.
Jenever proeven doe je bij 't Dreupelkot
Jenever proeven doe je bij 't Dreupelkot
Ga lekker lunchen of borrelen bij Kaffee De Planck
Ga lekker lunchen of borrelen bij Kaffee De Planck

7. Wandel door de oude wijk Patershol

Dwaal door de straten en steegjes van de oude wijk Patershol. Een mooi stadsdeel op loopafstand van het centrum. En omdat het autoluw is, kun je er zorgeloos rondwandelen. Het is een levendige buurt vol met gezellige horeca. Van (daar zijn ze weer) bruine kroegen tot trendy bars waar studenten graag komen. Op zonnige dagen kan het nog lastig zijn om een plekje op een terras te bemachtigen. De middeleeuwse wijk ontstond al in de 11e of 12 ee eeuw en werd een belangrijke buurt van Gent, waar vooral de mensen met veel geld woonden. Later raakte Patershol in verval, maar gelukkig is er inmiddels veel gerestaureerd. De eeuwenoude herenhuizen behoren nu tot de meest gewilde plekken van Gent om te wonen.

Dwaal rond in de steegjes van Patershol
Dwaal rond in de steegjes van Patershol
De Lievekaai in Patershol heeft romantische bankjes aan het water. Neem een borrelhapje mee en geniet van het bourgondische Gentse leven.
De Lievekaai in Patershol heeft romantische bankjes aan het water. Neem een borrelhapje mee en geniet van het bourgondische Gentse leven.

8. Kom tot rust in een Begijnhof

Gent heeft, net als veel Vlaamse steden, verschillende Begijnhofjes. Het zijn plekken waar lange tijd ‘Begijntjes’ woonden, alleenstaande Katholieke vrouwen die een gemeenschap vormden. Zij leefden een sober en kuis leven in deze hofjes, die vaak bestonden uit een kerk, kruidentuin en kleine woningen. Een van de mooiste Begijnhoven van Gent is Oud Begijnhof St.-Elisabeth. Inmiddels zijn de huizen bewoond door gezinnen, de unieke sfeer is niet verloren gegaan.

De voormalig huizen van de Begijntjes van St.-Elisabeth zijn inmiddels bewoond door gezinnen.
De voormalig huizen van de Begijntjes van St.-Elisabeth zijn inmiddels bewoond door gezinnen.

9. Snuif cultuur op in de musea van Gent

Van eeuwenoude kunstwerken tot modern art en een kijkje in het dagelijks leven: in de musea van Gent vind je het allemaal. In het Museum voor Schone Kunsten (MSK), misschien wel het bekendste museum van de stad, kun je schilderkunst bewonderen, van de middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw. Het S.M.A.K. heeft dan weer een heel andere collectie, namelijk moderne kunst. Bij het Huis van Alijn loop je door een ‘jaar’ heen en krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van toen en nu. Hoe vierden Gentenaren een verjaardag vlak na de oorlog en is dat nu echt anders? Iets heel anders is het Museum Dr. Guislain, niet geheel toevallig ondergebracht in een voormalig krankzinnigengesticht. Hier leer je alles over psychiatrie en het is een verfrissend interessant museum. En er zijn nog meer musea in de stad. Een volledig overzicht vind je hier.

Extra tip: net buiten het oude stadscentrum vind je de Sint-Pietersabdij. Het heeft een eigen parkje en wijngaard en ook de oude abdij zelf is interessant om te bezoeken. Inmiddels het dit een ‘groene hotspot’ geworden, Gentenaren en studenten strijken graag neer op het gras van de mooie tuin.

De binnenplaats van de mooie en goed bewaard gebleven Sint-Pietersabdij
De binnenplaats van de mooie en goed bewaard gebleven Sint-Pietersabdij
Aan de achterkant van de abdij vind je een parkje en eigen wijngaard.
Aan de achterkant van de abdij vind je een parkje en eigen wijngaard.

10. Dompel jezelf onder in het culinaire Gent: dit zijn de leukste restaurants

Aan uitstekend eten en drinken is in Gent absoluut geen gebrek. Op elke straathoek kun je uiteraard bij een ‘kot’ verse Vlaamse frieten en wafels krijgen. Van de bekende Gentse stoof tot culinaire hoogstandjes: de stad heeft het allemaal. Wij selecteerden een aantal van onze favoriete restaurants.

De leukste restaurants van Gent:

 • Edelrot is een echte hotspot, die steeds populairder wordt onder Gentenaren. En dat begrijpen wij maar al te goed. De kaart staat vol met comfort food van uitstekende kwaliteit. Het vriendelijke personeel adviseert je graag over een heerlijke (bijpassende) wijn en de sfeer is gemoedelijk. Een topplek met een geweldig terras waar je bij mooi weer uitstekend kunt borrelen.
 • De Blauwe Kiosk is geopend op zaterdag en zondag. Deze, je raadt het al, blauwe kiosk, is een echt Gentse icoon. Je komt hier vooral om te slurpen, bijvoorbeeld oesters met champagne. Geen fancy bedoening, gewoon echt goede kwaliteit en een gezellige sfeer.
 • Heritage in Patershol heeft een bijzondere fusion keuken, waarin de authentieke smaken van Latijns-Amerika op moderne wijze tot hun hun recht komen.
 • Eén Twee Vijf is een no-nonsense eetcafé met een culinair tintje. Gewoon goed eten en drinken voor een prima prijs en in huiselijke sfeer.
 • knol&kool is een hippe vegan bistro. Het heeft een gezellige moderne sfeer en op de kaart staan alleen veganistische gerechten. Er is ook een supermarkt waar elke vegan zijn hart kan ophalen en zorgeloos inkopen doet.
 • Alix is hét brunchadres in town. In de zomermaanden doe je dat buiten in de prachtige tuin, in de wintermaanden of bij slecht weer zit je binnen. Ook een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan.
 • Babbelut is een écht Gents eetcafé. Op de kaart staan onder andere kopvlees (lekker bij de borrel) en de bekende Gentse stoof. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met producten van lokale leveranciers.

Voor nog meer tips kun je ook een kijkje nemen op de site van Visit Gent.

Next level comfort food en goede wijn bij Edelrot. Meer heeft een mens op stedentrip niet nodig.
Next level comfort food en goede wijn bij Edelrot. Meer heeft een mens op stedentrip niet nodig.
Slurp oesters en champagne weg bij de Blauwe Kiosk.
Slurp oesters en champagne weg bij de Blauwe Kiosk.

Weekendje Gent boeken

Heb jij zin in een weekendje weg naar Gent? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over België

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Verder lezen over Weekendje weg

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De beste tips om te doen in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen vind je hier. Zo verken je Hannover op een duurzame manier!

Stedentrips11.07.2024

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Niets is zo fijn als ontspannen met je vriendinnen een weekendje weg. Even quality time samen. Uit je hoofd, samen op avontuur (of op boevenpad, wat jij wilt), volop genieten van het leven, cocktails lurken, shop till you drop, slappe lach, mooie steden ontdekken, de hele dag op het strand luieren of lekkere wijn drinken.

Ontspanning10.06.2024

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen