Stedentrips13.03.2014

Te voet door Parijs: de leukste wandelroute van 12 kilometer


Wandelroute van 12 kilometer door Parijs

Dé stad van de liefde is Parijs. Een fantastische stad die je op verschillende manieren kunt verkennen. Met de auto door Parijs is geen aanrader: het is er erg druk en er is nauwelijks plaats om te parkeren. En parkeren is ook nog eens hartstikke duur. Je kunt een taxi pakken (de prijs valt wel mee) of de metro nemen als je grote afstanden wilt overbruggen. Maar de allerleukste manier om Parijs te verkennen is te voet!

Parijs heeft een aantal hotspots die door veel toeristen bezocht worden: de Sacré Coeur en Montmatre, de Notre Dame, de Eiffeltoren, de Bastille, het Louvre en de Arc de Triomphe. Op de kaart lijken al deze hotspots ver uit elkaar te liggen, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Op de Sacré Coeur na zijn al deze hotspots prima te combineren in één heerlijke stadswandeling.

Het grote voordeel van te voet Parijs verkennen is dat je op deze manier zoveel mogelijk meekrijgt van het leven op straat. Je ziet de echte Parisiennes voorbij komen, met hun ‘Je ne sais quoi-stijl’ en je kunt zo genieten van de bijzondere Franse architectuur. Daarnaast kom je te voet op plaatsen en bij caféetjes en restaurantjes die je anders nooit zou ontdekken. Parijs heeft namelijk ontelbaar veel caféetjes en restaurantjes die stuk voor stuk iets bijzonders hebben. Vaak zijn ze klein, maar eigenlijk overal is het genieten van de goede Franse keuken. Kijk uiteraard wel van tevoren even op de kaart, want de prijzen kunnen in Parijs in bepaalde wijken en straten behoorlijk oplopen.

De mooiste wandelroute door Parijs

Een hele leuke route om te wandelen door Parijs is van de Eiffeltoren naar de Bastille. Dat lijkt ver, maar zoals ik al eerder zei valt dat wel mee. Trek je wandelschoenen aan, en pak de metro naar de Eiffeltoren, want daar gaat de wandeling beginnen.

Je kunt de Eiffeltoren op twee manieren bewonderen: vanaf Trocadéro heb je prachtig uitzicht op de Eiffeltoren en de tuinen eromheen, of aan de voet van de Eiffeltoren zelf. Het is er altijd druk met toeristen rondom het Parijse boegbeeld. Pak in de zomer een kleedje en wat drankjes erbij en plof lekker neer in het gras. Wandel daarna langs de Seine in de richting van de Champs-Élysées. Als je door de Av. George V. wandelt zie je een paar van de mooiste en duurste winkels die Parijs heeft, zoals Louis Vuitton en Saint Laurent. Dit is een dure wijk, dus voor een goedkoop kopje koffie kan je beter even doorwandelen. Op de Champs-Élysées loop je naar links voor de Arc de Triomphe, en wandel je aan de overkant van de straat weer terug in de richting van het Louvre.

Uitzicht op de Eiffeltoren vanaf Trocad\u00e9ro
Uitzicht op de Eiffeltoren vanaf Trocadéro

De Champs-Élysées is overigens uitgegroeid tot een populaire winkelstraat, waar het altijd druk is. Je vindt er voornamelijk grote modeketens en maar weinig echte Parijse boetiekjes. Wandel lekker door langs deze straat, dan kom je vanzelf uit bij de tuinen van het Louvre, die in de zomer overigens prachtig in bloei staan. Een bezoek aan het Louvre zelf kun je beter voor een andere keer bewaren, want het is er altijd druk in het museum en je hebt ook wel een aantal uren nodig om hier op je gemak rond te kunnen kijken. Maar de tuinen, en de wereldberoemde glazen piramide van het Louvre mag je dus niet missen. 

