Vliegen18.06.2011

Speciale vliegangst app van Stichting VALK


travelvalley_vliegangst.jpg
travelvalley_vliegangst.jpg

Vandaag lanceert Stichting VALK tijdens het Nationaal Vliegangstweekend bij luchtvaart-themapark de Aviodrome in Lelystad de eerste Nederlandstalige Vlieg App. Stichting VALK, een samenwerkingsverband tussen de KLM, Universiteit Leiden, Transavia.com, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol, hielp tot nu toe ruim 9000 mensen van hun vliegangst af. Het vliegangstinstituut wil hiermee mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen voor en tijdens de vlucht. Met de zomervakantie voor de deur zijn veel vliegreizen geboekt, maar daarmee steekt ook vliegangst de kop op. Ruim drie miljoen Nederlanders zijn in meer of mindere mate bang in een vliegtuig.

De Vlieg App stelt gerust met feiten, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau. Reizigers met vliegangst worden als het ware voor en tijdens hun vlucht bij de hand genomen door een mobiele therapeut. Op zaterdag 18 juni, tijdens het Nationaal Vliegangstweekend bij luchtvaart-themapark de Aviodrome in Lelystad, wordt de Vlieg App officieel gelanceerd. Stichting VALK verzorgt tijdens het vliegangstweekend ook gratis workshops voor mensen met vliegangst.

De unieke App is gebaseerd op de wetenschappelijk onderzochte behandelmethode die Stichting VALK hanteert tijdens hun therapeutische trainingen. Gebruikers kunnen via een eenvoudig menu kiezen uit informatie en tips over de periode vòòr de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de App. Twee ontspanningsoefeningen, in tekst en geluid, helpen vervolgens om tot rust te komen. De paniekknop biedt een oplossing als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Via een audio bestand spreekt een vliegangsttherapeut de gebruiker toe waardoor het spanningsniveau direct daalt.

Vliegangst komt in vele gradaties voor”, vertelt dr. Lucas van Gerwen, klinisch psycholoog en directeur van Stichting VALK. “Niet voor iedereen is een therapeutische training noodzakelijk. Voor deze groep mensen kan de Vlieg App een steun zijn. Het geeft hen een tool om bij paniek direct in te grijpen. Daarnaast is de App een adequate hulp voor cliënten die ooit een vliegangstbehandeling hebben ondergaan. Tijdens moeilijke momenten kunnen zij hun App inschakelen. We willen mensen met vliegangst het gevoel geven dat er altijd iemand met hen meereist die hun angst begrijpt en precies weet wat ze doormaken.”

Tot nu toe is de App alleen toegankelijk voor iPhone, iPad en iPod touch gebruikers. Het instituut overweegt dezelfde App ook op de markt te brengen voor mensen met Blackberry en Androidtoestellen. De Vlieg App kost 4,99 en is vanaf vandaag te downloaden in de Appstore, categorie reizen en gezondheid.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.