Stedentrips24.04.2014

Modern Vienna: architectuur & shoppen in Wenen


Op uitnodiging van de nieuwe reisorganisatie JUST AWAY bracht ik een bezoek van drie dagen aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het land zelf ken ik heel goed, omdat ik er ieder jaar ga skiën. De stad Wenen stond al heel lang op mijn verlanglijstje, dus de uitnodiging voor het ontdekken van deze stad was meer dan welkom. In het eerste deel van mijn reisverslag heb ik je laten kennismaken met Vintage Vienna, het oude traditionele deel van de stad. Maar er is meer!

Denk je aan Wenen, dan zie je waarschijnlijk hele mooie oude gebouwen voor je, vol bijzondere details. Het zal de dan waarschijnlijk verbazen als je hoort dat op gebied van architectuur hier een hoop verrassingen te vinden zijn. Misschien wel de grootste verrassing op dat gebied is de campus van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit Wenen. Een bezoek aan deze campus kun je heel goed combineren met chillen in het stadspark Wiener Prater, aan de oostkant van de stad, net buiten het echte stadscentrum. Studeren op deze campus moet voor de studenten een feest zijn, want het is niet één architectonisch hoogstandje dat je hier vindt, het zijn er meerdere.

universiteit_wenen_1
universiteit_wenen_1
universiteit_wenen_2
universiteit_wenen_2
universiteit_wenen_3
universiteit_wenen_3
universiteit_wenen_4
universiteit_wenen_4
universiteit_wenen_5
universiteit_wenen_5

De ontwikkeling van deze splinternieuwe campus (geopend eind 2013) heeft behoorlijk wat geld gekost (492 miljoen euro), waarvan een deel ook door de overheid is betaald. Het idee achter de ontwikkeling van deze hypermoderne campus is dat Wenen wil laten zien dat het meer in huis heeft dan alleen maar oude gebouwen, en dat het ook een innovatieve stad is. ‘A walk along the park’ was het hoofdthema tijdens de ontwikkeling: alle gebouwen moesten uitzicht hebben op het grote stadspark.

Shoppen in Wenen

Oostenrijk staat niet echt bekend als modeland, daarmee legt het land het echt af tegen buurlanden Italië en Frankrijk. Dus op voorhand had ik ook niet echt hoge verwachtingen van Wenen als shopstad. En dat klopt ook wel: het is niet de allerbeste stad om te winkelen. Althans, niet op het eerste gezicht, je moet verder durven kijken. Wenen barst namelijk van de kleine shops en boetieks waar je hele gave en unieke dingen kunt scoren, maar dan moet je die winkeltjes wel weten te vinden.

Gids Lucie neemt ons mee naar de wijk Spittelberg, een voormalige hoerenbuurt maar inmiddels een van de leukste buurten om te shoppen. Lucie is van oorsprong Amerikaanse, en geeft met overweldigend Amerikaans enthousiasme shoppingtours door onder andere Spittelberg. Een steengoed concept, want in deze buurt zou je normaal gesproken niet snel gaan shoppen, en toch zijn hier ‘verborgen parels’ te vinden. Menig man doe je hier geen plezier mee, maar ongetwijfeld pakt Lucie ze in met haar bruisende energie. Je kunt kiezen uit een hippe tour, een chique tour of een delicious tour. Wij krijgen een combinatie van deze drie en worden verrast met de lekkerste chocolade, handgemaakte Oostenrijks designkleding en de leukste accessoires voor in huis. Na zo’n tour is winkelstraat Mariahilferstraße echt een tegenvaller, of je moet je willen uitleven bij de grote winkelketens. Waar heb overigens ook leuk winkelen is, is in het ‘Golden Quarter’. Hier kun je lekker window shoppen bij Louis Vuitton, Mulberry, Chanel (binnenkort open) en Hermès, en écht shoppen bij de leuke boetieks in deze buurt.

Lucie (met het rode jasje) kent de leukste winkels en boetieks in de hele stad
Lucie (met het rode jasje) kent de leukste winkels en boetieks in de hele stad
Zoals winkels met leuke accessoires voor in huis...
Zoals winkels met leuke accessoires voor in huis...
...of andere leuke hebbedingetjes!
...of andere leuke hebbedingetjes!
Prachtige sfeervolle straatjes in het centrum van Wenen
Prachtige sfeervolle straatjes in het centrum van Wenen

Mumok Wenen: MUseum voor MOderne Kunst 

Dat oud en nieuw in Wenen in elkaar opgaan bewijst het MQ, oftewel het MuseumsQuartier. In dit deel van het oude centrum vind je de oude barok-stijl naast moderne architectuur, waar onder andere het MUMOK gevestigd is. Het MUseum voor MOderne Kunst is voor iemand die niet van saaie musea houdt een openbaring. Hier vind je kunst die je vreemd vindt, die je niet begrijpt, die absurd is én die je fascineert. Ik heb ervan genoten.

Neon art in Mumok
Neon art in Mumok
Kunst op de vierde verdieping
Kunst op de vierde verdieping

Wenen is een stad die op het eerste oog misschien wel saai lijkt, aangewakkerd door de grijze kleur van de stad. Maar het leuke aan Wenen zit in het ontdekken van bijzondere plekjes, het doen van de dingen die niet in de top 5 must do staan. Zoals bijvoorbeeld de shoppingtour met Lucie. Boek je een reis naar deze stad via JUST AWAY, dan boek je bij je reis altijd iets extra’s zoals een koopworkshop, dineren op een ludieke locatie of een wellness-behandeling.

Het derde deel van mijn reis naar Wenen staat in het teken van de Wiener Schnitzel en de culinaire kant van deze stad. Die verschijnt binnenkort!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wenen

Dit zijn de acht leukste dingen om te doen in Wenen

Wenen is de mooiste stad van Oostenrijk, tevens de hoofdstad. Wenen is een hele leuke stad voor een stedentrip. Het is de combinatie van modern en traditioneel die deze stad zo geschikt maakt voor een weekendje weg. Wene...

Stedentrips01.11.2019

Dit zijn de acht leukste dingen om te doen in Wenen

De 10 meest prettige steden om te leven

Onderzoeksbureau Mercer doet ieder jaar onderzoek naar wat nu wereldwijd de meest prettige steden zijn om te leven. Ze kijken naar de kwaliteit van het leven in grote steden en baseren hun ranking op basis van onder ande...

Stedentrips14.03.2017

De 10 meest prettige steden om te leven

Lezersaanbieding: korting op stedentrip Wenen

Dat Wenen een hele leuke stad is, heb je kunnen lezen in mijn reisverslagen van een stedentrip van 3 dagen aan deze prachtige Oostenrijkse hoofdstad. Voor alle lezers van Travelvalley heeft reisaanbieder JUST AWAY nu ee...

Vakantiedeals01.05.2014

Lezersaanbieding: korting op stedentrip Wenen

Culinair Vienna: het Wenen van de Wiener Schnitzel en meer

Wenen is een bijzondere stad. Het is een stad met een rijke historie, met bijzondere architectuur en cultuur én met een heleboel leuke adresjes om te shoppen. Maar wie naar Wenen gaat, komt ook nog voor iets anders: d...

Stedentrips29.04.2014

Culinair Vienna: het Wenen van de Wiener Schnitzel en meer

Vintage Vienna: ontdek het traditionele Wenen

De geschiedenis van het Oostenrijkse Wenen gaat al eeuwen terug. Wenen is een stad die op alle fronten veel heeft meegemaakt, waaronder verschillende oorlogen en machtsovernames, maar waar -gelukkig- heel veel gebouwen d...

Stedentrips19.04.2014

Vintage Vienna: ontdek het traditionele Wenen