Vanaf hier is het niet ver meer lopen naar de Notre Dame. Sla bij Pont Neuf rechtsaf, dan kun je daar ook de beroemde brug met de slotjes zien, waar geliefden hun liefde verzegelen door een slotje aan de brug te hangen. Ook bij de Notre Dame zal het flink druk zijn, omdat deze kathedraal nu eenmaal heel populair is onder toeristen. Je kunt de kerk bezoeken en een kaarsje aansteken als je wilt. 

Wandel daarna weer lekker verder, bijvoorbeeld door de wijk Le Marais. De Marais is een van de leukste wijken van Parijs, en heel populair onder jongeren. In deze wijk vind je veel winkeltjes met mode, accessoires voor in huis en andere leuke hebbedingetjes. Hier kun je ook op iedere hoek van de straat heerlijk eten en drinken, en is het goed betaalbaar. Slenter lekker wat door deze wijk, drink een espressootje op een Parijs’ terrasje en koop wat macarons bij een locale Patissier. Een goed moment ook om een lekker biertje of wijntje te drinken, bijvoorbeeld aan de rand van het prachtige stadspark Place de Vosges. 

De Bastille, het eindpunt van deze wandeling, is nu nabij. De Bastille zelf is een monument en tevens een groot verkeerskruispunt. Naast het plein vind je vaak een markt, een kleine kermis of live muziek. Je kunt daarna de wijk de Bastille induiken, wat het meest bruisende en gezellige stukje van Parijs is. 

Zo heb je een heerlijke standwandeling van ruim 12 kilometer te pakken, heb je hotspots van Parijs gezien en ben je lekker de hele dag buiten geweest! Loop je in één streep door, dan zou de route 2,5 uur duren, maar doe vooral lekker op je gemak en neem de tijd om te genieten van Parijs, want het is een heerlijke stad! 

Typisch Franse architectuur
Typisch Franse architectuur
De beroemde piramide van het Louvre
De beroemde piramide van het Louvre
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Parijs

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

In de zomer van 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. En dat belooft nu al een spektakel te worden. Het is, na Rio de Janeiro en Tokyo, tof dat dit bijzondere evenement weer in Europa plaatsvindt. Menig sportliefhebber wil erbij zijn. Maar hoe doe je dat? Zijn er nog kaarten beschikbaar? Waar ga je slapen? Hoe zit het met vervoer? Als je naar de Olympische Spelen in Parijs wil, is dit wat je moet weten.

Algemeen22.01.2024

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

Waar ga je slapen? Parijs heeft zoveel mooie, sfeervolle en luxe hotels. Welke hotels zijn ook goed betaalbaar? Of welke hotels zijn zó mooi dat je er misschien wel wat meer voor over hebt? Ik heb een mix gemaakt van bijzondere, fijne én betaalbare hotels. Deze hoteltips komen goed van plan als je een weekendje Parijs boekt.

Stedentrips07.01.2024

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

Mijn liefde voor Parijs kent geen grenzen. Het is de mooiste stad ter wereld, waar je honderd keer naartoe kunt gaan en nog steeds zal Parijs je blijven verrassen. Iedere keer weer word ik naar Le Marais gezogen, de leuk...

Stedentrips20.05.2023

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

de leukste wijk van Parijs
Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is een van de meest iconische steden ter wereld, met een schat aan culturele bezienswaardigheden. Als je een bezoek aan Parijs plant, dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van alles zien. Zeker als het je eers...

Stedentrips07.03.2023

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Wie 30 seconden naar de serie Emily in Paris kijkt, wil maar één ding: ook naar Parijs. Hierin zie je namelijk Parijs op haar allermooist. Ook in seizoen 3 van Emily in Paris komen weer een hoop toffe plekken voorbij d...

Stedentrips05.01.2023

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

We deden het vroeger al met mijn ouders: een dagje naar Parijs. ’s Morgens vroeg weg en ’s avonds laat weer thuis. Het is een van de voordelen van in het Zuiden wonen: de rit naar Parijs duurt niet zo lang. Vanuit Br...

Stedentrips02.08.2022

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen