Stedentrips19.09.2018

Trinity College Library in Dublin is de mooiste bibliotheek ter wereld


In de Ierse hoofdstad Dublin vind je de mooiste bibliotheek ter wereld: Trinity College Library. Het is de bibliotheek van de Trinity College, hét prestigieuze opleidingsinstituut van Ierland. Voor iedereen die ook maar iets heeft met lezen, schrijven, boeken, cultuur en historie is dit een plek waar je in Dublin geweest moet zijn. Het is zo indrukwekkend om al die historische boeken bij elkaar te zien. Helaas mag je ze niet inkijken en blijft het dromen over wat al deze schrijvers voor mooie en bijzondere verhalen vertellen in hun boek.

Trinity College Library

De Trinity College Library is een van de grootste onderzoeksbibliotheken ter wereld. En het zal je niet verbazen dat dit ook de grootste boekencollectie van heel Ierland is. Al sinds het begin van de 19e eeuw heeft deze bibliotheek de rechten om van ieder boek dat in Groot-Brittannië uitkomt een gratis exemplaar te ontvangen. Dat is dan ook de reden dat dit zo’n enorm grote bibliotheek heeft kunnen worden.

Lang niet al die bijzondere boeken zijn ook de aanschouwen door bezoekers. Er zijn slechts een paar delen open voor publiek, waaronder de zogenaamde Long Room. En dat is ook meteen de meest bijzondere en mooiste plek van de bibliotheek: een enorme lange, hoge gang die tot de nok toe gevuld is met boeken.

De Long Room is maar liefst 65 meter lang en er staan meer dan 200.000 boeken. Het zijn de oudste boeken die Trinity College Library heeft. En dat zie je ook meteen: het zijn dikke boeken met bijna allemaal dezelfde bruine kaften en omslagen. Je ziet dat ze oud zijn; geen enkel boek heeft kleur op de rug en ze lijken ook allemaal handgemaakt. In de complete bibliotheek zijn overigens meer dan drie miljoen boeken opgeslagen, verdeeld over acht verschillende gebouwen. Wat je in de Long Room gaat zien is dus een klein deel ervan. Maar dat is voldoende om je te beseffen dat dit de mooiste bibliotheek ter wereld is.

De boeken in de Long Room worden ‘bewaakt’ door marmeren bustes van wereldberoemde schrijvers. Siegfried, Newton, Aristoteles en Plato waken als het ware voor al die historische boeken. Maar je vindt er meer oude en bijzondere voorwerpen, zoals een harp uit de vijftiende eeuw. De harp is hét symbool van Ierland en dus is deze oude harp voor de Ieren zeer waardevol. Het is een bijzondere plek om rond te wandelen, maar houd er wel rekening mee dat je hier niet snel alleen bent. Trinity College Library – en dan met name de Long Room – zijn plekken die eigenlijk iedereen die in Dublin is een keer gezien wil hebben.

Tip: boek je toegangskaartje alvast online bij Get Your Guide. Dat is veel goedkoper en zo ben je veel sneller binnen.

De ingang naar de mooiste bibliotheek ter wereld
De ingang naar de mooiste bibliotheek ter wereld
De Long Room is maar liefst 65 meter lang
De Long Room is maar liefst 65 meter lang
Hier vind je meer dan 200.000 oude boeken
Hier vind je meer dan 200.000 oude boeken
Het plafond van de Long Room is schitterend
Het plafond van de Long Room is schitterend
Zoveel indrukwekkende boeken staan hier uitgestald
Zoveel indrukwekkende boeken staan hier uitgestald
Je mag ze alleen niet aanraken - al nodigen deze trapjes wel uit om naar boven te klimmen
Je mag ze alleen niet aanraken - al nodigen deze trapjes wel uit om naar boven te klimmen
Wat zouden er voor bijzondere verhalen in deze boeken staan?
Wat zouden er voor bijzondere verhalen in deze boeken staan?
Wereldberoemde schrijvers zoals Aristoteles houden de wacht
Wereldberoemde schrijvers zoals Aristoteles houden de wacht

The Book of Kells

Zodra je binnenkomt In Trinity College Library, loop je de tentoonstelling binnen. Licht in de duisternis heet het, het is de tentoonstelling van the Book of Kells, een boek dat meer dan duizend jaar geleden werd geschreven. Het echte boek zelf ligt in het deel van Trinity College Library dat de schatkamer wordt genoemd.

The Book of Kells gaat terug naar het Ierland van lang geleden. Het is zeer waarschijnlijk dat het oude boek door Keltische monniken is gemaakt, ergens in de negende eeuw. Er staan vier evangeliën in, in het Latijn. De naam verwijst naar de een abdij in Kells, waar het boek jarenlang heeft gelegen. Inmiddels is het verhuisd naar Dublin en kun je het aanschouwen in de de tentoonstelling in Trinity College Library.

Trinity College bezoeken

Op het universiteitsterrein van Trinity College is verder niet zoveel te zien, maar dat is ook logisch. Het is natuurlijk een school en de mensen die hier komen, komen om te studeren. Neemt niet weg dat het wel leuk is om een rondje te maken, want die oude gebouwen hebben zeker iets bijzonders. De campus zelf is vrij toegankelijk, maar om Trinity College Library en The Book of Kells te zien moet je een kaartje kopen. Het is slim om alvast online een kaartje te kopen als je de bibliotheek wilt bezoeken want er kan een flinke rij staan – en dat wil je want de mooiste bibliotheek ter wereld mag je niet missen. Je kunt ze online kopen (prijzen voor volwassenen vanaf 11 euro). Dat kan op alle dagen van de week, maar check wel even de openingstijden want die wisselen nogal.

De campus van Trinity College
De campus van Trinity College
Een stukje kust op de campus van Trinity College
Een stukje kust op de campus van Trinity College
Dit bankje werd door studenten opgedragen aan een van de professoren
Dit bankje werd door studenten opgedragen aan een van de professoren

Zin in een stedentrip Dublin?

Wil je de beroemde bibliotheek van Trinity College een keer bezoeken, boek dan een stedentrip naar het Ierse Dublin. Het is een fijne stad waar je op een ontspannen manier een hoop toffe dingen kunt doen en zien.

Plan je reis

  • De enige manier om er te komen is door te gaan vliegen. Goedkope vliegtickets naar Dublin vind je bijvoorbeeld bij TIX.nl al vanaf 33 euro. Of boek rechtstreeks via Transavia.
  • Boek je liever een vlucht en hotel voor een stedentrip Dublin in één keer, kijk eens in het aanbod van TUI. Zij hebben een groot aanbod stedentrips naar Dublin.
  • Hotels in Dublin boek je het beste via Booking. Een aanrader is Kellys Hotel op de perfecte plek in het centrum.
  • Boek toegangskaartjes voor musea en attracties alvast online via Get Your Guide of via Tiqets. Dat is online veel goedkoper.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Ierland

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

Wie op reis gaat naar Ierland zal verrast worden door de ruigheid van de natuur. Met name de kust met bijzondere eilandjes, steile kliffen, wilde golven en prachtige uitzichten maakt indruk. Causeway Coastal RouteEen v...

Natuur17.06.2024

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Het noorden van Ierland is een van de mooiste kustgebieden van Europa, met ruige kliffen, onverstoorde zandstranden en grasgroene heuvels. Daartussen liggen slechts een paar steden, met Londonderry als een van de grootste.

Stedentrips05.06.2024

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Het charmante Cobh in het zuidwesten van Ierland is misschien wel het kleurrijkste stadje van het land! Kijk zelf maar. En er is van alles te zien en doen. Vanuit de stad Cork ben je er binnen een half uur.

Algemeen26.05.2024

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Op 17 maart is het St. Patrick's Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick's Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest...

Algemeen15.03.2024

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Ierland's nationale feestdag op 17 maart
Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland en ligt in het zuidwesten. Je vliegt er vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Het is een fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen en een uitstekende uitvalsbasis v...

Stedentrips02.12.2023

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween...

Algemeen23.10.2023

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon